dilluns 31 de desembre de 2007

Un petit triomf per acabar l'any

Mai havia aconseguit connectar a Internet el meu ordinador sota Linux. Ni quan tenia el vell ordinador amb connexió per mòdem (winmòdem) i treballava amb Mandrake (ara Mandriva), ni ara que hi tinc Ubuntu i WiFi de telefònica. Semblava una maledicció.

Els intents de fer-ho, però, no han estat únics. Primer em vaig comprar una targeta Lynksys que em van assegurar em connectaria sense problemes: ni amb window$ no he pogut fer-ho. Ara fa uns quinze dies vaig veure un anunci d'un adaptador WiFi per USB que anunciava era Linux compatible, i tot per uns 30€. Ho vaig anar a preguntar i em van dir que sí, que sota Ubuntu no tindria problemes, així que me'l vaig comprar.

La instal·lació del driver no va ser senzilla, vaig haver de seguir un d'aquells manuals que no s'entenen i que donen una pila de coses per sabudes, quan no estan gens clares. No me'n vaig sortir. En Xavi em va oferir ajuda, com sempre, el pobre, però jo ho vaig deixar dormir un temps.

Aquest matí hi he tornat i he fet la configuració de la connexió directament des de la consola, i tampoc ha semblat donar resultat. Però després de deixar-ho refredar una mica, hi he tornat i ha funcionat: m'he connectat a Internet i he trencat la maledicció que semblava pesar sobre la meva connexió a Internet sota Linux (sense internet no val la pena treballar amb l'ordinador, ara).

El primer que he fet ha estat activar les actualitzacions i començar a baixar paquets (uns 275) per actualitzar programari. L'he instal·lat i m'ha demanat de reiniciar la màquina, així ho he fet i, quan he tornat a ubuntu resultat que s'havia perdut el driver i la connexió a Internet. No sé si ha estat l'actualització o què, però l'alegria ha durat poc.

Però com que sóc tossut de mena l'any que ve hi tornaré i estic segur que me'n tornaré a sortir.

Etiquetes de comentaris:

dissabte 29 de desembre de 2007

El futur d'Elgg

Com a membre d'Elgg.org he rebut un missatge de final d'any on aclareixen una mica el futur d'Elgg. Ha estat un final d'any un xic turbulent i els fòrums n'anaven plens: què passava a Elgg?

Per una banda Eduspaces, en un missatge minimalista, informa que el 10 de gener tanquen. Així que exporta el teu blog i baixa't els fitxers perquè pleguen, sense gaire més explicacions. I que gràcies per tot.

Això, i alguna conversa amb en Marc, que estava convençut que plegaven també a Elgg, em feia sospitar el pitjor. Diu en Marc que Elgg el va desenvolupar un que pensava que amb això de les comunitats virtuals faria els calés a cabassos, però que la cosa no li havia funcionat, així que ho deixava. És un risc que es corre quan s'usa programari lliure. Però també es corre quan se n'usa de comercial: què passarà quan en Bill Gates plegui?;-)

En aquest llarg missatge fan una mica de balanç de l'any. Explica que Elgg s'utilitza en una gran varietat de contextos, que al 2007 han alliberat 3 versions noves, que han fet una trobada presencial, la ElggJam 2007 i que n'estan preparant una altra pel 2008. També diuen que les noves versions d'Elgg s'estan fent a la mida de les necessitats i demandes dels propis usuaris i llista les característiques i novetats de la nova versió 1.0, tal com es pot veure al mapa de ruta.

Tot i ser un projecte de codi lliure, Elgg es va crear sota el paraigües d'una empresa, Curverider Ltd, però des del passat octubre el lideratge ha passat a mans de la comunitat. Hi ha un nucli de desenvolupadors, suposo que encara treballant per a l'empresa, però que accepten la col·laboració de programadors voluntaris que cobreixin la part on no arriben: pegats, temes, documentació, plugins, etc.

Després d'alguns testimonis personals sobre Elgg el missatge acaba en unes paraules de felicitació pel Nadal i l'any nou i amb un missatge clar: We are all looking forward to 2008 in which we'll see Elgg develop and mature at a higher rate than ever before. The large community involvement will guarantee a continuous discussion about the software, its purpose and directions.

Traducció al català: Elgg durarà mentre hi hagi una comunitat que li doni suport. Però cal que hi sigui.

Etiquetes de comentaris:

dijous 27 de desembre de 2007

Any nou, web nova

Després de diferents intents, finalment m'he decidit per un disseny per canviar la web estàtica. Vaig veure'n una tot navegant i em va agradar força, així que me la he personalitzat i el resultat és el que podeu veure en la pàgina d'inici.

És un disseny bastant 2.0, clar, senzill i he aprofitat per endreçar una mica els diferents elements que hi havia. Quan el 15/abril/2002 vaig crear i penjar la web no sabia per on aniria. Havia distribuït els continguts en 4 àrees: personal, per imprimir, programari i reflexions. El pas del temps ha fet que la part de personal hagi tingut poc moviment (de tant en tant actualitzo la presentació i prou), però la part per imprimir ha quedat realment estancada. La raó és que la immensa majoria de materials que he anat fent tenen un suport web i ja no van destinats al paper.

En el nou disseny he volgut donar més pes a les webs germanes cataLàTeX i el wiki On se colga el dimoni. Em són més fàcils d'actualitzar i tenen vida pròpia. Faig servir, per tant, la pàgina d'índex per posar juntes les peces i poca cosa més.

Tot i això, i aprofitant el que internet em dóna, he fet que sigui una pàgina estàtica però amb canvis a partir de la sindicació amb Twitter i amb el propi cataLàTeX.

Prespectives: dóna molta feina actualitzar una web, així que no tinc massa clar que canviï massa totes les pàgines interiors. El que sí he de fer és revisar enllaços trencats i actualitzar l' RSS del lloc, que també l'he de fer a mà.

Per cert, tota la web ha estat feta amb eines lliures: Screem sota Ubuntu.

Etiquetes de comentaris:

dilluns 24 de desembre de 2007

Buenas personas

Muy pronto este bloc cumplirá su quinto aniversario, es por tanto un blog añejo para la novedad del medio. Hasta hoy nunca había hecho en él una entrada en castellano, siempre he escrito en catalán, mi lengua materna. Pero hoy romperé la tradición porque el hecho lo vale y quizás así esta entrada sea leída por alguna persona que no entienda el catalán y me sabría mal que lo pasara por alto en otro caso.

He conocido buenas personas en mis 51 años de vida, no muchas, pero algunas. Y, curiosamente, varias de ellas son canarias. No sé qué tendrán esas islas maravillosas pero desde que conocí a Pepe Morales en la mili hasta este año que he conocido a PedroLuís Villanueva, sólo he encontrado entre sus habitantes excelentes personas. Una de ellas es Luís Álvarez, el graciosero.

El año pasado, cuando estuvimos en Lanzarote durante el verano, salimos a una excursión en barco para visitar Fuerteventura y ver delfines. Luís formaba parte de la tripulación, pero disfrutó de la travesía tanto como nosotros, los pasajeros. Estuvimos hablando mucho tiempo y nos contó que era graciosero, es decir, de la Isla Graciosa y un montón de cosas interesantes sobre esta pequeña isla y su vida en ella.


Mostra un mapa més gran

Como habíamos planeado ir a La Graciosa a la mañana siguiente, y él libraba, quedamos en ir en el primer ferry. Allí estaba a la mañana siguiente, esperándonos, y estuvimos juntos todo el día. Queríamos visitar un poco la isla y, al no encontrar transporte, él mismo se encargó de llevarnos a la Playa de las Conchas con su viejo landrover. Sólo nos aceptó un café en Caleta del Sebo, y por la tarde, cuando ya estábamos de vuelta en Lanzarote, nos llamó para saber si habíamos llegado bien.

Desde entonces hablamos varias veces durante el año. Recuerdo una tarde asquerosa en el trabajo en la que sonó el móvil y era él. Se oía al fondo el ruido de las máquinas del barco y me contó que estaba viendo delfines en una tarde soleada. En Barcelona llovía, hacía frío y hasta aquel momento fue una tarde puteada. Pero a partir de entonces mejoró y me permitió adquirir una cierta distancia sobre lo que es importante y lo que no lo es. Las buenas personas son lo único que importa.

Este verano nos hemos vuelto a ver en Corralejo, Fuerteventura. Apenas un rato pero con una interesante conversación. Me anunció que se iba a jubilar y hoy, víspera de navidad, me ha llamado para felicitarme las fiestas. Me ha dicho que ya está retirado y que se dedica a cuidar de su casita en el campo de Lanzarote. Ha sido, como siempre, una agradable sorpresa poder hablar con él, ni que sea por poco tiempo, sobre la familia, las cosas menudas que nos pasan y que valen la pena.

Qué suerte conocer a una buena persona.

dimarts 18 de desembre de 2007

OOoLatex, get the power of LaTeX into OpenOffice!

Sabíeu que a OpenOffice, igual que a Firefox o a Thunderbird, se li poden afegir extensions? Jo ho he descobert aquest cap de setmana passat, no em feu dir com. Anava navegant i, al final, m'ho vaig trobar als nassos. Així que vaig fer una ullada a la pàgina d'OpenOffice.org on tenen la llista d'extensions per a diferents feines.

Vaig trobar-ne una que n'interessava: OOoLatex. Què fa aquesta extensió? Dues coses:
  1. afegeix una nova barra d'eines pel mòdul Equació que, quan hi cliques, et mostra una finestreta des d'on editar una equació en llenguatxe LaTeX i, quan acabes, te la insereix al document OO (writer o Impress) en format d'imatge (png). Primer, naturalment, cal tenir instal·lat al sistema LaTeX i Ghostscript i configurar el mòdul, però, qui no els té instal·lats, oi? ;-)
  2. l'altra barra, pel mòdul Expand, permet inserir caràcters especials directament al mig del text d'un document OO. No tan espectacular com el mòdul Equació, però força interessant.
Tots dos són de codi lliure i es poden descarregar i instal·lar ben fàcilment a OO. Quan un visita la pàgina de descàrregues del mòdul OOoLaTeX es baixa un fitxer amb extensió oxt, una classe de fitxer comprimit. No cal descomprimir-lo, simplement, anem a OO ->Eines ->Gestor d'extensions (extension manager)-> seleccionem Les meves extensions (my extensions) -> toquem el botó Afegeix i, a la finestreta que s'obre, busquem la ubicació del fitxer oxt descarregat, el seleccionem i deixem que OO s'encarregui de la resta (instal·lar i fer anar).

Val la pena visitar la pàgina d'extensions d'OO perquè segur que en trobeu alguna que us pot interessar.

Etiquetes de comentaris: ,

diumenge 16 de desembre de 2007

Actualització de la plantilla

Feia temps que no actualitzava la plantilla d'aquest blog. A més, hi havia un problema que havia detectat de feia temps i era que l'arxiu de la bitàcola, que comença el gener de 2003 (aviat farà 5 anys) no s'actualitzava des de l'abril de 2007. Primer vaig pensar que la maquinària de blogger potser no actuava amb blogs tan antics, però com que no tenia massa temps no m'hi havia entretingut més.

Avui he aprofitat que editava un post per mirar-me l'ajuda de blogger i fer un parell de canvis. Primer a la plantilla de manera que m'actualitzés l'arxiu: un èxit, havia de canviar el codi. I l'altra novetat és la que em permet escriure des del correu electrònic i publicar a la bitàcola. simplement, cal configurar una adreça de correu on enviar els posts (amb imatges adjuntes) i una adreça de correu des d'on enviar-ho. El resultat és el que es veu aquí.

dissabte 15 de desembre de 2007

L'editor d'equacions de l'OpenOffice

La pressa ens impedeix moltes vegades estudiar el funcionament d'alguna característica avançada d'un programa i ens fa recórrer a alternatives matusseres. Això és el que ens va passar en un examen de mates on la professora volia escriure un parell de sistemes d'equacions i amb l'editor de mates de l'OO no se'n va sortir. Com que jo no hi havia treballat mai tampoc vaig saber com fer-ho i vaig tirar pel dret, és a dir, vaig fer el que sé: escriure'ls en LaTeX, passar-los a PDF i capturar-los com imatges que, després, vaig enganxar al document.

Avui, no em feu dir què estava fent, m'he recordat i com que tenia una estona m'hi he entretingut. El resultat el trobareu a la pàgina d'inici d'aquest lloc o fent clic aquí. Aquest editor fa servir una mena de dialecte de LaTeX més senzill, sense contrabarres, però el resultat final és molt bo, com es pot comprovar en el document.

Aprofitant l'avinentesa he estat remenant una mica l'exportació del Writer a LaTeX i és realment potent. M'ho he apuntat a la llista de feines per fer, pot ser força interessant editar amb el writer i postproduir amb LaTeX.

Etiquetes de comentaris: ,

divendres 7 de desembre de 2007

La nova manera d'estudiar: Zotero

Qui no ha fet servir les típiques fitxes de cartolina ratllada amb aquella doble ratlleta vermella a dalt de tot per prendre notes quan estudiava? Encara conservo les que em vaig fer per anglès amb plantilla, rotring i màquina d'escriure cap al 1989: abans de la informàtica.

Però ara les coses van per una altra banda. A més de llibres, s'estudia i es llegeix en pantalla tot visitant pàgines web. Hi ha biblioteques i llibreries digitals on es poden consultar llibres, fragments o veure els comentaris abans de decidir-se a comprar. Google book search, ibiblio (amb el Projecte Gutemberg) o la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes són exemples d'aquest tipus de llocs web amb llibres per consultar.

Ara bé, què hem de fer? Llegir en pantalla i apuntar en un trosset de paper? No cal, hi ha eines molt potents que ens faciliten el treball, com ara Zotero, una extensió per a Firefox que ha creat una universitat americana i que ha alliberat amb llicència OSI-Educational Comunity

Què fa Zotero? Dorm a la part inferior de la pantalla del navegador i desperta quan cliquem sobre el nom. Aleshores divideix la pantalla en 2 marcs: a la part superior hi ha la pàgina web i a la inferior el programet amb 3 columnes: la de l'esquerra permet crear "col·leccions" de referències bibliogràfiques, pàgines web, articles, etc. A la columna central hi ha el t´tiol de cada referència i a la part dreta, en un ordre jeràrquic ben lògic, els detalls d'aquella referència presentada en pestanyes: informació, Notes personal que hi podem afegir, fitxers adjunts, etiquetes (tags) per facilitar la classificació i elements relacionats. D'aquesta manera podrem guardar ordenadament tant referències bibliogràfiques com pàgines web que visitem.Del capítol eines destacar la possibilitat d'importar/exportar les col·lecions d'una màquina a una altra mitjançant fitxers rdf (cap problema per anar de linux a window$). També es poden exportar a altres formats estàndards, com Dublin Core o, el més interessant, a BibTeX, i aquí enllacem amb LaTeX. Citar que es poden fer captures de pantalla, copiar i enganxar text d'una pàgina a les notes i un llarg etcètera de possibilitats de treball.

Què més dir? Que està totalment traduït al català, que és de codi lliure i que no cal instal·lar un altre programa a l'ordinador: tot queda incorporat al Firefox que, cada cop més, es converteix el l'eina informàtica més important de què podem disposar. Tal com diu la web del projecte: It lives right where you do your work — in the web browser itself.

Etiquetes de comentaris: ,

dijous 6 de desembre de 2007

MoodleBcnBeerMoot 07

Cada vegada són més llargs aquests noms, oi? Bé, es tracta d'una trobada (Moot) informal (amb una Beer davant) de Moodlers a la bonica ciutat de Barcelona: claríssim.

Va ser dimarts passat en un cerveseria del centre i el tema era, òbviament Moodle, però des d'un punt de vista relaxat: saps què faig/he trobat/he sentit....?

Hi havia quasi tota la plana major dels implementadors del campus moodle de la UB (que lideren la MoodleMoot 08) encapçalats per la Lluïsa Nuñez. Van venir en Joan Codina i en Josep Mª Fontana vells moodlers de la Pompeu, l'Eneko Arriaga del moodlepartner català, el gran Marc Alier de la Politècnica, en Marc Brià de l'Autònoma (però em sembla que autònom) i una persona que se'm va presentar quan ja marxava i és en Boris Mir.

En Boris va seguir el primer curs sobre Moodle que vaig fer per la Casa, un organitzat per en JuanMi Muñoz des del 1000enari, allà per l'hivern del 2005. Hi van participar molts dels que ara són els cracs de Moodle i segueixo molt atentament el seu blog (i mira que en segueixo ben pocs!) anomenat La mirada pedagógica on deixa anar veritats com a punys. Viag estar molt content de conèixer-lo i la llàstima va ser que era tard i no vam poder parlar gaire més. El que em va sobtar va ser que em donés les gràcies per la feina que fem i la pallissa que donem els moodlers de la Casa. Sembla que no hagi de ser res però suposo que el que fem de manera natural, perquè ens surt de l'ànima, molta gent agraeix. Molt fort.

Coses de Moodle:
  1. la UB usa com a BD PostgreSQL. Parlant amb ells i l'Eneko em deien que Moodle no funciona sobre Oracle [cosa que la pràctica m'ha ensenyat]. Qui no vulgui usar MySQL pot tirar de Postgre que dóna molts bons resultats. Per què no s'escolten als que en saben?
  2. el pilot del famós OKI bus sobre Moodle sembla que té problemes perquè hi ha parts amb programació sobre PHP 4 i altres sobre 5. Sembla allò de la nau a Mart que mesuraven els cargolets en mm o en polzades i acabà estavellant-se. Espero que no hi hagi una estavellada semblant a l'OKI-Campus. NB: no funciona.
  3. els Tallers de Moodle funcionen molt bé. M'estan arribant inputs des de diferents bandes (en David Piñol per la ESO, en Joan Codina a universitat, en Jordi Fontich a primària, la Irene a formació de professorat). Hauria de plantejar-me seriosament de fer-ne un i sortir de dubtes.
  4. no hi ha dues instal·lacions de Moodle iguals: tothom toca codi. Això planteja un problema d'actualització de versions que, qui fa servir el pret-a-porter com jo, no té. Perdo funcionalitats, però guanyo en velocitat d'actualització. La UB està fent servir la 1.7!
Sortiren molts altres temes amb més o menys relació amb Moodle, la conversa va ser molt fluïda i la cervesa bona. Llàstima que se'm va fer tard i els vaig haver de deixar amb una segona ronda. Hem de quedar més d'hora.

Etiquetes de comentaris: , ,

diumenge 2 de desembre de 2007

Primera reunió de preparació de la MoodleMoot08

Divendres, a la vella universitat on tantes estones vaig passar (i alguna cosa hi vaig aprendre: amor, marxisme, biologia) es va fer la primera reunió per preparar la Moot de l'any que ve a Barcelona.

Ens va convocar la Lluïsa Nuñez de la UB i semblava la més decidia a tirar endavant l'esdeveniment. Hi assistiren un representant d'un moodle-partner, persones de totes les universitats amb més o menys representativitat, un representant del Departament d'Educació i tres membres de la comunitat moodler catalana: l'Àngels, la Irene i jo mateix.

Vam parlar dels grans temes que planteja una trobada a la que es preveu una gran afluència de gent, unes 500 persones en determinats moments per la gran extensió que té Moodle a casa nostra. Es definiren els grans eixos d'actuació i ens vam "apuntar" al que més gràcia ens feia. Els moodlers estem al comitè científic des d'on es farà el programa d'activitats.

Hi ha també persones encarregades de buscar locals cèntrics i infraestructura, de buscar recursos econòmics, de crear una web de publicació i de relació i, finalment, una miscel·lània per encabir el que quedi.

Van ser un parell d'horetes ben aprofitades d'on vaig treure la conclusió que la gent amb més empenta érem els que menys representativitat institucional teníem. Però érem els que teníem més ganes de fer la trobada.

Hem quedat que així que hi hagi un espai web ens hi retrobarem i començarem a fer-hi feina. Que n'hi ha un munt.

Etiquetes de comentaris: ,

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons