dissabte 30 d’octubre de 2004

Moodlemoot Spain 2004

Ahir vaig anar a la Moodlemoot Spain 2004. Quin dia més llarg i més ben aprofitat!

N'he fet un informe complet així que, si el voleu llegir, ja ho sabeu.

Avui estic cansat, però molt satisfet i penso que ho hauria de repetir l'any que ve.

dijous 28 d’octubre de 2004

demà me'n vaig a la Moodlemoot

Avui ha estat un dia dur perquè m'he adonat del poc evolucionats que estem. Tot i la primíssima capa de vernís que ens recobreix a sota hi ha aquell antropoide poc evolucionat que respon als instints socials més bàsic: ànsia de destacar a la manada, intent de dominació dels febles, intent de reordenació de la jerarquia del grup, etc.

És dur. Un que pensava en termes "humans" com ara cooperació, intent de trobar punts en comú, positivació de les idees, etc i es troba amb la selva. Fort i frustrant. Costa de superar-ho.

Però m'he fet un tè, he encès una barreta d'encens, m'he posat musiqueta chillout i ara només tinc ganes d'anar-me'n, demà, a Castelló a la Moodlemoot Spain 2004.

Un altre món (espero). Un món on el treball en grup i cooperatiu és la clau de la supervivència. Un món d'humans.

dissabte 23 d’octubre de 2004

més Moodle

Estava fart d'introduir a mà els nous usuaris a Moodle. I una tarda d'aquesta setmana, tot buscant una altra cosa, em va saltar a la vista una explicació molt senzilla i clara per introduir massivament usuaris a Moodle. Així que vaig fer una prova i va funcionar.

Es tracta de carregar les dades a la BD a partir d'un arxiu de text amb el contingut dels camps separats per comes. Fins ara partíem d'un full d'ecsel on, ordenadament, hi posàvem els continguts dels camps: així qualsevol ho podia fer sense necessitat de saber res de BD. Ara el que he fet ha estat canviar l'ordre de les columnes de manera que, un cop està ple, el deso com CSV separat per comes. Això no és altra cosa que un fitxer de text on els continguts queden (oh contradicció!) separats per punts i comes. Aleshores l'obro amb el bloc de notes i el deso directament com a txt, el torno a obrir, ara amb el wordpat, i substitueixo el punt i coma per la coma. Resultat: un fitxer de text amb els continguts separats per comes, que és el que jo volia.

I amb això me'n vaig a Moodle i en un no res tinc tots els nous usuaris carregats. Sembla complicat però ho és més d'explicar que no de fer.

diumenge 17 d’octubre de 2004

AbiWord

Abiword és un processador de textos senzill però potent. Tot allò que el 99% d'usuaris d'un conegut processador de textos de Hasefroch fan sservir ho trobem aquí condensat en molt menys espai i en codi lliure. Està traduït al català i funciona sempre. Té una sèrie de pluggins, que encara no he provat, tot just l'acabo d'instal·lar, que permeten llegir arxius amb extensió .doc però no gravar-los. El que sí permet és exportar a latex, docbook i documents de Palm pdb.
Ahir estava instal·lant-me el Flash i vaig pensar en Abiword. Així que vaig agafar el cd de Softcatalà i Palm.org i me'l vaig instal·lar: hi vaig afegir els pluggins i vaig estar mirant una mica els menús. Penso que hauria de ser el primer processador que aprengui a fer anar un nouvingut: és senzill, agradable a al vista i, sobretot, potent. Fa columnes, capçaleres i peus amb imatges, combina correspondència, etc. Què més se li pot demanar?
No té editor d'equacions, però, qui el fa servir? Que usi LaTeX!

dissabte 16 d’octubre de 2004

latex2html i altres

1.- latex2html
Tenia el paquet latex2html instal·lat sota Hasefroch però no me n'he sortit de fer-lo córrer. Tinc les ordres del DOS tan rovellades que que no hi ha hagut forma. En canvi, vaig anar a Linux i va funcionar a la primera.

Què fa latex2html? Doncs ja ho diu el nom: transforma arxius tex de LaTeX en bonics html navegables. En realitat crea, tal com ho fa docbook, una carpeta amb una pàgina d'índex que duu a les altres pàgines, que són les seccions del document LaTeX i que, com un llibre electrònic, permeten moure's endavant, enrera o tornar a l'índex. Així fent un únic document se'n poden obtenir dos formats de sortida: un PDF d'excel·lent qualitat i un HTML.

Només hi ha un petit problemet: les icones em surten en anglès tot i que he vist que hi ha una traducció al castellà i una altra al català. Però encara no sé com es fa. I és que segueixo amb la meva mania de primer fer i després mirar el manual. Però si no ho faig així m'avorreixo.

2.- curs Flash a Xtec

Ho reconec: sóc reincident. Ja sé que vaig dir-me que enguany no faria cap curs telemàtic de l'Xtec però la carn és dèbil i he tornat a caure. Em vaig inscriure a un de Flash avançat i m'han acceptat. I avui començo. Hauré de refrescar tot allò que tinc oblidat però penso que, com sempre, me'n sortiré.

A destacar una mena de "campus" que a correcuita (com sempre) han muntat dins d'edu365.com A primera vista semblava un campus virtual tipus UOC però, vist amb més calma, és molt senzillet i, em pemso, corre sota Java com moltes altres coses d'aquest lloc. Per tant res a veure amb Moodle.

La idea d'aquests cursos és: materials enllaunats i comunicació a través de l'educampus; així no cal fer anar correus amunt i avall i permet al professorat deixar "avisos". Una mica pobre tot plegat.
diumenge 10 d’octubre de 2004

LaTeX i Moodle

Si en el darrer post sobre el tema era molt pessimista, en aquest estic eufòric. Perquè me n'he sortit.

Ja he aconseguit que un cop escrita una equació en LaTeX el Moodle la mostri com imatge, com ara aquesta:


Com m'ho he fet? Amb tossuderia i molta ajuda.

Tossuderia perquè he "perseguit" Haller Javier Bracho, un moodler veneçolà, que em donà una pista. Com que veia que no seguia intervenint al fòrum li vaig enviar un missatge de correu. I em contestà, i n'hi vaig tornar a enviar un altre i em tornà a contestar. Així 5 vegades fins que, seguint les seves indicacions, ha funcionat.

El truc ha consistit en canviar una variable system per una altra shell_exec. Però no solament és cercar i reemplaçar, no. També calia canviar la sintaxi perquè una i altra funcionen diferent.
Però seguint les indicacions de'n Haller Javier ho he aconseguit. Ara li he demanat per penjar directament els tres fitxers php modificats al fòrum de Moodle en castellà a disposició d'altres "mostrencos" com jo.

dijous 7 d’octubre de 2004

Problemes amb LaTeX/Moodle

No hi ha manera de veure les equacions a Moodle. Primer perqè no sabia massa com anava, però ara m'¡adono que no és cosa meva sinó del servidor.

Recapitulem. Només instal·lar Moodle 1.4.1 vaig activar el filtre per TeX de manera que quan escrivís una equació en LaTeX (cosa del tipus $\frac{1}{3}$ es pugués veure la fracció 1/3. No anava, així que vaig plantejar el dubte als fòrums de Moodle en castellà i em van contestar que calien dos $$. Ho vaig arreglar, pero se seguia sense veure. Aleshores l'Eloy Lafuente em suggerí que podria ser un problema del servidor: l'script del filtre TeX crida una funció system que el servei de hosting té desactivada com a mesura de seguretat. Vaig trucar al hosting i em digueren que no ho canviarien, que podia canviar a un servidor "dedicat", és a dir, una màquina per a mi sol i això val una pasta.

Però un noi veneçolà contestà dient que ell havia canviat la variable system per shell_exec i li havia funcionat. Com que no sabia de què anava li vaig enviar un missatge particular demanant en quin arxiu, i em contestà l'endemà amb més informació. Vaig editar els arxius php però seguia sense funcionar. Torna a dir-li i em proposà, aleshores, un canvi en els permisos d'execució, passar a 755 execució total. Ho he fet però segueix sense funcionar.

Em sembla que fins que no canviï a un servidor propi no resoldré el problema.

Tot i així se m'ha acudit d'instal·lar un Moodle en local , obtenir les imatges i copiar-les. Ara que per a mi pot ser senzill, però pels altres massa complicat.

diumenge 3 d’octubre de 2004

Moodlemoot 2004

El 29 d'octubre seré a Castelló a la Moodlemoot 2004. Ja fa temps que hi rumiava, des que en començaren a parlar al curs Moodle en Español de Moodle i, al final, s'acordà fer-ho a la UniversitatJaume I de Castelló a final d'octubre.
Així que, ara que ja és segur, vaig inscriure'm, vaig fer l'ingrés dels drets i he demanat permís a la feina per anar-hi (no vull que ningú em pugui dir res). I he comprat els bitllets de tren: Euromed d'anada a les 7 i tornada a les 20.

Em fa molta il·lusió anar-hi, conèixer a una pila de gent interessant i, sobretot, parlar de les possibilitats de Moodle. I és que com més el conec, més m'agrada. No sé què faria sense ell.

dissabte 2 d’octubre de 2004

Més LaTeX

He retornat al vell i estimat LaTex per fer alguna presentació per la feina i me n'he sortit prou bé. Però, com a esperit inquiet (o cul de'n Jaumet si ho preferiu) he tornat als meus experiements.

Havia vist en un llibre sobre LaTeX (em sembla que és l'únic en castellà) que hi havia un paquet anomenat {web} que servia per fer presentacions. Però no és al repositori del meu MiKTeX així que, per no liar-la, vaig seguir buscant i vaig veure que hi havia {beamer}, un paquet d'un alemany que també feia presentacions. Des de la pàgina d'inici del projecte, on hi podeu trobar alguns exemples, la cosa pintava molt bé. Així que me'l vaig descarregar (aquest sí era a Rediris), instal·lar i provar de fer-lo córrer. No va anar.

Així que vaig fer les coses ben fetes, és a dir, vaig fer primer les coses básiques: llegir la documentació (un costum que no tinc). En concret els paquets requerits per a que corrés beamer, i vaig veure que me'n faltaven dos. Avui me'ls he descarregat i instal·lat, i el primer que he fet ha estat provar si anava. I sí, ha funcionat perfectament.

Conclusió: m'esperen unes bones estones fent anar allò que no sé, però que al final em surt. Més diversió garantida.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons