SEMINARI DE FÍSICA I QUÍMICA


MATERIAL DE LABORATORI


Objectiu
- Aprendre a fer servir material bàsic de laboratori.


Material

  • Bureta
  • Pipeta
  • Suport
  • Nou
  • Pinces de bureta
  • Vas de precipitats
  • Balança
  • Vidre de rellotge
  • Espàtula

Procediment
A) MESURES DE VOLUM

A.1 BURETA

 

  1. Munta la bureta segons les indicacions de la figura 1.
  2. Omple la bureta amb líquid per sobre del zero. Assegura't que la clau estigui tancada.
  3. Obre la clau i enrasa la bureta a zero. En la part de sota de l'aixeta no ha de quedar aire.
    Recorda que has de fer l'enrasament amb els ulls a la mateixa alçada de la posició a mesurar (figura 2).



4. Per tirar una quantitat determinada, per exemple 10 ml, col·loca un recipient baix i deixa caure el líquid ràpidament fins l'anterior divisió (9 cm3 si volem posar 10 cm3 ) i després fem sortir la resta gota a gota, lentament i amb els ulls mirant la bureta fins que arriba a la posició 10cm3 . (Els ulls sempre a l'altura de la divisió final).
5. Repeteix l'operació vàries vegades per agafar habilitat amb el funcionament.

A.2 PIPETA

  1. Agafa un recipient (vas de precipitats) i posa-li aigua fins la meitat.
  2. Tal com s'observa en la figura 3a introdueix la pipeta en el líquid i succiona amb la boca, amb compte, observant el líquid, quan aquest ha passat la línia d'enrasament deixa d'aspirar i obtura la part superior amb el dit índex (figura 3b)
  3. Afluixant suaument deixa caure el líquid a poc a poc fins l'enrasament (vigila els possibles errors per la posició dels ulls).
  4. Retira la pipeta tocant amb la punta d'aquesta la paret interior del recipient per no portar gotes.
  5. Porta la pipeta al recipient on vulguis buidar el líquid i afluixa el dit deixant-lo caure lentament. Quan s'hagi buidat el líquid, compta fins 10 i retira la pipeta (No bufis per buidar-la).
  6. Repeteix l'operació unes quantes vegades fent servir pipetes aforades d'un sol enrasament, de dos enrasaments i graduades.
  7. NOTA: NO S'HAN DE SUCCIONAR AMB LA BOCA LÍQUIDS CÀUSTICS O TÒXICS. EN AQUESTS CASOS ES FA SERVIR UNA PERA.

B) MESURES DE MASSA: LA BALANÇA.

El volum no és una bona mesura de la quantitat de matèria (no hi ha la mateixa matèria en 1 l d'aigua a 4 ºC que en un litre d'aigua a 40 ºC o a 120 ºC). Per poder conèixer la quantitat de matèria d'un cos fem servir la balança.


La balança és un aparell per mesurar la massa d'un cos per comparació amb la massa d'altres cossos patrons (peses).

Tota balança té tres característiques :

  • Capacitat de càrrega: límit de massa que pot admetre una balança.
  • Sensibilitat: increment mínim de massa que detecta la balança.
  • Exactitud: Aproximació d'una sèrie de pesades al valor real.

Realització d'una pesada. Precaucions:

  1. La balança inicialment ha d'estar calibrada, és a dir, marcar el zero correctament.
  2. El plat de la balança ha de ser net. Mai posarem substàncies a sobre d'ell sinó que les pesarem en un recipient net i sec.
  3. No posarem objectes calents.
  4. Quan acabem de pesar la balança ha de quedar neta i a zero.
  5. Per evitar el greix dels dits és convenient, en balances analítiques, agafar els objectes tal com s'indica la figura 4.
  6. Al fer una pesada aquesta no ha de ser superior a la capacitat de càrrega de la balança.
  7. Quan afegim substàncies, no ho farem mai dins de la balança, traurem el recipient fora, afegirem o traurem substància i després tornarem a posar el recipient a l'interior per pesar-lo.
  8. Abans de començar a fer una pesada és convenient tarar el recipient. Per fer-ho, agafem aquest i el posem a la balança, que ha d'estar a zero. Deixem que la balança s'estabilitzi i premem la tecla per tarar, si existeix. Llavors la balança descomptarà el pes del recipient i marcarà zero, en cas d'existir la tara. Traurem el recipient, afegirem la substància a fora, introduirem aquest i la balança marcarà directament el pes de substància si existeix la tara i el pes total si no existeix aquesta. Abans de marxar tornaren la balança a zero (0) si existeix la tara .
  9. Per fer una pesada les finestres de la balança hauran d'estar tancades, cas de ser analítica.

Utilització de la balança

  • Anota la massa, el nom, color i fórmula dels diferents productes que et doni el professor.
  • Fes pesades d'1 g de producte a les balances petites anota la quantitat pesada i després a la balança gran, anotant la quantitat exacta de producte pesat.


Qüestions

A.1 Bureta.

  1. Anota la sensibilitat de la bureta.
  2. El material per mesurar volums porta anotada una temperatura, per què?
  3. Per posar 45 cm3 d'un líquid, disposem de dues buretes, una de 25 cm3 i una altra de 50 cm3, quina et sembla més correcta fer servir? Per què ?

A.2 Pipeta.

  1. Dibuixa les diferents pipetes i anota el seu nom i funcionament.
  2. Mira en els pòsters del laboratori altre material per mesurar volums, anota el seu nom i dibuixa'l.
  3. Tenen anotada les pipetes una temperatura? Per què?

B. Balança.

  1. Anota la sensibilitat de la balança i la seva capacitat de càrrega.
  2. Una massa és de 25,0 kg, quina és la sensibilitat de la balança emprada? I si diem que la massa és de 345 kg?
  3. És correcte dir que el pes d'una senyora és de 70 kg, des d'un punt de vista científic? Què hauríem de dir?
  4. Defineix propietat característica d'una substància. La massa de substància o el volum, són propietats característiques? Per què? Quina propietat característica es pot definir a partir de massa i volum?