Josep Trueta
Idioma: Català
Idioma: Español
Language: English

Josep Trueta va ser un metge català famós a tot el món pel seu mètode de tractament de ferides de guerra i pel seu descobriment de la doble circulació renal.

Josep Trueta i Raspall va néixer el 27 d'octubre del 1897 a Barcelona (Catalunya), dins una família de metges i científics. Va rebre una educació severa i exigent. Encara que al principi es volia dedicar a la pintura, la influència familiar el va decantar per la medicina, que es va acabar convertint en la seva principal passió, junt amb la pràctica esportiva i la política. Es va llicenciar l'any 1921.

Basant-se en el mètode del nord-americà Winnet Orr per al tractament de l'osteomelitis crònica, Josep Trueta va desenvolupar el seu mètode (el mètode Trueta) per al tractament de les ferides obertes infectades, especialment eficaç en les ferides de guerra. Trueta va utilitzar el seu mètode durant la guerra civil espanyola i, després de veure's forçat a exiliar-se a Anglaterra, durant la segona guerra mundial. Una idea de l'eficàcia del seu mètode la dóna la següent dada: durant la primera guerra mundial el 18% dels ferits moria de gangrena, mentre a la guerra del Vietnam, on el mètode Trueta es va utilitzar intensivament, només ho va fer el 0,16%.

Trueta també va descobrir la doble circulació renal, la qual cosa li permeté explicar els casos de mort per urèmia després d'un shock, el que els americans anomenen ara "Trueta Shunt".

El 1940, Josep Trueta va ser elegit membre d'Honor de la Societat Britànica d'Ortopèdia, i posteriorment va rebre el doctorat "Honoris Causa" per diverses universitats europees. El 1941 va escriure el llibre "The Spirit of Catalonia", per tal de divulgar entre el món anglosaxó l'aportació catalana a la història i la cultura del món. Degut a la seva militància democràtica i catalanista, el franquisme va vetar el seu nom durant molts anys, i fins i tot va movilitzar tota la seva diplomàcia per tal d'evitar que rebés el premi Nobel, al qual va estar nominat dues vegades. Va morir el 1977, després d'haver pogut tornar a Catalunya i de contemplar la fi de la dictadura.

 

Més informació: