dimecres 31 de gener de 2007

Fòssils vivents

No em refereixo avui a aquella gent ancorada en el passat, em refereixo al terme científic.

Els biòlegs entenem com a fòssils vivents aquells organismes que en l'actualitat presenten caràcters arcaics, és a dir, que es troben en moltes espècies fòssils, però que altres éssers vius actuals tenen només durant períodes embrionaris i acaben desapareixent perquè són substituïts per estructures més evolucionades.

No vol dir que aquests éssers, com la cassola de les Moluques o l'araucària tinguin una vida difícil o s'ho passin pitjar que els altres, no. Vol dir només que el tipus d'organització que presenten ha estat superat en la majoria d'éssers més evolucionats.

La causa de l'evolució es troba en canvis en el medi. Sobreviuen en un medi canviant aquelles espècies el material genètic de les quals és prou variat com per donar organismes capaços de viure en el nou medi. I els fòssils vivents, se suposa, no han evolucionat perquè el seu medi no ha canviat, o ho ha fet en poca mesura, respecte al que hi havia fa milions d'anys.

Tot això té a veure amb el correu web d'Xtec. Era el mateix que quan es va inaugurar el servei, ara deu fer més de deu anys. En aquell moment representava un gran avenç perquè un es podia llegir el correu des de qualsevol ordinador connectat a la xarxa sense necessitat de descarregar-lo a un programa client de correu.

Però en aquest temps la web ha evolucionat moltíssim. Ens trobem ara mateix amb un servei de correu web potentíssim, que no esgota l'espai, que té etiquetes per classificar els missatges, fa un seguiment de les converses, té un xat associat i molts altres serveis. Estic parlant de gmail.

Gmail fa que el correu web d'Xtec semblés un fòssil vivent, aplicacions d'èpoques passades superades per la resta i ancorades en el passat.

Però vet aquí que aquesta tarda, quan he obert el correu web d'Xtec pensant en què fer dels més de 50 missatges que no puc descarregar a l'ordinador perquè encara és al taller, em trobo amb una renovació total. Em trobo amb un correu web que deixa l'anterior a l'alçada dels monotremes més primitius.

Quin tros de correu! Amb la seva Llibreta d'adreces, la possibilitat de crear carpetes i desar-hi missatges, un indicador del nivell d'ocupació dels 100Mb d'espai, un registre dels missatges enviats, correcció ortogràfica en els missatges sortints, etc. etc. No m'ho sé acabar.

¿Quin canvi en el medi ambient ha fet que el correu web d'Xtec evolucionés tan radicalment des d'aquest matí, en què s'arrossegava el trist fòssil vivent, fins aquesta tarda en què em trobo un aplicatiu 2.0 saltant a la vista? No ho sé, però espero que aquest mateix canvi
afecti en la mateixa mesura molts altres serveis d'Xtec. Per exemple, phobos.

Etiquetes de comentaris:

dissabte 27 de gener de 2007

Context

Al darrer post informava de Context, un dialecte de TeX tan efectiu com LaTeX i, potser per més nou, més senzill.

Alguna vegada, fa temps, vaig estar lluitant amb MiKTeX per posar-lo en marxa però no me n'havia sortit. Ara, a la llum de la informació per a la instal·lació que hi ha al wiki del projecte ho he tornat a provar. Em vaig instal·lar els paquets a MiKTeX i em vaig baixar i instal·lar Perl per a window$ (el SO de la màquina amb què treballo). Però no hi havia manera, no aconseguia que em processés els documents.

Finalment, divendres em vaig estar entretenint a veure quins fitxers executables trobava sobre ConTeXt. Vaig estar mirant a la carpeta MiKTeX 2.5, la darrera versió, i finalment el que vaig trobar més semblant a un executable va ser cont-en.exe a la carpeta mikatex/bin. Així que ho vaig provar, vaig agafar un hola món que tenia escrit en context i el vaig processar (des de la línia de comandaments: cont-en prova.tex) . Bingo! Vaig obtenir un bonic DVI del mateix tipus dels que s'obtenen a la pàgina liveConTeXt.

Això m'ha obert una porta a l'esperança, perquè ara ja sé que la cosa funciona, encara que no de la manera que jo voldria, és a dir, donant com a resultat un PDF, el meu format preferit. Però tot arribarà.

Potser acabaré obrint un debat als fòrums acabats d'obrir pel creador de TeXnicCenter, LaTeX-comunity. Hi ha una pila de temes sobre els que discutir, només cal que hi entrin els usuaris. És un fòrum phpBB que es nodreix de la publicitat. I com que aquesta és "tonta" en el sentit que és automàtica i només reconeix paraules soltes, te'n trobes al 50% de matalassos i de LaTeX. És divertit.

Etiquetes de comentaris:

dimarts 23 de gener de 2007

MiKTeX 2.5

Avui per qüestions de feina he treballat amb MiKTeX, la implementació de TeX i derivats per a window$. Al meu ordinador (el que encara és a cal ferrer, pobrissó meu) hi tinc la versió 2.4, una que encara instal·lava tot TeX en un directori texmf que penjava de l'arrel. Però des de l'actualització a la versió 2.5 tot va a parar al directori Fitxers de programa, com la resta de programes. Sembla ser que s'ha fet així per compatibilitzar MiKTeX amb el futur windows wista.

Bé la qüestió és que, com sempre que no estic sotmès a una pressió extrema, m'he distret i m'he mirat ajudes, tutorials i webs de ConTeXt, una variant de TeX que fa coses molt guapes amb una sintaxi, diuen, més senzilla que la de LaTeX i TeX. Visitant la web del projecte i el seu jardí (el wiki de Context) es veuen coses força interessants. Ara bé, no me n'he sortit a la primera, que és el que a mi m'agrada. Suposo que m'he de llegir, encara, alguna documentació més i la clau deu estar en algun punt que no sé veure, però tot és qüestió de temps. Ja caurà.

El que volia destacar és que des de fa poc m'estic ensopegant amb tot de pàgines web que permeten processar el llenguatge LaTeX i ofereixen resultats immediats sense haver d'instal·lar res.

A cataLàTeX ja vaig parlar de mimetex, la pàgina del qual permet provar les fórmules i veure si resulten allò que volem. Doncs bé, avui a la pàgina de ConTeXt també m'he trobat una cosa semblant, la versió live de ConTeXt. Val la pena donar-li un cop d'ull perquè introduint el codi ens genera per una banda un informe sobre el resultat, i per l'altra, ens permet descarregar el pdf. Genial.

Aviat podrem treballar directament a la web i oblidar-nos d'equips costosos on instal·lar programari costós o pesant.

Etiquetes de comentaris: ,

divendres 19 de gener de 2007

Documentant Moodle 1.7

Fa dies que no escrivia en el blog perquè he dedicat les estones lliures, quasi bé en exclusiva, a un projecte que tenia encetat, però sense acabar de tirar endavant. Em refereixo al dokuwiki sobre l'actualització dels materials de Moodle i l'afegiment de temes que no havia tocat encara i que, en general, no estan massa documentats. Així que m'hi he dedicat una mica. En concret he treballat els següents temes:
 • Inserció d'una activitat de tipus Base de dades: els Glossaris sembla que s'han quedat curts, de la mateixa manera que els Diaris van quedar absorbits per les Tasques en línia. Així que l'expansió natural del concepte classificador del glossari ara passa a l'activitat Base de dades. Atenció: no confondre amb la Base de dades del propi Moodle.
  Es tracta d'una activitat molt interessant on hi ha la doble possibilitat d'oferir una BD sobre el tema d'estudi feta pel profe, o bé deixar-la oberta i que es construeixi al llarg del curs per part dels estudiants (amb aprovació prèvia del professorat o no). Explico com crear-la i em quedaria, potser, explicar una ica més com crear entrades còmodes de dades a base d'una mica d'html.
 • Creació d'una nova escala de valoració: es tracta d'una cosa molt senzilleta, però efectiva. Si no volem puntuar numèricament sinó amb Suficient, , etc. ho podem aconseguir des d'Escales.
 • Creació d'activitats amb preguntes de tipus resposta incrustada (Cloze) L'estrella. Hi ha molta gent que pensa que els qüestionaris de Moodle són molt limitats perquè les activitats que solia fer en paper no tenen equivalència en l'entorn. Amb l'ús de les preguntes de qüestionari de tipus Resposta incrustada (cloze) i les de Resposta oberta (que documentaré més endavant) podem aconseguir quasi bé tota mena d'activitats: classificació, omplir taules, omplir buits, etc.
 • Importació i exportació d'entrades de glossari en un fòrum quedava una pregunta per respondre: com s'importa un glossari? És una activitat que trobo força útil i que permet compartir glossaris entre cursos i entre llocs web amb Moodle. En el darrer curs deMoodle que vaig fer ja em va quedar al pap d'explicar-ho i ara, que m'he tornat a recordar, ho he fet. Explico tant l'exportació com la importació i em queda només fer-hi una mica d'introducció.
Ara suposo que disposaré de menys temps, però aniré fent-me la llista de coses a fer i sempre caurà una cosa o altre. Si algú hi vol afegir alguna cosa que m'ha faci saber.

Etiquetes de comentaris:

diumenge 14 de gener de 2007

Malson

Quin podria ser el malson d'un friki enganxat? Que se li espatllés l'ordinador i no pogués accedir als seus arxius? No, hi ha encara una cosa pitjor: que Teleafònica el deixi sense ADSL. I això és el que m'ha passat.

Aquesta és la crònica dels feyts:

Divendres a la tarda: provo de connectar-me i no puc. El més estrany és que el senyal del router és baix, com sempre. Planto el portàtil davant el router i segueix sense connexió, tot i que el senyal és ara excel·lent. Finalment despenjo el telèfon i veig que no hi ha línia. Aviso a la companyia i em diuen que en 24-36 hores estarà solucionat. Una perspectiva ben poc prometedora: un cap de setmana sense veu ni dades.

Dissabte a migdia: em truquen de Teleafònica i, lògicament, em diuen que ja tinc connexió de veu. Que per les dades truqui al 902 357 000 i que els digui que arreglin el filtre de la central. Truco immediatament i la noia que m'atén em diu que hi ha hagut una caiguda general de l'ADSL d'Imagenio a la zona de Bcn i que no cal passar incidència, que quan estigui tot arreglat ja tindré línia. Li pregunto que com sabré jo que està tot arreglat i, potser, la meva no. Em diu que a mitja tarda, si no tinc ADSL, truqui un altre cop. Així ho faig a les 7 de la tarda. Prenen nota i em diuen que de 24 a 36 hores, com si res no hagués passat.

Diumenge matí: truco reclamant que què passa amb l'ADSL. Em diuen que, com que vaig trucar ahir a les 7 que de 24 a 36 hores, a partir d'aleshores. Desisteixo d'explicar res.

A les dues miro el router i veig que ja hi ha el pilot DSL/PPP encés. Provo i, efectivament, tinc línia. Al cap de mitja hora em truquen i em diuen que ja ho han solucionat i els ho confirmo.

Conclusió: de tot el cap de setmana em queda la curta tarda de diumenge per fer cosetes. Sort que he estat treballant en local i podré pujar al dokuwiki el que tinc fet.

Per treure'm el neguit durant aquestes 48 hores sense connexió he anat al cyber i a la biblioteca del barri. A destacar que en ambdós llocs l'únic navegador era l'IE i no crec que el darrer,sinó l'IE5 amb problemes per obrir finestres emergents. El cas del cyber l'entenc, però la biblioteca, que depèn de la Diputació i l'Ajuntament, ja podria córrer amb alguna coseta millor. Recordo aquest estiu haver anat a la biblioteca de Vidreres on tenien al 50% Linux i Win i on a totes les màquines hi havia el Firefox.

dimarts 9 de gener de 2007

Actualització de Moodle

Ahir, en 20 minuts comptant la pujada d'FTP, vaig actualitzar la versió de Moodle de la feina de la 1.6.1 a la 1.6.3+. Sembla que no hi havia massa diferències entre les versions perquè de seguida va tenir actualitzades les taules. El vaig fer córrer tot seguit i tot va anar perfecte, no va donar ni un sol missatge d'advertiment ni, encara menys, d'error. Prèviament havia fet còpia de seguretat de tots els cursos i del programari, per si de cas, però no va caldre.

Estic segur que si hagués actualitzat a la 1.7 directament matxacant la 1.6.1 no m'hagués donat cap problema tampoc, però a 36 hores d'obrir un entorn a la producció per a 3000 usuaris no està la cosa per bromes. La tinc en local la 1.7 i vull seguir fent-hi proves.

Sembla que la 1.6.3+ ha resolt els problemes que tenia l'altra pel que fa a l'eliminació de contrabarres quan s'editava codi TeX. Queda per veure què passa amb les preguntes de tipus cloze que també donaven algun problema.

Com que havia llegit que hi havia una versió lliure de bugs del mòdul d'integració de les activitats JClic, he aprofitat l'avinentesa i també l'he pujada. Ara queda per veure quan es podran posar amb el mòdul de QV

He dit mai que m'agrada Moodle? :-)

Etiquetes de comentaris:

diumenge 7 de gener de 2007

Balanç de les vacances

La bona vida s'ha acabat i demà tornem a posar-nos-hi com si res no hagués passat. Però abans vull fer-me un petit balanç del que han estat aquests dies de tranquil·litat i de les coses que he fet. No m'havia plantejat cap objectiu, bé, un sí, crear materials en castellà i format Scorm, però com que encara no sé si funcionarà el curs a què anaven destinats, ho vaig abandonar de seguida.

Coses que he fet:
 • engreixar-me una mica. No em vull pesar,però, perquè espero retornar a la mida original en poc temps.
 • un tutorial, en format wiki, per l'aplicatiu de gestió de la formació a distància.
 • un parell de tutorials sobre Moodle al Dokuwiki. Són els que més de gust em venia de fer: base de dades i escales.
 • he començat un petit treball amb eXe elearning sobre com crear-hi Scorms. El tinc a mitges.
 • he començat a treballar en el redisseny de la web personal. Em vaig baixar un disseny lliure i el vull adaptar. De moment estic barallant-me amb el full d'estils.
 • he (re)visitat una pila de webs i m'he posat una mica al dia sobre tot plegat. Molts blogs des de meneame.net i algun des de barrapunto. Redescoberta de bloglines.
 • no m'he pogut dedicar gens a LaTeX però tinc una idea que he estat madurant i que potser puc dur a la pràctica molt aviat: un portableLaTeX de l'estil de l'OO portable o moltes altres aplicacions. La idea és que càpiga en un llapis USB i que faci el més bàsic: tex ->pdf. Si ho aconsegueixo ja en parlaré.
 • a més de tot això he tingut temps per la família i amics, per llegir, passejar, anar al cine i dormir vuit horetes diàries.
En resum: han estat unes bones vacances.

Etiquetes de comentaris:

dissabte 6 de gener de 2007

Materials per documentar Moodle

Com que la tecnologia va tan de pressa ens trobem que els materials fets per a Moodle 1.5 ja estan un xic obsolets. Ara tenim en marxa la Moodle 1.7 amb noves característiques i funcionalitats i em trobo que sobre determinats aspectes no en sé res o no hi ha massa documentació. És el cas de l'activitat Base de dades, les escales, les preguntes de resposta oberta o de resposta incrustada (cloze), per citar-ne algunes.

Al novembre 06 em vaig muntar un Dokuwiki a phobos amb la intenció d'utilitzar-lo per actualitzar i completar els materials sobre Moodle publicats en format estàtic. Fa una mica de ràbia veure que només tocant un detallet es podria solucionar qualsevol incorrecció, però, és clar, no es pot fer. Per això em vaig passar al dokuwiki. A més, en Xavi hi està treballant força, ha fet una plantilla i n'està força content (tret del fet que està programat en php, que no li agrada gens).

Doncs bé, aprofitant el relax nadalenc, he creat un parell de pàgines:
El fer-ho m'ha permès conèixer una mica més el dokuwiki i les seves possibilitats. Així, he canviat la plantilla i li he afegit un plugin que permet als visitants fer comentaris sobre el que han vist a la pàgina.

No sé si durant el trimestre m'hi podré seguir dedicant, espero que sí. En tot cas m'ho he passat molt bé fent-ho, que és del que es tracta.

Etiquetes de comentaris:

divendres 5 de gener de 2007

Treballar a la Xarxa

Tinc l'ordinador espatllat i m'ha dit el servei tècnic que fins a finals de gener no el tindrien arreglat.Sembla que hi ha hagut un problema amb la placa base i, com que està en garantia, han d'esperar que la fàbrica, Acer, els n'hi enviï una de nova.

Al disc cur d'aquest ordinador hi ha tot allò que fa referència a la feina: fitxers, arxius, contrasenyes, el correu, les adreces, tot. Sí que tinc una còpia de seguretat de les fotos i de la majoris dels documents, però mai ho tens tot actualitzat. A més, hi ha coses de les que no faig còpia de seguretat, com ara la bústia de correu o les contrasenyes desades al Firefox.

Com m'ho puc fer per aguantar fins a tenir-lo? (I això en el millor dels casos en què no em malmetin el disc dur). Afortunadament estem en un punt de la història de la tecnologia en què a la Xarxa hi ha de tot. Amb un compte de google podem disposar d'un correu potentíssim i sense gota d'spam, un editor de documents i fulls de càlcul en línia, un calendari i agenda personal, un lector d'RSS, aquest publicador de blogs, una pàgina web pròpia,... Què més es pot demanar? Ja estic veient que tinc per davant un mes durant el qual em faré ferm partidari de tot plegat.

Ara mateix veig dues línies en el futur de la TIC. Una la marca Google i és aquesta de tenir-ho tot a la xarxa, així els serveis són independents del sistema operatiu, de la màquina i fins i tot del lloc des d'on treballem. L'altra línia, per la que aposta Micro$oft, consisteix en donar pes a l'estaci´`o de treball: cal un sistema operatiu que faci de tot, amb unes aplicacions pesades residents al disc dur per crear documents encara més pesants i que difícilment es podran compartir. Però que ven molt.

No sé quin caràcter tenen aquestes línies, si són paral·leles, convergents o divergents. Crec, però que el paral·lelisme pot durar encara un temps i, a la llarga, s'imposarà el que el públic trobi més senzill i factible.

Ara que, tornaré a rellegir 1984 de l'Orwell. Per si de cas.

Etiquetes de comentaris: ,

dilluns 1 de gener de 2007

Canvi d'any i filtre TeX per a Moodle

Ahir, 31 de desembre cap a les nou de vespre tocades, vaig publicar el Glossari sobre el filtre TeX per a Moodle que podeu descarregar des d'aquí. A més de penjar-ho aquí, a la meva web, vaig fer un post al curs Moodle en català i el vaig restaurar allà per a què pugui ser consultat en línia. Doncs bé, el curiós del cas és que em vaig avançar a l'any nou perquè el post està datat com a 1 de gener a les 5:25, hora del servidor. Això vol dir que es troba en una contrada que van 8 hores per davant nostre. Digueu-me pagès, però a mi, aquestes coses, encara em sorprenen.

Bé, el contingut d'aquest Glossari, mal m'està dir-ho, està molt currat. Per traduir-lo vaig agafar el glossari en castellà, pensant que hauria de teclejar menys, però em vaig trobar frases d'un estil curiós, com aquesta referida al símbol "^" per a superíndexs:

El "^" comando caracter, acciona superíndice para la siguiente expresión.

No s'entén, així que vaig anar a la font, el glossari en anglès, i l'he anat traduint sobre el fitxer del castellà. Això m'ha permès, per una banda, estalviar mecanografia i, per altra, entendre el que deia.

A més, he ampliat el glossari a termes científics en general, no solament matemàtics com és l'original anglès. Hi ha afegit exemples de física i química quan el concepte ho permetia, com ara la formulació química a l'entrada dels subíndexs, i he afegit entrades noves quan les he trobat útils, com el cas de "vectors" parlant de física.

També he categoritzat les entrades de manera que sigui fàcil trobar totes les referides a format, lletres gregues, símbols, etc.

Per visualitzar-lo correctament en un Moodle només cal importar el fitxer xml a un glossari en blanc i tenir activat el filtre TeX. Clar que cal que el servidor doni aquest servei ;-)

Etiquetes de comentaris: ,

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons