Comencem amb RSS

Joan Queralt Gil

tornar a l'índex del lloc

Què és una entrada RSS?

RSS són les inicials de Rich Site Summary (Resum enriquit del lloc web) o, alternativament, Real Simple Syndication (Sindicació realment senzilla). Originalment estava pensat per a què diaris i editorials distribuïssin o enllacessin resums de les seves publicacions. Aleshores l'usuari final podia baixar-se l'article sencer, si hi estava interessat, sense haver d'anar al lloc web de l'editor a veure què hi havia de nou.

De manera que una entrada RSS és una arxiu en format XML amb només uns quants camps que permeten veure el títol o el titular, l'autor i normalment un breu resum i l'adreça on aconseguir-lo. Tot i que el RSS estava pensat per a publicacions periòdiques també s'ha utilitzat per anunciar actualitzacions de llocs web, articles de blogs, nous objectes d'aprenentatge i una munió d'altres noves aplicacions. En poques paraules: tot allò que un autor vulgui mostrar al món.

Veieu un exemple de fitxer d'entrada RSS (exemple.rss) que es pot editar amb qualsevol editor de text pla (emacs, bloc de notes, OOWriter, etc):<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>


<title>Joan Queralt</title>

<link>http://www.xtec.es/~jqueralt/</link>

<description>Web personal d&apos;un profe de formació d&apos;adults a Xtec </description>


<item>


<title>Tutorial per fer qüestionaris a Moodle</title>

<link>http://www.xtec.es/~jqueralt/tutorial_questionari/tut_quest.html</link>

<description>Passes que cal seguir per crear qüestionaris a l'entorn virtual Moodle</description>

<dc:creator>Joan Queralt</dc:creator>

<dc:subject>Moodle</dc:subject>

<dc:date>2003-05-05T19:42:00+00:00</dc:date>


</item>Què és un lector de RSS o Agregador?

Un agregador RSS sol ser un programa individual, tot i que pot també pot estar integrat en programes de correu o de comunicacions. Aquest programa periòdicament i automàticament cerca a la web novetats dels llocs als quals l'usuari s'ha subscrit. Alguns agregadors avisen amb una finestreta emergent quan els arriba nou material o bé ho fan de forma periòdica mentre que d' altres esperen fins que l'usuari els visita. Els agregadors es poden personalitzar quant a la freqüència de visita dels llocs i quant a la forma de mostrar el contingut. Un usuari es pot subscriure a tantes entrades RSS com vulgui que la informació es mostrarà classificada per la data de publicació o per editor. Hi ha agregadors de codi lliure, freeware i comercials.

Per què subscriure's a una entrada RSS?

Utilitzar un agregador d'entrades RSS ens pot estalviar temps a l'hora de trobar la informació que ens interessa a la Xarxa. Ens permet fer una ullada ràpida als títols i només accedir a aquella informació que ens interessi. I redueix el volum d'informació impersonal en la bústia de correu.

Com es pot llegir una entrada RSS?

A molts llocs que visiteu trobareu icones com aquestes:

per subscriure's


No patiu pels diferents formats dels RSS (.92, 1.0, 2.0 etc.) perquè la majoria d'agregadors o lectors RSS els poden interpretar tots. Aquestes icones enllacen amb l'adreça on hi ha l'entrada RSS.

Per conèixer i copiar aquesta adreça URL feu clic sobre l'enllaç i, quan us aparegui a la pantalla el contingut de l'arxiu rss (és el text críptic amb molts signes < i > que hem vist més amunt) feu clic sobre la URL, premeu Control i C alhora per copiar-la i, al vostre agregador, feu Control i V alhora per enganxar-la. Un cop la tingueu a l'agregador feu clic a Subscriure.

Com instal·lar un lector de RSS o agregador

Trieu-ne un d'una llista d'agregadors, com ara la que trobareu aquí http://blogspace.com/rss/readers, tot i que jo, que l'he fet servir, us recomano Feedreader, un agregador de codi lliure que podeu descarregar de http://www.feedreader.com i instal·lar-lo fàcilment al vostre ordinador. Encara que està en anglès (anuncien un pedaç pel català, però no hi ha hagut forma de fer-lo anar) és molt intuïtiu i permet afegir entrades i organitzar-les en carpetes d'una forma molt senzilla.

Com publicar i compartir les nostres entrades RSS a la Xarxa

Tanmateix no cal instal·lar cap programari per llegir entrades RSS. De la mateixa manera que podem llegir correu o fer un FTP des d'una pàgina web, també podem desar les nostres subscripcions i llegir les nostres entrades RSS en una pàgina web.

Bloglines a http://www.bloglines.com ofereix aquest servei gratuït, només cal registrar-s'hi. No ens demanen més que un nom d'usuari, una contrasenya i una adreça de correu. Al cap d'uns instants d'haver-nos-hi registrat ja en som usuaris de ple dret i podem usar el servei: subscriure'ns a entrades, organitzar les subscripcions i, el que pot ser més interessant: fer públiques les nostres subscripcions a tothom qui vulgui visitar la nostra pàgina, com ara http://www.bloglines.com/public/jqueralt

Algunes entrades RSS

Ara ja deveu frisar per començar a fer servir aquest nou servei que ens ofereix Internet, oi? Doncs vet aquí algunes adreces educatives amb entrades RSS:


Formació d'adults

http://www.xtec.es/~jqueralt/jqueralt.rss

La de l'autor


http://www.xtec.es/~jqueralt/immav.rss

La d'Immaculada Vilatersana

Educació

http://www.downes.ca/cgi-bin/xml/edu_rss.cgi

La d'Stephen Downes


http://cent.uji.es/octeto/node/feed

La revista Octeto


http://www.actilingua.net/atom.xml

La de Bea Marín


Les entrades RSS són el futur d'Internet? No ho crec, però estic segur que tindran un paper important.


Tornar a l'inici