Ajuda setmana 9

Mostrem la nostra web

Enllaçar un conjunt de pàgines web guardades en una carpeta

Un cop vist com es poden fer pàgines web amb el programa Word, bé sigui a partir d'un document guardat com pàgina web, o bé sigui creat amb una plantilla, ara el que podem fer és muntar un petit lloc web.

Què és un lloc web (website)?

És un conjunt de pàgines enllaçades entre sí i que tracten sobre un determinat tema. Per exemple, el meu lloc web a Xtec és un conjunt format per un seguit de pàgines web relacionades entre sí on es pot trobar una pila de recursos pel professorat de formació d'adults. O el lloc web del Grup català d'anellament és el conjunt de pàgines d'aquesta organització ornitològica dedicada a l'anellament d'ocells.

Tanmateix el que pretenem crear ara no pot ni ha de ser tan ambiciós. Només cal que tingui un parell o tres de pàgines web, això sí, enllaçades entre sí i a diferents llocs d'Internet.

Aquest petit lloc web no estarà penjat a Internet (això seria tot un altre curs), sinó que el podem guardar en un disquet o un CD. Veure pàgines web "off line" és una possibilitat que ens ofereixen les pàgines web i que ens pot resultar molt útil en el nostre treball quotidià (especialment quan tenim pocs ordinadors connectats a la xarxa). Poden estar guardades en un disquet, al disc dur d'un ordinador o, si n'hi ha moltes o amb molts recursos multimèdia, en un CD-ROM.  Així el lloc web es podrà veure des de qualsevol ordinador, per exemple des d'aquell ordinador vellet que tenim en un aula i que fem servir només per exercicis. Només caldrà anar al disc en qüestió i arrencar la pàgina index.html per a què funcioni amb totes les potencialitats.

Podeu veure un exemple molt senzill del tipus de lloc web del que parlem i que he elaborat com a mostra. Tracta sobre els cetacis i consta d'una pàgina d'índex des de la qual podem anar a una pàgina que tracta dels dofins, d'aquesta tornar a l'índex i d'aquí, ara, a una altra que tracta sobre balenes. Totes les pàgines contenen imatges i/o imatges de fons.

descarregar cetacis

(el trobareu en format comprimit perquè les imatges de les pàgines web es guarden en una carpeta a banda. Al descomprimir l'arxiu cetacis.zip se us crearà automàticament una carpeta que conté les pàgines web i les carpetes amb les imatges i/o fons de cada pàgina. Hi ha:

1.- l'arxiu index.htm i la carpeta index_archivos que conté la imatge de fons
2.- l'arxiu balenes.htm i la carpeta balenes_archivos amb l'arxiu d'imatge
3.- l'arxiu dofins.htm i la carpeta dofins_archivos amb l'arxiu d'imatge

 Cliqueu dos cop sobre index.htm per fer funcionar el lloc web.

Què hem de fer?

Seguiu aquestes passes que són les que vaig seguir jo per fer cetacis i que us aniré comentant:

  1. trieu un tema que us interessi i sobre el qual tingueu força informació textual i imatges (p.ex: els cetacis)
  2. feu un esquema del contingut tot dividint el tema en parts més petites (vaig dividir els cetacis en les espècies més representatives de cada grup: dofins i balenes)
  3. en un paper feu un esquema de les pàgines que fareu i els enllaços que hi haurà entre elles (de l'índex a dofins i a balenes; de dofins tornar a l'índex i de balenes tornar a l'índex. Vaig decidir no enllaçar balenes amb dofins sinó passar per l'índex)
  4. ara ja podeu començar a fer pàgines web amb el Word
    1. dofins: triar la plantilla, escriure el text, inserir imatge i guardar en un disquet en blanc com dofins.htm (es crea també la carpeta dofins_archivos)
    2. balenes: triar la plantilla, escriure el text, inserir imatge i guardar en el mateix disquet com balenes.htm (es crea també la carpeta balenes_archivos)
    3. índex: triar la plantilla, escriure el text, inserir imatge de fons, canviar color de la lletra (per resaltar) i guardar en el mateix disquet com index.htm (es crea també la carpeta index_archivos)

    NOTA: Als noms d'arxiu no useu majúscules, ni deixeu espais en blanc, ni poseu accents, ni símbols estranys: useu només les lletres minúscules, us estalviareu problemes.

  5. fer els enllaços entre pàgines
    1. index: enllaç a dofins i a balenes
    2. dofins: enllaç a índex (per tornar-hi)
    3. balenes: enllaç a índex (per tornar-hi)
  6. ara tenim en un disquet les 3 pàgines web (índex, dofins i balenes) i les 3 carpetes que contenen les imatges i/o fons de cada pàgina. Com que aquestes pàgines estan enllaçades entre sí (i poden contenir enllaços a altres pàgines d'Internet) podem considerar-les un petit lloc web.
  7. si obrim la pàgina índex amb el programa navegador (Internet explorer ó Netscape) podrem navegar per ella i cap a les altres pàgines sense necessitat d'estar connectats a Internet (en aquest cas, però, no funcionaran els enllaços a pàgines externes al lloc)

La feina d'aquesta setmana consisteix en que seguiu aquest passos i creeu el vostre propi lloc web en un disquet o carpeta del disc dur.

Podeu triar el tema que vulgueu i posar-hi les pàgines que necessiteu. També hi podeu inserir els element multimèdia que desitgeu i els enllaços que us calguin.

Feu diferents provatures fins aconseguir al final un bon treball. I quan en tingueu un que us satisfaci el comprimiu i o bé el pengeu al webdossier o bé me l'envieu adjunt a un missatge de correu. Però jo l'hauré de veure.

Ja sabeu que si teniu dubtes, problemes o voleu fer qualsevol aclariment aneu a dubtes o plantegeu-los al tutor


índex  ::  programa  ::  recursos  ::  preguntes+freqüents  ::  sortir