diumenge 30 de novembre de 2003

10 dies sense escriure res! I és que m'ha passat de tot i no m'hi he pogut dedicar gens.

Només ahir m'hi vaig posar una mica, i aquest matí una altra estona. En què? En Linux.
Pel curs em vaig haver d'instal·lar els paquest del Koffice i vaig estar-ne provant les aplicacions. Conclusió: res a envejar a M$, fan de tot i, de moment, no es pengen. Tot plegat vaig estar-hi un parell d'horetes, però em vaig fer una equació, un document de text i una presentació. Potser és perquè porto un bon bagatge sobre aplicacions ofimàtiques, però el vaig trobar senzill i potent.
Ara només em falta entrar a l'OpenOffice.

També vaig estar trastejant amb el docbook, i el que trobo a faltar és com personalitzar el full d'estils i que surtin pàgines amb un mínim disseny. Ja tinc una pista i diferents tutorials. Aquest Nadal m'hi dedicaré una mica més.

dijous 20 de novembre de 2003

Notícia: finalment es podrà acabar la Torre de Babel perquè hi ha traductors en línia que permeten traduir del català al castellà, a l'anglès, francès, etc.
El darrer és aquest de gratuït, molt senzill de fer anar i que permet veure aquesta bitàcola en catanyol: com que hi ha molt llenguatge tècnic no acaba de sortir-se'n, però déu-n'hi-do. Si més no és divertit.

dimarts 18 de novembre de 2003

Avui m'he dedicat a una de les coses que feia temps anava al darrera. Es tracta del DocBook, una eina molt potent per crear pàgines web tipus manual o documentació de programari, o quelcom molt organitzat (amb capítols, seccions, subseccions, etc).

Consisteix en transformar un arxiu de text de tipus sgml, molt semblant al XML, en pàgina web HTML. L'editor d'sgml és el famós emacs, l'editor de text d'en Richard Stallman, el pare del programari lliure.

I tot i no haver fet anar mai ni l'emacs ni el docbook, només amb l'ajuda d'un bon tutorial , me n'he sortit prou bé.
Visiteu, si no, aquesta senzilla mostra. Res de l'altre món però per ser el fruit d'un parell d'horetes i el primer contacte amb tot plegat, deu-n'hi-do.

dilluns 17 de novembre de 2003

Com es pot apreciar en el post anterior hi ha problemes amb els accents. I és que no dec haver configurat el teclat i deu sortir en anglès. Ja n'aprendrem més.
Però per ser la primera vegada, deu-n'hi-do.

Increible, pero cert: estic escrivint des del navegador Galeon, que ve amb el Gnome, que al seu torn ve amb la metadistro Gnomelive.

Em vaig comprar una revista massa t`ecnica per a mi, per`o portava un live-cd amb Gnome i les actes del Congres d'Hispalinux. Vaig provar el cd a casa i se'm penjava.
Per`o ara l'he provat en un ordinador m´es potent i l'ha carregat. Es-pectacular l'escriptori d'Gnome. He estat tafanejant una mica pels programes i m'he entretingut en el de connexio a xarxa, l'he configurat i...
Bingo! Ha funcionat, he entrat a Internet.
Primer a Barrapunto. Em pensava que no fos una p`agina desada, per`o he vist que no, que les not´icies eren d'avui. En acabat me n'he anat a Vilaweb, i tamb´e. En fi, una nova fita assolida pel nostre cabut hacker, ´es a dir, jo.

Estic molt content, perque es la primera vegada que entro a Internet amb Linux. Tot i que el merit ha estat configurar la connexio amb xarxa, cosa que fins ara tampoc havia pogut. Pero me n'he sortit i es que soc bo, perque negar-ho.

dimarts 11 de novembre de 2003

.O.
..O
OOO

Què és això?, us preguntareu negitosos/es. És el símbol que es proposa per identificar els hackers. M'agrada la filosofia hacker, tot i que potser m'ha agafat una mica crescudet. Les idees bàsiques, però encara són vàlides per a mi, vegeu si no:
1.- el món és ple de problemes fascinants que esperen ser resoltos
2.- cap problema hauria de ser resolt dues vegades (tots els estudiants hi estaran d'acord;-)
3.- l'avorriment i la monotonia són dolents
4.- la llibertat és bona
5.- l'actitud no pot substituir a la competència, per això cal saber programar, cal cònèixer algun Unix i aprendre a fer-lo córrer, aprendre a fer anar la WWW i escriure codi html i, finalment, si no saps anglès, aprent-ne.

Anem per un parell d'exemples del punt 1. Ahir vaig estar tafanejant el Knoppix 3.3 i sembla estrany el que pot entrar en un Cd. Vaig veure, però, que l'OpenOffice que incorpora és l'antic, i jo volia veure el 1.1, el que desa en format XML. Ara que hi ha una pila de programets científics i matemàtics que déu-n'hi-do.

I avui he provat el Mandrake 9.2 i aquest sí que té l'OO 1.1. No m'hi he pogut entretenir per manca de temps, però promet. El que he vist és que tinc una pila de tractaments de textos: apart l'OOwriter hi ha l'Abiword, el Kwriter i encara algun més. També hi ha l'emacs, però aquest, de moment, es queda aparcat. El que em faria gràcia és algun TeX, ja miraré a veure què hi ha i si no el trobo, quan sigui gran i en sàpiga, me'n baixaré algun.

diumenge 9 de novembre de 2003

Tot el matí dedicat a Linux. He arribat a diferents conclusions:

1.- amb el Pentium 120 no s'hi pot instal·lar ni el Mandrake 8.2; només el 7 i para de comptar. Per tant m'he decidit instal·lar-me'l al Pentium 800.

2.- la versió 8.2 no m'ha funcionat de cap manera, molt probablement perquè hi faltaven discs. Per començar no tenia ni el directori dosutils on hi ha el fips i que m'he hagut de copiar del Mandrake 9.2 de la revista. I quan acaba la instal·lació veig una pantalleta intermitent, mal configurada on no es veia el KDE per enlloc, crec que era el gestor Xwindow. Un desastre.

3.- conclusió: ni curt ni peresós m'he instal·lat la Mandrake 9.2. Cap problema, ha anat tot com una seda. Té un instal·lador que reconeix tots els perifèrics, fins i tot la impressora i l'escàner. Ha estat un procés una mica llarg, però ara ja està tot i funcionant. S'instal·la un LILO molt senzill on tries d'una llista les possibilitats: disquet, Linux o Windows.

Quan en sàpiga una mica ja aniré explicant més coses. De moment sortiré del pas i més endavant vindrà la diversió.

divendres 7 de novembre de 2003

Finalment m'he baixat el Mandrake 8.2 per poder seguir el curs d'Xtec. Mandrake acaba de lliurar la 9.2 (la tinc gratis amb una revista) però no s'hi val, ha de ser la 8.2 que només es troba a Xtec, rediris i un lloc txec. Fortíssim: som l'avantguarda de què?.

I per altra banda em vaig baixar la Knoppix 3.3 i avui, per fi, l'he pogut provar. Encara ara al·lucino cogombrets.

Tret del mòdem que no detecta (tinc clar que és un winmòdem i no hi ha res a fer) la resta es configura sol; la impressora també es pot configurar i he imprès una pàgina de prova!. A més, té una pila d'aplicacions de KDE (moltes no sé ni què fan) i l'OpenOffice (he de mirar quina versió és).
Però el que m'ha deixat més parat és la facilitat amb què ell solet (és un live-cd) detecta tot, es configura i funciona, pràcticament amb el mateix temps que ho fa el Windows (i això que està tot configurat tot al disc dur!).

Crec que el futur de Linux, si es tracta de popularir-zarr-lo i fer-lo assequible al major nombre possible de persones, passa per distribucions d'aquest estil que, a més, es poden instal·lar al disc dur. [Però qui s'embolica, si tens el mateix al cd-rom?]

diumenge 2 de novembre de 2003

Cap de setmana llarg sense novetats tecnològiques però amb molta desconnexió i relaxament. M'ha servirt de molt, especialment per tonificar i trempar els nervis pel que pugui venir.
Hem collit una pila de bolets: pinatells, rovellons(2!), llores i ceps. Tot el bosc estava molt humit i bonic, suposo que al llarg de la setmana en sortiran més de bolets, però de moment ja ens n'hem endut uns quants.
Realment magnífic l'ambient Mireu si no aquesta foto del capvespre

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons