dimarts 30 de setembre de 2003

Poques novetats: la feina és tan extenuant que no tinc esma de fer res més. Després de la currada del cap de setmana ara em trobo que potser ha estat en va. Bé, no del tot, però sí una mica. Hi ha coses que mai m'explicaré.

Parlant d'una altra cosa: segueixo fent posts al fotolog. Hi vaig penjant fotos de l'estiu i, de passada, recordo les vacances que tan llunyanes em semblen (i tot plegat només fa 1 mes d'això).

Molt interessant l'article "Programari lliure en el sector públic" publicat per Softcatalà. Clarifica conceptes del tipus programari lliure, codi obert, llicències, etc. Explica exemples d'Extremadura i Brasil i parla dels avantatges.
Acaba amb aquesta conclusió : La llibertat i el control que proporciona el programari lliure per fer modificacions, distribuir-les i desvincular-se d'un únic proveïdor són atractives per a qualsevol administració, que en cap cas hauria d’acceptar solucions tecnològiques per a les quals només hi ha un únic proveïdor.

diumenge 28 de setembre de 2003

Prova superada. Ja tinc preparades i funcionant al 100% les dues primeres setmanes del curs a Moodle. Dóna gust treballar amb el programa tot i que van sorgint petits problemes que crec es deuen al servidor. Hi seguiré treballant.
També he acabat la Guia en paper que m'ha donat bastant de feina, però ha quedat prou bé. L'he passat a PDF i ha crescut fins a 1,4 Mb, un disquet; sembla estrany les imatges el que inflen els arxius.

dimecres 24 de setembre de 2003

A la programació del curs sobre Internet he inclòs les bitàcoles. Em semblen prou importants com per incloure-les junt amb els fòrums de debat, les xats o altres formes de comunicació.
I una de les activitats és que els participants obrin la seva pròpia bitàcola. Per cert que hi ha un altre lloc que les ofereix gratuïtament i en català: és cibernautes, un petit servidor de Mallorca. Sembla que hi ha bastant estudiants.

dimarts 23 de setembre de 2003

Aprofito que demà és festa per relaxar-me una mica i escriure aquí.
Demà és el meu aniversari. I en faig un nombre primer de dues xifres la suma de les quals és 11 i la diferència, en valor absolut, 3. Déu-n'hi-do.

Segueixo treballant amb Moodle. Només m'ha donat, per ara, dos errors. Un al pujar les imatges personals, cosa que he d'acabar d'aclarir amb el servidor. I l'altra a l'esborrar un fòrum, cosa que no m'ha permès, però cap problema: l'he ocultat. Hi tornaré.

Cada cop m'agrada més, és molt potent i no te l'acabes. I funciona prou bé, ja voldríen moltes plataformes de pagament ser tan ràpides, útils i segures com aquesta que és de codi obert.

Ara la feinada és traduir els arxius d'ajuda i, el que és pitjor, repassar els de configuració del sistema per a veure quines noves variables hi ha introduit l'autor. És un tio molt pencaire: va més ràpid ell a desenvelupar i corregir errors que nosaltres a traduir.

divendres 19 de setembre de 2003

Quina setmana que deixo enrera! Amb prou feines he tingut esma d'obrir ni el correu i, encara menys, de publicar res aquí.
Però ara que arriba el divendres la cosa canvia i ja hi torno a ser.

Aquest matí, al "recreio", m'he trobat molts companys/es i he parlat sense parar. Moltes coses a dir i molt poc temps per a dir-les. Però ha estat molt profitós, n'estic molt content. En molt poc temps han sortit plans de treball pel futur: videoconferència, weblogs, xoops, ...

Però allò que més m'ha fet pujar l'autoestima avui ha estat l'arrencada del moodle. N'explico el procés:

1.- vam llogar un espai web (amb suport a php i mysql) i un domini en un servidor comercial. Preu ajustat i bon servei tècnic, però no per a individus.

2.- vaig baixar-me la darrera versió de moodle, la 1.1.1 que inclou millores, xats i no sé què més, la vaig descomprimir i la vaig pujar via ftp.

3.- el procés d'instal·lació només demana modificar l'arxiu config amb les dades del servidor, i és el que he fet aquest matí. Trucada al servei tècnic per aclarir-ho, pujada de l'arxiu i a partir d'aquí tot és pàgina web. Des de configurar l'administrador, les característiques del lloc, els cursos, els usuaris, etc. tot es fa via web.

Però el millor de tot és que ha funcionat a la primera!. Bé a la primera hagués pogut funcionar si no m'hagués equivocat escrivint i el ftp hagués pujat bé tots els arxius. Però un cop superats aquests petits esculls la cosa ha anat com una seda.
Així que quan vegi que alguna cosa no rutlla repassaré que no manqui cap arxiu al servidor.

Per cert que com que l'autor va més de pressa que els traductors (els de la UJI i jo mateix) hi ha molts trossets en anglès. Així que encara em queda feina.

Però la veritat és que n'estic molt content. I cost = 0 (servidor a part)

dimarts 16 de setembre de 2003

No havia prestat masa atenció a l'aprovació de la LOCE el passat desembre ni al rebombori que la seguí. Pensava que afectava només als nois i noies de secundària i pensava: "Bah, un nou pla d'estudis més".
Però avui en una reunió he vist el revés de la moneda aplicada a temes organitzatius tipus organs de govern del centre i projectes varis. Tot allò que la LOGSE oferia de llibertat per triar, s'ha acabat. Tornem al vell model, però vell, vell. És a dir: el model franquista que tan agrada al PP. Fortíssim.
I la bona notícia: molt aviat tindrem un Moodle corrent seriosament. Continuarà.

dissabte 13 de setembre de 2003

Hi ha un lloc en català on penjar weblogs de forma gratuïta: és lacomunitat.net.
Es tracta d'un portal en català que ofereix un servei prou interessant. M'hi he registrat i obert un espai de prova. Pot ser un bon lloc per a què els nostres estudiants s'iniciïn en l'edició electrònica.

divendres 12 de setembre de 2003

Ja trobava jo una mica diferent la interfície de Blogger i ara, després de llegir el weblog de'n Jordi Adell ho entenc tot: Blogger és ara totalment gratuït, no cal pagar per a res.
I és curiós perquè contradiu la llei general d'Internet: primer tot gratis, després paga una mica i, finalment, paga per tenir el mínim.
L'explicació que se m'acut és que el poderós Google ho treu d'una altra banda i no li calen els calés dels bloggers.
De tota manera és una molt bona notícia.

dijous 11 de setembre de 2003

Una història d'amor per l'11 de setembre.
Després d'aquell de 1714 els ocupants borbons tallaren el coll al general Moragues i penjaren el cap al capdamunt d'una pica davant del Portal de Mar, ara davant de Palau de Mar. S'hi estigué una dotzena d'anys allà dalt per alliçonar als catalans de com anaven dades.
Tanmateix, la vídua del general anà cada dia d'aquests anys a veure les autoritats per reclamar-los les restes del seu home. Això sí que era una dona.

dissabte 6 de setembre de 2003

Un lloc per crear weblogs gratuïts en castellà: Blogia

Ostres, què fort!:
1.- he aconseguit fer ping a Bitacoles.net d'una forma ben curiosa. Tot lllegint una bitàcola que comentava el tema ping he seguit un enllaç i he anat a parar a PingIT
Què és PingIT? Una eina molt senzilla de fer anar allotjada a la web d'un bitacolero (Ciury) que permet, només escrivint la teva URL fer ping bé a Bitàcoles.net, bé a altres llocs. I cada cop que actualitzes la bitàcola amb blogger només cal tornar a fer ping i sortir a la llista de Bitàcoles.net. Genial. Gràcies Ciury i tota la comunitat.
Per cert: el servidor de blogger segueix donant errors. Ara edito des del Navegador 7 i m'ha canviat completament la pantalla d'edició.

Fa un parell de dies que Blogger m'està donant problemes per entrar. M'arriba un informe del seu servidor i no sé si estan d'obres o què. Finalment hi he pogut accedir.

Novetats:

1.- ja funciona perfectament l'arxiu RSS i el puc veure fins i tot des de l'IExplorer. Per a què serveix aquest arxiu? En el meu cas per a poca cosa. Però en webs on hi ha moltes novetats cada dia (tipus revista, weblogs, etc) com que els titulars canvien molt sovint un pot "sindicar" els titulars a un altra web. Això vol dir que un un lloc de la nostra web podem tenir tots els titualrs d'altres pàgines. Algunes d'aquestes sindicacions es fan a través d'un enllaç i apareixen directament en una pàgina web on un script de Java inscrusta les novetats. Per exemple la pàgina "quiosc" dels meus cursos incloïa novetats d'Octeto, 100cia, etc
Però allò realment nou i revolucionari, i on entra de ple l'RSS, són petits arxius en format XML allotjats al servidor que són llegits per programes específics, com ara Feedreader. És un programa gratuït en el qual un escriu les adreces dels arxius RSS que vol llegir regularment de manera que quan el programa està actiu visita regularment els llocs per veure quins canvis s'han fet en els arxius RSS dels titulars. Així estem constantment assebentats de les novetats.

2.- m'he apuntat a un curs de Linux d'Xtec. A veure si me n'acabo sortint i n'aprenc una mica perquè tinc tot el tema molt abandonat. Però és que fa mandra, acostumat com està un al sistema de finestretes, tornar a escriure a la línia de commandaments. Espero sortir-me'n.

dimecres 3 de setembre de 2003

Ja he inclòs la imatge de Dmoz a la pàgina índex i a la bitàcola. Estic mirant d'arreglar l'arxiu rss per tal que es pugui veure des de l'Iexplorer.

dimarts 2 de setembre de 2003

Feia temps que m'havia donat d'alta al directori Dmoz Open Directory en català i no sortia mai la meva web.
Però ara, després de l'estiu, hi he tornat i veig que hi surto, i per partida doble:
+ per una banda tota la web a la secció d'ensenyament (recursos docents)
+ per altra part la bitàcola a informàtica: weblogs.
La veritat és que estic content i serveix per donar a conèixer la web als visitants d'aquest tipus de llocs.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons