diumenge 28 d’octubre de 2007

Profetes i cotorres

A vegades surt algun "profeta" i ens il·lumina amb les seves paraules. Amb els temps, però, ell mateix se n'oblida.

Però les "cotorres" no, les cotorres van sentir les paraules dels profetes i les repeteixen fins a la nàusea sense canviar la cantarella (a diferència dels profetes que, si volen seguir tenint audiència, han de canviar de discurs. L'altre dia encara vaig sentir a dir: "MySQL és una BD insegura".

Tot això ve a tomb del post d'en Ricardo Galli parlant que Google utilitza a bastament MySQL:

Y todavía oigo a algunos “administradores corporativos” sostener que MySQL (y hasta GNU/Linux) están “verdes” para el entorno corporativo –supongo que lo dicen para justificar el pastón que se han gastado en Oracle–.

dissabte 27 d’octubre de 2007

Blogs a Xtec

La primera entrada d'aquest bloc és del 9 de gener del 2003. Abans, durant les vacances de nadal del 2002, ja vaig fer alguna que altra prova, però finalment vaig decidir-me per allotjar el blog personal a Blogger i que me'l guardés a la pàgina estàtica d'xtec. M'aprofitava d'un servei que encara ara trobo genial: utilitzar la maquinària de Blogger, però tenir els arxius i el blog "a casa".

Ahir, 5 anys més tard, es va presentar oficialment Xtec Blocs, un servidor de blogs que Xtec ofereix a centres, professorat i estudiants perquè hi allotgin els seus blogs.

La pregunta ara és: val la pena traslladar aquest blog a Xtec? La resposta és clara i contundent: NO. No canviaré de lloc aquest blog perquè
 • em mereix més confiança tècnica blogger que els servidors d'Xtec que, per poc que poden, et deixen el cap de setmana fora d'òrbita.
 • durant aquests 5 anys blogger m'ha anat oferint contínuament millores: RSS, comentaris, tags, trackback, etc. No estic gens segur que el ritme d'actualitzacions sigui el mateix a Xtec.
 • blogger va de la mà de Google. Accedeixo al meu compte de Google i tinc correu, espai web, lector d'RSS, documents (de text, fulls de càlcul, presentacions) en línia, favorits i un llarg etcètera que no ens acabaríem. Ja sé que és confiar en el Gran germà que tot ho pot saber, però mireu, és un germà gran que a mi em dóna confiança.
 • sembla ser que, a més de tu, hi ha algun altre lector /a ;-) Ara no vull canviar l'adreça d'aquest blog que, amb el temps, ha acabat reben tantes visites i comentaris.
 • i darrera raó: perquè Xtec ha fet tard, 5 anys tard. I em fa ràbia.
Així que no canvio, segueixo aquí.

Etiquetes de comentaris: ,

diumenge 21 d’octubre de 2007

MoodleMoot 2007 a Càceres

Aquesta és una valoració molt personal sobre el desenvolupament de la MoodleMoot 2007 a Càceres. De les 48 hores que durà només en vam poder gaudir de 24, la resta se n'anà en viatges. Però foren 24 hores ben aprofitades.

Vam arribar a Càceres al migdia del dilluns 15, cap allà a la 1, quan ja havien fet la inauguració i en Martin Dougiamas havia fet la seva presentació (que espero veure aviat en vídeo). Mentre ens registràvem allà era ell, en Martin, m'hi vaig acostar i li vaig demanar de fer-nos una foto. Molt amable, accedí i després de fer-la començarem una animada conversa sobre la pressa amb què sortí la versió 1.7 (de la que no n'està gaire satisfet), els rols i la sort que té, com a programador, de tenir tanta gent que utilitzi i testi el seu programa. En Martin és un tipus molt accessible, xerraire, tranquil i amable. No m'estranya que m'agradi Moodle.

Després de dinar vam fer la presentació de la Secretaria, el mòdul de gestió acadèmica per a Moodle que han desenvolupat els Manrique i l'Elias i he documentat jo. La presentació va despertar força interès, més quan vam anunciar que qui volgués el codi el demanés: ja tenim 5 clients interessats. Després de nosaltres hi hagueren tres presentacions més de desenvolupaments fets per universitats sobre Moodle. En cada cas, com que els autors se n'oblidaven, els preguntava si tenien pensat alliberar el codi: en tots els casos digueren que sí, però no era una cosa natural que els sortís d'ells.

Reflexió: no m'agrada gens com treballen a les universitats. Suposo que es veuen obligats a investigar i publicar per seguir en la feina, però això porta a perversions del sistema com el cas que un departament no sàpiga què fa el del costat i tots dos estan treballant en el mateix. Una persona de la UOC va presentar un mòdul de Moodle que corregeix qüestionaris que pregunten per consultes a una base de dades (és un curs sobre BD) i no sabia que els de la UdG estan treballant en un mòdul de Campus per unir l'ACME i Moodle.

Li vaig comentar a en Martin que les universitats s'agafen a Moodle com un clau roent per fer desenvolupaments i noves característiques, però quan se'ls acaben els diners ho deixen estar tot i no retornen res a la comunitat. No és un treball que s'aprofiti, és un treball individual que només du a guanys personals i no ajuda gens a avançar. S'aprofiten del codi obert, del treball de la comunitat, per escalar posicions sense voler saber res del que hi ha darrera del codi obert: una comunitat que es podria aprofitar dels seus treballs. Però el seu egoisme o la seva manera de funcionar els impedeix ajudar la resta de moodlers.

Paralel·lament hi havia un taller d'en Martin Langhoff sobre Moodle networks, xarxes d'aprenentatge basades en Moodle. Segons en David, un membre de l'expedició catalana, molt interessant: no ho dubto gens. Una mala notícia: sembla que Catalyst deixa el desenvolupament d'Elgg. Sé d'una universitat que s'estirarà dels cabells (o no, ja li han vist el portafoli).

A la nit anàrem a visitar la part momumental de Càceres (val la pena anar-hi) i al sopar que muntava l'organització. De nou xerradeta amb en Martin i en Marc Alier sobre l'Nwiki: sembla que vindrà de sèrie amb el Moodle 2.0. Ja tocava!

L'endemà al matí hi havia la MoodleNoUniMoot, és a dir, la trobada de moodlers no universitaris on explicar els nostres avenços i problemes. De Catalunya en David Pinyol va presentar el seu Desert, un joc en PHP que lliura les qualificacions a Moodle i que dóna sentit a l'estudi de les mates del joves d'ESO: molt interessant. Hi hagué altres presentacions sobre com s'aplica Moodle a l'enmsenyament en diferents situacions: en un centre concertat de València, en un institut d'Elx, en un centre d'adults que fa Batxillerat a distància a Las Palmas de Gran Canaria, presentat per en Pedro Villarubia amb qui em van quedar ganes de parlar sobre com fan les coses per allà (em vaig oferir per fer-los alguna xerradeta ;-). En Juan-Rafael Fernández García, del CEP de Marbella-Coín ens explicà amb molt de detall el tema dels rols i com ho havia solucionat: dona gust sentir a parlar gent que en sap. Per acabar en David ens explicà molt ràpidament com havia plantejat l'activitat Taller a nois i noies d'ESO i com se n'havia sortit: des que havia traduït les ajudes del mòdul que el tenia aparcat per complicat, ara em plantejo fer-ne algun de taller.

Alguns assistents d'universitats es queixaren que el nom "NoUni" era una mica selectiu i els deixava fora. Potser sí, però tampoc teníem cap intervenció per part seva, semblava que venien a escoltar i no pas a participar-hi. Vam quedar que demanarem un raconet al curs Moodle en español per seguir en contacte i així, l'any que ve fer-la ben sonada.

En acabat de dinar marxàrem cap a Madrid i, de nou, ens perdérem les intervencions de la tarda de dimarts. Espero mirar-me-les bé a la web.

Conclusió: una Moot curta però molt interessant amb coneixences importants i una pila d'idees recollides. El poc mal gust de boca que m'ha quedat bé per part de les actituds d'alguns aprofitats. Però, què hi podem fer?

dimarts 9 d’octubre de 2007

Reflexions sobre codi lliure

Avui s'ha fet una reunió per veure qui pilotarà els mòduls que s'elaboren dins del projecte Campus. Cada universitat ha dit la seva, però el que surava en l'aire era l'amenaça del final del finançament. El 31 de desembre s'acaba la part finançada del projecte i allà ningú apuntava (ni apostava) per la continuïtat. Vull dir que es compliran els terminis i els compromisos, la feina es farà i es farà bé (espero) però resta la incògnita de què passarà amb tota aquesta feina feta.

La idea és crear les condicions perquè, al ser un projecte de codi lliure, "la comunitat" se'n faci càrrec. Però tots sabem com van les coses voluntàries: un fa el que vol i li agrada i, la veritat, crear des de zero una comunitat per donar suport a un projecte on els participants de base ni han vist el codi, ni l'han pogut provar ni, encara menys, hi han pogut dir la seva, és molt difícil, per no dir impossible.

Conclusió: cada programador tirarà amb el que hi hagi i en la mesura que li interessi un mòdul, se l'anirà mantenint i desenvolupant. Però res més.

Ningú ha concretat massa l'estat dels mòduls encarregats i, potser, qui més s'hi ha acostat ha estat la UOC que es responsabilitzava, entre d'altres mòduls, del de portfoli que, ara per ara, és un dels que més m'interessen del projecte. Doncs bé, ens han informat que estava molt avançat perquè es basava en el portfoli d'ELGG!!!!

Algú podria dir que el més fàcil a l'hora de desenvolupar una cosa és agafar el que hi ha, si és de codi lliure cap problema, i a partir d'aquí continuar-hi treballant. No és mala idea. Tanmateix, d'altres podrien dir que si darrera el desenvolupament hi ha molts diners, fer això és tenir molt poca vergonya. Pensem-hi.

Jo em quedo amb la idea de poder usar el portfoli d'Elgg des de Moodle amb un sol clic, que és el que farà aquest mòdul. I m'agrada.

Item més: La Red de Espacios Tecnológicos de Andalucía està interessada en conèixer la Secretaria de Moodle. Potser ens trobem a Cáceres

Etiquetes de comentaris: ,

diumenge 7 d’octubre de 2007

Els rols de Moodle

Era un tema que em preocupava però que no sabia com enfrontar, així que ho vaig anar deixant per més endavant. Ara, amb la pressió del dia a dia i d'haver de resoldre els problemes "en viu i en directe", em toca entendre com funcionen.

La filosofia és aquesta: un usuari, segons el punt de Moodle on es troba, pot tenir un rol o un altre. Per exemple, una persona pot ser professor d'un curs però alumne d'una altre (un curs de formació del professorat, posem per cas). En d'altres casos la cosa és més senzilla perquè un usuari potser és sempre estudiant o sempre administrador.

Per tant, Moodle defineix uns quants contextos: el lloc, el curs, etc i uns quants rols: administrador, usuari identificat, etc. Un usuari té permisos en un determinat context, i s'admeten excepcions.

Potser entre la poca flexibilitat dels permisos anteriors a la versió 1.8 i l'atabalament actual hi deu haver un punt mig, on es troba la saviesa i l'equilibri. Sembla ser que a la versió 1.9 s'ha simplificat bastant. Però ara de moment el que tenim és el que hi ha i hem de tirar endavant.

He començat a fer anotacions sobre coses que aclareixo en una pàgina dedicada als rols del meu doku On es colga es dimoni

Etiquetes de comentaris:

divendres 5 d’octubre de 2007

On es colga es dimoni

L'altre dia na Catina em dir que a Mallorca dels que se les saben totes en diuen que "saben on es colga es dimoni". Em va agradar l'expressió, no la coneixia i he pensat rebatejar el meu doku de materials sobre Moodle amb aquest nom. Ja li he canviat el title mentre escolto Antònia Font i ara em queda la imatge de capçalera. Hi podria posar un dibuix divertit. Mmmm....

Per altra banda ahir va ser un dia interessant per canviar de perspectiva. El famós Campus, el projecte de campus virtual de les universitats catalanes de codi obert, etc. va presentar les bases conceptuals sobre les que es construeix. Estàndards oberts, OKI bus, un fons de Moodle i Sakai, accessibilitat, usabilitat, etc.


Força interessant, com a mínim és un projecte que va néixer, s'haurà desenvolupat d'una manera més o menys harmoniosa, però si més no ho ha fet seguint unes directrius, i té la feina i les responsabilitats repartides. Arribarà a bon port, n'estic segur, i funcionarà força bé perquè algú, m'agradaria conèixer-lo, ha pensat racionalment i ha fet les coses una mica amb cap i peus.

Ben diferent, per tant, d'altres projectes en què es troba a faltar un lideratge decidit i que es van desenvelupant a batzegades perquè s'han de tirar endavant, però sense un objectiu massa clar.

Etiquetes de comentaris: ,

University Campus Under construction

Un apunt molt breu (estic mort de son) sobre la primera jornada de l'UC i començaré en negatiu:

No he sentit per res les paraules:
 • antiguitat
 • com déu mana
 • com sempre s'ha fet
 • catedràtic
 • normativa vigent
 • alumnes
en canvi sí he sentit (i força):
 • interoperabilitat de plataformes i serveis
 • intercanvi
 • mashups
 • estàndards
 • codi obert (open source)
 • coneixement
 • aprenentatge
 • Ruby (va por tí, Xavi)
 • Moodle
 • Sakai
Els temps canvien, i molt de pressa.

Etiquetes de comentaris: ,

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons