dijous 30 de juny de 2005

Memòria del curs 2004-05

Aquest curs ha estat, per a mi, llarg, complicat i difícil. I, en conseqüència, extenuant. Ja tenia ganes que s'acabés.

Però per altra banda també ha estat ple de satisfaccions: he aconseguit un entorn virtual en ple funcionament i, ara sí, sense possible volta enrera. He après una pila de coses sobre Linux, sobre LaTeX i sobre la vida en general. Però el més important, he mantingut les amistats de sempre i n'he fet de noves. Tot i que la meva frase dels díes difícils segueix sent "Com més conec la gent més m'agrada el meu ordinador" m'encata conèixer gent. I de tant bona com vosaltres.

Bon estiu!!

dissabte 25 de juny de 2005

Un tomb per OpenOffice.org 2


Aquest matí m'he entretingut en crear un DVD-live a partir de la ISO de Suse Pro 9.3. Ha estat interessant per dues raons

  1. encara no havia provat a gravar cap DVD des que tinc el nou ordinador (i ja fa 4 mesos!). Ho he fet amb el Nero i ha estat exactament el mateix que si hagués estat un CD. Molt senzill

  2. havia llegit que duia l'OpenOffice.org 2 que encara no havia vist en funcionament.

De manera que m'hi he posat i tot ha anat d'allò més be. El DVDlive ha arrencat sense cap problema i ha detectat tot allò detectable tret del mòdem, del que m'ha dit que és un Conexant amb un número de model que, quan tingui una estona, miraré si li trobo drivers.

OpenOffice.org ha arrencat molt bé i té un aspecte molt agradable, amb icones mes arrodonides que les de les verions 1. Aquí en teniu una captura de pantalla:


Novetats? Deu n'hi do. Aquestes son les que he trobat en una primera aproximació

  • apareix el pinzell d'estil que permet empastifar amb un estil determinat un tros de text. Semblant al de Bord i molt útil: jo el trobo a faltar.

  • la finestra queda més neta perquè la barra esquerra no apareix. A partir de les icones apareixen les diferents funcionalitats: estils, dibuix, taules, etc

  • ha canviat la icona de l'estilista i ara és més entenedora: la vella no és gens intuïtiva

  • un detallet que he descobert i m'ha agradat molt: quan hom clica la icona de vinyetes s'obre una nova barra i una de les accions és afegir una entrada no numerada. Això amb Bord es la feina més gran del món i pot dur a desconfigurar-te tot un document, però amb LaTeX és molt senzill i amb l'OO.o2 veig que també.

  • la joia de la corona, tanmateix, és l'afegitó de una base de dades a la suite.

    L'he provada des de la combinació de correspondència, que ara es pot fer tot seguint un senzill assistent, i va prou be.

  • les possibilitat de desar també s'han incrementat. Ara, a més dels clàssiques formats propietaris, Docbook o per a Palm hi ha, per defecte, el format obert odt (open document text) que volen convertir en estàndard.

Aquest post l'edito amb l'OO.o2, el desaré i en acabat ja l'acabare d'arreglar per penjar-lo.

Ja tinc ganes que alliberin aquesta versió en català. Jo em pensava que s'esperarien a Sant Jordi però pel que he anat llegint els estan sortint més entrebancs del previstos i no a la traducció, sinó a la versió del programa.

En resum: l'autèntica competència al Bord & Cia.

Afegitó: He trobat un article a Newsforge de comparació entre el nou OpenOffice.org 2 i el vell Bord. Podeu trobar-lo aquí

divendres 24 de juny de 2005

Canvi de servidor a cataLàTeX

Continuo la feina de republicar els articles de cataLàTeX al nou servidor phobos. Vaig a poc a poc perquè m'agrada rellegir-los i rectificar cosetes que, ara vistes amb la prespectiva del temps, veig més clares. Així que trigaré una mica en acabar-ho, però tampoc tinc pressa.

El que més m'ha sorprès de tot plegat, però, ha estat l'elevat nombre de visites que té aquest lloc. En concret el vell va tenir en una mica menys de sis mesos 1000 visites. No sé què deuen buscar-hi o si només són de pas perquè amb prou feines ningú ha deixat algun post als fòrums, però suposo que el programari no enganya en el recompte de visites.

SPIP també informa sobre l'origen de les visites i la majoria provenen de la meva web a xtec, seguides de ben a prop de les que venen de catapings i bitàcoles. La comunitat bloguera, on anuncio les novetats del lloc, és tafanera de mena.

I parlant de blogs hi ha un parell de blogs que han sobreviscut al Taller que vaig fer. Un d'ells és més literari, amb entrades llargues i ben redactadaes, i l'altre és un llistat d'enllaços útils que es poden obrir des de qualsevol ordinador. Sembla que l'evangelització en blogs comença a donar els seus fruits.

dijous 23 de juny de 2005

SPIP a phobos

Sembla estrany, amb els problemes que està donant phobos amb phpnukes i Moodle, i lo bé que s'està portant amb SPIP.

La darrera funcionalitat: podeu fer aparèixer les novetats de cataLàTeX en la vostra web només incloent aquest senzill codi:

<script type="text/javascript" src="http://phobos.xtec.es/~jqueralt/distrib.php3">
</script>

Amb això us apareixerà un quadre amb el títol cataLàteX i els títols dels 5 darrers articles publicats. Tot el text són enllaços i podeu anar tant a un article determinat com a l'índex del lloc web.

També funciona perfectament l' RSS del lloc. Si voleu afegir-lo al vostre lector (Bloglines, p.ex) només heu de donar aquesta adreça:

http://phobos.xtec.es/~jqueralt/backend.php3

Per veure com queda l'RSS (molt potent, ja us ho avanço) podeu visitar els meus feeds a Bloglines i fer clic a cataLàTeX.

dimarts 21 de juny de 2005

Linux a la intranet

Si heu seguit aquest blog recordareu que havia instal·lat un Mandriva en un ordinador vell de l'escola, l'havia ressuscitat amb una nova aparença i funcionament i que li anava posant cosetes, com ara el Kile (vegeu el post de dimarts, maig 31, 2005). Deia que havia aconseguit connectar-lo a Internet a través de la xarxa però que veia molt difícil poder-lo connectar a la intranet del centre de manera que es pogués treballar amb documents comuns des d'aquí.

Doncs avui he entrat amb ell a la intranet de M$, he vist les carpetes, he creat un document, l'he deixat en una carpeta de profe i aquesta l'ha recuperat després des de Win. Un èxit.

I la clau d'aquest èxit es diu smb4k. Es tracta d'un programet (pesa molt poc) que identifica els equips de la xarxa i quan accedeixes a algun d'ells t'obre un navegador (el Konqueror, p.ex) amb la qual cosa veus el contingut igual que si fos el teu propi ordinador. Genial.

I com ha arribat el nostre heroi a aquest punt?. Donant-li voltes, com sempre. Quan el vaig fer córrer per primera vegada ho vaig comentar amb un informàtic i em va dir. Per què no proves Samba? N'havia sentit a parlar de Samba, un programa de Linux que fa això: et connecta a una xarxa Win. Vaig visitar la pàgina i ho vaig veure molt complicat (no difícil, però sí llarg) de manera que ho vaig deixar per a més endavant.

Però ahir, en les meves hores vagaroses, vaig agafar un altre trasto vell i hi volia instal·la la Catix 1.1. Primera desil·lusió: arrencava en mode text, es veu que el trasto era massa trasto per a la meravella del Catix. Em vaig emprenyar i vaig posar-hi el Mandriva (val més ruc conegut que savi per conèixer) i quan tocava configurar la instal·lació m'hi vaig entretenir una mica més, sense por. I vaig trobar en un punt que es podia escollir i instal·lar programari per a xarxa. El vaig marcar i endavant. I després de 1 hora de desar coses al disc dur el vaig tenir funcionant amb l'escriptori Gnome (molt xulo).

Avui, també en hores vagaroses, l'he tornat a engegar i he estat tafanejant. Hi he trobat l'Scribus, un programa tipus Peixmèiquer que fa això, pàgines. Feia temps que me'l volia mirar i ve't-lo aquí. Ja en parlaré. Al lio: he trobat en un raconet (Xarxa i Internet) el smb4k. Com que m'ha sonat a Samba l'he arrencat i vet aquí que m'han aparegut els equips propers i la intranet. Però com que el destí de la màquina és un aula no hi he volgut entrar. L'he desmuntat i he tornat a muntar la màquina original. He mirat al gestor de paquets si tenia el smb4k, que sí que hi era, l'he instal·lat i així que ha estat l'he fet córrer. I vet aquí, de nou, la intranet. M'hi he identificat, hi he entrat i tot com una seda.

Resumint: tinc un ordinador que fa tot el que fan els altres (ofimàtica, inter i intranet) però corrent sota Linux. Què fem amb Haselfroch?

PS: Avui en Jordi Vivancos m'ha fet una proposta afalagadora i molt atractiva que no podia rebutjar. Així que li he dit de seguida que no. Que el que faig m'agrada molt i no vull deixar-ho a mitges. Que gràcies per haver pensat en mi (la veritat, és un honor) però que ara no vull deixar penjat el projecte que tinc entre mans. No perquè la gent que l'herataria no sigui prou bona (sort ne tinc d'ella, que sí que n'és de bona, molt més que no pas jo) o no se'n sortís, sinó perquè em ve de gust acabar-lo.
Tinc encara alguns reptes per superar i objectius per assolir i tinc ganes de fer-ho. Suposo que si estigués en una altra situació hagués dit que sí, però no és el cas. No crec que m'arribi a penedir (mai m'he penedit de res del que he fet).

diumenge 19 de juny de 2005

República(ció) a cataLàTeX

Ahir em vaig dedicar a republicar alguns articles al nou cataLàTeX a phobos. En concret els dos tutorials del curs. I vaig aprofitar per fer una mica d'endreç. Quan vaig començar amb el lloc no sabia massa cap on tiraria. I ara, després de 6 mesos i més de 1000 visites, ja ho tinc una mica més clar.

Per això vaig aprofitar per crear, des d'un bon principi, les seccions i les paraules clau que estructuren el lloc. Amb la nova versió d'SPIP hom pot fer grups de paraules clau, cosa que facilita en acabat la classificació.

També em vaig entretenir en posar noves icones a algunes seccions i a pujar fitxers amb FTP al servidor: així es poden adjuntar als articles amb més facilitat. Tot plegat un parell d'hores de feina. Em pensava que faria més via, però estic veient que hi ha molta feina encara. Però me'n sortiré.

Avui m'he comprat el diari i venia la Catix 1.1. Com que a la feina tinc un altre ordinador a punt de ser linuxat la provaré i, si m'agrada, potser la faig residir al disc dur i endavant amb les atxes. l'únic punt feble que tenen que és el no poder entrar en la intranet de Haselfroch es pot solucionar amb Samba. Però se n'ha de saber (o tenir temps) i de moment ...

dimecres 15 de juny de 2005

Torna cataLàTeX

Avui he publicat (republicat més aviat) un article nou a cataLàTeX. Ha estat el de tríptics, més que res perquè n'estic molt orgullós del que vaig obtenir.

Alhora he estat regirant les tripes de l'SPIP per mirar de configurar-me'l al meu gust, o si més no, com tenia l'altre. Com que és una versió nova hi ha coses que no trobo o que, al fer-les només la primera vegada que l'uses, després no recordes. Per eXemple: el tema de les paraules clau.

Les paraules clau són la manera que té SPIP de lligar transversalment els articles. Cada article penja d'una secció (o fins i tot subsecció, cosa que no sabia) d'una forma vertical. Però articles de diferents seccions amb la mateiXa paraula clau poden lligar-se horitzontalment. D'aquesta manera es forma una ara de enllaços entre els diferents articles. Una idea molt interessant.

SPIP, tal com el tinc jo, sembla molt senzill. Però els que el coneiXen són capaços d'aprofitar al màXim la potència del programari i crear unes webs imponents. Només cal visitar la pàgina del propi lloc per veure'n les possibilitats

dimarts 14 de juny de 2005

CataLàTeX a Xtec

Des de diumenge a la tarda cataLàTeX fa niu a Xtec.

Vaig demanar un espai a phobos i me'l van concedir a mitja setmana passada, però com que tinc tant poc temps no va ser fins diumenge a la tarda que vaig trobar una estona per pujar-hi l'SPIP.

Sense exagerar: vaig trigar 15 minuts en descarregar un instal·lador, pujar-lo al servidor, fer-lo córrer i que s'instal·lés tot el programari, configurar les 4 cosetes imprescindibles (nom de la BD, contrasenya, dades de l'administrador, etc) i començar a editar-hi el primer article.

Ja sabeu que m'agrada Moodle, oi? Doncs el meu segon programa preferit és SPIP.

I perquè no m'hi he ficat, que si m'hi posés faria webs tan potents com algunes que hi ha de mostra. Però no tinc massa temps (ni ganes) i em concentro en el contingut més que en la forma.

Ara vull anar descarregant el lloc vell, allotjat a 100WebSpace.com i tornant a muntar el lloc nou alhora que hi faig algun article nou (en tinc un de pensat sonre el paquet hyperref).

I al lloc vell m'hi puc instal·lar alguna coseta de prova, potser un tikiwiki que em fa una certa gràcia.

diumenge 12 de juny de 2005

Jornada Espiral 2005

Ahir vaig anar a la Jornada Espiral 2005. Va ser molt interessant, quasi bé tot un dia de pluja d'idees que no tens temps a pair, però de les que prens notes per a quan el temps s'arrossegui més lentament i el cos estigui una mica més preparat.

N'he fet un petit informe per rellegir-me'l i visitar els enllaços pendents, que n'hi ha molts i tots interessants.

dimarts 7 de juny de 2005

Kile

Ahir em vaig entretenir en instal·lar a l'ordinador on hi tinc corrent el Mandriva coses de LaTeX.

Primer, i des del gestor de paquets, vaig veure què em quedava per instal·lar de LaTeX i vaig trobar que, a part d'un parell de coses d'idiomes exòtics, hi havia el LaTeX2html, una aplicació que passa fitxers tex a bonics html enllaçats entre sí i partits per seccions. Una cosa semblant al meu Tutorial d'Impress (que per cert està referenciat a Lafarga.org). El vaig instal·lar i vaig buscar una altra cosa.

El que buscava era el paquet pel Kile, un editor de Latex molt visual i que permet compilar de la mateixa manera que sota Haselfroch ho fa MiKTeX. No hi era el paquet rpm als discs, així que me'n vaig anar a la seva web i allà sí que el vaig trobar: una rpm preparada per a Mandrake. La vaig descarregar, s'obrí amb el gestor de paquets i la vaig instal·lar.

I quan vaig per obrir-lo vet aquí que se m'obre una petita maravella: un entorn gràfic molt atractiu amb icones intuïtives i les 3 típiques finestretes: una per mostrar fitxers del projecte (no la faig servir gens, jo), la de l'editor del fitxer tex i la del compilador.

Vaig estar tafanejant per les icones i vaig veure les possibilitats del fitxer de sortida: DVI, PDF i (no t'ho perdis) HTML. Aquí m'entrà el neguit: vaig baixar-me de cataLàTeX un fitxer de mostra i vaig compilar-lo a html sense ni pensar-m'ho: en qüestió de segons ja tenia una carpeta amb totes les pàgines web (una per secció més l'índex) perfectament enllaçades. Genial.

Una única pega, però (sempre n'hi ha d'haver una, oi?): les indicacions de la navegació són en anglès (next, up, etc). Però crec que seria capaç de sortir-me'n si les vulgues canviar. De més verdes en maduren.

dijous 2 de juny de 2005

Presentació Jornada Espiral 05

Estic treballant amb la presentació que he de fer a la Jornada Espiral 2005 el proper dissabte 11 de juny. Es tracta d'agafar la ponència que vaig presentar a principis d'abril, actualitzar-la a allò que he anat fent en la realitat al curs d'OO.o writer amb Moodle i deixar-ho ben bonic i presentable.

Algú, segurament, faria un pouerpuant -que deia aquella-, oi? Doncs aquí el neng no. Estic fent un PDF potent amb Beamer, és a dir, amb LaTeX. Es tracta d'un paquet del que em sembla que ja he parlat algun cop i que fa presentacions tan boniques, útils i potents com aquesta mostra.

M'està donant una mica de feina, bé perquè no en sé prou o bé perquè li exigeixo massa. Potser és el primer cas: tinc al cap una manera d'abordar el problema i no se m'acut l'alternativa que li donaria solució (o la millor solució). És allò del pensament lateral. Però a còpia de donar-li voltes segur que me'n surto.

Afegitó sobre Filezilla: no sé per quins 7 sous no em descarrega fitxers a la intranet però sí al disc dur. He mirat i he vist que les carpetes de la intranet tenien marcat en gris allò de sols lectura. Ho he desmarcat, però ni així. Deu haver-hi una qüestió de seguretat o permisos que se m'escapa i em fa la pirula. Però ja ho descobriré, ja.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons