Tornar a l'índexMANAIES DE LLAGOSTERA

Llagostera (Gironès) 35 MANAIES

Cap al tard, quan el sol ja fa estona que és a la posta i el mantell de la fosca embolcalla totes les coses, surt de l'església la tradicional processó del Divendres Sant. Hi acudeix el poble amb tota la pagesia de la rodalia: és la processó popular per excel·lència. Obren la marxa els "manaies", escamot de soldats romans amb llances i sabres armats, coberts amb vestits virolats, i amb espardenyes amb betes vermelles enrotllades per les cames, i casc amb crinera. Tots llueixen unes barbes postisses, negres i abundoses que els donen un aspecte ferreny i brau que espanta les criatures. I els veieu, petulants i tivats, marcant el pas, gronxant-se marcialment al so del timbal que els precedeix. Temps enrera els acompanyava una música de flautes que donava una tonada suavíssima i trista, d'un efecte molt escaient" del llibre Coses de Llagostera de Rafael Mas i Ripoll (pàg. 94). Primera edició. Barcelona, 1876.

És difícil trobar una data dels inicis dels nostres Manaies de Llagostera; és cert que tenim constància, per veu del poble, l'existència de la casa anomenada Cal Manaies on vivia el Capità que es deia Benet Carreras. Sembla ben clar la vinculació del Manaies en les processons de la Setmana Santa i per tant ens cal situar-nos segles enrere.
Actualment tenim uns 35 manaies i la seva principal actuació la veiem en la processó del Divendres Sant a la nit. Tenim un recorregut pels principals carrers de la població, amb una durada de quasi 3 hores i amb la participació massiva del poble. És un espectacle de fervor popular i de tradició. El poble viu el seu Divendres Sant.

Ara s'ha iniciat una petita escola d'assaigs de trompetes i tambors pels infants; al mateix temps es porta a terme una renovació dels vestits i de tot el material adient.
Manaies de Llagostera