dijous 31 de març de 2005

Troballes

L'altre dia em va arribar d'una de les moltes llistes de correu a les que estic subscrit una notícia que em va interessar. Tractava sobre podcasting.

Què és podcasting? us preguntareu neguitosos/es. Una nova perversió informàtica? Nooo. I ara.
Per dir-ho en poques paraules: és un blog parlat. Hi ha autors que, en lloc de perdre temps escrivint com ara jo, el que fan és gravar el seu blog amb la seva pròpia veu, barrejant'hi més o menys múscia (com un programa de ràdio, vaja) i guardar-ho em format mp3. Aquest arxiu l'adjunten al seu blog i ho deixen a disposició del públic. Així com hi ha portals de blogs, com catapings, també n'hi ha de podcasts, com ara PodcastAlley.

I per què en mp3? Doncs perquè així, de la mateixa manera que hi ha gent que visita blogs escrits, també n'hi ha d'altra que visita podcast (que aquest és el nom amb què es coneix l'invent). Tenen un agregador de notícies (n'hi ha d'especials per a podcasts, com ara el de codi obert ipodder i se subscriuen a determinats llocs amb podcasts. Quan l'agregador detecta un nou podcasts el descarrega i quan sincronitzes el teu aparell de mp3 (aquests que duu el jovent penjant de les orelles) t'hi carrega els fitxers que pots escoltar al metro, a l'autobus, a classes, etc. Genial.

Ah! Se'n diuen podcasts de l'aparell ipod.

dissabte 26 de març de 2005

Tornada

Sis dies sense contacte amb el món! Quina vida!
Sis dies sense ordinador ni tele (no n'hi havia = B!) i durant els quals m'he negat a sentir notícies de la ràdio o comprar diaris. No volia saber res del món exterior perquè res no podia interessar-me.

Només he respirat aire pur, he mirat molt el cel i la terra i els ocells. En concret els voltors (Gyps fulvus) als Mallos de Riglos. Espectaculars.

M'ha anat molt bé desconnectar de la vida quotidiana i dedicar-me a la família i a mi mateix. Caminades pels pobles solitaris de l'Alt Aragó, visites a esglesietes romàniques i menjar un pa boníssim d'Ayerbe. Deu ser el darrer reducte dels bons forners.

dijous 17 de març de 2005

Beamer

Beamer és un paquet de LaTeX per fer presentacions en pantalla. I el resultat és un document PDF amb unes característiques molt superiors a les obtingudes per altres programes que fan presentacions (com ara pouerpoin o OO Impress):
 • a l'obtenir un PDF és molt fàcil penjar-lo a la web i que tothom el pugui veure
 • és més lleuger
 • admet "animacions" molt senzilletes, però efectives
 • es pot veure en pantalla completa (Ctrl+L a l'Acrobat reader) i les diapositives avancen amb un clic
 • sempre es té a la vista l'índex i una barra de navegació: no hi ha pèrdua possible
Què, interessats, oi? Vegeu-ne un exemple (recomanació: descarregueu-lo al disc, obriu-lo en pantalla completa i disfruteu)

dimecres 9 de març de 2005

Proves al nou ordinador

Avui, que he tingut una mica de temps, m'he dedicat a fer algunes proves que feia dies que tenia al cap:
 • Linux: encara no sabia com anava l'ordinador sota Linux. Així que he agafat el Catix 1.0 (el que regalaven per la Mercè) i he arrencat la màquina. La càrrega no ha estat ràpida, però ha funcionat molt bé. Ha reconegut tot el maquinari excepte endevineu què: bingo! Exactament: el mòdem. Torno a tenir un winmòdem. Ja m'ho pensava perquè quan vaig comprar-lo em van dir a la botiga que el mòdem intern estava "integrat". Vaig preguntar si funcionaria sota Linux i el noi em va dir que no ho sabia, però que es pensava que no.I avui ho he confirmat: no reconeix el mòdem.
 • Per la resta el Catix ha funcionat prou bé. He arrencat el Quanta + (un editor d'html en codi però quasi wysiwyg) i és molt potent i agradable, a part de funcionar perfectament. El que tampoc no m'ha permès veure ha estat el contingut del disc dur. Però no sé si és que jo no m'hi he entretingut o és que no munta aquest dispositiu (per seguretat, potser?).
 • Gravadora de CD: he provat a fer anar la gravadora i no hi he tingut cap problema. L'ordinador porta un Nero que, a l'escriptori, apareix com StartSmart. Però jo no dec ser-ne massa d'smart perquè no l'entenia i me n'he anat a buscar el Nero exprés que és molt més senzillet i permet fer la poca feina que jo hi faig: crear cds de dades o duplicar cds

dimarts 8 de març de 2005

feina fuig, mandra no em deixis

En poc menys d'un mes m'han sortit tres feines que he rebutjat. I per diferents raons:
primera perquè la feina que tinc no me l'acabo; segona perquè no vull comprometre més el poc temps lliure que em queda: vull fer-hi el que em doni la gana i tercera: la poca pasta que em proporcionaria només complicaria la meva declaració de la renda i no em permetria ni retirar-me (que és el somni de la meva vida). Conclusió: que no.

M'han ofert administrar un sistema Moodle, una assessoria pedagògica sobre Moodle i ara una sessió sobre programació per les opos. Però he dit que no. Diuen que una manera de vèncer l'estrès és aprendre a dir que no, i jo ja n'he après. Ara mateix estic prou saturat com per no voler-me embolicar. I això que sí que tinc coses al cap que m'interessarien: presentar alguna ponència a Edutec o a Espiral. I per aquestes no trobo temps. Em sembla que per aquest any ho deixo i miro d'asserenar-me.

diumenge 6 de març de 2005

Moodlemoot04: els vídeos

Finalment s'han publicat els vídeos de les intervencions dels diferents participants a la Moodlemoot04 de Castelló. Qui vulgui saber què vaig dir només cal que descarregui la meva intervenció i se la miri amb el QuickTime.

Vista des de fora i al cap de sis mesos no m'ha semblat malament del tot. No soc un gran orador (ni petit tampoc) però em sembla que vaig poder comunicar allò que volia dir: els usos que hem donat i estem donant a Moodle al nostre centre.
Que no són pocs ni dolents, al contrari, li estem traient molt de profit a una eina que, en principi només estava pensada per afavorir l'aprenentatge cooperatiu, i que hem aconseguit convertir en un recurs comunicatiu, d'aprenentatge i base de coneixements important.

Gràcies Moodle. No sé què faria sense tu

dissabte 5 de març de 2005

retorn a la normalitat

Després d'una setmaneta de feina forta (però forta, forta) sembla que el cap de setmana hem retorna a una certa normalitat.

 1. He pogut recuperar la feina endarrerida del curs de Flash i me'n vaig de cara al projecte final que començo a tenir mig pensat.
 2. Tinc corrent el Firefox 1.0 i m'hi he instal·lat l'extensió spellbound per corregir les meves errades tipogràfiques
 3. He recuperat el programari de LaTeX a l'ordinador nou i torno a reinstal·lar paquets coneguts, com ara el refman que tan on resultats ha donat.
 4. Torno a publicar a cataLàTeX i he fet un cataping per veure si hi tinc més visites i algú més s'apunta a escriure-hi
 5. tinc un cap de setmana de feina per davant per fer un informe per al feina. Però m'ho passaré bé perquè el faré amb LaTeX i vull experimentar un parell de cosetes

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons