dissabte 31 de desembre de 2005

RSS i Moodle

M'hi he estat unes bones horetes però al final me n'he sortit: he publicat a la web el tutorial RSS i Moodle que fa temps volia fer per dues raons:

  • per mostrar com es pot fer el seguiment acurat i senzill dels fòrums de Moodle sense haver d'enyorar banderetes inútils que no marxen ni amb aigua calenta. A través de programes clients d'RSS, com ara Feedreader. o a través d'extensions de Firefox, com ara Wizz RSS, o a través de pàgina web, amb Bloglines
  • per mostrar com introduir dades externes a Moodle a través del bloc de curs Alimentacions RSS externes. Amb això el lector de RSS és el propi Moodle i el que fa és anar a buscar la informació a llocs web interessants que el profe ha triat.
Està tot fet amb programari lliure: he utilitzat la classe de document refrep el report de la classe refman per fer manuals de LaTeX. Per fer les captures de pantalla i passar-les a png he fet servir GIMP que, aquest cop, ha fet el que jo volia: retallar les imatges i desar-me-les com a png. Déu n'hi do.

Ara espero l'any 2006 perquè em porti l'OO 2.0 que, ja he llegit, està al caure i restem poques cosetes per acabar de traduir

divendres 30 de desembre de 2005

ADSL

L'altre dia em vaig donar d'alta al Trio, la combinació de telefònica per la qual per 20€ fins el 31/gener tens ADSL 24 hores, totes les trucades del telèfon fixe i no-sé-quants canals de TDT. I avui ha vingut el tècnic a instal·lar-ho. Ha posat un router inalàmbric i una adaptadors USB a cada màquina. I la connexió ja està feta, ara mateix estic connectat i el telèfon sona!

Tot i això em penso que ara vindrà la part més difícil: donar-me de baixa de la tarifa plana. De moment no he pogut contactar amb ells ni per preguntar-los què cal fer. País.

Espero que l'ADSL no doni cap problema i, com deia aquella, que la rompas con salud!

dimarts 27 de desembre de 2005

Vacances

Vacances vol dir poder fer allò que et ve de gust i ningú et demana. I jo estic de vacances: faig el que vull. Ara mateix tinc dos projectes en marxa i la feina aparcada.

Un dels projectes és el tan anunciat i no per això menys esperat tutorial de RSS i Moodle. Primer em pensava que seria una coseta ràpida i ho tindria aviat. Però a mesura que m'hi estic posant se'm va complicant cada cop més perquè és un tema que dóna per a molt. L'estructura, però, ja la tinc: una introducció sobre què són els RSS, un primer capítol sobre com fer el seguiment de fòrums a base de RSS i un segon sobre com incloure en un curs un bloc de RSS externs.

He pres com a base l'article que havia escrit ara fa un any i mig Comencem amb RSS i l'he actualitzat i ampliat. Ara mateix vaig pels lectors de RSS i em trobo amb més diversitat. Abans tenia Feedreader i Bloglines, però ara, a més tenim les extensions de Firefox entre d'altres possibilitats. Jo m'he instal·lat l'extensió Wizz RSS que és molt senzilleta de fer anar i així aprofito que navego per a què s'actualitzin les novetats. El que més m'agrada, però, és la icona del temps que em diu quin temps fa a l'aeroport de Bcn (perquè l'he triat, que em podria dir la de qualsevol punt del món). Dóna un informe complet: pressió, temperatura, punt de rosada, vent, nebulositat. M'encanta.

divendres 23 de desembre de 2005

BcnMoodleBeer

Ahir a la tarda ens vàrem trobar 10 moodlers davant del Zuric. Els més matiners van ser en David Fernández i un company seu d'escola (ho sento, no recordo el nom) que se'm van acostar perquè em deurien conèixer per la foto. De seguida arribaren en Joan Codina amb el seu patinet, en Marc Alier que venia de compres, l'Àngels Mustienes i en Fermí Cueva (sense hàbit). Mentre començàvem a xerrar de com havia anat la Moodlemoot de les Canàries, on molts d'ells ja es van conèixer, esparàvem en Josep Ma.Fontana, que arribà una mica més tard, i en Jordi Vivancos que finalment pogué venir.

Quan hi vam ser tots ens n'anàrem a prendre la beer/cafè i allà començà la xerrera. De què vam parlar? De tot: del futur de Moodle, dels mòduls que s'estan desenvolupant i dels que ja funcionen, del futur de Moodle al nostre país tant a les universitats com a les escoles, d'ensenyament i recursos didàctics, de tecnologia educativa, de la tecnologia del passat, del present i del futur, de ciència-ficció, de com puja el jovent. Crec que no vam deixar de tocar cap tema tret dels del "cor" ( i perquè no vam tenir temps ;-).

Van ser tres horetes llargues intel·lectualment molt estimulants on cadascú parlà lliurement sobre el que pensava, es discutí ordenada i civilitzadament i no s'arribà a cap conclusió. Perfecte.

Tothom deia que ho havíem de repetir potser d'una manera més formal. Jo també hi estic d'acord, potser abans de l'estiu, quan tinguem més material per parlar (com ara la versió 1.6 que a lo millor incorpora el DFwiki d'en Marc).

dimarts 20 de desembre de 2005

Això s'acaba

Ara, que he acabat el treball del curs de Quaderns virtuals m'adono que estic acabant els temes pendents i que s'acosten les vacances!

Estava tan capficat en la feina pendent que no me'n sabia avenir que arribaria un dia que s'acabaria i podria dedicar-me a les meves coses: la família i els meus passatemps. I això passarà demà!

Hi ha, però, un petit escull que em porta de corcoll des de fa dies i que, segons l'estat d'ànim, em preocupa més o menys. A vegades penso que no serà res, a vegades ho veig tot negre i perdut. És la incertesa el que mata, el no tenir informació. Però demà restarà aclarit.

I parlant d'informació, hi ha un article força interessant d'en Tim O'Reilly (el de l'editorial) que parla sobre la Internet del futur, la Web 2.0. El podeu llegir en anglès o en castellà
Està bastant adreçat al món de l'empresa, parla sobre què cal fer per triomfar en el món de la xarxa, però val la pena reflexionar sobre les perspectives de futur que veu: final del programari "definitiu" que cal substituir cada 2 o 3 anys, forta entrada del programari lliure, si més no de tot allò que aporta (potenciació del paper de l'usuari, modificacions molt ràpides, independència de la plataforma, etc).

diumenge 18 de desembre de 2005

Final de trimestre

S'està acabant el trimestre i amb ell les feines pendents.

Ja he acabat els materials del curs eLearning amb Moodle . Ha estat una feinada de 3 mesos que, si comptés les hores, sortirien a un preu d'immigrant il·legal. Però em vaig comprometre a fer-ho i ho he fet de gust. La veritat és que m'ho he acabat passant bé tot i que penso que el resultat hagués pogut ser millor. Un que és perfeccionista.

Però la feinada bàsica ja està feta i ara només cal brodar-la. Com que Xtec m'ha encomanat el mateix curs per l'any que ve el mantindré obert i hi aniré afegint cosetes que vagin sortint per tal de deixar-lo "niquelat". Per exemple, cap al febrer hi haurà la versió 1.6 de Moodle, doncs serà qüestió d'incorporar-hi tot allò que la nova versió aporti de nou.

Més coses: la BcnMoodleBeer és un fet i amb un nombre d'assistents considerable, 6 o 8 si no m'erro. Espero que sigui força interessant tot i que amb el "cartell" que s'anuncia ho ha de ser per força.

Una altra: he provat el PGF amb les capçaleres i, tal com m'imaginava, funciona perfectament. La idea era fer aparèixer "nodes" a la capçalera, és a dir quadrets de text. Ho vaig provar amb un quadret i el número de pàgina i va funcionar a la primera. M'agrada molt aquest PGF i espero amb delit tenir més temps per submergir-m'hi. Molt aviat a cataLàTeX

diumenge 11 de desembre de 2005

Quaderns Virtuals i Java

Segeuixo amb el curs de Quaderns virtuals tot i que començo a tenir els meus dubtes sobre l'efectivitat. M'explico: estic tenint problemes amb el Java i el Firefox 1.5 que m'acabo d'instal·lar. No sé què passa però certes accions del QV no les puc fer amb Firefox i he hagut de rebaixar-me a desenterrar l'IE per poder-les fer. No serà perquè no tingui el darrer maquinari ni el darrer programari, que el tinc. No sé què deu passar, però ho esbrinaré.

Els dubtes , aleshores, venen al pensar amb els usuaris finals, els nostres estudiants que potser no tenen els recursos tècnics amb què ara mateix treballo. Com podran fer les activitats? Java consumeix bastants recussos de la màquina (ocupa espai al disc dur, menja memòria, triga a descarregar i engegar, etc). Si partim d'un estudiant amb un ordinadoret de fa 3 anys, sense massa actualitzacions de programari i amb una connexió via mòdem no sé com s'ho pot fer per fer les activitats del QV.

Cada cop soc més partidari de la simplicitat. L'altre dia en Jordi Perales ens deia que si per entrar en una web necessitem més de 6 clics l'usuari passa i no hi entra. Afegeixo, si per veure una web, com ara un QV, l'usuari ha d'esperar-se massa a carregar Java passarà. Llàstima.

dijous 8 de desembre de 2005

Raons per l'aparició del programari lliure

L'altre dia tot redactant un escrit sobre l'aparició de Moodle vaig anar una mica més lluny i em vaig plantejar qüestions sobre l'aparició del programari lliure en general. Com és que ha aparegut ara i no abans?

Parlant-ne amb l'Olga li explicava que cap a l'any 2000 WebCT oferia un espai gratuït al seu lloc per a què hi creessis un curs. Era una mena de demo: et registraves al lloc i disposaves durant un cert temps d'un espai per anar aprenent i configurant-hi un curs. Ho vaig fer, però amb poca fe: tenia molt clar que mai tindria ( ni cap institució del meu entorn a la que em pugués adreçar) els diners necessaris per pagar tot allò. Les solucions tecnològiques, tanmateix, ja existien: tot funcionava: la missatgeria, el correu intern, els qüestionaris, la tramesa de fitxers, etc.

On era el problema si no a l'economia?

Però ha passat una cosa ben curiosa i que els savis saberuts ja s'encarreguen i encarregaran d'estudiar a fons. I és que quan tens una persona amb els coneixements i la voluntat per fer-ho pot començar a treballar en una aplicació que fa el mateix que una de comercial. La diferència, però, és que comparteix el seu coneixement amb altres persones, les quals posen a prova allò que ell fa, ho estudien, analitzen, li troben pegues però, sobretot, li proposen solucions. El resultat és sensiblement millor que l'original (oi que sona a mètode científic, això?).

I l'explicació per a què tot això funcioni té un nom: Internet. Gràcies a Internet ja no hi ha savis solitaris a la seva torre de marfil. Hi ha programadors entusiastes que obren el resultat del seu treball voluntari a la comunitat, aquesta el posa a prova i, si és prou interessant, el millora. I Internet és la clau perquè dona les eines de comunicació, transferència de fitxers i repositoris. Sense Internet, molt probablement, el codi lliure no hagués nascut o, en el millor dels casos, estaria molt endarrerit.

Estic pensant en el cas de Moodle. Moodle pot nèixer quan en Martin Dougiamas té la base sobre la qual bastir-lo: el programari PHP i la base de dades MySQL, ambdós de codi lliure. És en aquest moment que es planteja fer una alternativa a WebCT, una alternativa personalitzada perquè ell creu en el constructivisme social i troba que el programari comercial que està utilitzant no satisfà cap de les seves aspiracions. Doncs es posa mans a l'obra. I així que té un primer prototipus el dóna a conèixer. La comunitat internacional resta bocabadada del potencial de la idea i comença a col·laborar amb ell proposant millores, nous mòduls i activitats, polint bugs, tapant forats de seguretat, traduint a una infinitud d'idiomes, etc. I aquí som ara, en un punt en què una de les més prestigioses universitats a distància, la Open University britànica amb més de 80.000 estudiants, tria Moodle com entorn virtual.

I nosaltres inventant la sopa d'all (quin país)

dissabte 3 de desembre de 2005

Una frase

En el moment baix en què em trobo (i van...) aquesta frase m'ha colpit i agradat. Tan de bo pugués acontentar-m'hi:

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

Mohandas Gandhi

divendres 2 de desembre de 2005

Firefox 1.5

Ahir ho vaig veure i avui, que he tingut una estoneta, me l'he baixat i ara me l'acabo d'instal·lar. Molt ràpid tot el procés. Recordo que una de les característiques que em va decidir a instal·lar-lo el primer cop va ser la petita mida. Aleshores tenia un ordinador vellet amb el disc una mica ple i volia quelcom millor que una actualització del monstre Iexplorer.

Des de fa un any, potser, no faig servir altra cosa i només hi trobo avantatges. Tot allò que diu sofcatalà és cert: el gestor d'adreces d'interès intuïtiu i molt fàcil de fer anar, la barra d'eines configurable, les extensions que li donen potencialitat, etc. Aquest nadal, que tindré més temps, vull mirar com va la lectura de RSS i coses similars.

Ara provaré d'activar l'enllaç al títol del bloc perquè l'altre dia no ho vaig acabar (és el que passa quan no et llegeixes el refotut manual)

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons