Aaron Klug
Idioma: Català
Idioma: Español
Language: English

Aaron Klug (pronunciat Kloog) és un bioquímic famós per les seves investigacions sobre l'estructura tridimensional d'alguns virus i de la cromatina.

Aaron Klug va néixer a Zelvas (Lituània) el 1926. Quan ell tenia dos anys, la seva família va emigrar a Sudàfrica i allí va créixer i estudiar. Va començar la carrera de Medicina, però va acabar graduant-se en Ciències i va començar a estudiar l'estructura de molècules orgàniques senzilles per difracció de rajos X. El 1949 es va traslladar a Cambridge (Anglaterra) i es va integrar en el grup, dirigit per Rosalind Franklin, que va determinar l'estructura del virus del mosaic del tabac. Posteriorment ha participat en la determinació de l'estructura tridimensional d'alguns virus esfèrics, la del RNA de transferència, la d'un ribozim, la dels nucleosomes i la dels dominis en dit de zinc.

Per tal d'estudiar l'estructura tridimensional d'aquestes macromolècules i agregats de macromolècules, Klug va desenvolupar la tècnica de microscopia electrònica cristal·logràfica. Aquesta tècnica es basa en reconstruir l'estructura tridimensional de l'objecte estudiat a partir de fotografies bidimensionals de cristalls, fetes amb microscopi electrònic i obtingudes des de diferents angles.

Aaron Klug va rebre el premi Nobel de Química l'any 1982. El 1995 va ser elegit president de la Royal Society.

 

Més informació: