dissabte 26 de maig de 2007

Mandriva Linux Free 2007 Spring

Avui, en sortir del Dia, m'he aturat al quiosc a tafanejar les novetats. He vist la revista Linux Magazine que, a la portada, parlava de l'estàndard OpenDocument. Va, me'l compro, he pensat. I a l'anar a pagar veig que dins hi ha un DVD amb Mandriva Linux Free 2007 Spring.

El meu primer contacte amb Linux va ser amb l'anterior versió, el famós Mandrake, que encara faig córrer en "l'ordinador d'estiu". Sempre m'ha agradat, ve tot en el disc i pots instal·lar una pila de programari. Per això és ideal per aquells aparells que no tenen connexió a Internet.

Així que he pogut he creat una nova màquina virtual amb el VMware. No ho havia fet mai; l'altra màquina virtual, on viu Ubuntu, la va crear en Xavi, així que m'he decidit, l'he configurat i, en acabat, he instal·lat el Mandriva. Tot un èxit tant de Màquina virtual com de Mandriva: tot va a la primera i sense problemes, en cosa de 30 minuts ho tens tot instal·lat, configurat i funcionant. A més, permet instal·lar molts paquets i programes nous des del propi DVD encara que tinc connexió a Internet, clar.

S'ha trencat la maledicció de Linux i Internet. A més, ara, a la mateixa màquina, hi tinc 3 sistemes operatius diferents, 3: el bindousIcsPé (que ho fa córrer tot, pobret), l'Ubuntu i el Mandriva.

Etiquetes de comentaris:

dimarts 22 de maig de 2007

Per a què serveixen els mestres?

... ante todo un docente, además de informar, debe formar. Lo que hace que una clase sea una buena clase no es que se transmitan datos y datos, sino que se establezca un diálogo constante, una confrontación de opiniones, una discusión sobre lo que se aprende en la escuela y lo que viene de afuera.

No està gens malament aquest reflexió, de la que he agafat només un trosset, d'Umberto Ecco publicada al diari argentí La Nación.

Serveix tant per explicar als que es pensen que escrivint la paraula desitjada a Google ho podran saber tot sense passar per l'escola, com per aquells que es pensen que no es pot aprendre res si no és a l'escola i pels mètodes "tradicionals" ( = sense TIC).

Molt recomanable.

Etiquetes de comentaris: ,

divendres 18 de maig de 2007

Elgg!!!

Ja tinc l'Elgg corrent en un tros de servidor ràpid, fiable i, sobretot, amb l'administrador "comprat" ;-) Els problemes que tenia eren deguts, bàsicament, a la configuració del php i l'Apache. Un cop localitzats els problemes s'han activat els mòduls corresponent i ara tot va com una seda. Per fi tinc un Elgg per jugar-hi!

Què fa Elgg? En poques paraules: dóna una sèrie d'eines comunicatives a l'usuari sobre les quals es construiran les comunitats virtuals. Ara anem a pams: un usuari registrat té a la seva disposició:
  • un perfil; pot semblar una rucada, però segons el que diem de nosaltres mateixos estem posant condicions per a noves amistats. Si d'entrada dic que no m'agrada el futbol, per exemple, estic foragitant una sèrie de persones a les encanta aquest espectacle. A més, l'usuari tria quina de les altres eines personals mostra a la resta d'usuaris: el blog, els seus enllaços, RSS, fitxers, caixa de text, vídeos, llista d'amics, etc.
  • un blog; cadascuna de les entrades es triar per ser mostrades a tothom d'internet (posts públics), només als usuaris registrats al lloc Elgg, a ningú (post privat) o, finalment, als membres d'un grup d'amics que haurem creat d'entre els altres usuaris.
  • un eportfoli on podem crear subcarpetes i pujar tota mena de fitxers que poden ser etiquetats per facilitar-ne la cerca i també vistos sota privilegis. (El tema dels privilegis és força interessant perquè atén a les diferents personalitats que adoptem en determinades situacions socials).
  • una pàgina de recursos que no són altre cosa que la nostra col·lecció d'entrades RSS preferides i que podem llegir amb comoditat, incorporar al nostre blog, etc.
  • la xarxa personal. Està formada pels amics, que es poden unir en grups i per les comunitats. Un usuari pot crear una comunitat i donar-la a conèixer a través del seu blog, per exemple. Les persones interessades que llegeixen el seu blog poden unir-se en aquesta comunitat al voltant d'un objectiu o interès comú. Aleshores la comunitat disposa s'un perfil propi: imatge, blog, RSS, recursos, etc. col·lectius, exactament igual que si fos un nou usuari.
I ja està, poca cosa més. Elgg és l'eina, perquè funcioni només calen usuaris interessats en voler formar part de comunitats virtuals que es basarà en aquestes eines comunicatives que he esmentat. Evidentment, són moltes les possibilitats que ofereix pel camp de l'educació. A veure si en som capaços de treure-li suc. De moment seguiré explorant.

Tot i que hi ha un idioma pel lloc en català (ca) hi ha poques cadenes traduïdes. Quan vaig instal·lar l'Elgg hi havia traduït el 3% de 966 expressions. Ara, després d'uns quants dies ja hi ha el 14% i no és perquè els altres traductors, en Carles Bellver, de la UJI, i en Marc Bria de la UAB [bons moodlers, per cert] s'hi hagin posat, només havien iniciat la feina i jo, ara, la reprenc.

Voleu col·laborar en la traducció? Res més fàcil: només cal registar-vos (de franc, és clar) a launchpad, el lloc per a la traducció al català que manté Canonical (sí, sí, els d'Ubuntu).

Launchpad és un programa que està força bé perquè permet traduir les cadenes directament, si han estat traduïdes en algun altre programa de codi lliure (inclòs a la distro Ubuntu), les proposa i, finalment, permet marcar les expressions dubtoses per una propera revisió.


Tinc força feina per davant, tot i que l'horitzó és veure com muntar la passarel·la de Moodle cap a Elgg si veig que pot ser interessant que els estudiants a distància gaudeixin d'ambdós entorns (que ja us dic que sí, que ho és).

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 12 de maig de 2007

Tot a punt per Elgg

Ja tinc un espai web de proves on penjar Elgg. De moment hi he instal·lat un Moodle 1.8 (15 minuts per posar-lo en marxa, això és un servidor!) i hi he pujat els scripts d'Elgg. Ara la pilota és a la teulada dels administradors del servidor perquè comprovin que es compleixen els requeriments de l'Apache i els mòduls del php. Espero tenir-ho tot a punt per dilluns a la tarda i llançar la configuració. També vaig estar mirant el bloc que lliga Moodle i Elgg i sembla que està prou actualitzat. La cosa promet.

Pel que fa a LaTeX m'he vist en la necessitat de cercar uns separadors decoratius de textos. Vaig trobar un paquet força interessant, amb dibuixos clàssics, però molt útils i bonics, és webomints. És lliure i fou creat per Galápagos Design Group, uns professionals del disseny tipogràfic que ofereixen gratuïtament dos tipus de lletra: aquamints i webomints. El primer imprimeix peixets i altres éssers marins, mentre que el segon són motius vegetals. Es poden baixar, també, com a font TrueType i usar-les amb un processador de textos clàssic.

Etiquetes de comentaris: ,

dilluns 7 de maig de 2007

Premi Edublogs

Pertànyer al jurat d'un premi, a més de feina, pot donar satisfaccions. És el que m'està passant al jutjar (mira que n'és de difícil!) els blogs que es presenten al Primer premi Espiral d'Edublogs.

Veure el que són (som) capaços de fer els profes d'aquest país amb una sabata i una espardenya em reconcilia amb la professió. Quan estigui en les hores més baixes pel que fa al concepte dels ensenyants, tornaré a visitar algun dels blogs que ara em toca visitar i jutjar i segur que m'animo i puja l'estima envers els companys/es del ram.

Hi ha coses autènticament pioneres en el seu camp, altres més clàssiques, però molt ben treballades i d'altres, finalment, que hi posen més voluntat que una altra cosa, però que amb el temps segur que milloren. És d'agrair la inquietud que mou a aquests profes en la recerca de les millors formes de motivar als seus estudiants i de compartir els coneixements, dues postures amb les que m'identifico força. Fan servir les eines que la web posa al nostre abst, la majoria gratuïtes. Allotjament gratuït a blogger i companyia, RSS a partir de bloglines, enllaços a youtube i odeo i, una cosa que m'ha donat a conèixer i que m'ha semblat força interessant, Scribd, un lloc on penjar documents, fins i tot sense necessitat d'estar registrat!

Els resultats són, en alguns casos espectaculars (ja veureu quan es publiquin els blogs guanyadors). Però el que destacaria en qualsevol cas és la voluntad de millorar que té el professorat per sobre de tot (i de totes les admins).

dissabte 5 de maig de 2007

Elgg

En el darrer post anunciava la imminent instal·lació d'Elgg sota el mateix servidor local, WAMP5. Vaig baixar-lo, vaig configurar les variables de php.ini que demana i vaig començar a escriure el fitxer de configuració d'Elgg. I aquí estem, aturats amb un problema de barres i contrabarres en les adreces locals. Com que la màquina està corrent sota window$, les rutes per trobar els fitxers apareixen amb contrabarres, però Elgg està pensat per funcionar en un servidor web real, d'aquells que corren sota Linux, i en conseqüència les rutes s'escriuen amb barres. Un embolic que ja em va aparèixer l'any passat, amb la instal·lació portàtil de Moodle sota WOS. Al final ho vaig resoldre with a little help from my friends i, espero, que aquest cop la cosa torni a funcionar. Un no pot arribar a tot.

Crec que tinc dues sortides: per una banda mirar i remirar aquest fitxer de configuració, comparar amb aquell de Moodle, i provar de solucionar-ho. No crec que me'n surti sol, però amb un crit crec que un o altre em donaria un cop de mà.

Però la segona alternativa que estic rumiant encara em sembla més interessant. I és muntar Elgg directament a un servidor linux real de proves. Ja en tinc un d'espai d'aquests per a Moodle, ara només em caldria un altre per a Elgg, pujar-lo, configurar-lo i, si funciona, començar a fer proves. Elgg no solament va de bracet amb Moodle sinó que el complementa en allò que Moodle encara no fa (ni crec que faci mai): blogs i eportfolios.

Etiquetes de comentaris: ,

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons