videografia 

El segle XVIII: BARRY LYNDON
La Revolució Francesa: LA MARSELLESA
Liberalisme i nacionalisme: EL GATOPARDO
Els moviments socials: I COMPAGNI
Imperialisme: QUEIMADA
El triomf del gran capitalisme: TIEMPOS MODERNOS
La primera Guerra Mundial: SENDEROS DE GLORIA
La guerra civil espanyola: TIERRA Y LIBERTAD
Els feixismes: LA LISTA DE SCHINDLER
Les superpotències: ¿TELÉFONO ROJO? VOLAMOS HACIA MOSCÚ
Dictadures i drets humans: MISSING (DESAPARECIDO)
Final de segle/final de mil·leni: BLADE RUNNER

I COMPAGNI
 

Director: Mario MONICELLI. 1963 (112') BN. Guió: Monicelli-Age-Scarpelli. Intèrprets: Marcello Mastroiani, Renato Salvatori, Annie Girardot, Rafaella Carra, Folco Lulli, Bernard Blier, ...

Torí,  1888. El que farà de la capital del Piemont l'empori de la indústria tèxtil italiana serà una cosa molt senzilla: 14 hores de jornada laboral de la mà d'obra. La primera reivindicació sorgeix quan es pretén escurçar en una hora l'eixida. O, millor, entrar una hora després: totes aquestes inquietuds són obra d'un pobre mestre d'escola, arribat de Gènova -el professor Sinegallia- que predica allò que ningú comprèn i que s'anomena revolució social. El professor esgrimeix la vaga com una arma de pressió de la qual el proletariat en té notícia, però que mai no ha fet servir. I alguna cosa més contundent: la vaga general. Amb els tèxtils de Torí, els ferroviaris i els obrers de l'Arsenal. Seran 30 dies de protesta per a res. Millor dit, significarà la presó per l'agitador Sinegàllia, precisament quan es compleixen sis anys de la mort del llibertador Garibaldi.
 

EL MON DEL TREBALL
Les condicions ambientals:
la casa
la jornada laboral (de 6 am a 8,30 pm)
les edats dels treballadors
la fàbrica: elements tècnics
higiene i seguretat
mà d'obra femenina i infantil

L'accident laboral:
la col.lecta/fons d'ajuda
organització (les dones/Nabucco)

Entrevista amb el director de la fàbrica, Burati Pavessio
"Escurçament" de la jornada laboral

LA VAGA
Arribada de Sinegallia.
Organització de la vaga:
provisions a crèdit, ...
comitès
treballadors d'Itàlia meridional: lumpenproletariat
La patronal; els seus "amics"
Solidaritat de classe (carbó, quarter/menjar, ...)
Les negociacions:
reivindicacions dels obrers (professor)
els esquirols
l'estació: el vigilant; la baralla; l'accident (col.lecta)
l'escola: mestre/director
la fàbrica: patró/directors
professor/prostituta/policia
presions del director per tornar a la feina
Martineti (encarregat): intent de divisió/compra

EL RETORN AL TREBALL
L'assemblea
Paper de l'exèrcit
La lluita política

Queimada

Títol original: "Burn! (Queimada)"

País i any: França (1969)

Génere: Drama

Duració: 107'

Director: Guillo PONTECORVO

Sinopsi A principis del segle XIX, el govern britànic envia a William Walker, agent secret i aventurer, a l’illa de Queimada. La seva missió consisteix en destruir el monopoli del comerç del sucre, controlat en aquells dies pels portuguesos. A les plantacions, el treball el feien esclaus negres.

1. MARC GEOGRÀFIC 1.1. Vegetació, clima, possible localització.

2. L'ECONOMIA 2.1. Tipus d'habitat. 2.2. La producció: agricultura/indústria. 2.3. Comunicacions i comerç. Mercat regional i/o colonial; exportacions/importacions. 2.4. La plantació. El pacte colonial.

3. LA SOCIETAT 3.1. Tipus racials i classes socials. 3.2. Personatges representatius de cada grup. 3.3. Elements de diferenciació: el vestit. 3.4. Paper de l'esclavitud en l'economia colonial.

4. LA POLÍTICA 4.1. L'autoritat política de l'illa, com és? 4.2. Mecanismes de dominació del poder colonial. 4.3. Característiques de l'exèrcit. 4.4. El poder colonial i el nom de l'illa. 4.5. El centre polític: el port fortalesa.

5. LA CULTURA 5.1. Supervivència de la cultura negra a l'illa. 5.2. Influència de la cultura occidental/blanca. 5.3. Escenes del film que exemplifiquen millor la submissió dels negres.

6. LA REVOLUCIÓ LIBERAL-BURGESA CRIOLLA 6.1. Interessos que enfronten els burgesos de l'illa amb la metròpoli. 6.2. Interessos que enfronten els esclaus de l'illa amb la metròpoli. 6.3. Quins interessos representa sir William Walker? 6.4. Què espera aconseguir cada sector amb la revolució? 6.5. Qui i com destrueix el poder colonial portuguès/espanyol? 6.6. Perquè la burgesia ocupa finalment el poder? 6.7. Perquè José Dolores es veu obligat a renunciar al poder?

7. LA DERROTA DE LA REVOLUCIÓ DELS NADIUS 7.1. L'alternativa política de José Dolores. Sistema de lluita. 7.2. La resposta de la Royal Sugar Company. 7.3. El neocolonialisme: la dependència imperialista.

8. CONCLUSIÓ


 

tornar a la pàgina principal