Ajuda setmana 6

Hiperescrivim

L’hipertext en Word

Abans de res convé que definim què significa la paraula "hipertext"

Un text sobre paper sol tenir només un sentit de lectura: de principi a final.

 Un hipertext, en canvi, es pot llegir de moltes maneres perquè quan arribem a un lloc amb un enllaç, aquest ens pot dur a un altre text. I si aquest també conté hipertext podem, al seguir un altre enllaç, acabar en un nou hipertext, i així successivament. Cal dir que no solament podem trobar text en un hipertext; hi sol haver, també, imatges, gràfics, sons, vídeos, i qualsevol altre tipus de recurs multimèdia

Cada persona, al llegir un hipertext, pot acabar seguint un camí totalment diferent del que hagi pogut seguir una altra persona, amb la qual cosa els textos s'acaben personalitzant.

L'exemple més clar d'hipertext és aquesta pàgina web. Quan situem el punter sobre determinades paraules que contenen un enllaç i fem clic a sobre, anem a parar a un altre lloc d'aquesta pàgina web o bé a una pàgina web diferent, sigui del mateix lloc web, sigui d'un altre lloc.

Com que no tothom fa clic sobre tots els enllaços ni seguint la mateixa seqüència, les lectures que es poden fer són tantes com lectors hi ha.

Això obliga a plantejar la creació d'hipertext d'una forma diferent a com es planteja un text clàssic d'un sol sentit de lectura. Cal que pensem en totes les possibilitats de lectura que el lector es trobarà i cal que li facilitem la feina per determinar on hi ha enllaç i on no n'hi ha, així com també orientar-lo en aquesta "navegació" a través dels diferents textos.

Quins avantatges presenta l'hipertext com a recurs didàctic?

Molts, entre d'altres el fet de "sortir" del text per a consultar un glossari o un diccionari i tornar després a reprendre la lectura. 

També permet deixar una lectura i veure imatges relacionades amb el tema, gràfics que aclareixin conceptes, sentir sons o veure vídeos explicatius. A més en els llocs a què ens remet l'enllaç podem trobar-hi referències on ampliar coneixements, nous conceptes i més enllaços. 

El camí que cada aprenent pot seguir en el seu aprenentatge el decideix ell mateix en funció, doncs,  de les seves preferències.

Un bon exemple d'hipertext és l' Enciclopèdia Encarta. És a moltes escoles d'adults i consisteix en una caixa amb diferents CD-Roms que es poden instal·lar al disc dur de l'ordinador i treballar còmodament. Si la teniu a l'abast feu-hi una bona passejada i mireu de conèixer-ne les possibilitats multimèdia.

En la mesura de les nostres possibilitats nosaltres també podem fer hipertextos. I per a això utilitzarem les potencialitats del programa de tractament de textos Word.

Què hem de fer?

El primer pas per a la creació d'hipertext és, en un lloc del nostre text, inserir un enllaç. Aquest enllaç pot ser:

En la següent ajuda visual podeu veure 

com inserir un enllaç en un document de Word

També pot ser una bona idea veure com ha quedat el document de Word que va servir per fer l'ajuda visual. Podeu descarregar-lo fent clic:

descarregar document d'exemple amb enllaços

el podeu mirar i editar si voleu. Funcionarà bé excepte el segon enllaç (el que va a un arxiu del disc dur) perquè segurament no teniu aquest arxiu ni en el lloc esmentat. No patiu: canvieu-lo per un que tingueu vosaltres.

L'activitat que us proposo és que feu un petit document com el de l'exemple (useu-ne un que ja tingueu escrit) i que hi inseriu els diferents tipus d'enllaç: a una pàgina web, a un arxiu del vostre disc dur (sigui del tipus que sigui), però especialment a punts del vostre document (a un paràgraf o a l'inici). 

Recordeu que per què funcioni aquest darrer tipus heu de fer servir els diferents estils de paràgraf que us proposa Word.

Ja sabeu que si teniu dubtes, problemes o voleu fer qualsevol aclariment aneu a dubtes o plantegeu-los al tutor


índex  ::  programa  ::  recursos  ::  preguntes+freqüents  ::  sortir