Què és una bitàcola = weblog?

 

 

una eina d’escriptura. 1

les bitàcoles. 1

diaris que creen comunitats. 1

fidelitat en les visites. 1

com fer-les. 2

una feina diària. 2

 

 

 

una eina d’escriptura

 

 

 

Un weblog és fàcil d'usar però difícil d'explicar, una tecnologia que està esdevenint més i més emprada però que encara roman poc coneguda, i una eina d'escriptura que dóna suport tan als escriptors consagrats com als novells. Els weblogs tenen una història relativament curta però intensa , amb implicacions en els camps de la publicació en web, periodisme i educació.

 

 

 

les bitàcoles

^ índex

 

 

Un weblog, també anomenat blog o bitàcola en català i a partir d'aquí, és un espai web d'escriptura. Pensem en quelcom com un diari en línia, un lloc web d'ús personal on escriure cada dia, on tota l'escriptura, l'edició i el conjunt de l'aparença i sentit del lloc són manejats des d'un navegador des de qualsevol lloc on sigui l'autor o autora. Una bitàcola està dissenyada de manera que, com un diari, la pàgina pugui ser girada cada dia, i el lloc web mateix manté un registre de la data i arxiva tot el contingut escrit.

 

 

 

 

diaris que creen comunitats

^ índex

 

Com un diari, una bitàcola és un lloc web dinàmic, actualitzat contínuament que creix amb el temps per l'acumulació d'escriptura i d'altres continguts. Típicament les bitàcoles es desenvolupen en una comunitat d'altres escriptors de bitàcoles que comparteixen un interès comú . Aquestes comunitats poden ser molt o poc compactes i varien, per exemple, des d'un cercle d'amics que comparteixen informació del dia a dia fins a un grup de quinze persones que treballen col·laborativament en un projecte, arribant fins a centenars de persones que tenen un més ampli interès general en comú. A la majoria dels casos l'audiència primària és la comunitat, i l'autor o autora adquireix dos papers perquè és, alhora, escriptor per a aquesta comunitat i membre de l'audiència d'una altra comunitat.

 

 

 

 

fidelitat en les visites

^ índex

 

 

Com que les bitàcoles són llocs web als que poden dur enllaços i arribar-s'hi navegant, una ullada massa ràpida no dirà al visitant massa sobre el que hi està passant. En canvi el visitant haurà de seguir una bitàcola i d'altres de la mateixa comunitat durant un temps per copsar el sentit dels interessos de l'autor o autora, dels hàbits o del punt de vista. Si es fa així durant prou temps es pot arribar a tenir un sentit gradual de creixement d'un cos de coneixement i informació compartida i gestionada.

 

 

 

 

com fer-les

^ índex

 

 

Normalment les bitàcoles utilitzen el llenguatge XML de rerafons, estan gestionats per una base de dades, tenen una estructura de navegació i s'arxiven automàticament. Això vol dir que des del moment que l'aparença o el sentit del lloc sencer s'aplica a través d'una plantilla a cada pàgina que l'autor o autora crea, que les pàgines s'arxiven automàticament, que s'enllacen consecutivament i que són fàcils de navegar-hi, el creador o creadora és alliberat de la rutina diària d'escriure i carregar al servidor les pàgines manualment. Una persona pot començar una bitàcola només enregistrant-se d'una manera senzilla i creant una pàgina al lloc web del proveïdor (p.ex: ManilaSites ó Blogger). Aleshores escull un dels temes predeterminats, dóna una ullada a les preferències per tenir una petita idea de la tecnologia i, aleshores, empra les seves energies en allò en què el lloc ha estat pensat per fer: escriure. Un coneixement mínim de llenguatge HTML dóna més possibilitats i algunes bitàcoles tenen eines incorporades per donar formt i establir enllaços al text des de la mateixa finestra del navegador

 

 

 

una feina diària

^ índex

 

 

Cada dia l'autor o autora es troba a la finestra del seu navegador amb un espai en blanc on pot escriure, hi escriu i quan ha acabat fa clic al botó per enviar. Instantàniament està publicat. Molts escriptors/res tornen al lloc al llarg del dia per afegir, editar, actualitzar i revisar el text. Algunes bitàcoles tenen una temàtica molt centrada que serveix de columna d'opinió publicada regularment. Altres autors/es, en canvi, publiquen una successió de petits items, idees lligades entre sí, pensaments, observacions, comentaris de notícies i respostes a altres bitàcoles. Un autor/a pot establir hàbits que serveixen com a guies d'escriptura; per exemple, habitualment escriure els dimarts sobre un programa de televisió del dilluns anterior, o escriure un haiku els divendres. A més, un escriptor/a pot obrir el seu lloc a d'altres de manera que aquests es poden afegir i deixar-hi llurs comentaris, o fer preguntes a l'àrea de discussió. El propietari pot escollir el fet de donar l'estatus d'editor a algun membre de manera que els col·laboradors poden gestionar parts de la bitàcola

 

 

 

 

^ índex

 

 

 

 

 

crèdits