El Waddenzee i les illes Frísies

wadmap.jpg (33969 bytes)El Waddenzee (el mar de Wadden) comprèn l'espai del Mar del Nord que es troba entre les illes Frísies i la costa. Aquestes illes (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland i Schiermonnikoog són les més importants) són considerades pels holandesos com les joies de la corona.

frisies.jpg (20207 bytes)Les illes formen part d'un antic cordó litoral de dunes d'origen eòlic que arribaven fins la península de Jutlàndia, a Dinamarca. Els forts vents acumulen sorra a l'interior del Wadden, que amb la marea baixa deixa a la vista immenses extensions de sorra i llims, molt freqüentades per ocells i foques. Wadden vol dir, precisament, banc de sorra i fang. A la vista aèria que es reprodueix es poden veure clarament aquests bancs de sorra.

tersxell.jpg (18415 bytes)Les illes Wadden atrauen visitants durant tot l'any, sigui per les seves reserves naturals intactes, sigui per les seves boniques platges.

A la primavera i a la tardor són llocs perfectes per a un descans refrescant, mentre que l'estiu, si suporten els forts vents habituals, es garanteixen unes vacances delicioses a la platja. La travessa amb vaixell és una experiència per ella mateixa: quan la marea és baixa es poden veure les foques prenent en sol en els bancs de sorra.

Texel

texelmap.jpg (12951 bytes)És l'illa més gran del Waddenzee: 24 km. de longitud per 9 d'amplada. Les seves fonts de riquesa són l'agricultura, el turisme i la ramaderia.

És coneguda com "l'illa dels ocells" per l'abundància de reserves d'aus. S'hi han identificat més de 300 espècies, un terç de les quals hi fan niu. L'illa es troba en el camí migratori des d'Escandinàvia i Sibèria cap a Doñana i Àfrica.

També se la coneix per l'"Holanda en miniatura" per la varietat de paisatges: platges, dunes, boscos, planúries i pòlders... El lloc més elevat és un turonet de 15 m. d'alçada.

texeldun.jpg (3354 bytes)EcoMare és un parc natural al sudoest de l'illa. Va ser el primer centre holandès d'acollida de foques. Disposa d'exposicions, aquari, un centre d'acollida d'aus i un parc de 70 hectàrees de dunes.

En el mes de juny Texel és l'escenari de la cursa de catamarans més llarga del món.

 

Vlieland

vlielmap.jpg (10826 bytes)De les més petites, només té 20 km. de longitud per 2'5 km. d'amplada.

A l'església d'Oost-Vlieland, l'única localitat de l'illa, es poden veure ossamentes de balenes. Al cementiri del costat hi ha esteles i làpides funeràries tallades.

vlieland.jpg (2930 bytes)Malgrat ser zona turística, és una illa tranquila. Només els estadants s'hi poden desplaçan amb cotxe per l'única carretera que hi ha.

L'illa de Vlieland és famosa per les seves fires festives, que tenen lloc al juliol i a l'agost.

 

Terschelling

terscmap.jpg (12603 bytes)També de forma allargada (28 km. de longitud per 3'5 d'amplada), és la segona illa en extensió. Disposa d'immenses platges de sorra, i conserva nombrosos espais d'aspecte salvatge.

Està coberta de grans extensions de dunes amb gran quantitat de vegetació. També hi ha diversos espais naturals, que ocupen el 80 % de l'illa. La reserva més important és la de De Boschplaat, de 4.400 hà. A més de les dunes i les aus, s'hi troben espècies vegetals halòfil.les, és a dir, que viuen en sòls salats.

brandari.jpg (25071 bytes)A l'illa hi ha més de 600 varietats de plantes silvestres. Una planta que només es troba a l'illa és el gerd, del qual se n'obté un vi molt especial (cranberrywijn).

A West-Terschelling es pot admirar el Brandaris, un far en forma de torre quadrada de 55 m. d'alçada que va ser construït el 1594.

Terschelling acull "O Oerol", un gran festival de música i teatre.

A l'illa va nèixer un mariner famós: Willem Barentsz. En la seva recerca d'un camí cap a les Índies pel nord d'Europa, va descobrir a finals del segle XVI les illes de Nova Zembla i Spitzsberg. La porció de l'Oceà Glacial Àrtic entre aquests dos arxipèlags porta el seu nom: mar de Barents.

 

Ameland

amelamap.jpg (7286 bytes)Molt petita i estreta (23 km. de llargada per entre 1 i 4 d'amplada), està provista de grans dunes i llargues platges de sorra orientades al mar del Nord.

Al 1770 hi havia a l'illa 128 baleners, cosa que certifica l'ocupació essencial de l'illa des de l'edat mitjana. Tot es va acabar el 1777, quan centenars de baleners varen morir entre els gels del Pol Nord. Ara, a més del turisme, viuen de l'agricultura i les granges de vaques frisones. Malhauradament també hi ha activitats agressives per al medi: mineria de carbó i prospeccions de gas natural.

vaca.jpg (15477 bytes)Tot i això, a tots els pobles de l'illa (Nes és el més important) es conserva el passat mariner, sigui en l'arquitectura o en diversos museus.

Com la resta d'illes, hi ha nombroses reserves naturals, i no només d'aus: la vegetació és també molt rica. De les 1.300 espècies vegetals que es poden trobar en els Països Baixos, a Ameland n'hi ha més de 500, de les quals unes 50 es poden qualificar de rares.

Al Reddingmuseum Abraham Fock de Hollum es conserva el paardenreddingboot, un famós vaixell de salvament que era arrossegat per deu cavalls fins a la platja. La tradició es va acabar el 1988, després de 160 anys de funcionament. Ara el vaixell de salvament és del tot modern.

Schiermonnikoog

schier.gif (8020 bytes)Amb només 4.000 hectàrees, és la més petita de les illes habitades del Waddenzee. Pels seus paisatges, la seva fauna i la seva flora (més de la meitat de flors i plantes de la flora holandesa) va ser declarada parc nacional el 1989. L'espectacle de les aus migratòries, a la tardor, és espectacular.

vuurtorenhuis.gif (20940 bytes)Els primers pobladors, uns monjos cistercencs procedents de Frísia (ara una regió holandesa amb llengua pròpia)  cap el 1.400. D'aquí ve el seu nom: schier (gris) +  monnik (monjo) + oog (illa) = "illa dels monjos grisos". A partir del 1945 va passar a mans de l'estat.

Només hi ha una població, que porta el nom de l'illa (Schiermonnikoog), que dóna accés a les platges més importants i a un petit llac, el Westerplas.