dissabte 28 de juny de 2008

Competències i Moodle

Si hagués de resumir en un paraula aquest final de curs aquesta seria "competències". El fet de passar a un currículum on el que s'han d'assolir són competències, habilitats, fa que el canvi sigui significatiu. Deixarem una mica de banda el orientar-nos cap a l'acumulació de continguts i passarem a centrar-nos en allò que és important, clau o bàsic: el saber, saber fer i saber ser i estar.

Bé, és un corrent general (s'aplica l'avalaució de competències a l'empresa, a la universitat i ara a l'ensenyament bàsic) del que no en podem quedar al marge. I, lògicament, té una traducció a Moodle. Així, des de la versió 1.9, apareix el terme "outcomes" que vam acordar en traduir al català per competències.

Les competències s'habiliten a tot el lloc Moodle, després es defineixen, també, a nivell de lloc Moodle i s'associen a una escala de valoració. Però, a més, a cada curs es poden afegir competències que només tinguin efecte allà dins i es qualifiquin amb la seva pròpia escala. Per exemple, la competència matemàtica és molt àmplia i es pot definir pel lloc. Però en un curs aquesta competència la podem desglossar en competències més detallades, per exemple, "saber sumar números naturals". Un curs d'anàlisi matemàtica del mateix lloc Moodle, tot i utiltzar la competència matemàtica, no utilitzarà la de "saber sumar" sinó que en crearà una de nova.

Com que encara no conec prou bé el funcionament a Moodle, he començat a estudiar-lo i vaig prenent notes al wiki On se colga el dimoni. Visiteu-lo i si hi trobeu res a faltar, digueu-ho.

Etiquetes de comentaris:

dissabte 21 de juny de 2008

NanoGong

Arran d'una pregunta sobre si Moodle incorpora "de sèrie" algun programa de veu vaig mirar quins mòduls hi havia a moodle.org i em vaig trobar amb NanoGong. Havia sentit a parlar de Gong, el germà gran i que necessita d'un servidor Java per funcionar i, és clar, ho tenia bastant deixat. Però em va fer gràcia això del NanoGong i la seva integració a Moodle i vaig visitar un espai demo que tenen.

NanoGong no és altra cosa que un applet de Java que mostra un petit gravador/reproductor de veu que es pot integrar a l'editor HTML de Moodle de forma que, quan es toca la icona corresponent, s'obre l'applet i es pot desar la veu.

Al punt on s'ha inserit el so apareixerà, en acabat, una icona amb una indicació (caption) del contingut del fitxer de so inserir.

Quan algú llegeix aquell text i veu la icona, pot clicar-hi a sobre i veurà com s'obre el reproductor:

El fitxer de so resultant (un wav bastant corrent encara que poc comprimit) pot arribar a durar una hora, tot i que la idea és que sigui més curt, clar.

La integració a Moodle, però, no acaba aquí ja que els seus creadors (de la Universitat de Hong Kong) han creat l'activitat NanoGong que consisteix en enviar al sistema el fitxer de veu generat amb l'applet NanoGong, una mena de tasca amb enviament però de fitxers de veu amb tota la facilitat amb què fa les coses Moodle.

Ja en tenim un en funcionament. Seguiré informant dels pros i cons.

Etiquetes de comentaris:

dimarts 17 de juny de 2008

Final de curs

L'altre dia algú em preguntava que d'on treia les energies per acabar el curs, sembla ser que estic fent encara moltes coses. Jo no ho trobo pas així, segueixo fent les "moltes" coses que faig habitualment. El que pot ser és que, com que veig la llum al final del túnel, faci l'esprint final. Vegem en què estic ficat ara mateix:
  • acabant el curs i fent còpies de seguretat. Començant a preparar el següent sota la idea de les competències clau
  • preparant el que vull provar: la darrera versió de Moodle, Mahara (com no) i un servidor Java que permeti des de treballar amb àudio fins a fer mapes conceptuals, passant per LAMS. No m'ho acabaré.
  • preparant la MoodleMoot 08: ara que sembla que la cosa rutlla força bé val la pena seguir-hi la petja. A més, volem fer una presentació de tot el disseny del campus que pot quedar força bé. Però això ho deixarem per l'estiu.
  • LaTeX per distreure'm i relaxar-me. El fet de tenir petits problemes a resoldre és tant engrescador com resoldre sudokus o mots encreuats. sobre tot quan els resolc.
  • xerrant amb força gent. Potser sí que és cert que encara em queden energies perquè ja estic pensant en coses que vull fer el curs que ve i encara no m'he acabat aquest.
Realment, l'etapa més productiva d'una persona comença als 40.

Etiquetes de comentaris: , , , ,

diumenge 8 de juny de 2008

Mahara strikes again

Des del darrer post han passat força dies i força coses interessants, de les quals en vull destacar dues per la seva relació amb Mahara, el projecte que en aquest moment m'està il·lusionant més.
  • dimarts passat vaig fer la Conferència inaugural de la MootURV a Tarragona. El tema era Les edat de Moodle, el meu recorregut en l'ús de Moodle des del 2003 i, quan tocava parlar del futur, vaig dir el que crec que serà: Mahara. Diu en Xavi Suñé que era present a l'acte, que li va canviar la cara a l'audiència com volguent dir "Ara que conec Moodle, em venen amb un altre invent?" Després, amb les explicacions oportunes, la cosa s'aclarí, però el concepte ePortfolio i Mahara, el programa que el pot fer realitat de bracet amb Moodle, va quedar allà sembrat en terra fèrtil. Una professora de les Terres de l'Ebre que havia treballat l'ePortfoli amb Moodle va quedar força impressionada i interessada, en va demanar un, vaja. És clar, amb Moodle hi ha una feinada de por per obtenir els mateixos resultats que Mahara ens donarà amb un parell de clics (i moltes hores de feina, oi Bea? ;-)
  • ahir dissabte es va fer la Jornada Espiral 2008, enguany dedicada a les xarxes socials. No és un tema en el que hi estigui molt ficat, però venia en Pedro Villarrubia i era una magnífica oportunitat de retrobar-nos, no solament amb ell, sinó amb tota una colla de gent amb la que sempre tens ganes de parlar. Així que deixant el cansament i l mandra me n'hi vaig anar.
El matí transcorregué agradablement amb una sèrie de xerrades ni curtes ni llargues, ben acompanyades de diapositives que relaxaven, més que angoixaven (a destacar la d'Antonio Solano que em va impressionar força o la de Charo Fernández). Em vaig emocionar amb els edublogs guanyadors del concurs d'enguany, el de la biblioteca de Fene, el de la escola d'infantil de Gines o el de la Casa d'oficis de Sant Feliu: dóna gust veure com encara hi ha professorat amb ganes de fer coses, moltes coses, malgrat els vents de dalt i dels costats bufin en contra.

Després del cafè hi hagueren 3 ponencies: la d'Aulablog, la de DIM amb un Pere Marquès molt mesurat, clar i entenedor i la bomba, la presentació de la xarxa edutac d'en Xavi Suñe. No sé per què (suposo que encara estava shockat de dimarts) va començar a parlar de Mahara i tothom aixecà les orelles. Què és Mahara? Què fa? És difícil d'instal·lar? Quina relació manté amb Moodle? Increïble.

A partir d'aquí tot el dia la conversa girà al voltant de Mahara. Vaig estar parlant amb força gent del tema perquè, és innegable, desperta interès. A més, i per reblar el clau, a la tarda en Fede Luque que parlava de xarxes socials en general va i torna a parlar de Mahara i d'Elgg com a exemples de xarxes que podem crear als nostres servidors educatius. I ja hi tornem a ser.

Ara que comencem a parlar de competències clau o bàsiques crec que tant Moodle com Mahara ens poden ajudar força. Tal com li deia al Jordi Vivancos: si Moodle ens pot fer canviar la manera d'ensenyar i aprendre, Mahara ens pot fer canviar la forma d'avaluar els aprenentatges.

No cal fer un examen puntual per veure què recordem aquell dia. Amb un eportfoli tenim el conjunt de feines d'un estudiant que ens permet veure l'evolució i desenvelupament al larg del temps. I no solament d'una forma lineal i aïllada. Podem veure la feina d'una persona en la nostra àrea però també en àrees veïnes i no sols d'engunay sinó d'altres cursos. Això permet el diàleg entre l'avaluador i a l'avaluat i demostrar a través d'evidències (o artefactes altrament dit tratos) què sé fer i com ho sé fer.

M'agrada Moodle i m'agrada el seu amic Mahara.

Ostres, i Elgg, què passa amb Elgg? Elgg és una excel·lent eina per crear xarxes socials que, de forma secundària, podem aprofitar des de l'escola. Però és que Mahara fa el que necessitem: crea un portfoli escolar i, de manera accessòria, permet crear xarxes socials. Però això és un plus, un complement que podrem explotar o no, però d'entrada Mahara el podem utilitzar directament en l'ensenyament.

Etiquetes de comentaris: , ,

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons