LLEI DE CONSERVACIÓ DE LA MASSA.
Objectiu:
  • Comprovar la llei de conservació de la massa de Lavoisier.
  • Escriu la llei de Lavoisier de conservació de la massa :

Procediment:

Reacció 1

  • Estudiarem la reacció entre el iodur de potassi (sòlid blanc) i el nitrat de plom (II) (sòlid blanc) per formar iodur de plom (II) ( sòlid groc) i nitrat de potassi ( sòlid blanc).
    Donades les fórmules de les dues substàncies pel professor intenta escriure la reacció química.
  • Posa en un tub d'assaig una petita quantitat de iodur de sodi i en un altre una petita quantitat de nitrat de plom (II) . Pesa la quantitat de substància que hi ha a cada tub i anota aquests valors. Per fer la mesura de massa pesa un vas de precipitats buit i després pesa el tubs d'assaig buits a l'interior del vas i per últim mesures la massa dels tubs plens. Anota la massa de substància que hi ha als tubs.
  • Barreja els dos productes en un tub d'assaig . Remena el tub d'assaig amb la mescla per afavorir el contacte entre els dos sòlids. Què observes ? Com ho interpretes?
  • Mesura la massa obtinguda en finalitzar la reacció i indica si es compleix la llei de Lavoisier.

    No es freqüent fer reaccions entre dos sòlids degut a la dificultat per produir la reacció que requerirà d'un moviment constant per tal de poder garantir el contacte entre els diferents reactius. Per això ara farem reaccions entre substàncies dissoltes, el contacte entre els reactius és molt més fàcil.

Reacció 2

  • Ara estudiarem una altra reacció, la que experimenta una pastilla efervescent dins l'aigua. Pesa un tub d'assaig que contingui uns 5 ml d'aigua i una petita porció de pastilla efervescent i un tap.
  • Introdueix la pastilla en el tub que conté l'aigua tapant ràpidament el tub. Observes alguna cosa que t'indiqui que s'està produint una reacció?.
  • Torna a pesar tot el conjunt. Ha variat la massa del sistema?.
  • Es compleix la llei de Lavoisier?.

Reacció 3

  • Per últim estudiarem la reacció que té lloc quan escalfem llana de ferro en presència d'aire. Posa una petita quantitat de llana de ferro en una càpsula i pesa-la.
  • Encén la llana de ferro amb el bec bunsen i observa els canvis que es produeixen. Veus alguna cosa que t'indiqui que s'està produint una reacció química?.
  • Torna a pesar càpsula amb el ferro residual i el producte de la reacció. Ha variat la massa del sistema?. A què creus que és degut?
  • Com s'haurien de prendre les mesures per observar que la massa del sistema és constant?
  • Intenta escriure la reacció química demanant al professor les fórmules necessàries.

Qüestions:

1. Si en un tub d'assaig tenim dissolució de nitrat de plom (II) ( Pb(NO3)2 i afegim iodur de sodi (NaI) observem la formació d'una substància sòlida de color groc que és el iodur de plom (II) ( PbI2) . Intenta escriure la reacció que ha tingut lloc.

2.Si en un vas de precipitats barregem dos sòlids com són el bicarbonat de sodi (NaHCO3) i l'àcid tartàric (HOOC-CHOH-CHOH-COOH) no observem cap reacció, en canvi en posar aigua al vas observem que es desprenen bombolles de gas, la reacció que s'ha produït és :

Bicarbonat de sodi (aq) +àcid tartàric (aq)?—>diòxid de carboni (g) +aigua+ NaOOC-CHOH-CHOH-COONa (aq)

Per què penses que no s'ha produït la reacció en absència d'aigua?

En pesar de nou el vas després de la reacció la massa del sistema ha disminuït , quina és la causa?
Escriu la reacció amb les fórmules de les substàncies que falten .

3.En una càpsula de porcellana pesem una petita quantitat de coure (s) , escalfem la càpsula remenant contínuament. Observem l'ennegriment del coure en pols. En mesurar la massa de la càpsula després de la reacció aquesta pesa més que el que pesava inicialment. Quina creus que és la causa?.
Demanant les fórmules necessàries al professor intenta escriure la reacció que ha tingut lloc.