diumenge 28 de novembre de 2004

Abiword 2.14 i Moodle

Una setmana de massa feina que no m'ha permès fer el que m'agrada: res. És broma, sóc treballador de mena i m'agrada provar coses noves.
Com ara l'Abiword 2.14 que m'he baixat de sofcatalà perquè la versió anterior em donava algun problema. Per exemple, a l'hora de recuperar arxius recents, des del menú Fitxer, m'apareixia el codi XML en lloc del document WYSIWYG. També em vaig trobar amb què no em deixava obrir un document que havia desat perquè "el codi no s'ajustava a l'estàndard XML" Però si l'havia creat ell!. Sort que al ser codi obert i XML vaig anar trampejant i esborrant línies de codi i, finalment, vaig aconseguir obrir-lo; en cas contrari hagués perdut una horeta ben bona de feina.
No he provat massa la nova versió però diuen que han solventat un centenar de bugs. Esperem que ara vagi més bé.

Quant a Moodle he aconseguit que el servidor em solucioni el tema decembre. Sembla que tenen una versió del locale ca_es mal traduïda i se'ls cola sempre aquest error. Ho vaig esbrinar a través d'una resposta a la qüestió que vaig plantejar al fòrum del curs en català. Així que em vaig posar en contacte amb el hosting i ja ho han arreglat.
Aquesta setmana que ve es presenta interessant, també. He de parlar amb gent interessada en Moodle i proposar-los que en donin publicitat.
I també vull veure què passa amb el mòdul de MI perquè, com que n'hi ha un altre de fet (el van presentar els de Sevilla a la Moodlemoot), no sé com quedarà.
Al curs en català, i d'acord amb en Carles, he obert un fòrum per a què cadascú expliqui en què usa Moodle, a més de per fer cursos a distància. Poden sortir coses molt interessants.

dissabte 20 de novembre de 2004

SMI

Dijous a la nit vam fer un experiment amb l'SMI (servei de missatgeria instantània) d'Xtec

Prèviament havia convocat a una pila de possibles interessats en participar-hi dels que, finalment, només en quedàrem 4: l'Imma, l'Olga, en Jordi (que havia rebut la invitació de la Pepa) i jo mateix. Va ser molt interessant perquè varem poder descobrir el funcionament de la cosa.

T'hi pots connectar directament des de la pàgina web (s'obre un applet de Java molt potent i que ho fa tot) o bé et pots instal·lar un client, l'Exodus, que és un client Jabber, és a dir, que es connecta sota la tecnologia Jabber. Hi ha d'altres clients, com ara el famós Gaim que també es poden connectar a alres servidors de missatgeria instantània, com ara AOL, MSN, etc, però des d'Xtec recomanen Exodus, així que, per començar, no està malament.


Vaig entrar primer a la sala per xtec i després, amb un altre àlies, amb Exodus. Era divertit veure com les dues convertses anaven alhora. Hi ha la possibilitat, no solament, de fer una xat general, sinó de fer xats particulars, enviar missatges instantanis, fer votacions i una pila de coses més que encara no sé massa bé què són.

Se'ns va passar l'hora volant però vam quedar de repetir-ho un altre cop.

dijous 18 de novembre de 2004

més Edutec

Ahir a Edutec vaig trobar-me amb en Jordi Adell i l'Antoni Bellver, a qui vaig conèixer a la Moodlemoot.
Vam estar parlant una estoneta durant el coffe-break de l'esdeveniment i, sobretot de Moodle.

Un tema que em preocupa especialment (i a més persones del meu entorn) és la possibilitat que Moodle falli. No hi ha informes de proves de càrrega (ni de la UJI ni dels canaris) i no en sabem res. I li ho vaig comentar a l'Antoni. La resposta és que no s'han fet aquestes proves perquè és bastant difícil de controlar totes les variables que hi poden intervenir. Però que de tota manera els altres entorns, basats en programari propietari, també peten i l'empresa no es fa responsable de res. Tampoc té l'empresa totes les solucions i moltes vegades et diu que t'esperis a la propera release. O sigui, que tampoc són fiables contra el que al primer cop de vista podrien semblar.

Per altra banda Moodle usa com a base de dades (potser el punt més feble de tot plegat) mySQL, una bd molt fiable i aquesta sí, sotmesa a moltes proves i molt ús per la comunitat internacional. En canvi Oracle, per exemple, diu que els va petar dos cops i mySQL encara no. Sí que van tenir un problema just al principi de muntar Moodle, però que va ser degut al maquinari, o sigui, res a veure amb el programari.
Ara ja estic una mica més tranquil, però encara no al 100%. I és que la pressió seria molt forta si hi hagués algun tipus d'error que, cal dir, seria (segur) perdonat a un altre sistema. M'hi jugo...

dimecres 17 de novembre de 2004

Edutec 2004

Estoy en el taller de blogs de Edutec.

El paràgraf anterior l'he escrit aquest matí al taller de weblogs que he fet a Edutec 2004. Ha anat molt bé: he seguit, malgrat els retards, el programa en un 80% i només hem hagut de deixar córrer els RSS.

Hem començat veient diferents tipus de blogs: revistes, bitàcoles personals, de programari, educatives, etc. A partir d'aquí hem definit (més o menys, perquè és complex) què és un weblog i com facilita la comunicació a través dels comentaris.

Ha sorgit la qüestió sobre quina és la diferència amb els fòrums i també quina diferència hi ha amb una pàgina web "normal". Per il·lustrar la diferència en 2 minuts he entrat al Blogger, he editat el primer paràgraf, l'he desat i l'he mostrat a la web. Aleshores s'ha entès tot.
A continuació han anat a Blogger o Blogia i s'hi han subscrit, amb la qual cosa han començat a escriure el seu propi blog. I tot en menys de 5 minuts: un èxit.
Han acabat encantats i ens ho hem passat molt bé. Llàstima que hi havia poca gent, tot i que estic segur que, en acabat, tothom n'ha fet bona publicitat.

I és que no hi ha res com el treball per objectius: al final de la classe s'ha d'haver assolit un objectiu pràctic que s'ha enunciat de bon principi. Tothom en surt molt satisfet i amb la sensació d'haver après molt. I és veritat.

dimarts 16 de novembre de 2004

correu a Moodle

Només amb una única consulta als fòrums de Moodle he resolt el tema de l'enviament de correu als subscriptors dels fòrums.

Primer havia provat d'enviar des d'una adreça de correu fora del sistema, però no funcionava (cosa estranya). I aleshores vaig fer la consulta al fòrum. Quasibé a volta de correu en vaig tenir la resposta: com que treballem sota Linux el servidor de correu és localhost. I dit i fet, vaig canviar-ho i ara envia el correu sense problemes.

La única cosa que no m'acaba de fer el pes és que cal fer manualment un cron o actualització de les tasques del servidor. Però aquí sí que no hi puc fer res, és un tema del servidor. Tampoc és tant complicat, però: només cal escriure l'ordre al navegador i enviar-ho al servidor que l'efectua sense miraments.

dissabte 13 de novembre de 2004

Bitàcoles

He estat preparant el taller sobre Blogs que faré dimecres a Edutec 2004
i m'he adonat de l'enorme quantitat de novetats que han aparegut des que em dedico únicament a escriure i no "investigo" en el tema.
Per una banda la quantitat de llocs que ofereixen blogs gratis i en castellà o català.
I per altra les novetats tècniques. Per exemple, des de Bloglines han creat una extensió pel Firefox, que ja m'he instal·lat, i que fa aparèixer una B a la part inferir dreta de la barra d'estat. Quan la prems vas directament al teu espai a Bloglines i pots llegir els feeds que hi tinguis. Molt còmode. Acabarem que amb prou feines navegarem, només anirem als llocs coneguts, fiables i amb continguts que ens interessin.


dijous 11 de novembre de 2004

JClic news

Una bona, i esperada, notícia:

S'ha posat en marxa el nou espai web zonaClic a http://clic.xtec.net. Aquest portal és el successor del racó del Clic i compta amb seccions dedicades als programes Clic 3.0 i JClic, així com una àmplia biblioteca d'activitats amb totes les aplicacions que hi havia fins ara al racó del Clic. La biblioteca incorpora un cercador que permet localitzar les activitats a partir de diferents criteris. Totes les aplicacions estan disponibles tant en el format original Clic 3.0 com en la nova versió JClic, que permet veure-les directament en un applet o instal·lar-les a l'ordinador.

Bé, ja podeu veure que la cosa ja funciona i s'ha posat en marxa. Cada cop més m'agrada la idea de fer activitat web, l'únic que em segueix preocupant és com lligar els resultats a la BD de Moodle, per exemple. Em sembla que ho plantejaré als programadors, a veure si n'hi ha cap que s'hi anima.

dissabte 6 de novembre de 2004

Moodlemoot 2004

Dues notícies relacionades amb Moodle.

La primera és que ja hi ha penjades les presentacions dels ponents i les primeres fotos de l'esdeveniment. Hi surto terriblement atractiu, cal dir, al costat del mític Jordi Adell:


La segona notícia és que en Carles Bellver m'ha fet "facilitador" del curs Moodle en català. No me n'havia dit res i avui, al fer-hi una repassada, me n'he adonat. Això significa que ara tinc el famós botó Activa edició i puc afegir recursos i activitats. Un honor.

dimarts 2 de novembre de 2004

més JClic

Ahir em vaig precipitar al queixar-me de la poca informació sobre JClic.
En realitat està en fase de proves, durant uns quinze dies, per acabar d'arrodonir-ho. Així ho explicava en Francesc Busquets a la llista de la AIEC. El que passa és que al veure-ho a Barrapunto vaig pensar que ja se m'havia escapat i, a l'anar a les novetats d'Xtec i no veure res, em va estranyar. Però ara ja està aclarit. Suposo que en uns dies sortirà publicat.
He rebut un missatge de'n Ferran Mas amb qui coincidirem a la Moodlemoot de Castelló i a la Jornada de Ciberespiral, dient-me que ja havia vist la meva prova i que funciona prou bé. Jo l'he provat a l'escola i, un cop instal·lat el JClic, ha anat bé.

dilluns 1 de novembre de 2004

JClic

M'assebento per Barrapunto (què fort, no han estat capaços de publicitar-ho a les novetats d'Xtec) que ja s'ha alliberat el JClic, la versió en Java del clàssic Clic.

Novetats:
  1. la més important: permet importar les velles activitats al nou entorn (si no, quina feinada perduda!)
  2. com que corre sota Java és independent de la plataforma, per tant es podran veure les activitats tant sota Linux com sota Hasefroch
  3. està molt actualitzat. De fet fa molt de temps que està en fase de desenvolupamnet. Jo havia vist la demo que tenien a la web, fins i tot no fa més d'un mes que m'hi havia tornat a acostar i estava tot molt aturat. I ara s'ha alliberat amb els darrers avenços incorporats.
  4. els arxiu es desen com a zip que contenen un XML amb la informació pròpia de l'activitat i tota la resta d'arxius d'imatges, vídeos, so o animació.
  5. hi ha la possibilitat d'exportar a HTML i veure les aplicacions directament a pàgina web. És genial (una mica lent depenent de la connexió, però) perquè es carrega l'applet de Java i comences a veure la teva feina al navegador. La pega és que com lligues els resultats amb una base de dades per tal de reflectir els resultats de l'estudiant. Sembla que hi estan treballant, tanmateix.
Ahir a la tarda m'ho vaig descarregar tot (el JClic i el JClic author que crea les activiats i paquets) i ja vaig fer les primeres activitats. Van sortir a la primera.
Valoració global: 9'5

Inconvenient: Java necessita màquines que tirin i, coneixent el parc de maquinari obsolet que tenim, es pot alentir bastant el llançament del nou JClic

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons