diumenge 25 de maig de 2008

LaTeX en línia

Fa temps que li dono voltes a la possibilitat de compilar fitxers tex directament en un lloc web, alliberant així a l’usuari d’haver-se d’instal·lar res a l’ordinador.

Arran d’un missatge a la llista ES-TEX@LISTSERV.REDIRIS.ES en què un usuari volia saber com processar LaTeX en un ordinador que no fos el seu, han anat apareixent una sèrie de llocs web que ofereixen aquesta possibilitat, i en vull destacar un perquè realment és el lloc on compilar LaTeX en línia.

Es tracta d'un compilador LaTeX allotjat a la web de la Facultad de Ciencias de la UNAMexico i va sorgir arran d’un curs de LaTex que hi van fer. Al lloc s'hi poden trobar també diferents materials al voltant de LaTeX: documentació, programari, i una classe pròpia.

El funcionament del lloc és molt senzill, però potent:

  • de entrada hem de triar entre dues opcions:
    • redactar el document tex en el formulari de la web del lloc.
    • o bé pujar els fitxers tex, bib i d’imatge dins un fitxer comprimit zip
  • podem triar el tipus de document font: TeX, LaTeX (sortida DVI) o PDFLatex (sortida PDF)
  • també podem triar el format de sortida: DVI o PDF
  • és necessari que la codificació sigui utf8 perquè el seu servidor funciona així, fet que facilita enormement la gestió de llenguatges.
El cas més interessant és el de pujar un fitxer comprimit que pot contenir tots els fitxers d'un projecte: els tex, els bib de bibliografia i les imatges. Quan s'ha carregat el comprimit a la web el propi sistema demana quin és el document tex mestre que cal compilar i a partir d'aquí amb un clic, obtenim un resultat impecable.

Cal felicitar als companys mexicans per la seva dedicació perquè tot hi haver-hi altres llocs web que fan el mateix, cap ho fa tant bé com aquest. Val la pena visitar-lo i fer-lo servir.

Etiquetes de comentaris:

diumenge 18 de maig de 2008

L'ePortfoli inicia etapa

Tot està preparat perquè demà dilluns l'ePortfoli basat em Mahara comenci a funcionar en fase de proves, però amb usuaris reals. D'acord amb la Bea vaig carregar els usuaris per CSV (el lligam amb Moodle es fa amb la versió 1.9 que encara no és la de producció actual) i vaig preparar-ho tot perquè no hi hagués problemes.

La Bea, pel seu costat ha preparat tot la feina pedagògica de veure quina feina hauran de fer els estudiants en aquets pocs dies que queden de trimestre. També ha preparat algun tutorial molt senzill (Mahara també ho és) perquè no hi hagi d'haver entrebancs a l'hora de crear vistes.

El concepte de "vista" és ben senzill però molt potent. Es tracta de crear això mateix, vistes del que tenim al portafoli, és a dir, decidir què volem mostrar i a qui volem mostrar-ho. Un usuari pot crear tantes vistes com vulgui i té 3 públics potencials: o bé tothom d'internet, és a dir, publicar del tot la vista, només als ususaris registrats del lloc o bé només als "amics" o usuaris amb qui un decideix relacionar-se i intercanviar informació.

A part dels usuaris que veuran la vista hi ha el que volem mostrar. Amb els mateixos elements, artefactes se'n diuen en l'argot portafoliaire, podem fer una gran quantitat de combinacions. Una vista, doncs, pot mostrar determinats fiotxers que tinguem penjats al portafoli més un (o més) blog més allò que vulguem com ara recursos externs, alimentacions RSS, etc. I podem crear una vista per a cada ocasió: una acadèmica només pels companys de curs, o bé una altra pública per amics i familiars externs a l'organització on s'estudia, etc.

Crec que si en sabem treure el màxim profit ens trobem davant una eina d'ensenyament i aprenentatge molt potent que ens pot fer canviar l'orientació dels treballs "escolars" i l'avaluació.

Etiquetes de comentaris: ,

dijous 8 de maig de 2008

Enquestes a Moodle

Fa molt de temps, potser anàvem per la versió 1.4 de Moodle, vaig provar d'instal·lar un mòdul d'enquestes i vaig posar-ne un anomenat Questionnaire. No va acabar de funcionar mai del tot, feia preguntes, però me les perdia i no acabava de desar-me tots els canvis. Resumint: vaig abandonar-lo.

Però ara, immers en aquest programa de millora en què em trobo, volia un mecanisme que em permetés fer enquestes des del propi Moodle de manera ràpida i eficient. Així que vaig anar a la bossa de mòduls i vaig estar mirant qel que hi havia. Em va cridar l'atenció que seguia sortint Questionnaire, però amb versions per a les diferents versions de Moodle.

Aprofitant que tinc una 1.9 preparada per l'estudi vaig pensar instal·lar-lo. Cinc minutets de feina i ja el tenia corrent, en anglès, això sí. De manera que vaig buscar per moodle en català si hi havia res i, en efecte, un noi de les Balears n'havia fet una traducció que l'autor del mòdul va dir que publicaria, però que no hi és. Així que me la vaig baixar i la vaig instal·lar. Probablement ha quedat endarrerida perquè hi manquen cadenes per traduir (o ha crescut el mòdul). en qualsevol cas l'estic acabant de traduir i quan ho tingui ho publicaré.

És un mòdul molt potent, que, ara sí, funciona, i que de manera intuïtiva permet fer enquestes anònimes o no, a profes o a estudiants o a tothom, amb diferents tipus de pregunta (V/F, opcions múltiples, desplegable, botons, ...), seguint una plantilla i, el més interessant, que guarda les dades a la BD de Moodle d'on els savis saberuts me les podran recuperar i guarnir ;-)

Etiquetes de comentaris:

dissabte 3 de maig de 2008

Mahara ja parla en català

Tot i els tradicionals llaços d'amistat catalano-maorí, he traduït la interfície de l'usuari de Mahara al català, falten però totes les ajudes i la part d'admin (que aprengui anglès). Si algú hi està interessat que contacti amb mi. No la publico perquè encara hi falten ajustaments, hi ha coses que tot i estar traduïdes no saps massa el sentit que tindran en el context.

Ara el que em queda és provar-lo com eina d'ePortfoli. Tot i que la primera prova l'ha passada, i amb nota alta: els usuaris de Moodle, sense altra condició ni haver d'estar donats d'alta a Mahara, hi poden entrar; un cop dins, Mahara els crea un compte mínim, però no abans d'entrar-hi.

Màgia? No, és l'opció Xarxa (Network) de Moodle. Sí, aquella opció del menú d'administració que mai no mirem i que fa meravelles. Recordo que a la MoodleMoot de Tarragona en Martin Langhof (tiet de Mahara per part de Catalyst IT) parlava del network i semblava una cosa llunyana, quasi bé ciència ficció: es poden connectar Moodles d'institucions diferents de manera que un usuari del Moodle A de la institució A pugui entrar, sense tornar-se a identificar (Single-Sign-On =SSO), en el Moodle B de la institució B. Genial.

Com que Mahara ha nascut a la era Moodle, se l'ha creat de manera que pugui entrar en aquesta xarxa de Moodles. I, en efecte, només cal configurar per una banda Moodle 1.9 perquè parli amb Mahara i li enviï usuaris i, per altra, amb Mahara perquè accepti els usuaris de Moodle. D'aquesta manera, i sense haver de fer malabarismes amb la taula d'usuaris de la BD com en altres aplicacions més primitives, podem afegir un bloc de curs que porti directament de Moodle 1.9 a l'ePortfoli.

Dilluns passat a la tarda, amb l'Albert, vaig estar-hi lluitant una mica. Ell m'explicava això del network de Moodle i jo em barallava amb Mahara. No va ser fins la matinada quan vaig aconseguir, configurant correctament la "institució" de Mahara, que un usuari de prova saltés de Moodle a Mahara. Però quin salt!

Ara que la part tècnica i de llenguatge està solucionada (no he trigat pas tant en fer-ho) només queda trobar "víctimes" que el vulguin provar per acabar d'ajustar-lo i, si el Monstre Espagueti volador vol, posar-lo en producció el curs que ve. Ja tenim ePortfoli!

Etiquetes de comentaris: ,

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons