diumenge 29 d’abril de 2007

Acabar boig amb Mahara? Nooo.

Tanco el tema Mahara després de dedicar-hi una bona pila d'hores.

Explicava que havia d'instal·ar una extensió de PHP per poder-lo engegar, però com que els meus coneixements sobre php són més aviat inexistents vaig optar per fer una cerca a Google i veure què més hi havia en el terreny AMP (Apache+MySQL+PHP). Vaig trobar l'incombustible Easyphp, que sembla està una mica estancat, i WAMP5. L'avantatge d'aquest darrer és que està força actualitzat i ofereix el PHP 5.2. El vaig instal·lar i va força bé. A més no cal tocar res del php.ini si no es vol perquè permet fer-ho des d'un panell de control molt senzill d'utilitzar.

Bé, ja estava tot a punt. Per una banda el servidor en marxa i, per altra, la configuració correcte de Mahara. Només s'havia d'anar al navegador i obrir l'adreça http://localhost/mahara.

Però res, troba un problema en la creació de les taules i d'allà no passa. He consultat amb els entesos en BD i no li veuen sortida. Podria plantejar un dubte als fòrums del projecte, però com que tampoc veig que ho hagi de fer servir massa, prou, plego, em dedico a una altra cosa.

Què n'he tret? Un servidor AMP molt potent, actualitzat i versàtil que em permetrà posar en marxa Moodles experimentals i, espero molt aviat, Elgg.

dissabte 21 d’abril de 2007

ePortfolio

He rebut una proposta per tractar sobre ePortfolis i això m'ha obligat a desenterrar vells escrits, enllaços i idees. És l'avantatge de dir que si (ja veurem quines són les pegues quan surtin).

El primer que vaig fer va ser a anar a la secció de nous mòduls de Moodle i veure què hi havia. El primer resultat de la cerca és el mòdul d'integració amb Elgg, perquè Elgg és el cosí germà de Moodle i fa allò que aquest no fa encara prou bé. Però per instal·lar-me Elgg necessito una mica més de temps, no crec que ho pugui fer corre-cuita.

De manera que vaig seguir mirant i vaig veure un parell més de mòduls, un d'ells molt antic i l'altre més actualitzat. És SPDC Portfolio, quelcom més que un mòdul per a Moodle, un pegat important, podríem dir. No s'instal·la com els altres mòduls en els que es pugen els escripts a la carpeta on toca i, en acabat, el propi Moodle els detecta i instal·la. No, és més complex i, probablement per això, no me'n vaig sortir. Vaig estar tafanejant al fòrum de discussió del projecte i no era el primer que tenia problemes. De fet, tothom hi tenia problemes, i em va desinflar una mica. Però en un dels posts algú comentava que estava provant una alternativa prou bopna. Era Mahara. Així que me n'hi vaig anar.


Mahara és un projecte de programari lliure que impulsen a Nova Zelanda l'administració educativa i diferents universitats que es dediquen a l'eLearning. [Nota: quin gust dóna que l'administració impulsi coses i no que les freni, retardi, entorpeixi i dificulti]. Mahara és una paraula maorí que significa pensament i pensar perquè l'objectiu de Mahara és "crear una aplicació centrada en l'usuari per promoure el desenvolupament i l'aprenentatge al llarg de tota la vida. Això sota el supòsit que les solucions tecnològiques no es poden desenvolupar sense tenir en compte les consideracions polítiques i pedagògiques". Chapeau.

Quan sigui gran, vull ser neozelandès.

Tornem al cas. Vaig descarregar-me la versió estable del programari del 16 d'abril d'enguany (no està pas aturat) , que corre sobre PHP i MySql i el vaig descomprimir en local. En una primera instal·lació precipitada no me'n vaig sortir i em vaig tornar a desinflar. Però aleshores vaig fer ekl que sempre em salto: llegir-me la documentació d'instal·lació i els requeriments. El projecte té un wiki on recull tot tipus de documentació, i la veritat és que sobre install no n'hi ha massa perquè tampoc és res de l'altre món, només s'ha de seguir.

Així que vaig fer un segon intent, però aquest cop pas a pas i sense saltar-me'n cap. I, és clar, el resultat va ser un primer missatge del propi mahara dient que trobava a faltar un mòdul de PHP. És a dir, un èxit. Bé, un èxit relatiu perquè de funcionar no funciona. Però em vaig demostrar que la cosa podia sortir si ho feia bé. Ara m'espera aprendre una mica de PHP i veure com s'han d'instal·lar i configurar els nous mòduls.

Seguiré informant.

dimarts 17 d’abril de 2007

Moodle en local

Des que havia actualitzat el sistema operatiu al Service Pack 2 de UindousIcsPe que no em funcionava el Moodle en local. Si seguiu aquesta bitàcola amb una certa assiduïtat, m'haureu vist escriure sobre WOS (Webserver On Stick) un paquet que inclou Apache+PHP+MySQL+ extres (phpmyadmin, etc).

Arrencant un únic executable, el wos.exe, s'engega un servidor web en local, amb l'avantatge que es pot tenir en un llapis USB o en qualsevol carpeta dels Meus documents. Això permet, entre altres coses, tenir un Moodle corrent en local juntament amb qualsevol altre programari que necessiti un servidor PHP per funcionar (joomla, drupal, mediawiki, etc). Ocupa poc espai i és molt efectiu.

Dons bé, des del passat febrer, que va ser quan em vaig actualitzar al SP2, que no aconseguia arrencar Apache. Arrencava WOS, Apache també arrencava, després el servidor MySQL, però immediatament s'aturava l'Apache i només corria el MySQL. Com que abans no tenia aquest paquet, vaig pensar que es devia a alguna col·lisió amb el Firewall de uindous o qualsevol altra mesura (innecessària) de seguretat que incorpora uindous. Com sempre, la manca de temps i dedicació deixava el tema aparcat a l'espera de millor ocasió.

Aprofitant que avui l'informàtic de la casa m'ha actualitzat la màquina de la feina, li he comentat el problema, perquè allà em passava el mateix. Ha tret del tot el firewall, però ha seguit donant el mateix problema. Aleshores, amb una paciència encomiable, ha analitzat la finestreta DOS d'Apache i ha vist un missatge d'error. L'ha buscat a Google (on, si no?) i ha trobat la solució: algú s'hi havia trobat abans i la causa era que Apache comparteix el port 8080 amb l'Skype. Tatxan!

Hem tancat l'Skype i vet aquí WOS funcionant a ple rendiment; he estat a punt de petonejar-lo, pobre noi. Ara, des de casa, he repetit la tancada d'Skype i torno a tenir el Moodle funcionant en local.

Després ho he entès tot: va coincidir en el temps la instal·lació d'Skype i l'actualització del SP2 i una cosa em va ocultar l'altra. Jo seguia una sola "via d'investigació" i, com ha quedat ben palès, no se n'ha de descartar mai cap altra.

Etiquetes de comentaris:

diumenge 15 d’abril de 2007

QuickNote

Si també feu com jo que cada cop escriu menys a mà i l'únic que faig és prendre petites notes en paperets grocs, QuickNote és la vostra extensió de Firefox.

Es tracta d'una extensió que crea paperets de colors on podem anotar el que vulguem, copiar text o adreces des de pàgines web i enganxar-ho. Hi ha la possibilitat d'afegir una icona, en forma de bloc de notes, a la barra d'eines del navegador de manera que són fàcilment accessibles. També podem desar com a fitxer de text el contingut de les notes i canviar-les el color o el títol.

És molt, i fàcilment, configurable i s'adapta a allò pel que està pensat: substituir els arbres morts. Tal com va el planeta és d'agrair.

Ah! També funciona a Thunderbird, però com que m'he passat als correus web ni l'he provat.

Etiquetes de comentaris:

dilluns 9 d’abril de 2007

Skyline de grues

Una imatge que ens ha acompanyat aquesta setmanasanta al llarg del camí fins a Puerto de Mazarrón ha estat la de les grues. Des d'Ampolla fins a Mazarrón, passant per Marinador, Benidorm i molts altres pobles de la costa mediterrània les grues han estat sempre presents. Això vol dir dues coses íntimament lligades: construcció imparable i destrucció del paisatge.

És una espiral sense sentit. La gent es compren cases, pisos i apartaments a prop (o no tan a prop) de la costa per la bellesa del paisatge, però és que les pròpies contruccions espatllen i destrueixen aquest paisatge que, lluny de la bellesa natural, es converteix en un pasisatge urbà aberrant, com aquest de Benidorm:


Què s'hi va a buscar en un lloc com aquest? No ho sé, però sí sé el que s'hi troba: el mateix que a la ciutat de la qual fugim. Un trànsit espès i infernal per uns carrers pensats per a carros i animals, sense lloc on aparcar ni deixar el cotxe un moment, uns transports públics inexistents que t'obliguen a abusar del cotxe, uns habitatges fets a corre-cuita i amb un baix manteniment, uns serveis públics deficients i la natura lluny, molt lluny.

Però tot i això se segueix construint i venent o llogant (qui pot: abunden molt els anuncis de lloguer). Fins i tot als poblets del Parc Natural del Cabo de Gata s'hi ha construït molt:


Vam veure ploure al lloc més sec de la península, però: hi haurà aigua per a tanta gent i durant la resta de l'any? Ho dubto. Si els conreus tradicionals eren una agricultura de subsistència i una ramaderia de cabres, ara, al mateix lloc, amb les mateixes condicions no s'hi pot encabir deu vegades més gent, conreus d'horta sota el plàstic i la munió de turistes que hi estan de passada.

Això no s'aguanta i farà un pet com una aglà.

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons