Aquest blog s'ha mudat d'hoste

Com que xtec.cat no ofereix adreces segures (https) hem hagut de buscar-ne una

Aquesta pàgina personal ara es troba allotjada aquí:

https://jqueralt.codeberg.page/.

Si voleu seguir-la canvieu l'adreça del vostre marcador i de la font d'RSS.

Aquest lloc a xtec.cat queda discontinuat.

El ferrocarril subterrani

El llarg viatge dels esclaus negres per assolir la llibertat

Fitxa Títol El ferrocarril subterrani Autor Colson Whitehead Traductor Albert Torrescasana Editorial Ed. del periscopi Pàgines 400 Comentari El títol de la novel·la al·ludeix a la via d’escapament que alguns esclaus de les plantacions del sud dels Estats Units utilitzaven per escapar-se als estats del nord on l’esclavitud havia estat abolida.

La carretera

Un relat postapocalíptic que ha esdevingut una obra mestra de la literatura

Fitxa Títol La carretera Autor Cormac Mc Carthy Traductora Rosa Maria Borràs Montané Editorial Edicions 62 Pàgines 240 Comentari Un home i el seu fillet, dels quals mai en sabrem ni el nom, fan camí cap al sud enmig d’un paisatge arrasat, ple de cendres i sense cap mena de vida ni animal ni vegetal.

Personas decentes

Què es mereixen els vells repressors de les dictadures que han sobreviscut millor que els represaliats?

Fitxa Títol Personas decentes Autor Leonardo Padura Editorial Tusquets Sèrie Mario Conde número 10 Pàgines 448 Comentari Diu l’autor que ha volgut fer una novel·la negra on tingui més pes la trama detectivesca que en llibres anteriors. Potser sí que ho és —de fet hi ha dues trames criminals a investigar— però jo no deixo de gaudir de les descripcions de la societat cubana que fa en Padura i que permeten entendre què passa en aquella illa.

Mares i fills

Una visita a la mare és l'excusa per reviure el passat

Fitxa Títol Mares i fills Autor Theodor Kallifatides Traductora Montserrat Camps Gaset Editorial Galaxia Gutemberg Pàgines 176 Comentari Una novel·la curta, però on s’hi expliquen moltes històries familiars. L’autor, que ha viscut molts anys a Suècia, torna a Grècia per veure la mare. L’acció passa durant la setmana que s’hi està abans de tornar-se’n i s’hi conta la relació de l’autor amb l’anciana mare i el germà.