dimarts 30 de desembre de 2003

Qui deia que Linux no donava problemes?
Com que vaig formatar el disc dur em vaig carregar el Lilo, així que aprofitant l'avinentesa he volgut ampliar la partició Linux i reinstal·lar el Mandrake. Tot el matí.

Primer cap problema, em torno a instal·lar em Mandrake i tot ha funcionat bé. Però m'he posat a instal·lar programari, en concret el Mozilla i després el DocBook, i aquí ha petat. No sé què deu haver passat però quan he sortit de l'instal·lador havien desaparegut la meitat de programes de la barra KDE, només hi quedaven coses inconexes. He sortit, he tornat a entrar però seguia igual. No podia anar ni al meu directori ni al disc dur ni res, i això que acabava de configurar-me un parell de punts al Konqueror.

Solució: tornem-hi que no ha estat res. Torna a formatar la partició i reinstal·la el Mandrake. Només he comprovat que funcionés i n'he sortit. A partir d'ara vigilaré molt més, especialment després d'instal·lar programari.

dilluns 29 de desembre de 2003

Una pila de novetats:

1.- vaig reinstal·lar-me el Windows però no hi havia manera. Si abans només era l'IE que no connectava a Internet, després de la reinstal·lació, ni el Navegador ni el Feedreader, ni res. Solució: desar tots els Meus documents en un parell de cds i arrencar l'ordinador des del disquet i format c:.
Tant de bo ho hagués fet abans. Ara tot funciona molt més bé i molt més ràpid. Així que vaig acabar d'instal·lar-me el programari bàsic vaig fer una defragmentació: I estava molt fragmentat!! Quin fàstic de windows, tenia el disc net i ja l'estava emporcant. Ara, però, tot rutlla bé i amb les darreres actualitzacions disponibles (Adobe Acrobat 5.0, Winzip 8, Office XP, etc).

2.- Com que enguany m'he portat tan bé el tió em va cagar un PDA, Un Clié de Sony amb 32 Mb de RAM i software de sincronització amb el PC. I va la mar de bé.
Així que aquests dies he tingut més feina. A part de posar en ordre l'ordinador he hagut d'aprendre a fer anar el PDA. Que no és que sigui difícil, però si no en tens ni idea fins que no hi entres costa una mica. Però ja li tinc el peu al coll.
El que més m'al·lucina és la introducció de text. Hi ha un programet de reconeixement de caràcters que transforma l'escriptura manuscrita a text digitalitzat. I ho fa d'allò més bé. Encara recordo a 5è de carrera que feia una assignatura optativa d'Estadística i en Quadras ens parlava dels programes de reconeixement de caràcters i la dificultat que tenien.
I ara hi cap en un ordinador de la mida d'una llibreteta!!

dissabte 27 de desembre de 2003

Tota la tarda desant en 2 cds els meus arxius (propis i descarregats) de l'ordinador. I encara sort que avui em funciona la gravadora de cds, tot i que a una velocitat de pena i fent malbé discs.
Tinc unes ganes de formatar el C! Però em fa por no poder tornar a instal·lar tot el que tinc. Avui, a l'últim moment m'he recordat dels arxius de Outlook i els he afegit, però em va de poc que me'ls oblido.

dimecres 24 de desembre de 2003

Cada dia em va pitjor el Windows. Si per ara era l'IE que no es connecta (sort ne tinc del Navegador 7) ahir fallava el gravador de cd's. Suposo que el disc dur necessita una bona defragmentació, però quan li passo el programa es penja (que estrany, oi? Windows penjat?). M'he descarregat un defragmentador de la xarxa però abans de passar-lo vull fer una còpia de seguretat dels Meus documents i de moltes cosetes que tinc (el diccionari català o el Course builder de Dreamweaver, p.ex). Tot i que em sembla que acabaré formatant el disc i tornant a començar.

Sort de'n Linux!. Avui per gravar un CD, com que sota Windows no podia, me n'he anat a Linux. Hi ha un programet que grava cd's, l'he provat i ha funcionat perfectament. La única pega és que deia que la velocitat d'escriptura era "x8" quan els cd's n'accepten de superiors. Però és igual, la qüestió és que ha funcionat (amb una intefície molt senzilla i clara) encara que hagi trigat més.

dissabte 20 de desembre de 2003

Quanta
Quin gran invent: ahir volia començar a traduir un tutorial del Moodle per a profes i, des de Linux, mirava quins editors d'HTML hi havia. Vaig veure el Mozilla, l'OO i un que no em sonava de res: Quanta. Els meus seguidors i seguidores ja deuen saber quin vaig triar, oi?. Efectivament, el desconegut Quanta.

I vet aquí quina sorpresa quan obro el document ja fet amb el programet desconegut i veig un potent editor de llocs web. Recorda una mica el Dreamweaver per la cosa del projectes, la llista d'arxius relacionats, etc. (tot i que també apareixen a Frontpage) però la diferència està en què NO és WYSYWG, només veus codi. Però tocant una icona, i amb una velocitat sorprenent, et proporciona una visualització prèvia amb Konqueror. Treballes en codi però ràpidament veus el resultat al navegador.

Però no acaba aquí la cosa. Mirant, mirant he trobat la possibilitat de canviar la DTD del document per defecte (que és HTML) per XML o Docbook. I ho he provat. I ha funcionat: he fet un minidocument sgml amb la DTD de Docbook, que vol dir que quan vas per escriure una etiqueta, només posar <ja t'apareix un llistat de possibles etiquetes, escrius una lletra i et retalla la llista a les etiquetes que comencen per aquella lletra; la selecciones, fas intro i t'escriu l'etiqueta i la que tanca.

Això és precisament el que estava intentant amb Emacs però no hi ha hagut manera. El màxim a què m'hi he acostat ha estat que aparegués al menú la possibilitat d'escriure etiquetes, però mai la DTD de Docbook. I mira que ho he intentat; fins i tot em vaig baixar el "mode sgml" i me'l vaig instal·lar, però no me n'he sortit. Crec que deixaré Emacs i treballaré amb Quanta: un és autodidacta, però no masoca.

dijous 18 de desembre de 2003

Avui havia de treballar amb l'editor de textos per fer el RRI i he volgut aprofitar l'avinentesa per provar el famós OpenOffice 1.1.

Així que me n'he anat a Linux i he obert amb l'OOWriter el document que tenia desat en format doc (perquè ja el tenia començat amb Word). Cap problema.

He començat a escriure sense fer res de l'altre món, només afegir text, posar algun troset en negreta o cursiva i copiar, tallar i enganxar. Vaja, el que faig normalment amb Word. I com que m'interessava més el contingut que la forma ni me n'he adonat que he doblat la mida del document. Cap problema.

I per acabar la festa l'he desat al disc dur i al disquet i l'he exportat a PDF. Molt més ràpid que l'Acrobat i amb la mateixa precisió. Cap problema.
Conclusió: Què fem treballant amb Word?

dimarts 16 de desembre de 2003

Avui he conegut un lector del meu blog de Lleida.
M'ha preguntat: "Què, com va el Linux?", i jo "Bé, però..." I aleshores m'ho ha aclarit: "És que segueixo el teu weblog (o com se'n digui)" i jo: "Ah! ets tú" (com aquell vell acudit :
- He escrit un llibre.
- Sí, ja el tinc.
- Ah!Vas ser tú qui el va comprar!)
Llàstima que no hem pogut seguir xerrant perquè la cosa prometia.
Però em pots deixar comentaris aquí, si vols.

diumenge 14 de desembre de 2003

Tinc un winmòdem i no puc connectar-me a Internet sota Linux.
Que què és un winmòdem? Doncs un mòdem intern el fabricant del qual va comprar el drivers per a Windows però no es molestà en fer el mateix per a Linux. De manera que sense drivers no hi ha connexió a Linux.

Però alguns linuxaires benintencionats han fet alguna feina en aquest camp, així hi ha, fins i tot, una empresa (sembla que la cosa dona feina i pot donar algún dineró) que els ven a preus mòdics.

Però jo buscant a la Xarxa i a les llistes vaig trobar una versió beta dels drivers en format de paquet de Mandrake. M'el vaig baixar i ahir me'l vaig instal·lar. I després de carregar-los i mirar el maquinari, sorpresa! apareixia llistat el mòdem. Així que, més content que un gínjol, m'instal·lo el Kppp (el programa de connexió a Internet), me'l configuro pel mòdem i per la trucada a wanadoo i, finalment faig la trucada.

Però, oh desilusió!. No truca. Puuuuuuf.

En fi, un altre repte per al nostre superheroi, que quan en torni a tenir ganes s'hi tornarà a posar.

Siguem positius: ara em reconeix el mòdem, cosa que abans no passava.

dimecres 10 de desembre de 2003

Segueixo barallant-me amb l'emacs, l'editor "tot terreny" de Linux. M'estic llegint uns tutorials de SGML per poder fer anar Docbook i, tot i que estic obtenint bons resultats, no m'hi conformo i hi segueixo insistint.
I en un d'aquests rampells vaig pensar: "I què passa si provo d'editar codi html amb emacs?" I vet aquí el resultat. No està gens malament per ser la primera pa`gina web.
Emacs ha resultat realment còmode per editar codi, si t'agrada editar codi per fer pàgines web. Ara que, com exercici per entendre els llenguatges "marcats", l'HTML és ideal. Després és més fàcil entendre SGML o XML (assignatura pendent).
M'agrada la potencialitat de Linux i les possibilitats de treballar-hi. Ara, que demana unes dosis de paciència que déu-n'hi-do.

dissabte 6 de desembre de 2003

Tot visitant una pàgina em va entrar un no sé què a l'IE que me l'ha espatllat. He intentat fer una neteja, però ha estat pitjor el remei que la malaltia: ara me l'he carregat. He volgut reinstal·lar-lo i res, no hi ha manera. Em sembla que he esborrat algun arxiu de sistema i ara no hi ha manera que es connecti al servidor.

Sort ne tinc del Navegador perquè sinó estaria ben desconnectat. Ho seguiré mirant a veure si me'n surto, i si no, doncs continuaré amb el N7 que va prou bé. La única cosa és el Java. Hi ha alguna cosa de diferent perquè ara mateix, a Blogger, veig coses diferents. I també a l'editor de text de Moodle, no veig les icones, només el codi HTML. Misteris.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons