Què és Delicious?

És una manera de posar en internet les nostres "adreces d'interès" (preferits, bookmarks o favoritos)

Açò té moltes utilitats potencials: podem tenir al nostre abast aquestes adreces d'interès des de qualssevol ordinador connectat a internet, podem compartir-les amb tot el món, podem buscar alguna cosa que ens interesse entre les adreces d'interès d'altres usuaris (la qual cosa suposa un filtre de continguts molt important, podem obtenir resultats molt més interessants si busquem "matemàtiques" al Delicious que si busquem el mateix terme al Google, atès que al Delicious només hi ha les adreces que altres usuaris ja han considerat interessants), podem crear una xarxa d'usuaris, de manera que les adreces d'interès dels membres de la xarxa estiguen immediatament a l'abast de tots...

Com es fa servir Delicious?

I) Com a cercador d'adreces d'interès d'altres usuaris. No cal ser usuari enregistrat, simplement visitem la web: http://delicious.com/, ara podem buscar en tot Delicious, simplement posant la nostra paraula en el quadre de cerca (Search):

o bé, podem intentar afinar la cerca una mica més i buscar en les etiquetes o descriptors (Explore tags).

Com a exercici podem buscar "matemàtiques" (o l'especialitat que impartim a l'aula) al Google i al Delicious, i comparem els resultats.



II) Com a organitzador en línia de les nostres adreces d'interès.

Cal enregistrar-se. Tot seguit descriuré breument el procés d'enregistrament i exemplificaré com s'afegeix una "adreça d'interès".

1.- Visitem el web http://delicious.com/ i piquem a sobre del quadre "Join Now", a la part superior dreta de la pantalla(una vegada enregistrats podrem entrar picant a sobre del quadre "Sign In")



2.- Ara hem d'emplenar el formulari d'enregistrament. És millor triar un nom d'usuari fàcil de recordar i d'escriure, atès que quan vulguem visitar el nostre web on estaran les nostres adreces d'interès, haurem de picar l'adreça http://delicious.com/nomd'usuari. Per exemple, el nom d'usuari d'un formador és "matemaTICTAC", de manera que per accedir a les adreces que comparteix amb tot el món haurem d'escriure http://delicious.com/matemaTICTAC en el nostre navegador. És possible que el nom d'usuari que ens interesse ja estiga ocupat, si és així el sistema ens donarà un error i haurem de triar un altre. Molt en compte no oblideu la contrasenya!

Després d'omplir les dades i marcar la casella on afirmem haver llegit i estar d'acord en les condicions del servei, piquem "Register"

- En aquest moment podem triar entre afegir o no afegir (Skip this step) "botons" al nostre navegador. Personalment prefereixc no afegir botons al navegador a no ser que siga imprescindible. Si voleu afegir-los trieu l'opció "Add Buttons" i seguiu les instruccions. En tot cas sempre podeu dir ara que no (Skip this step) i en qualssevol altre moment podem afegir-los. (S'afegeixen com a "complements" del Firefox: Eines>Complements>Aconsegueix complements> posem "Delicious" al quadre de cerca, triem "Delicious Bookmarks" entre els resultats -segurament serà el primer- i piquem "Afegeix al firefox")

3.- Ara podem importar totes les adreces (bookmarks) del nostre navegador (prèviament les havem d'haver exportat a un arxiu), o bé podem ometre aquest pas. (Skip Step 3). Crec que importar totes les adreces no és una bona idea, però si voleu, ho podeu fer. En tot cas, sempre ho podem fer més endavant. Si com us recomane, trieu saltar-vos la importació d'adreces (Skip step 3), ja teniu el vostre compte de Delicious creat!

Recordeu el vostre nom d'usuari i contrasenya!

i recordeu que l'adreça on podreu organitzar els vostres preferits és http://delicious.com/nomd'usuari.


En aquest moment estem en disposició d'afegir continguts al nostre web Delicious. Si volem començar a introduir adreces triem l'opció "go to your bookmarks". (Si ens hem desconnectat o hem iniciat una altra sessió haurem d'entrar amb "Sign In" posant el nostre nom d'usuari i contrasenya).


Veurem una pàgina com aquesta:


Per a introduir un "marcador" o "preferit" triem l'opció "Save a new bookmark"

Se'ns obrirà una pàgina on introduirem l'adreça (URL) que volem guardar.

A tall d'exemple explicaré com he afegit al meu Delicious l'adreça d'interès "Microsiervos.com":

Obrim una altra pestanya o finestra del navegador (Fitxer>Obre una pestanya:)


visitem la pàgina que ens interessa, seleccionem amb doble clic l'adreça del web (URL) i, una vegada seleccionada, amb un clic del botó dret del ratolí se'ns obre el menú de context on triarem "Copia":


Tornem a la pàgina del Delicious, situem el ratolí en el quadre d'introducció de la URL i triem "enganxa".

Piquem "Next".


Afegim una nota que siga informativa del lloc, en aquest cas "El blog més visitat en llengua espanyola, cap una mica de tot, però es fa especial èmfasi en notícies de caire científic i tecnològic"


En TAGS (etiquetes) hem de posar paraules descriptores del contingut, en aquest cas, "blog, tecnologia, notícies" (separades per espais).

Si volem compartir aquesta adreça amb tot el món, ho deixem tot com està i piquem "Save", però si volem que l'adreça no siga pública, marcarem l'opció "Do Not Share".


Aquest procés cal repetir-lo per a cada adreça que vulguem afegir.


---

Jesús Pedrós Cholvi, febrer de 2009

Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons

CC 3.0

Pàgina d'inici