Konrad Lorenz
Idioma: Català
Idioma: Español
Language: English

Konrad Lorenz va ser un dels fundadors de l'etologia, una nova ciència biològica que estudia el comportament animal.

Konrad Zacharias Lorenz va nèixer a Vienna (Àustria) el 7 de novembre del 1903. Fins i tot sent encara un nen, Lorenz col·leccionava animals i observava el seu comportament. Després va estudiar medicina a la Universitat de Vienna i va obtenir un doctorat en zoologia per la Universitat de Munich el 1936. Durant la segona guerra mundial, Lorenz va servir com a metge en l'exèrcit alemany, però el 1942 va ser capturat i es convertí en presoner de guerra, servint com a metge sota les ordres de les autoritats russes fins el 1948, quan fou repatriat a Àustria.

La contribució científica més famosa de Konrad Lorenz va ser el descobriment de l'"imprintig". L'imprinting és un tipus especial d'aprenentatge, ràpid i relativament irreversible, que pot tenir lloc només durant un periode de temps molt breu. Per exemple, els aneguets acabats de sortir de l'ou segueixen i romanen socialment units al primer objecte mòbil que veuen, que normalment és la seva mare.

Lorenz també va escriure alguns llibres famosos relacionats amb l'etologia. Per exemple, "L'anell del Rei Salomó" o "Sobre l'agressió".

El 1973, Lorenz guanyà el premi Nobel de fisiologia i medicina, compartit amb Karl von Frisch i Nikolaas Tinbergen.

Lorenz va continuar treballant i escribint llibres fins la seva mort, als 86 anys (1989).

Aquesta caricatura de Konrad Lorenz ha estat feta per Sergi Quiñones Oliva (Othello).

Més informació: