dimarts 31 de gener de 2006

Idees

Ha de lluitar una persona per les seves idees? O bé s'ha de conformar amb allò que li va venint sense intentar trencar el fil dels esdeveniments?

La pregunta no és difícil. El difícil és saber trobar la resposta adient a cada situació i, sobretot, encertar-la.

Al llarg de la meva vida he intentat lluitar, tampoc fins al final, per algunes, poques idees que tinc clares. I no m'ha anat malament. És veritat que m'he endut més d'un mastegot, però al final alguna cosa ha quedat. Estic segur que si m'hagués escarxofat i passat de tot ara seria una persona més feliç, amb menys neguit, dormiria més bé, tindria més pèl i menys panxa. Però no seria exactament jo.

Faré el que pugui. Que, com deia l'avi, Qui fa el que pot no està obligat a més.

dissabte 28 de gener de 2006

TeXmaker

En una setmana de poca activitat tecnològica tret de l'actualització de l'idioma català a Moodle i la pujada del nou paquet del dfwiki, el més destacable, potser, ha estat la instal·lació de TeXmaker.

És un senzill programet que sota Linux té unes prestacions molt superiors a les que dóna sota Win. Però m'ha fet gràcia provar-lo i me l'he instal·lat. No he tingut massa temps de provar-lo però ja li he trobat a faltar la possibilitat de crear HTML a partir de LaTeX i també he vist que algun wizard no funciona. M'ho he de mirar amb una mica més de calma, tanmateix.

El que també ha estat interessant ha sigut fer d'estudiant en el Quadern Virtual de l'Imma. Avui ens agraïa el fet d'haver-hi participat perquè li ha servit per aprendre, però és que jo he acabat de veure clares més coses dels QV i cada cop n'estic més convençut de fer-los servir.

A destacar l'alta participació, motivació i implicació dels participants en el curs eLearning amb Moodle. Em tenen esparverat de les ganes de treballar que tenen. A més de ser una pila són molt treballadors i ja hi ha gent que el té corrent.

Per la resta el de sempre: molta feina, molts nervis i poca diversió.

dilluns 23 de gener de 2006

Moodle i Quaderns virtuals

Divendres es va posar en contacte amb mi la Sara que porta un projecte de creació d'un mòdul de Moodle que permet incloure com una activitat més els Quaderns Virtuals. Vaig entrar a la seva web per veure'n una demo i vaig quedar encantat. Tant que me'l vaig instal·lar al Moodle que tinc a pherkad. No va funcionar. M'ho temia.

Pherkad i primer phobos haurien de ser espais oberts on el professorat novell pugui fer pràctiques lliurement, i si s'equivoca, tornem a començar que no ha estat res. Però resulta que no, que són espais mot estrictes i restrictius i que fan emergir dificultats que en un altre lloc no passarien mai. El que porta això és a la desconfiança en un mateix i en el programari que es fa servir.

Aquests espais són com un pati de sorra on, per tal que els nens no prenguin mal, no se'ls deixa córrer ni saltar. Segur que no prenen mal, però s'avorriran com ostres. I què és el que pretenem?

Tornant al mòdul: genial, avui me l'he instal·lat a l'altre servidor (que ja tinc domesticat) i ha funcionat a la primera: he vist el QV que estic fent d'exercici.

Pegues? Potser la manca de prou QV a la biblioteca o bé el fet d'haver-te'l de fer a mida. Per la resta molt bé. Un gran pas que es completarà quan JClic també s'integri dins la BD de les qualificacions de Moodle.

dissabte 21 de gener de 2006

TV

Jo sóc d'aquells que per poder navegar per Internet van haver de deixar de fer alguna cosa, en concret deixar de veure tele. Però l'altre dia tot llegint Tic o Tac, el bloc sobre Noves Tecnologies d'en Jordi Vivancos, vaig veure que parlava d'un programa sobre TIC que fan a BTV anomenat Tic Tac Web. El fan dilluns a les 22:20 i dissabte a les 16:00 (a part de dimarts a hores intempestives per a una persona) i avui, després de la migdiada, l'he aconseguit veure. Molt bo.

Parlaven de comunicacions amb mòbil: què fan, possibilitats (connexió a Internet, imatge, so, text), sortien personatges importants en el seu camp parlant de la influència ui el futur de les comunicacions sense amagar-ne els inconvenients: preus massa alts i riscos per la salut.

El ritme és molt bo, són mini-reportatges temàtics curts però intensos amb entrevistes i informació textual presentada d'una manera molt original. Hi ha 3 actors, que introdueixen el tema de forma original i gens carrinclona, i després molta infografia, so i vídeo. Tot un impacte visual molt païdor i que entra força bé. Hagués pogut ser un rotlle impressionant pagat per la multinacional de torn (hi sortia un directiu de T-systems, l'empresa informàtica que viu bàsicament de la mamella de la Generalitat), però es converteix en un informatiu.

Realment ha de ser en les emissores petites on s'han d'anar a buscar els programes més interessants, innovadors, amb continguts i format atractius. No vull semblar repel·lent ni intelectualoïde, però estic descobrint a BTV els programes que, finalment, acabo mirant-me: els informatius, en Monegal i ara aquest Tic Tac Web. I passo de les "grans", fins i tot de la meva (tret de lo Cartanyà, clar, amb dos c...)

dimarts 17 de gener de 2006

Xtecdependència

Fins aquests dies enrere que Xtec ha estat tenint problemes elèctrics no m'havia adonat de la meva xtecdependència, és a dir, de com depenc d'aquest servidor per rebre correu, per penjar-hi aquest bloc o materials d'aquells que faig perquè tinc poca feina, per publicar coses que descobreixo de LaTeX, per treballar o per fer cursos.

Per una banda l'apagada ha estat desastrosa perquè m'està endarrerint feina que vaig deixar esperar massa i potser ja hagués hagut de tenir feta (o no, perquè potser se'n perd una part). Però per altra banda m'ha anat bé per desconnectar una mica dels llocs usuals i les parades obligatòries. I això sempre està bé perquè t'obre les mires i et permet tenir una altra visió.

Per exemple, m'ha servit per treballar amb el paquet que fa pàgines web a partir de documents de LaTeX, el paquet tex4ht. Espanta més que una altra cosa llegir segons quina documentació, però tirant pel dret, que és el que acostumo a fer, la cosa ha anat molt bé i de seguida vaig començar a obtenir resultats molt bons. És el que sempre m'ha passat amb LaTeX: provo una cosa i si em funciona continuo, que no va, ho deixo i en prova una altra de nova que probablement funcionarà. Amb el temps torno a allò que vaig abandonar i, potser me'n surto, com el cas dels tipus de lletra True Type del que estic tan cofoi.

També m'ha servit per instal·lar-me un parell de cosetes. Per una banda OO 2.0 del que ja he parlat aquí i al Quadern, i un programet que fa un seguiment de podcasts. Tipus Feedreader però en lloc de RSS amb podcast, amb so. Es diu Juice, és molt senzill de fer anar, és de codi lliure i està traduït al català. Què més se li pot demanar?

Estic bastant il·lusionat amb això dels podcasts, potser perquè l'ADSL em permet baixar-me els mp3 amb una certa rapidesa, cosa que abans, amb el mòdem, no passava. Però m'hi he de dedicar una mica més. Tot arribarà.

dissabte 14 de gener de 2006

OpenOffice 2.0

Avui, aprofitant que Xtec està en obres i no tenia ni correu ni entorns a Inten·né, m'he dedicat a posar-me una mica al dia de programari. M'he baixat el Thunderbird 1.5 en català que acaba de sortir (però que encara no he instal·lat) i l'OpenOffice 2.0 en català, que ja està corrent.

Molt guapo l'OO 2.0. Més semblant al Bord (amb l'utilíssim pinzellet per copiar format, per exemple) i, diuen, fa PDF etiquetats. El que més m'agrada de l'OO, potser, és que quan defineix formats ho fa pels caràcters, pels paràgrafs i també per les pàgines, amb la qual cosa és més fàcil formatar un document on hi ha diferents tipus de pàgina: la primera del capítol (que a LaTeX tindria l'estil de pàgina buit (\pagestyle{empty}), les següents (que a LaTeX tindrien un format definit per l'usuari (\pagestyle{fancy} si usem capçaleres i peus), etc. Així t'estalvies el salt de secció tan emprenyador de Bord.

I ara explico el PDF etiquetat. Em vaig baixar l'Adobe Acrobat Reader pel Palm. Vaig instal·lar-lo a l'ordinador i en acabat al Palm. La idea és que no és exactament un visualitzador de PDFs sinó que en fa una adaptació a la mida de la petita pantalla de l'aparell. Fins aquí bé. El problema va sorgir quan vaig passar al Palm un PDF fet amb LaTeX. Primer problema: em deia que no trobava alguna font, però endavant. També em deia que era un PDF no "etiquetat" i ell mateix provava d'etiquetar-lo, endavant. I quan el tenia al Palm un desastre: paraules tallades, vocals sense accentuar, símbols estranys,...

Vaig demanar a la llista TeX de Rediris si algú en sabia alguna cosa i el que en vaig treure va ser que calia canviar l'encoding a T1, en lloc de latin1 que feia servir i que OO 2 i Acrobat 6, naturalment, creaven PDFs etiquetats.

Pas següent: he actualitzat a la versió 6 del AAWriter i m'he instal·lat l'OO 2.0. Ara agafo un PDF fet sota LaTeX amb encoding T1, l'etiqueto i el traspasso al Palm. Resultat: acceptable, no al 100% però llegible, si més no. Queda en cara el punt de l'índex que no aconsegueixo veure bé. Però el contingut és perfectament llegible.

Afegit: dimecres passat, que vaig indicar a la llista TeX de Redirirs que tenia un exemple de currículum a cataLaTeX , vaig rebre-hi 65 visites, el màxim que mai he tingut en un dia. El que fa la publicitat!

diumenge 8 de gener de 2006

RSS

Avui, i després d'un any i mig de no fer-ho, he actualitzat l'entrada RSS d'aquest meu lloc . He canviat el format, ara és un xml i codifica RSS 2.0, molt senzill d'identificar i fàcil de construir a mà, que és com me'l faig jo. Prometo que d'ara endavant quan actualitzi la pàgina també actualitzaré l'entrada. Així que us hi podeu enllaçar per seguir les novetats.

El que he de solucionar, quan tingui més temps, és el problema de les vocals accentuades i l'XML, un tema de codificació però que fa mal d'ulls.

Trebuchet a LaTeX

Al post del dia 2 deia que m'havia baixat un programet, anomenat MTFI o MiKTeX Font installer que, com el seu nom indica, facilita la ingent tasca d'instal·lar tipus de lletra True Type a LaTeX. Havia llegit alguna coseta sobre el tema, però ho veia tan complicat que sempre ho deixava. Però vaig veure el programet i les 4 passes amb les que feia la conversió i vaig pensar que seria interessant. I avui m'hi he posat.

He descomprimit el programet i he seguit al peu de la lletra les instruccions:
  1. copiar en un directori nou els tipus de lletra a instal·lar (en aquest cas la Trebuchet, una lletra sans serif que m'agrada molt)
  2. seguir les instruccions del programet, bàsicament Acceptar
  3. comprovar que tot funciona bé (ell mateix genera 3 fitxers de sortida(pdf, dvi i ps) amb tots els caràcters del tipus de lletra
  4. fer que un fitxer tex incorpori la lletra acabada de crear.
El darrer pas és el que m'ha donat més feina perquè no sabia com cridar la lletra.
Fins que he tornat al wiki de LyX on ho explicava, he seguit les passes, he escrit
\newfont{\trebuc}{ectrebuc}
i voilà! Un bonic document pdf amb la Trebuchet i generat per LaTeX. Això puja l'autoestima al més pintat.

dijous 5 de gener de 2006

Comprar per Internet

En tots els anys que fa que navego mai no he comprat res per Internet. Per què? No ho sé, potser perquè no ho veig massa segur, m'agrada més tenir davant allò que vull i poder-ne parlar amb qui ho ven.

Però ara m'havia decidit a comprar-me un llibre a amazon el famós LaTeX Companion 2a edició Vaig estar mirant el preu i aquest matí m'he arribat a La Caixa a carregar un Cybertargeta amb diners per poder-lo pagar. Una Cybertargeta en realitat és un targeta prepagada sota el logo Visa, amb el seu número i tot amb la que, en teoria, pots comprar per Internet de forma segura. Si mai algú volgués fer servir aquest número de Visa, com que no està lligada a cap compte corrent sinó que conté el que li hagis posat, no et pot arruïnar.

Però la meva il·lusió s'ha esvaït quan amazon no m'acceptava el número de cybertargeta com a número de targeta visa vàlid. He trucat a la Caixa i m'han dit que hi ha llocs que ja ho fan això. I es veu que amazon és un d'ells.

Així que dilluns tornaré a l'oficia a veure si em tornen els diners. I de passada em trec del cap comprar llibres per Internet: val més anar a la llibreria.

dimarts 3 de gener de 2006

Extensions de Firefox

Tenia bastant oblidades les extensions de Firefox perquè soc un clàssic i sempre faig el mateix, em costa innvoar i canviar d'hàbits. De tant en tant i més que res per necessitat instal·lava alguna extensió.

Així, ara mateix en tinc una, ChromEdit que vaig instal·lar per poder editar el fitxer de preferències user.js i poder copiar i enganxar textos a formularis web amb Ctrl+V. També tinc SpellBound, el corrector d'errades ortomecanogràfiques que fa llegibles els meus posts. L'altre dia, abans de tenir l'ADSL, em vaig instal·lar PDF download que cada cop que vas a una pàgina amb un pdf et demana què fer-ne, si obrir o desar (molt útil quan un pdf se'm mejava la connexió a internet mentre baixava i no em deixasva veure res més). Aquests dies, mentre redactava el tutorial RSS i Moodle em vaig instal·lar WizzRSS que llegeix entrades RSS en una finestreta lateral del navegador.

I avui he trobat una molt bona utilitat: Gmail notifier que, un cop configurat amb les dades del teu compte a gmail, et monitoritza la bústia i t'avisa quan tens missatges nous i l'obres amb un sol clic. Genial.

dilluns 2 de gener de 2006

Tex4ht i LyX

En lloc de fer les feines que tinc compromeses em dedico a "perdre" (o potser guanyar?) el temps amb altres coses. Pe`ro és que no m'hi puc resistir.

Continuo amb Tex4ht, el conversor de fitxers de LaTeX a pàgines web. Ahir vaig haver de deixar el fitxer de configuració per manca de temps però avui m'hi he tornat a posar. I a base de provar-ho moltes vegades, al final me n'he sortit. He fet un fitxer de configuració que crea un full d'estils CSS tal com jo vull: amb coloraines, tipus de lletra triat i marges. Molt bonic tot plegat. Ara ja sé com passar els fitxers de text a html, em queda pendent el tema de les imatges i de classes diferents a article. Tot arribarà.

Segona: avui, mirant no-sé-què he tornat a la pàgina del projecte LyX, l'editor WYSIWYM (what you see is what you Mean = el que veus és el que vols que digui, o així). Basat en LaTeX és molt potent: sobre una interfície quasi d'editor de textos clàssic ofereix totes les possibilitats de LaTeX: és del llenguatge matemàtic, exportació a DVI i a PDF (no sé perquè no em surt l'HTML, que també és possible sota Linux). En fi, he estat trastejant una mica i buscant plantilles (beamer té tot de plantilles per a LyX) però no hi he treballat massa. Recordo que sota Linux vaig catalanitzar-me la interfície, tot i que ara no recordo com.; ja ho buscaré.

Precisament al wiki de LyX he trobat un programet, que m'he descarregat immediatament, per instal·lar tipus de lletra TrueType a MiKTeX. Pot ser un bon començament per usar les meves lletres preferides amb LaTeX. També ho he de seguir mirant.

Bé, és que no paro aquestes vacances: tanta feina i tan poc sabó! I tant neta que la volen.

diumenge 1 de gener de 2006

Bons final i principi d'any

Ahir, per acomiadar l'any 2005, em vaig dedicar a esbrinar on era l'error que em donava un document de LaTeX amb la classe memoir i el paquet hyperref. Hi havia dues possibilitats: o passava de l'error i em quedava amb un pdf deficient o bé deixava d'utilitzar el paquet hyperref.

Però pensant-hi una mica més vaig trobar una tercera via, difícil i àrdua, però via al capdavall: buscar la solució a la documentació del paquet. I som-hi, ja em teniu cercant al totxo de 270 pàgines que és el manual de memoir a la recerca de solucions. Vaig fer el que s'ha de fer en un bon document fet amb LaTeX: anar a l'índex terminològic (no a la Taula de continguts) i buscar hyperref. Aviat vaig trobar la descripció del problema i al solució. La vaig provar tot seguit però no anava. Vaig tornar a mirar més documentació, els darrers afegitons i també se'n parlava de passada però no me'n sortia. I finalment, i a punt de deixar-ho córrer em vaig entretenir en llegir-me el readme. I vet aquí que hi havia la solució, la vaig provar i bingo! va funcionar.
Ara ja tinc l'hyperref treballant amb memoir i tots tan contents.

Avui, ja 2006, m'he dedicat a investigar en lloc d'avançar feina que em feia molta mandra. I ha estat prou reeixit:
  • m'he instal·lat el paquet TeX4ht al MiKTeX amb la pretensió que, en acabat, el podria arrencar des del TeXnicCenter. La primera part sense problemes: paquet instal·lat, però la segona no ha anat bé: no puc obtenir html des del TeXnicCenter, per mi que em falta configurar alguna coseta. Però em fa molta mandra llegir-me pàgines i més pàgines de manual fins a trobar-ho. Així que he provat el mètode directe, és a dir, la finestreta de sistema (una línia d'ordres que dirien en linux). He escrit l'ordre htlatex fitxer en un directori on hi havia un vell document ben estructurat i en pocs segons ja tenia un html d'allò més bonic. Però només un i jo volia secció per pàgina, tornem-hi: htlatex fitxer "html,4,section+,next" i ara sí: un munt de pàgines, fins al 4rt nivell (subsecció). He vist, a més que hi havia un full d'estils CSS associat i m'he entretingut en canviar el tipus de lletra i els marges, molt potent. Ara em queda, per altres estonetes, catalanitzar la barra de navegació i acabar de personalitzar el full CSS
  • l'altra ha estat la inscripció a del.icio.us on ja tinc un espai. Què és del.icio.us? doncs un lloc web on deixar els teus bookmarks i compartir-los. Aquesta compartició ve per l'assignació a cada lloc preferit d'una etiqueta (tag) o paraula clau. Aleshores quan els usuaris busquen llocs web amb aquelles paraules poden anar a a parar a un dels teus recomanats. És un altre nivell de valoració popular dels llocs webs molt interessant. No es tracta de fe cerques no selectives com fa Google que només busca una paraula clau en les pàgines webs d'un lloc. No, aquí es tracta que són persones (i no màquines) les que recomanen i assignen les etiquetes, per tant les cerques tenen un valor afegit. Molt potent i prometedor.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons