George Palade
Idioma: Català
Idioma: Español
Language: English

George Palade és famós per haver ampliat els nostres coneixements sobre la cèl·lula, utilitzant el microscopi electrònic i diverses tècniques bioquímiques.

George Emil Palade va néixer el 19 de novembre de 1912 a Iasi (Romania). Va estudiar a la Universitat de Bucarest, on va exercir com a professor fins la Segona Guerra Mundial, durant la qual va servir com a metge. Acabada la guerra, va emigrar als Estats Units d'Amèrica, país del qual va obtenir la ciutadania el 1952. Allí ha realitzat la major part de les seves investigacions.

Palade va ser un dels pioners en l'aplicació del microscopi electrònic a la biologia. Utilitzant aquesta tècnica, va descriure la ultraestructura de mitocondris, cloroplasts o el complex de Golgi. Potser el seu descobriment més important va ser que els petits orgànuls que actualment coneixem com a ribosomes, estaven associats al reticle endoplasmàtic i tenien un alt contingut en RNA. També ha estat exemplar la seva utilització de l'autoradiografia per a relacionar la funció secretora del páncreas amb la ultraestructura cel·lular.

L'any 1974 George Palade va rebre el premi Nobel de Medicina i Fisiologia, compartit amb Albert Claude i amb Christian de Duve.

 

Més informació: