{text}Una reflexió sobre el consum exagerat d'aigua


Alguns consells per a estalviar aigua a casa  

Els abusos en el consum d’aigua afecten tant a la quantitat disponible com a la seva qualitat. Des de casa, tots podem aportar el nostre granet de sorra. Fixa't en algunes coses senzilles:

Vigila quines substàncies barreges amb l’aigua. Utilitza detergents amb un baix contingut de fosfats. Els fosfats són els responsables de l’eutrofització dels rius i, per tant, de la mort de tots els éssers que hi viuen.

Es calcula que en una ciutat d'uns 100.000 habitants (com l'àrea urbana de Girona), cada mes s’aboquen a les clavegueres un total de 3.300 litres de productes netejadors de wàters, més de 12.500 litres de líquids de neteja domèstics i gairebé 3.100 litres d’olis i pintures.

Tú mateix pots instal.lar un dipòsit d’aigües grises que pots reutilitzar per a altres coses, com per exemple regar el jardí. Això si, vigila que aquestes aigües no continguin olis ni detergents amb fosfats.

Per estalviar aigua, si només mulles i esbandeixes el raspall quan et rentes les dents, fas servir 1 litre d’aigua. Si deixes l’aixeta oberta en gastes 20.

Si omples el lavabo mentre t’afaites fas servir només 5 litres d’aigua, mentres que si la deixes rajar pots arribar a consumir 50.

Quan ets a la dutxa també pots tancar l’aixeta mentre t’ensabones.

Si omples l’aigüera quan rentes els plats, gastes menys de 20 litres.

El túnel rentacotxes consumeix de 20 a 35 litres d’aigua. Si fas servir una esponja i una galleda, gastes menys de 50 litres. Amb qualsevol dels dos mètodes estalvies més de 375 litres d’aigua respecte a l’ús de la mànega.

La majoria de l’aigua de la llar marxa pel forat de l’WC. Què podem fer per a evitar-ho? Omple una ampolla d’aigua i col.loca-la dins del dipòsit, vigilant que no entrebanqui el mecanisme de descàrrega. El resultat serà un estalvi diàri entre els 8 i els 16 litres, entre 50 i 100 a la setmana i entre 2.400 i 4.800 cada any.

Finalment, et proposem que fagis de detectiu. Truca a la companyia de l’aigua i averigua de quina classe de serveis i aparells disposen per a estalviar aigua. Després, explica’ns-ho.


Vocabularieutrofització


CEIP Silvestre Santaló
Av. Folch i Torres, 8.
17190 - SALT (El Gironès)
CORREU ELECTRÒNIC