dilluns 8 de febrer de 2010

Entorn personal d'aprenentatge: PLE

Arran de la lectura del post Diseña tu propio PLE del blog d'en David Álvarez E-Aprendizaje m'he animat a provar de rumiar-hi i dibuixar-lo. Als comentaris hi ha força bons exemples de com pot ser un EPA (o PLE, Personal Learning Environment, en anglès) així que m'he posat a pensar una mica en com funciono jo ara mateix.M'adono que literalment visc a Moodle, és el lloc web on passo més hores al dia. Primerament per qüestions de feina: el campus IOC, del que en sóc un dels admins, corre sobre moodle (alguna cosa hi dec tenir a veure) i m'hi passo les meves bones horetes treballant-hi. A més, faig formació de professorat per a Xtec sobre moodle al curs D204; sóc facilitador del curs Moodle en català de moodle.org i, per postres, tinc dos moodles de proves, un a ioclabs.xtec.cat, on vaig fent provatures que després passen al campus IOC, i eformacio.edumood.com, un moodle a KeyToSchool que administro per a una bona amiga.

De retruc del treball amb Moodle ha arribat l'ús de Mahara, el sistema d'ePortafolis i xarxa social de codi lliure, walled-garden i moodle-friend. Ara mateix m'encarrego de coordinar la traducció catalana i mantenir la petita comunitat catalana.

Però d'on trec informació fresca, nova, és de twitter. En poc temps he passat a estar completament enganxat a twitter. Les raons, però, les tinc ben clares: hi ha la gent amb qui m'agrada estar i sento les coses que vull sentir. Twitter em permet un grau de filtració de la informació entrant molt gran. Sí, potser em perdo coses, ja ho sé, però no importa, el que m'arriba ja em satisfà. I amb twitter tinc relacions socials amb qui vull i alhora que rebo informació de qualitat.

Aquesta informació o allò que em diuen els altres tuiters (o tuitaires o vés-a-saber-com-se'n-diuen) em proposen em porta, moltes vegades a fer cerques a la web. Cerques que faig amb google i que normalment em donen el resultat esperat. En un proper post espero poder tractar el tema Google, serveis i dependència.

Altres serveis web que utilitzo? Depèn del moment i del temps que tingui. Ara per ara el que més faig servir és, sens dubte , el correu electrònic de gmail, on concentro els dos comptes que tinc i que em facilita enormement la gestió. Potser amb el temps m'acostumaré a les waves, però de moment la cosa està un xic aturada.

Altres serveis que he utilitzat tradicionalment ara mateix els tinc al ralentí. Per exemple, la manca de temps em dificulta enormement la publicació d'entrades en aquesta bitàcola. He de tenir un tema important per posar-m'hi. El mateix em passa  al vell i estimat wiki On se colga el dimoni on amb prou feines hi faig cap entrada. En canvi m'he forçat a anar publicant coses a cataLaTeX on he estat gairebé sis mesos sense fer cap entrada. Ara, però vaig publicant-hi articles cada deu dies aproximadament perquè tinc material de sobres per fer-ho i em sap greu tenir-lo desat.

Etiquetes de comentaris: , , , ,

diumenge 15 de novembre de 2009

Castanyeres a Tenerife

De la mateixa manera que m'ha sorprès veure parades de castanyes a Tenerife amb una temperatura ambient de 25º, també m'ha sorprès, i força, l'acollida que ha rebut el taller sobre Moodle i competència digital que he fet al CEAD Mercedes Pinto de Santa Cruz de Tenerife.

interior del CEAD Tenerife

Quan a final de curs passat l'Olga Díez va saber que aniria al CEAD Las Palmas a fer-hi un taller subre tutoria virtual, va aprofitar la mateixa convocatòria i em plantejà fer-los-en un sobre competència digital. Com que tinc massa coses al cap, durant l'estiu vaig estar preparant el de tutoria (amb Mahara) que vaig fer a principis de setembre a Las Palmas. Però un cop fet, em vaig dedicar a pensar què podria fer a Tenerife.

Sobre Moodle hi ha moltes coses dites i fetes i els que ja hi treballen tenen una certa pràctica amb els aspectes més bàsics. Per això, i d'acord amb l'Olga, vam dir de veure els aspectes diaris menys coneguts, com ara la inserció de multimèdia i so, les actvitats menys conegudes (wiki, lliçó i taller), la potència dels grups i els agrupaments, el meravellós món del llibre de qualificacions, les activitats condicionals i "tips and tricks" en general.

Han estat unes 16 horetes intenses de dedicació no sols meva, sinó dels participants que s'han bolcat d'una manera que no m'esperava. Tot el que els deia o feia fer els ha entusiasmat. Han fet la presentació personal en un Taller on han hagut de qualificar la de 3 companys. Han conegut les lliçons i han fet un treball en grup amb wikis. Han descobert que l'activitat que un veia, el seu veí de taula no la veia. Han vist com es categoritzen preguntes de qüestionari, elements de qualificació, entrades de glossari,... Com es crea una plantilla de l'activitat base de dades, com s'avaluen i comenten les entrades d'un glossari. En fi, un seguit de cosetes noves que s'aparten de l'ús més prosaic de Moodle, es a dir, dels recursos i els qüestionaris.

Jo només coneixia l'Olga, que ha estat la meva introductora i cicerone, però a partir d'ara tinc una colla d'amics i amigues a Tenerife. Aquest viatge ha estat per a mi també molt interessant, he descobert moltes coses i n'he après un munt. I això sense uns companys de la mida d'aquests no hagués estat possible, el meu agraïment més sincer.

Ep! I m'han donat a tastar coses tan bones com l'escaldón, uns pastissets de boniato i cabell d'àngel i gòfio amb mel de palma. Impressionant.

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 31 d’octubre de 2009

Moodlemoot 2009 a Madrid

Com sempre aquesta és la meva visió personal i esbiaixada de la Moodlemoot 2009 que s'acaba de celebrar a Madrid. L'escric a l'AVE de tornada per escurçar encara una mica més les dues horetes i mitja de viatge i aprofitant que encara en tinc el cap ple.


La meva moot ha estat un dia més curta perquè vaig afegir-m'hi el divendres 30 en lloc del dijous 29 que va començar. Ha estat curta però intensa tot i que enguany hi he participant com a públic. No hi he volgut presentar res, m'he estimat més assumir el rol de participant, escoltar, intervenir quan hi havia l'oportunitat, compartir el poc coneixement que encara em queda i deixar que flueixi. Potser l'any que ve tindré més ganes de presentar coses, però no enguany.

Només arribar em vaig acreditar i em van donar una cartera blava amb el logo de la trobada, el programa, el certificat explicava d'assistència, una samarreta de la moot i una tassa molt xula (els 40€ de la inscripció han donat per a molt). Com que ja tenia pensats i m'havia inscrit en els tallers des d'un bon inici vaig adreçar-me el primer. Penso que un dels encerts d'aquesta edició ha estat sens dubte el fet de transcórrer al voltant de tallers on la persona encarregada explicava la seva experiència, els talleristes la seguien i aplicaven directament a l'ordinador (molts netbooks en dansa) i compartien els seus coneixements. Molt millor que les clàssiques presentacions que acaben cansant per molt novedoses que siguin les coses que s'hi diuen. Aquest punt ha estat molt ben valorat en la unconference i esperem que a la propera edició es continuï en aquesta línia.

El primer taller va ser el d'en Marc Alier i companys sobre web services. Era força tècnic i adreçat a desenvolupadors, però els profans com ara jo en vam treure un parell d'idees clares. En la versió 2.0 de moodle (i en un backport a la 1.9.n) s'hi admetran els webservices, és a dir, moodle deixarà entrar a altres aplicacions a determinats punts de la seva base de dades de manera que s'hi podrà llegir i/o escriure informació. Una cosa semblant al que fan moltes aplicacions que entren a twitter i n'aprofiten informació emmagatzemada o bé en posen de nova. El taller va consistir en una petitíssima explicació per, a continuació, donar una aplicació de mostra que convenientment personalitzada creava usuaris a la BD d'un moodle de prova. Sembla, doncs que estem en el camí d'obrir moodle a la web 2.0 perquè aquests webservices seran independents de la versió de moodle i podran desenvolupar-se independentment.

L'hora del cafè de qualsevol acte és la millor de totes. No solament t'escalfes la panxa sinó que ho fas en companyia, retrobes amics, saludes coneguts i xerres pels descosits. Jo crec que un tipus d'acte al voltant d'unes tasses de cafè i alguna coseta per picar seria un èxit total.

El següent taller es titulava El dilema de l'apertura. En David Vidal i en Lluís Soldevila ens plantejaren una activitat de reflexió amb caràcter lúdic consistent en dividir els assistents en dos equips: els moodlers per una banda i els googlers per l'altra amb l'encàrrec de defensar a ultrança l'aplicació corresponent. Es tractava de veure que ni moodle és totalment constructivista ni absolutament tancat ni, per altra banda, google i les seves aplicacions vindran a donar totes les solucions a l'aprenentatge. Tant de bo aviat puguem reunir el millor dels dos mons.

El dinar va ser de nou una oportunitat de fer-la petar i compartir novetats, en aquesta ocasió amb la gent d'Xtec, la Sara i en Francesc, i moodlers de Barcelona com l'Ângels. Parlarem de projectes que s'engeguen, com ara Alexandria, el repositori de recursos moodle d'xtec acabat d'aparèixer i de projectes poc seriosos adreçats als mitjans i que mai veuran la llum. Es sempre un plaer poder parlar amb calma de tot plegat.

A la tarda taller de qualificacions amb la Lluïsa Nuñez. Dóna gust sentir parlar d'un tema a qui el coneix en profunditat i la Lluïsa aquest el domina. La Irene em va fer veure l'error que tenim als materials sobre el tema de la transformació escales personalitzades a valor numèric que no acabo de veure clar i que crec que amb les millores de la versió 1.9.6 caldrà estudiar com queda.

Després d'una xocolata amb xurros s'inicià una taula rodona amb el tema "Formes de col·laborar amb Moodle". A la taula diferents aproximacions al tema representades pel Jordi Adell, en Jesús Gonzalez Barahona, la Isabel Renedo, en Jordi Vila i en Mario impulsor/desenvolupador de la distro Max. S'explicà com es pot col·laborar amb Moodle des de reportar bugs Martin Langhoff) a traduir la interfície, passant per la traducció de documentació en lloc de redactar-ne de nova (Lluïsa) o donant ajuda en els fòrums. En realitat el tema anava generalitzant-se a "Formes de col·laborar amb el programari lliure" i si s'hagués de criticar potser s'hauria de dir que totes les veus anaven en el mateix sentit i que potser alguna de discordant hagués servit per esperonar un xic més als ponents i als assistents.

El sopar i els mojitos es varen celebrar en el teatre del Matadero. Segons l'Ismail Ali, el portantveus dels organitzadors, fins al setembre no van poder confirmar aquest espai i que l'han hagut de preparar i dotar d'infraestructura només en un parell de dies. Però s'ha de dir que se n'han sortit molt bé i que el fet de tenir espais oberts en un ambient creatiu com el que ha resultat del reaprofitament de l'antic escorxador és una de les altres claus de l'èxit d'enguany. El sopar, que vaig fer amb moodlers catalans (Isabel Varela, Rosa Mª Trias, ...) fou amenitzat per un duo musical i, al final de l'actuació se sortejaren diferents aparells informàtics que, com era d'esperar, no m'han tocat a mi. Però me n'alegro pels premiats/des. La festa continuà, però jo em vaig retirar cap a les dotze perquè estava llevat de de quarts de 5 del matí.

El matí ja de dissabte 31 ha començat bé amb la trobada a la cafeteria de l'hotel mentre esmorzàvem amb el Jordi Adell, l'Isidro Vidal i un parell de moodlers més. La conversa interessant ens ha fet córrer després per no fer tard a la moot.

Al matí només hi havia programat un taller de 10 a 12. He assistit al de Lecciones y Talleres de la Charo Fernandez. Un treball impressionant de preparació que desborda les dues horetes que durava, estructurat i ajustat en el temps. He de felicitar la Charo per la seriositat i professionalitat demostrada. Hem començat per les lliçons on hem fet una passejada ràpida i hem tingut l'oportunitat d'entrar en el nostre espai de pràctiques on hem completat una ramificació d'una lliçó que hi teníem preparada. Després hem passat als Tallers i què millor que entendre com funciona un taller que participar en un. La Charo ens havia preparat un taller on hem actuat com estudiants enviant una tasca (l'enllaç a una imatge de Flickr), ens hem autoavaluat i finalment hem avaluat la feina de tres companys. Tot això en uns tres quarts d'hora, increïble la feina prèvia que hi havia darrera. Un 10.

Després d'un ràpid cafè ha començat la unconference on, en realitat s'ha començat fent un emocionat agraïment a la feina que ha dut a terme tot l'equip d'aquest moot, des dels tècnics de so o vídeo fins als gestors administratius de la trobada. Després s'han donat paraules entre els assistents que han analitzat els punts a favor d'aquesta moot i els negatius (en realitat només un: el so dels espais que a vegades arribava als veïns). En Jordi Vila ha proposat que es creï una associació d'usuaris de moodle que es faci càrrec del domini moodlemoot.net i que pugui emetre certificats d'assitència i formació, una idea força assenyada i interessant. Particularment crec que les institucions més potents que usen moodle haurien de ser les primeres en posar-s'hi, més que res pels recursos que estalvien usant programari lliure. S'ha recomanat que segueixi el format d'aquesta per a propers edicions i no s'ha pogut donar el relleu perquè els candidats, la Universitat de Salamanca i la Consejeria de La Rioja, havien excusat la seva assistència. Però segur que un lloc o altre es farà.

En acabat ens hem acomiadat dels ressagats que encara corríem per allà i ens n'hem anat a dinar amb en Josep Verd a qui tenia ganes de saludar perquè l'any passat finalment no va poder venir a la moot. Està laboralment jubilat però segueix en la bretxa fent cosetes i aprofitant l'enorme potencial que encara té, que duri. I en acabat, passeget cap a l'estació i al tren cap a casa.

Resumint, una moot molt ben aprofitada en la qual he aconseguit el meu triple objectiu: saludar gent (molt interessant la xerradeta amb l'Iñaki Arenaza sobre Mahara), aprendre alguna coseta més sobre Moodle i, sobretot, passar-m'ho bé.

Etiquetes de comentaris: ,

divendres 17 de juliol de 2009

Necessito unes vacances

Avui he estat llegint l'article Web 2.0 Learning Environment: Concept, Implementation, Evaluation a la revista eLearningpapers i m'he adonat que necessito unes vacances mentals. L'article tracta sobre una experiència en una universitat alemanys utilitzants eines web 2.0 per fer l'aprenentatge.

Tot gira al voltant d'un wiki on professorat i estudiants centralitzen les seves intervencions. En aquest wiki, a més, hi queden reflectides, a través d'alimentacions RSS, les reflexions dels estudiants en els seus blogs d'aprenentatge, les aportacions que fan a la biblioteca a través de les cites bibliogràfiques de citeUlike i, finalment, les novetats sobre el tema recollides també per RSS de revistes i altres fonts. En conjunt es crea un PLE, és a dir un Entorn personal d'aprenentatge. Força interessant tot plegat.

La idea és que els entorns d'ensenyament aprenentatge actuals queden masa tancats, encotillats per dir-ho d'alguna manera, i aquestes noves eines obren l'aprenentatge a l'exterior i faciliten l'entrada i sortida d'informació i coneixement.

Però a mi aquest PLE m'ha recordat un entorn virtual d'ensenyament i aprenentatge que em vaig fer cap a l'any 2001 o 2002 i que encara podeu descarregar de la meva web (no llenço res jo) i que consistia en una sèrie de pàgines web estàtiques, creades a mà, amb enllaços a un fòrum extern comercial i gratuït. La interactivitat consistia en les intervencions als fòrums i en el que els estudiants m'enviaven per email i que jo ho penjava per FTP. Els resultats eren força bons, tot i que a un cost d'hores actualment inassumible. Però feia el fet. Ara que, ja podeu imaginar-vos el que vaig sentir en veure Moodle funcionant.

Però, clar, Moodle a la vista d'aquests PLE pot semblar dirigista, tancat, antiquat, poc 2.0 vaja. Jo no ho crec i us diré per què: ni aquest supermegawiki 2.0 ni Moodle ni PLEs. L'aprenentage es donarà en el moment en què tinguem uns estudiants als que puguem engrescar en aprendre (i aquesta és la nostra feina). Faran wikis, faran comunitat a citeulike o respondran un qüestionari de V/F, però si no som capaços de motivar-los amb activitats interessants i de qualitat ja podem plegar. Avui he estat veient alguns exemples de "webquests" i la veritat, no es diferenciaven en res a allò que s'ha fet sempre, això sí, amb enllaços a pàgines web. No és això, no ha de ser això.

No és la tecnologia, senyors, és l'educació (it's education, stupid!).

[Ho veieu com necessito unes vacances?]

Etiquetes de comentaris: , ,

dissabte 4 de juliol de 2009

Burocràcia

Llegia l'altre dia al diari un article d'opinió que deia que els catalans estem perdent l'esperit emprenedor que ens caracteritzava i ens estem "funcionaritzant", és a dir, cada cop més preferim una feina al sector públic a la llibertat de l'autoocupació i la innovació. Des que el vaig llegir que li dono voltes i ahir ho vaig tenir ben clar: l'autor té tota la raó, ens estem adormint i burocratitzant en el pitjor sentit de la paraula. Vegeu els dos exemples que van succeir ahir al meu voltant.

Una amiga meva ha fet una tesi doctoral a costa de molts esforços i ahir finalment la lliurava (ja sabeu que jo m'esperaré a què em donin el doctorat honoris causa, si de cas; passo de fer tesi). Problema: una nova disposició diu que els membres del tribunal han de ser d'universitats diferents i dels que ella proposava n'hi havia dos de la mateixa (com si les universitats fossin sectes amb obediència cega a no-sé-quin líder). La solució era, naturalment, no lliurar la tesi i esperar a complir aquest requisit. La noia, desesperada, va moure's tan de pressa com va poder (jo l'anava seguint pel twitter) i, finalment, trobà un doctor d'urgències que acceptà estar al tribunal. Tot solucionat, però el disgust el va haver de patir ella.

La pregunta és: tan difícil és treballar una mica bé i tenir les coses ben claretes i per escrit des d'un bon principi? Perquè si no és així potser que tots plegats ens saltem les regles, oi? Fa ràbia veure com les normatives sempre van en contra nostra. És aquella actitud amb què justifiques el que algú se salti el peatge quan hi ha retencions o la que tenien els francesos que "perdonaven" que els treballadors segrestessin fins aconseguir un bon acord els patrons de les empreses que els volien acomiadar i liquidar el negoci.

L'altre exemple de burocràcia galopant el vaig tenir a Reus, on vaig anar a predicar la paraula sagrada (Moodle) entre el professorat del Departament d'Agricultura. Hi ha un noi, en Gabriel, que em recorda una mica a mi: des de fa temps s'ha entossudit a millorar l'ensenyament amb l'ús, entre d'altres metodologies, de Moodle. Ells treballen amb un aplicatiu d'aquells privatius, tancats i antiquats on introduir un canvi representa 10 dies d'enviar i rebre correus, fer i acceptar un pressupost exorbitant i, finalment, veure que el que demanaves t'ho han fet al revés. Desesperant.

Però ell no es desanima i ja fa temps em va venir a veure per a què li ensenyés això del Moodle. Quan va veure amb quina facilitat s'administra, es gestionen cursos, materials i activitats i es té el control de tot el procés va quedar impressionat i es va jurar tenir-ne un. Ara, al cap de quasi bé dos anys, ha aconseguit el permís d'Agricultura per a què que el Departament d'Educació doni als seus centres espais a agora i gaudir, així, de Moodle. No és el que volia, un servidor php al seu Departament , però déu n'hi do. Això sí, va haver de passar per tot el que jo vaig passar el 2003 quan demanava a l'aleshores Departament de Benestar social d'on depenia la formació d'adults un espai d'aquests per posar-hi el primer Moodle i et em miraven com a un extraterrestre per acabar dient-te que no, que això no era possible ni entrava als seus plans.

El seu disgust aflorà quan alguns profes li demanaren que, si s'havia d'usar Moodle, des del seu servei es fes una normativa que d'alguna forma obligués als centres a usar aquest entorn acabat d'aconseguir. Els explicà, amb molt bons arguments però amb contundència, que Moodle i altres innovacions educatives no es poden imposar, que s'hi arriba per convenciment si es creu que s'aprèn col·laborativament. I que de cap manera s'ha lluitat tant per acabar fent-lo normatiu. Qui vulgui usar Moodle que ho faci i qui no vulgui, que segueixi amb el que té.

I és que la màquina burocràtica és la més reticent al canvi i això, ara mateix, es tradueix en por a les TIC. Com, si no, s'explica que la web de la Llei d'Educació de Catalunya, aprovada pel Parlament el passat 1/juliol/2009 tingui com a novetat una notícia del novembre de 2008?:

Els buròcrates veuen les TIC com una eina que els ha caigut a sobre i que han de portar com puguin, però ni hi creuen ni es molesten a conèixer-les. A ells els agrada allò que deia el meu avi: poca feina i ben pagada i el demés són collonades.

Etiquetes de comentaris: ,

dimecres 1 de juliol de 2009

3a Jornada IOC

Per a Mi, que per a mi no l'hagués fet.

Com cada final de curs des que la IOC és la IOC ahir dimarts 30/juny/09 se celebrà al Cosmocaixa la 3a Jornada IOC. Com tot en aquesta vida té clars i obscurs, però cal aprofitar les dues cares per aprendre'n i disfrutar.

Va obrir la Jornada el Director general, en Josep Francí, fent una mica de resum de com veu ell, des del seu lloc, l'evolució de l'IOC. Va destacar l'excel·lent feina feta i, això és d'agrair, la del professorat en general. Un creixement tan espectacular en tan poc temps per força ha de provocar tensions, com el provoca el creixement de les dents d'un nadó. Ara el que toca és mirar que tota aquesta feina, i tan ben feta, no es malmeti. I aquí el Departament hi té molt a dir i a fer.

A continuació parlà l'Imma Tubella, la rectora de la UOC. Va fer una interessant recull de dades i d'estudis sobre els que, malauradament, no vaig poder prendre apunts. És llàstima que una persona que representa una universitat que es dedica a l'eLearning no hagués preparat ni una mica de presentació en pantalla (a l'auditori n'hi ha 3 de pantalles) que hagués facilitat la visulaització d'aquestes dades tan interessants.

Després en Francesc Pedró, de la OCDE, ens va mostrar una sèrie de dades sobre la situació actual en connexió i ús d'internet. En aquest cas sí que hi havia representació gràfica, tot i que en molts casos no prou aclaridora del discurs. Tant ell com el següent ponent, en Gregorio Casamayor director acadèmic (ost!, com jo!) d'IL3, ja havíen vingut a la primera jornada, la del 2007, i els recordava més innovadors i amb un missatge més fresc. Potser és que enguany jo també vaig més cansat. En Casamayor, que va dir que acabava de publicar un llibre (jo no tinc ni temps pel blog), va fer una presentació amb més preguntes que respostes, amb un fil un xic vague i amb un tros de pel·lícula de la Júlia Roberts inclòs, que es podria resumir en una frase: profes, no us deixeu prendre el vostre paper (dels pocs que ens queden) de prendre les decisions sobre l'ensenyament que oferireu. El que vèiem a la pantalla podria ser un exemple pel llibre de text: Com no ha de ser una presentació en pantalla i, al final, el cansament del propi orador va fer que un missatge prou interessant quedés un xic diluït.

Dinar a peu dret amb excés de calories i colesterol i manca de vegetals i vitamines. El cafè prou bo, però.

En acabat de "dinar" va haver-hi l'actuació d'en Genís Roca (què dir d'ell que no se sàpiga!) on es consciencià que en molt poc temps hem passat d'una societat rurla a una molt tecnològica, i que no ens hem de sentir culpables per no saber-ho fer anar tot a la primera. Que prou pena tenim.
Molt interessant, ben presentada i ben representada que diu la meva mare de les pel·lícules referint-se al treball dels actors. Va mantenir l'atenció de tota l'audiència en una hora perillosa i tothom va celebrar les sortides i els detalls més curiosos. Molt bé.

La darrera presentació venia sota el nom de "taula rodona" però en realitat eren 3 minipresentacions sobre temes diferents i no massa connectats:
 • Pere Arcas de TV3 parlà sobre les realitats i desitjos del vídeo educatiu a la nostra, posant com a referent experiències britàniques, com ara les del Chanel 4
 • Pablo Lara, director d'innovació de la UOC ens passà un parell de vídeos que ja coneixia i quan anava a parlar del que m'interessava (va dir que la UOC passa d'un model centrat en l'estudiant a un centrat en l'activitat) va fer-ho de pressa i corrents i vaig quedar-me sense saber què vol dir això i què és el transfolio i què té a veure amb l'avaluació. També parlà que el campus UOC disposa de blog, wiki i portafoli i que han deixat Second Life per un desenvolupament propi que el supera. Però no vam veure res.
 • Francesc Pomés, el meu quefe, ho va fer molt bé, va dir coses molt interessants i el vam aplaudir moltíssim ;-) Va parlar de les dades recollides enguany sobre els nostres estudiants i llur satisfacció amb l'IOC. En resum: ens posen un 8, senyal que no ho fem malament del tot.
Va tancar la Jornada en Jordi Blanch resumint el que havíem vist i emplaçant-nos a continuar la nostra tasca.

Valoració molt personal: fluixeta. Els ponents, tret d'alguna notable excepció, no s'havien preparat la presentació al nivell que havia d'estar. L'IOC és un institut, però amb un nombre d'estudiants i nivell de servei al ciutadà que ja voldrien per a sí moltes institucions. No s'hi pot anar amb quatre notes, improvisar o fer segons què.

Si a la primera Jornada IOC la paraula clau va ser Moodle (i mireu on som ara) i a la segona web 2.0, la paraula d'aquesta tercera ha estat sens dubte twitter.

Alguns assistents vam crear allà mateix un hashtag informal de les jornades on molta gent que no van tenir la sort d'en Pedro Villarrubia, que pogué assistir-hi presencialment, ho varen poder fer via twitter. Espero que a les properes jornades es projectin els twits a les pantalles laterals de l'auditori del Cosmocaixa. Potser algun/a orador/a envermellirà en viu i en directe.

Etiquetes de comentaris: , , ,

dissabte 23 de maig de 2009

Twitter

Els seguidors habituals d'aquest blog (si és que n'hi ha més d'un) haureu notat una notable davallada pel que fa a la freqüència d'entrades que hi faig. La causa principal és la poca disponibilitat de temps que em deixa la feina i que m'impedeix continuar amb les meves recerques a LaTeX (també ha baixat força la freqüència de publicació d'articles a cataLaTeX) i en altres àmbits educatius i tecnològics.

En canvi, i de manera inversa, he començat a publicar més a twitter, a fer microbloging. Des que al juny de 2007 en Xavier Belanche em presentà twitter he passat per diferents fases d'amor i odi. Primer va ser una joguina d'uns dies que quasi bé vaig abandonar de seguida. Després vaig entrar a Plurk, amb una imatge molt més potent basada en una línia de temps i amb més prestacions, fins i tot vaig traduir algunes cadenes de Plurk al català. Però després també me'n vaig cansar i darrerament he tornat a twitter, on ara sí, escric els meus 140 caràcters com a mínim un cop al dia.

La clau d'aquest retorn ha estat trobar les persones adients a qui seguir. Ara mateix en segueixo 31 i encara puc anar-los seguint prou bé, n'hi ha de molt prolífics, n'hi ha de més reservats però a tots dóna gust seguir. M'hi sento força identificat i comparteixo amb ells alegries, tristeses, debats, idees, música, enllaços,... Alhora tinc 162 seguidors, alguns dels quals són d'aquelles empreses d'spam que no saps per què et segueixen si mai treuran un duro de tu, i d'altres són bones persones que alguna cosa deuen trobar en les meves entrades, pobrets. Mai no ho sabrem.

La pàgina web de twitter és molt senzilla i les possibilitats són limitades, per això hi ha programes que faciliten el seguiment i la lectura d'entrades, de tweets. Després de molt donar-hi voltes i buscar em sembla que he trobat el que m'esqueia. És TweetDeck, un programet que funciona amb Adobe Air i que em presenta la llista de missatges de la gent a qui segueixo, els missatges on em responen (fins i tot veig els de les persones a qui no segueixo), una columna on veure els missatges d'usuaris que puc reunir en grups (p.ex: moodle, amb els twits de @moodle, @moodler, @moodleshare, @ptrkmkl, etc) i, finalment, una darrera columna on puc veure el perfil d'algun usuari, editar integrants d'un grup, etc. La gestió és molt senzilla perquè fent clic sobre la icona d'un usuari s'accedeix a una pila de funcions: contestar-li, reenviar un tweet, afegir-lo a la llista per seguir, etc.

Twitter és la manera que he trobat per continuar en contacte amb gent amb qui hi estic de gust parlant de coses que m'agraden en el poquet temps que la feina tan absorbent que tinc em deixa. Així que followers d'aquest blog, jo seguiré, però serà més fàcil que em trobeu a can twitter.

A sobre, acabo d'aconseguir un netbook Aceraspireone que podré dur a sobre tot lo sant dia i, wifi que trobi, wifi a la que em connecto per tweetejar :-)

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 7 de març de 2009

OpenOffice i els llenguatges de marques


Fart d'esperar m'he actualitzat l'OpenOffice de l'Ubuntu a la versió 3.0. Sense encomanar-me ni al FSM ni al dimoni (vull dir que no vaig fer còpia de seguretat de res) vaig fer una cerca per la xarxa per trobar una mica d'ajuda i, en fecte a la primera la vaig trobar:

1.- editem amb l'editor de text gedit el fitxer on ubuntu va a buscar les actualitzacions:

sudo gedit /etc/apt/sources.list

2.- al final del fitxer hi afegim aquesta adreça:

#Openoffice
deb http://ppa.launchpad.net/openoffice-pkgs/ubuntu intrepid main

3.- desem el fitxer.

4.- ara actualitzem i s'instal·larà la nova versió:

$ sudo apt-get update && sudo aptitude upgrade

5.- ja està: quan obrim OO.org apareixerà la nova versió 3.0.

En l'antiga versió hi tenia instal·lades un parell d'extensions que he hagut de reinstal·lar (Eines -> extensions -> Afegeix i cercar-les per l'ordinador):
Es tracta d'una extensió una mica antiga, que no ha tingut massa manteniment probablement perquè el que feia ho segueix fent i bé. I què fa? Doncs ens permet transformar un document odt en un txt però canviant els estils o el format en marques. Per exemple, un paràgraf que a l'odt està formatat com a Encapçalament 1 en el resultat li poso davant i darrera ===== que, en acabat, dokuwiki interpretarà com a Encapçalament 1 i així ens el mostarà a la web.La sintaxi dokuwiki és molt senzilla, no hi ha massa marques, però els resultats són excel·lents. Podeu veure la pàgina referida a sintaxi en la web del projecte i comparar marques d'entrada i resultat obtingut: impresionant.

Penso que hagués estat una bona solució per ambdues parts mirar d'integrar el dokuwiki com a wiki de Moodle. No tinc ni idea de la compexitat tècnica, però crec que si hagués funcionat hi hauríem sortit guanyant força.

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 21 de febrer de 2009

La fal·làcia de l'autisme de Moodle

Ja ho he sentit a dir algun altre cop, però aprofito que havia de respondre un missatge per intentar desmuntar la fal·làcia de l'autisme de Moodle. Quina és? Doncs la que diu que Moodle no afavoreix l'intercanvi d'experiències i/o materials entre els seus usuaris. Que abans era molt més fàcil compartir que no pas ara, on tot queda tancat darrera la pantalla d'identificació de Moodle. Anem a pams:

Punt número u: partim del supòsit que abans de l'aparició de Moodle el professorat compartia obertament els seus productes. Comprovem-ho amb un senzill experiment. Cerquem “lesson plan” a Google i trobem aproximadament 32.300.000 entrades. Busquem “programacions d'aula” i en trobem 12.000, d'entre les 10 primeres de les quals ja n'hi ha un parell pertanyents a editorials de llibres de text.

Conclusió? En el nostre país no hi ha costum de compartir el treball del professorat. El nostre contracte és per docència, no per creació de materials i, tot i que molts profes en fan i de molt bons, no surten de la seva aula. Sembla que algunes persones somien en un passat inexistent en què tothom, en una mena de catarsi hippy, compartia tot allò que feia.

Però mai no ha estat així. A casa nostra som de tenir les coses tancades a pany i clau per diverses raons: por a la crítica, inseguretat, manca d'autoestima, poca tradició de compartir, individualisme, por als aprofitats,... Recordo quan feia ensenyament presencial i preparàvem apunts en paper (encara en podeu trobar una mostra a la meva web fent clic aquí) en què venia a l'escola una professora de centres penitenciaris a recollir una còpia del dossier de l'estudiant que elaboràvem. Adduïa que tenia molta feina i poc temps per preparar materials (es veu que nosaltres en teníem poca de feina o molt temps) i que els nostres materials eren molt bons. Jo, de bona fe, l'hi donava, però una companya meva que al principi també ho feia, aviat s'adonà que, a canvi, no rebíem mai res, no hi havia res a compartir i la relació era desigual. En lloc d'una simbiosi es decantava cap al parasitisme. I no n'hi donà cap més de dossier, una postura molt legítima.

Punt número dos: moltes vegades els que recriminen a Moodle el seu tancament no coneixen o no formen part de la comunitat moodler. La comunitat catalana de Moodle s'articula al voltant del curs Moodle en català de moodle.org. Aquí sí que hi ha un lloc específic on posar en comú còpies de seguretat de cursos i fitxers d'exportació d'activitats, és el wiki anomenat Mercat de cursos i activitats. Crec que és la manera ideal de fer-ho: un wiki on les persones que volen compartir el seu treball escriuen un enllaç al lloc des d'on descarregar/veure el recurs i una petita descripció del que s'hi pot trobar. Així, qui està interessat va al lloc adient a buscar el que li interessa i en el Mercat només hi ha l'enllaç.

Un d'aquests llocs és, ja ho sabeu, la meva web. Allà s'hi poden trobar des del glossari de llenguatge TeX fins a la còpia de seguretat d'un curs sencer sobre el programa d'autoria de codi lliure eXelearning.

Hi ha altres llocs des d'on descarregar recursos i materials, un dels més grans és, sens dubte, l'OpenLearn learning space de la Open University anglesa des d'on es poden descarregar en diferents formats moodle-compatibles, una infinitud de materials i bastir-hi a sobre els cursos que desitgem. Convido als que diuen que Moodle és tancat a que cerquin quantes universitats, no sols catalanes, també espanyoles, fan una cosa semblant amb els seus materials que, des de fa tants i tants anys, deuen elaborar els seus professors.

I punt número 3: hi ha qui diu que la mateixa estructura tancada de Moodle, que demana una clau per entrar-hi, facilita encara més el tancament de cursos i activitats. Que hi ha formats més oberts, com ara els wikis, que afavoreixen molt més la compartició de materials. Un nou experiment per demostrar la fal·làcia de l'asserció: Moin-moin és un wiki que corre sobre python, el no-va-més del codi lliure i la circulació del coneixement sense traves. Doncs bé, us convido a visitar aquest wiki basat en Moin-moin. Divertit, oi?

Ja ho veieu: no és l'eina, és l'amo de l'eina qui decideix què queda obert i què queda tancat. I és molt legítim, cadascú a casa seva és l'amo i senyor, o la senyora i majora, i fa el que vol i decideix què mostrar i a qui (un expressió que empro cada cop que parlo de les vistes a Mahara, m'encanta).

Per tant, crec que he desmuntat la fal·làcia sobre l'autisme de Moodle i he traspassat la responsabilitat a qui realment la té: la persona que no obre les portes. Queixem-nos d'ella, però no matem al missatger, deixem que moodle segueixi fent la seva feina, que la fa molt bé.

Etiquetes de comentaris: , ,

dimecres 24 de desembre de 2008

Any nou, Moodle nou

Ahir vaig recollir la bossa de la Moodlemoot i en Dani ja m'ho va dir: han canviat radicalment l'aparença de la web de moodle. Jo hi havia entrat dilluns a veure els fòrums i tot era igual, per això em va sorprendre no haver vist res, però en Dani va dir que era d'ahir mateix.I, efectivament, em Martin ho ha anunciat a les novetats del lloc i diu que, tot i que no està del tot acabat, s'ha decidit a canviar-li el tema al lloc, ara és el tema Moodle2. Com sempre, els temes originals de Moodle (tret d'aquell horrorós "maderito") sempre han estat llisos, senzills i agradables. Aquest segueix en la mateixa línia i sembla que l'Urs d'unodo (el moodlepartner alemany) li ha donat una bona empenta.

La primera plana queda molt "web2puntzero" amb tots els elements a un clic i unes icones grans i clares. Un cop identificat és fàcil, a través dels menús desplegables del capdamunt que recullen i organitzen l'espai, accedir a tots els raconets de la web. M'ha agradat en especial el desplegable El meu Moodle on surt la llista de cursos on estic inscrit.

Pel que fa a l'interior dels cursos sembla que tenim un problema. El tema consta de dues columnes: una ampla a l'esquerra amb el contingut del curs (l'antiga columna central) i una columna dreta estreta. Si un vol posar un bloc de la columna dreta cap a l'esquerra aleshores apareix una disposició ben estranya: la columna esquerra ampla amb el contingut del curs i dues columnes estretes a mà dreta. Suposo que ho acabaran d'arreglar perquè si no acabarem tenint una columna dreta estreta i molt llarga.

Si fins ara m'agradava Moodle, ara encara m'agrada més :-)

Etiquetes de comentaris:

diumenge 26 d’octubre de 2008

MoodleMoot 2008: s'ha acabat

Acabo de fer un document amb apunts de coses que m'han apassat aquesta MoodleMoot 2008 que es va acabar ahir a migdia. Com sempre són anotacions ben personals de com he vist aquest esdeveniment que tant esperava, del que tant esperava i de com de pressa se m'ha passat. Si feu clic aquí el podreu llegir en català,

Actualització 28.20,08: Amb l'empenta de Pedro Villlarubia ja el tinc traduït al castellà: haced clic aquí para ver los apuntes de la Moot en castellano.


També es poden llegir totes les presentacions i pòsters a la web de la Moodlemoot. A destacar les que he ajudat a fer. En primer lloc la presentació El sistema Moodle, on s'explica com muntar una campus virtual a base de programes de codi lliure i al voltant de Moodle. I el pòster Mahara i Moodle: un primer contacto on s'explica una primera prova de l'ús de l'ePortfoli.

A partir de la setmana vinent es podran veure els vídeos de les presentacions que s'emetien en directe. Però ara mateix ja es poden veure fotos de la Moot a Flicr.

M'ho he passat molt bé.

Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 21 d’octubre de 2008

MoodleMoot 2008: ja és aquí

El dijous 23/octubre, d'aquí a 2 dies, comença a Barcelona la MoodleMoot Espanya 2008 . Amb més de 400 assistents, serà la Moot més multitudinària de la història.

Qui no s'ha pogut inscriure a temps encara té una oportunitat: la MoodleMoot Virtual. Allí, cada presentació disposarà de fòrum propi on discutir amb els autors/es tot el que sigui pertinent. Les principals ponències es retransmetran via streaming, permetent seguir l'esdeveniment a distància. A més, gràcies a Sclipo Live (videoconferència bidireccional) també podran intervenir en directe en les preguntes de les ponències i en els tallers de l'esdeveniment.

Existiran també fòrums de dubtes atesos per experts (Dr. Moodle), de trobada entre professionals, sobre temes variats (MoodleCamp), enquestes, bases de dades (Com uses moodle?...) etc. Podran accedir a tots aquests recursos en el curs Comunitat de www.moodlemoot.net No hi ha excusa per a perdre's la moot d'aquest any. Ens veiem (ja sigui en presencial, blended o virtual) molt, molt aviat.

Ja està aquí la MoodleMoot Barcelona 2008.

MoodleMoot Barcelona 2008


Etiquetes de comentaris: , ,

dijous 16 d’octubre de 2008

Endevinalla

Avui, per un tema de feina, m'he passat a la competència i he estat tafanejant la web d'ATutor. Hi tenen una demo molt potent i plenament operativa, m'ha agradat molt. Si mai plego de Moodle em sembla que ja sé on aniré (Sakai no s'ajusta al que entenc per un entorn complet d'ensenyament i aprenentage, més aviat és un suport a la docència).

Doncs vet aquí que estava fent cosetes a la demo i veig la pestanya ePortfolio, faig clic i... a que no sabeu què se m'obre? Doncs sí: Mahara. Crec que serà l'estrella de la MoodleMoot 08.

Per cert, ja tenim Mahara lligat a Moodle i ben aviat podrem posar-lo en producció.

Etiquetes de comentaris: , ,

dijous 11 de setembre de 2008

Llibres de text

La meva filla, dos anys menor que son germà, només ha pogut aprofitar una part dels llibres de text per fer exactament la mateixa especialitat de batxillerat. Això, traduït en diners, es diu 160€. I sort que alguns no caldrà comprar-los! Estimo ens uns 250€ el cost de tots els llibres si no n'hagués tingut cap.

Cada cop que passo per davant la botiga d'informàtica del carrer Gran m'hi aturo a mirar-me els netbooks d'Acer o Asus. Per 300€ pots tenir una màquina portàtil, amb una memòria i capacitat d'emmagatzematge raonables, amb un SO Linux (també n'hi ha de l'altre, però un xic més cars) i, sobretot: amb wifi. Si tenim connexió a Internet no ens cal res més, ni disc dur. Connectatn-nos a la xarxa podem llegir correu, gestionar-lo, crear i compartir documents, imatges, etc. Per tant, no cal disc dur.

Fixeu-vos, amb una mica més del que he pagat per uns llibres que en el moment en què són publicats ja estan obsoletes, podria tenir una màquina que permetria descarregar materials de la xarxa, fer activitats didàctiques al moodle de l'institut i xatejar amb les amistats mentre el professorat deixem anar els rotllos de sempre.

I aquesta inversió no caldria fer-la cada any. En teoria un cop a la vida, però amb el ritme d'actualització potser cada 2-3 anys. En canvi els libres de text ni això no duren.

I és que ni fent números no s'aguanta aquest sistema educatiu.

Etiquetes de comentaris: , ,

dijous 28 d’agost de 2008

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

Ara que aviat tornarà a començar el curs m'ha vingut al cap aquesta frase d'en Gandhi.

Amb Moodle s'ha acomplert totalment i seguint-la pas a pas.

Etiquetes de comentaris:

dimarts 26 d’agost de 2008

Estiu 08, segona part

S'ha acabat la segona part de les vacances i torno a la "normalitat". Cosetes a destacar:

 • Enguany disposava d'una connexió a Internet pel portàtil, d'aquestes que anunicen a la tele: un fracàs estrepitós. Amb prou feines podia connectar-me al correu i a gmail havia de fer servir la configuració més bàsica, la HTML, sense poder aprofitar les etiquetes ni, naturalment, el xat. Això vol dir que tret de netejar el correu, poca feina en xarxa he pogut fer.
 • Volia repassar coses de Moodle, com ara les qualificacions de la 1.9 o les enquestes, però era perdre el temps i els nervis. Segueix pendent.
 • He redescobert Opera, el navegador escandinau que, tot i no ser de codi lliure, ara ha canviat de llicència i té versions per a Linux. A vegades va bé canviar tot i que estic viciat a la traducció catalana o la correcció ortogràfica del Fierefox.
 • He trobat una extensió de Firefox que quan obres una pestanya nova et mostra miniatures de les pàgines que uses més habitualment. Es diu Fast-dial i és fàcilment configurable. Molt interessant.
 • He treballat molt poquet amb LaTeX, poca cosa més que repassar l'article Graphics with PGF and TikZ aparegut l'any passat al PracTeXJournal. PGF és una alternativa a Metapost, molt més nova i impulsada per Till Tantau, el mateix programador de beamer, la meva classe de diapositives preferida. Aquí teniu una

  Permet fer tota mena de dibuixos, gràfics, diagrames, arbres i un llarg etcétera. Si voleu veure'n més exemples visiteu el lloc faukes.net d'on prové la imatge superior.
 • També he repassat una mica la classe de documents memoir perquè fa temps que hi vaig al darrere i m'he entretingut, bàsicament, amb els estils de capítols.
 • També he estat enfeinat amb les revisions i revisors de la meva línia de la MoodleMoot 08.Aviat tornarem a tenir feina.
 • He acabat la presentació que farem sobre El Sistema Moodle. M'ha quedat molt esquemàtica, però es que un no té massa esma de fer res amb la calor. A més, està demostrat que quan es treballa més i millor és sota pressió. I ja comença a pujar.

Etiquetes de comentaris: , ,

dissabte 12 de juliol de 2008

Gmail també peta

Peta twitter, peta Plurk (Moodle no peta mai ;-)) i ara ha petat Gmail. La que faltava: s'imposa una fugida per vacances.

Au, fins setembre!

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 28 de juny de 2008

Competències i Moodle

Si hagués de resumir en un paraula aquest final de curs aquesta seria "competències". El fet de passar a un currículum on el que s'han d'assolir són competències, habilitats, fa que el canvi sigui significatiu. Deixarem una mica de banda el orientar-nos cap a l'acumulació de continguts i passarem a centrar-nos en allò que és important, clau o bàsic: el saber, saber fer i saber ser i estar.

Bé, és un corrent general (s'aplica l'avalaució de competències a l'empresa, a la universitat i ara a l'ensenyament bàsic) del que no en podem quedar al marge. I, lògicament, té una traducció a Moodle. Així, des de la versió 1.9, apareix el terme "outcomes" que vam acordar en traduir al català per competències.

Les competències s'habiliten a tot el lloc Moodle, després es defineixen, també, a nivell de lloc Moodle i s'associen a una escala de valoració. Però, a més, a cada curs es poden afegir competències que només tinguin efecte allà dins i es qualifiquin amb la seva pròpia escala. Per exemple, la competència matemàtica és molt àmplia i es pot definir pel lloc. Però en un curs aquesta competència la podem desglossar en competències més detallades, per exemple, "saber sumar números naturals". Un curs d'anàlisi matemàtica del mateix lloc Moodle, tot i utiltzar la competència matemàtica, no utilitzarà la de "saber sumar" sinó que en crearà una de nova.

Com que encara no conec prou bé el funcionament a Moodle, he començat a estudiar-lo i vaig prenent notes al wiki On se colga el dimoni. Visiteu-lo i si hi trobeu res a faltar, digueu-ho.

Etiquetes de comentaris:

dissabte 21 de juny de 2008

NanoGong

Arran d'una pregunta sobre si Moodle incorpora "de sèrie" algun programa de veu vaig mirar quins mòduls hi havia a moodle.org i em vaig trobar amb NanoGong. Havia sentit a parlar de Gong, el germà gran i que necessita d'un servidor Java per funcionar i, és clar, ho tenia bastant deixat. Però em va fer gràcia això del NanoGong i la seva integració a Moodle i vaig visitar un espai demo que tenen.

NanoGong no és altra cosa que un applet de Java que mostra un petit gravador/reproductor de veu que es pot integrar a l'editor HTML de Moodle de forma que, quan es toca la icona corresponent, s'obre l'applet i es pot desar la veu.

Al punt on s'ha inserit el so apareixerà, en acabat, una icona amb una indicació (caption) del contingut del fitxer de so inserir.

Quan algú llegeix aquell text i veu la icona, pot clicar-hi a sobre i veurà com s'obre el reproductor:

El fitxer de so resultant (un wav bastant corrent encara que poc comprimit) pot arribar a durar una hora, tot i que la idea és que sigui més curt, clar.

La integració a Moodle, però, no acaba aquí ja que els seus creadors (de la Universitat de Hong Kong) han creat l'activitat NanoGong que consisteix en enviar al sistema el fitxer de veu generat amb l'applet NanoGong, una mena de tasca amb enviament però de fitxers de veu amb tota la facilitat amb què fa les coses Moodle.

Ja en tenim un en funcionament. Seguiré informant dels pros i cons.

Etiquetes de comentaris:

dimarts 17 de juny de 2008

Final de curs

L'altre dia algú em preguntava que d'on treia les energies per acabar el curs, sembla ser que estic fent encara moltes coses. Jo no ho trobo pas així, segueixo fent les "moltes" coses que faig habitualment. El que pot ser és que, com que veig la llum al final del túnel, faci l'esprint final. Vegem en què estic ficat ara mateix:
 • acabant el curs i fent còpies de seguretat. Començant a preparar el següent sota la idea de les competències clau
 • preparant el que vull provar: la darrera versió de Moodle, Mahara (com no) i un servidor Java que permeti des de treballar amb àudio fins a fer mapes conceptuals, passant per LAMS. No m'ho acabaré.
 • preparant la MoodleMoot 08: ara que sembla que la cosa rutlla força bé val la pena seguir-hi la petja. A més, volem fer una presentació de tot el disseny del campus que pot quedar força bé. Però això ho deixarem per l'estiu.
 • LaTeX per distreure'm i relaxar-me. El fet de tenir petits problemes a resoldre és tant engrescador com resoldre sudokus o mots encreuats. sobre tot quan els resolc.
 • xerrant amb força gent. Potser sí que és cert que encara em queden energies perquè ja estic pensant en coses que vull fer el curs que ve i encara no m'he acabat aquest.
Realment, l'etapa més productiva d'una persona comença als 40.

Etiquetes de comentaris: , , , ,

diumenge 8 de juny de 2008

Mahara strikes again

Des del darrer post han passat força dies i força coses interessants, de les quals en vull destacar dues per la seva relació amb Mahara, el projecte que en aquest moment m'està il·lusionant més.
 • dimarts passat vaig fer la Conferència inaugural de la MootURV a Tarragona. El tema era Les edat de Moodle, el meu recorregut en l'ús de Moodle des del 2003 i, quan tocava parlar del futur, vaig dir el que crec que serà: Mahara. Diu en Xavi Suñé que era present a l'acte, que li va canviar la cara a l'audiència com volguent dir "Ara que conec Moodle, em venen amb un altre invent?" Després, amb les explicacions oportunes, la cosa s'aclarí, però el concepte ePortfolio i Mahara, el programa que el pot fer realitat de bracet amb Moodle, va quedar allà sembrat en terra fèrtil. Una professora de les Terres de l'Ebre que havia treballat l'ePortfoli amb Moodle va quedar força impressionada i interessada, en va demanar un, vaja. És clar, amb Moodle hi ha una feinada de por per obtenir els mateixos resultats que Mahara ens donarà amb un parell de clics (i moltes hores de feina, oi Bea? ;-)
 • ahir dissabte es va fer la Jornada Espiral 2008, enguany dedicada a les xarxes socials. No és un tema en el que hi estigui molt ficat, però venia en Pedro Villarrubia i era una magnífica oportunitat de retrobar-nos, no solament amb ell, sinó amb tota una colla de gent amb la que sempre tens ganes de parlar. Així que deixant el cansament i l mandra me n'hi vaig anar.
El matí transcorregué agradablement amb una sèrie de xerrades ni curtes ni llargues, ben acompanyades de diapositives que relaxaven, més que angoixaven (a destacar la d'Antonio Solano que em va impressionar força o la de Charo Fernández). Em vaig emocionar amb els edublogs guanyadors del concurs d'enguany, el de la biblioteca de Fene, el de la escola d'infantil de Gines o el de la Casa d'oficis de Sant Feliu: dóna gust veure com encara hi ha professorat amb ganes de fer coses, moltes coses, malgrat els vents de dalt i dels costats bufin en contra.

Després del cafè hi hagueren 3 ponencies: la d'Aulablog, la de DIM amb un Pere Marquès molt mesurat, clar i entenedor i la bomba, la presentació de la xarxa edutac d'en Xavi Suñe. No sé per què (suposo que encara estava shockat de dimarts) va començar a parlar de Mahara i tothom aixecà les orelles. Què és Mahara? Què fa? És difícil d'instal·lar? Quina relació manté amb Moodle? Increïble.

A partir d'aquí tot el dia la conversa girà al voltant de Mahara. Vaig estar parlant amb força gent del tema perquè, és innegable, desperta interès. A més, i per reblar el clau, a la tarda en Fede Luque que parlava de xarxes socials en general va i torna a parlar de Mahara i d'Elgg com a exemples de xarxes que podem crear als nostres servidors educatius. I ja hi tornem a ser.

Ara que comencem a parlar de competències clau o bàsiques crec que tant Moodle com Mahara ens poden ajudar força. Tal com li deia al Jordi Vivancos: si Moodle ens pot fer canviar la manera d'ensenyar i aprendre, Mahara ens pot fer canviar la forma d'avaluar els aprenentatges.

No cal fer un examen puntual per veure què recordem aquell dia. Amb un eportfoli tenim el conjunt de feines d'un estudiant que ens permet veure l'evolució i desenvelupament al larg del temps. I no solament d'una forma lineal i aïllada. Podem veure la feina d'una persona en la nostra àrea però també en àrees veïnes i no sols d'engunay sinó d'altres cursos. Això permet el diàleg entre l'avaluador i a l'avaluat i demostrar a través d'evidències (o artefactes altrament dit tratos) què sé fer i com ho sé fer.

M'agrada Moodle i m'agrada el seu amic Mahara.

Ostres, i Elgg, què passa amb Elgg? Elgg és una excel·lent eina per crear xarxes socials que, de forma secundària, podem aprofitar des de l'escola. Però és que Mahara fa el que necessitem: crea un portfoli escolar i, de manera accessòria, permet crear xarxes socials. Però això és un plus, un complement que podrem explotar o no, però d'entrada Mahara el podem utilitzar directament en l'ensenyament.

Etiquetes de comentaris: , ,

diumenge 18 de maig de 2008

L'ePortfoli inicia etapa

Tot està preparat perquè demà dilluns l'ePortfoli basat em Mahara comenci a funcionar en fase de proves, però amb usuaris reals. D'acord amb la Bea vaig carregar els usuaris per CSV (el lligam amb Moodle es fa amb la versió 1.9 que encara no és la de producció actual) i vaig preparar-ho tot perquè no hi hagués problemes.

La Bea, pel seu costat ha preparat tot la feina pedagògica de veure quina feina hauran de fer els estudiants en aquets pocs dies que queden de trimestre. També ha preparat algun tutorial molt senzill (Mahara també ho és) perquè no hi hagi d'haver entrebancs a l'hora de crear vistes.

El concepte de "vista" és ben senzill però molt potent. Es tracta de crear això mateix, vistes del que tenim al portafoli, és a dir, decidir què volem mostrar i a qui volem mostrar-ho. Un usuari pot crear tantes vistes com vulgui i té 3 públics potencials: o bé tothom d'internet, és a dir, publicar del tot la vista, només als ususaris registrats del lloc o bé només als "amics" o usuaris amb qui un decideix relacionar-se i intercanviar informació.

A part dels usuaris que veuran la vista hi ha el que volem mostrar. Amb els mateixos elements, artefactes se'n diuen en l'argot portafoliaire, podem fer una gran quantitat de combinacions. Una vista, doncs, pot mostrar determinats fiotxers que tinguem penjats al portafoli més un (o més) blog més allò que vulguem com ara recursos externs, alimentacions RSS, etc. I podem crear una vista per a cada ocasió: una acadèmica només pels companys de curs, o bé una altra pública per amics i familiars externs a l'organització on s'estudia, etc.

Crec que si en sabem treure el màxim profit ens trobem davant una eina d'ensenyament i aprenentatge molt potent que ens pot fer canviar l'orientació dels treballs "escolars" i l'avaluació.

Etiquetes de comentaris: ,

dijous 8 de maig de 2008

Enquestes a Moodle

Fa molt de temps, potser anàvem per la versió 1.4 de Moodle, vaig provar d'instal·lar un mòdul d'enquestes i vaig posar-ne un anomenat Questionnaire. No va acabar de funcionar mai del tot, feia preguntes, però me les perdia i no acabava de desar-me tots els canvis. Resumint: vaig abandonar-lo.

Però ara, immers en aquest programa de millora en què em trobo, volia un mecanisme que em permetés fer enquestes des del propi Moodle de manera ràpida i eficient. Així que vaig anar a la bossa de mòduls i vaig estar mirant qel que hi havia. Em va cridar l'atenció que seguia sortint Questionnaire, però amb versions per a les diferents versions de Moodle.

Aprofitant que tinc una 1.9 preparada per l'estudi vaig pensar instal·lar-lo. Cinc minutets de feina i ja el tenia corrent, en anglès, això sí. De manera que vaig buscar per moodle en català si hi havia res i, en efecte, un noi de les Balears n'havia fet una traducció que l'autor del mòdul va dir que publicaria, però que no hi és. Així que me la vaig baixar i la vaig instal·lar. Probablement ha quedat endarrerida perquè hi manquen cadenes per traduir (o ha crescut el mòdul). en qualsevol cas l'estic acabant de traduir i quan ho tingui ho publicaré.

És un mòdul molt potent, que, ara sí, funciona, i que de manera intuïtiva permet fer enquestes anònimes o no, a profes o a estudiants o a tothom, amb diferents tipus de pregunta (V/F, opcions múltiples, desplegable, botons, ...), seguint una plantilla i, el més interessant, que guarda les dades a la BD de Moodle d'on els savis saberuts me les podran recuperar i guarnir ;-)

Etiquetes de comentaris:

dissabte 3 de maig de 2008

Mahara ja parla en català

Tot i els tradicionals llaços d'amistat catalano-maorí, he traduït la interfície de l'usuari de Mahara al català, falten però totes les ajudes i la part d'admin (que aprengui anglès). Si algú hi està interessat que contacti amb mi. No la publico perquè encara hi falten ajustaments, hi ha coses que tot i estar traduïdes no saps massa el sentit que tindran en el context.

Ara el que em queda és provar-lo com eina d'ePortfoli. Tot i que la primera prova l'ha passada, i amb nota alta: els usuaris de Moodle, sense altra condició ni haver d'estar donats d'alta a Mahara, hi poden entrar; un cop dins, Mahara els crea un compte mínim, però no abans d'entrar-hi.

Màgia? No, és l'opció Xarxa (Network) de Moodle. Sí, aquella opció del menú d'administració que mai no mirem i que fa meravelles. Recordo que a la MoodleMoot de Tarragona en Martin Langhof (tiet de Mahara per part de Catalyst IT) parlava del network i semblava una cosa llunyana, quasi bé ciència ficció: es poden connectar Moodles d'institucions diferents de manera que un usuari del Moodle A de la institució A pugui entrar, sense tornar-se a identificar (Single-Sign-On =SSO), en el Moodle B de la institució B. Genial.

Com que Mahara ha nascut a la era Moodle, se l'ha creat de manera que pugui entrar en aquesta xarxa de Moodles. I, en efecte, només cal configurar per una banda Moodle 1.9 perquè parli amb Mahara i li enviï usuaris i, per altra, amb Mahara perquè accepti els usuaris de Moodle. D'aquesta manera, i sense haver de fer malabarismes amb la taula d'usuaris de la BD com en altres aplicacions més primitives, podem afegir un bloc de curs que porti directament de Moodle 1.9 a l'ePortfoli.

Dilluns passat a la tarda, amb l'Albert, vaig estar-hi lluitant una mica. Ell m'explicava això del network de Moodle i jo em barallava amb Mahara. No va ser fins la matinada quan vaig aconseguir, configurant correctament la "institució" de Mahara, que un usuari de prova saltés de Moodle a Mahara. Però quin salt!

Ara que la part tècnica i de llenguatge està solucionada (no he trigat pas tant en fer-ho) només queda trobar "víctimes" que el vulguin provar per acabar d'ajustar-lo i, si el Monstre Espagueti volador vol, posar-lo en producció el curs que ve. Ja tenim ePortfoli!

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 26 d’abril de 2008

Recol·lecció, pensament, memòria

Recol·lecció, pensament, memòria: vet aquí els tres significats de la paraula maorí Mahara. La memòria, el pensament no és altra cosa que mirar al nostre interior i recollir-ne experiències. [Off topic: podreu aprendre maorí en línia fent clic aquí]

Però Mahara és també un programa creat per Catalyst IT (on treballa en Martin Langhoff) i pagat amb els diners d'una sèrie d'institucions i universitats de Nova Zelanda; el producte és de codi lliure. Ja veieu de què viuen els programadors de PL: de la seva feina. Una altra cosa és que hi ha institucions públiques que, en lloc de malbaratar els diners dels impostos dels ciutadans, els dediquen a revertir a la comunitat global. Jo vull ser maorí.

Si seguiu aquest blog recordareu que en parlava ara fa un any quan anava darrera d'un programa d'eportfoli electrònic, però que no me'n vaig sortir.

Ha passat el temps (i les versions de Mahara) i ara compto amb l'expertesa de l'Albert que fa fàcil allò impossible. De manera que planificant una mica el meu temps vaig veure que era ara o mai, i divendres vaig instal·lar de nou Mahara al servidor experimental. Amb un parell de tocs va funcionar i ben aviat funcionarà encara millor.

Tornem-hi: què és Mahara? Tradueixo: és un complet portfoli electrònic de codi obert, blog, constructor de Currículums Vitae i sistema de xarxa social que connecta els usuaris i crea comunitats en línia. Mahara ha estat dissenyat per donar als usuaris les eines per demostrar a qui convingui el seu aprenentatge al llarg de la vida, les habilitats adquirides i el grau de desenvelupament. Ostres, és el que necessito!

Característiques:
 • eportfoli: l'usuari controla què veuen els altres del seu portfoli, pot crear vistes.
 • permet crear directoris i subdirectoris, gestionar-hi els fitxers i conèixer la quota de capacitat ocupada.
 • un blog complet amb comentaris, notificacions, etc. per usuari.
 • xarxa social: els usuaris poden afegir amics a la seva llista i crear, així, una xarxes.
 • creació de CurriculumVitae.
 • publicació de la informació del perfil d'usuari.
 • metadades: cada artefacte pot anar acompanyat de les metadades que es vulgui.
 • la mala notícia és que no està traduït al català (es parla poc a NZ ;-).
Mahara és amic de Moodle: poden compartir les dades d'usuaris de manera que només amb una identificació es pugui passar d'un aplicatiu a l'altre.

Mahara és potser el que estava buscant. Sembla que Elgg no tira prou bé i en canvi Mahara ha crescut prou com per ocupar el seu lloc. O potser no, potser em deixo arrossegar pel meu entusiasme per les coses noves.

Ja en tornaré a parlar.

Etiquetes de comentaris: , ,

dimarts 8 d’abril de 2008

Sakai i Moodle

Aquesta tarda estava convidat a la URL-La Salle a fer una petita demo sobre Moodle. El meu company de presentació, que feia el mateix però sobre Sakai, era ni més ni menys que Mr. Sakai, en Charles (Chuck) Severance.

Ha estat un plaer entrar, de la mà del creador, a un del seus cursos de la Universitat de Michigan que fa sobre l'entorn Sakai. És un entorn molt potent, flexible i adaptable a força situacions diferents, per exemple, ell té una part dels cursos oberta a tothom i una altra tancada només als seus estudiants universitaris.


Un dels trets que el propi Severance ha reconegut és la dificultat en la instal·lació de Sakai a un servidor, no es ni de bon tros tan senzilla com la de Moodle que avui duia en un llapis (força lent sota Windous).

La organització dels cursos no és tan compacta com la dels de Moodle i ell confessa que, com que li agrada més llegir correus que intervenir a fòrums, hi ha una part important dedicada a la llista de correu de cada curs, on poden participar-hi, això sí, persones que ni tan sols estan inscrits a la universitat. Però Sakai té fòrums, en concret es pot triar entre 3 models diferents de fòrums, un dels més sol·licitats, segons ell, el phpBB.

D'entre els materials destacar els podcasts: cada classe que fa la grava en un petit mp3 i, en acabat, la penja a la web. Proveu-los. Per això, però, no cal ser ni de can Moodle ni de cal Sakai, cal ser un profe innovador i punt. Seguint amb els materials i la innovació: els seus materials són lliures, es poden veure i diria que estan sota llicència CC. En Lluís Vicent li ha demanat si havia hagut de demanar permís per fer-ho a la seva universitat i en Severance ha dit que no, que al cap i a la fi els materials els havia fet ell i eren seus. Una postura molt lògica.

M'ha agradat també força el fet que el calendari del curs sigui un Google calendar: vet aquí un bon exemple de com no cal inventar la roda cada cop que hem de córrer (diguem-ho en anglès: mashup). A més, tenen un projecte del Google Summer of code 2008 anomenat Functionality Mashup Using IMS Learning Tools Interoperability que, malgrat el nom, promet força.

M'ha semblat, pel poquet que he vist, que Sakai pot estar molt bé per a un entorn universitari i semipresencial, però no el veig en un entorn totalment a distància i amb estudiants d'un perfil tecnològic baix, com els meus. Li he comentat al Severance en acabar la xerrada i hem coincidit, tot i que hi ha una pila de gent que utilitza Sakai per a fer elearning i n'està ben contenta.

Ha estat curtet però intens. Per a qui estigui interessat en seguir els cursos de'n Severance, dir que són sobre Python i Ruby on Rails. Res a veure amb els d'allà dalt.

Etiquetes de comentaris: ,

dilluns 3 de març de 2008

Moodle 1.9

Ja està aquí, ja ha sortit. Avui dia 3 de març a les 22:26 hora australiana (aquí encara no les són) en Martin Dougimas ha alliberat la versió 1.9 de Moodle.

Després d'estar força temps en fase beta (5 mesos) i mantenir la 1.8 durant quasi un any (amb sub-versions, tot s'ha de dir) finalment apareix i ve carregada de novetats:
 • un nou quadern de qualificacions subvencionat per la OpenUniversity que caldrà traduir de cap a peus.
 • suport integrat per a Resultats (outcomes) de manera que els objectius d'aprenentatge es poden lligar als cursos i activitats. Uau!.
 • millora en el rendiment de grans instal·lacions (mmmmm: interessant; ja no caldrà parlar de passar-se a BDs escalables, però que no lliguen amb Moodle).
 • etiquetes arreu
 • i una pila de bugs tapats. Per exemple: el reinici de cursos. En la versió 1.8 és ridícul, nomes buidava els fòrums però "s'oblidava" les tasques, qüestionaris, i la resta d'activitats. Ara sembla que va en serio.
Ja m'estan entrant ganes d'actualitzar. Però primer l'hem de provar bé en local (els experiments a la cuina i amb gasosa).

Etiquetes de comentaris:

dijous 28 de febrer de 2008

Instal·lació de LAMP a Ubuntu

LAMP és l'acrònim de Linux Apache MySQL PHP, les 4 lletres màgiques que fan que les pàgines web actives, com ara les de Moodle, funcionin.

Per a Uindous hi ha diferents sistemes, els més coneguts potser són WOS o Xampp que transformen una màquina en un servidor local de pàgines web actives i ens permeten fer proves dels programes més interessants: Moodle, Elgg, Dokuwiki, Joomla, Drupal i un llarguíssim etcétera.

Però i per Ubuntu (Linux)? Sota aquest sistema operatiu és on han crescut les grans idees i després, si de cas, han anat a uindous. Calia trobar com anaven les coses al cor de la bèstia.

A la primera consulta a Google ja he trobat una coseta senzilla que m'ha permès començar: cal anar al gestor de paquets synaptic i en lloc de fer una cerca per paquets anar a Edita -> Marca els paquets per tasques. Aquesta opció permet instal·lar tots aquells paquets que Ubuntu necessita per fer una determinada feina, com ara transformar-se en un servidor Lamp simplement triant l'opció LAMP server. Això fa que s'instal·lin els "grans" programes, els de l'acrònim, més les biblioteques que calguin. En acabat val la pena tenir un gestor de base de dades (la part més complexa de l'invent), per això he instal·lat phpmyadmin, la popular eina web de gestió de BD i taules.

Un cop feta la instal·lació he obert una pestanya del navegador i he posat http://localhost/ , i m'ha mostrat el contingut del directori, he fet clic sobre l'únic directori visible (apache2-default) i m'ha dut a http://localhost/apache2-default/
una pàgina en blanc on apareix el text: It works! (funciona!). Bé, alguna cosa funcionava. Aleshores he escrit http://localhost/phpmyadmin/ i vet aquí que m'ha aparegut la coneguda imagte del phpmyadmin en català demanant-me usuari i contrasenya del servidor de BD (root i en blanc per local és suficient). I ja hi som!

Ara m'esperen un munt d'hores de diversió ;-)

Etiquetes de comentaris: , , ,

dissabte 23 de febrer de 2008

El mes del llop

En euskera febrer (otsail) és el mes del llop (otso) perquè durant aquest mes els llops en zel udolaven pels boscos i muntanyes d'aquell bonic/petit país. No és que estigui en zel, però sí que udolo en aquest febrer lamentant-me com un llop del temps passat.

Enguany, com el passat, he dedicat una gran quantitat d'hores i esforços al curs telemàtic sobre Moodle. Tothom sap que els cursos telemàtics solen implicar un factor de correcció en el nombre d'hores que es pot xifrar en 1'5. Vull dir que si un curs certifica 60 hores, el profe i els estudiants en dediquen, com a poc, 60x1'5= 90 hores. Doncs bé, a les alçades que som, on devem portar unes 40 hores nominals, jo ja n'hi he dedicat unes 120.

Què implica això? Doncs que mirant enrere m'adono que aquest curs ha estat com un forat negre que m'ha xuclat totes les energies, les hores lliures i que m'ha impedit fer altres coses que per a mi també són interessants i valuoses.

Per exemple:
 • Anar a la piscina. He estat com 4 mesos sense poder-hi anar i així estic amb mals d'esquena diaris (un ja té una edat).
 • No he pogut publicar quasi bé res a cataLaTeX. El ritme d'un article cada 10 o 15 dies s'ha trencat i ha passat a ser un cada quan puc. Publicar un article és fàcil, però darrera de cadascun hi ha tota una feina d'investigació i proves fins a donar-ho per publicable.
 • Aquest mateix blog se n'ha ressentit perquè no solament ha disminuït el nombre de posts sinó també la qualitat. Quan un ha estat davant d'una pàgina en blanc esperant que es descarregui durant una infinitat de minuts, després difícilment li queda esma per investigar o provar coses noves i explicar-ho.
 • Moodle: tinc una bonica versió 1.9 instal·lada i esperant-me a ser provada i a traduir la part de qualificacions que és tota nova. Amb prou feines me l'he mirat per sobre i el desenvolupament no s'atura ni m'esperarà.
 • El wiki On se colga el dimoni on tracto de coses que vaig esbrinant sobre Moodle. Allà s'està el dimoni colgat. A més, li vull canviar la plantilla i ni temps tinc per buscar-ne una que m'agradi.
 • La lectura: vaig molt endarrerit i se m'acumulen els llibres per llegir. Ara m'estic amb els salmons al Iemen i, tot i que m'agrada, no avanço.
Per tant, m'he fet el ferm propòsit de no fer cursos telemàtics l'any que ve.

Etiquetes de comentaris: , , ,

dimecres 6 de febrer de 2008

Blog sonor

Per aquells mandrosos a l'hora de llegir blogs hi ha una solució senzilla: escoltar-los.

Sonowebs és un lloc web que ens permet incloure un "lector" de les entrades al blog de manera que tocant el botonet d'un mp3player puguem escoltar-ne el contingut. La veu és metal·lica, tipus robot, però com a mínim sabem que mai causarà mal a un ésser humà. Les lleis de la robòtica els ho impedeixen.

Ho he provat en aquest blog però com que és tan vellet em sembla que no conté el codi de blogger actualitzat i capaç de fer-ho. Seguirem investigant, de moment enganxo l'enllaç:Veig que hi ha la possibilitat de generar codi php per altres aplicacions: per a Moodle, potser? Seria genial que els meus estudiants portessin les "lliçons" a l'emepetrele.

Etiquetes de comentaris: ,

diumenge 3 de febrer de 2008

Delenda est Agora

Hi ha matrimonis en què els dos membres són excel·lents persones, però que no funcionen com a parella. És el que li passa a Moodle i Oracle. Aquesta darrera setmana el servidor agora ha fet un pet com una gla i ha deixat de prestar el servei que se li pressuposava. I la raó de fons és que Moodle i Oracle, malgrat ser excel·lents programes, no s'avenen, no estan fets l'un per l'altre com es pot comprovar a bastament als fòrums de moodle.org.

Què podem fer? Perquè, és clar, estem en un punt en què Xtec s'havia proposat oferir als centres de tot Catalunya un servei de Moodle on cadascú tingués el seu espai virtualitzat i pogués administrar-se usuaris i cursos amb total llibertat.

Però amb l'estat de coses actual aquest servei promès no es possible. Així que tenim dos camins ben clars i definits:
 1. O bé s'ofereix el servei de Moodle, però sobre una altra base de dades.
 2. O, simplement, no oferim el servei.
Les coses estan així.

Què pot passar en el primer cas? Res, tot anirà perfectament. Moodle està dissenyat per funcionar amb una base de dades de codi lliure com ara MySQL (la que fa córrer Google i meneame, per posar només 2 exemples) o PostgreSQL, una BD que, diuen, és més escalable i adient per a grans quantitats d'usuaris.

Què pot passar en el segon cas? Res, tampoc. Qui s'ha entossudit en fer servir Oracle seguirà al seu lloc i fent servir Oracle i només la comunitatt educativa catalana no gaudirà d'un servei excel·lent com podria ser tenir un campus virtual per a cada centre educatiu.

Com que ara mateix no el tenim, a diferència d'altres comunitats autònomes de l'estat que ens han passat per davant en aquest i en molts altres aspectes, doncs no passara res, seguirem sense tenir-lo i a la cua en educació. Si ens vam haver d'esperar 5 anys a tenir blogs a Xtec, podem esperar-ne 10 o més a tenir moodle o el que sigui.

O potser no tant, perquè el centre que vulgui per menys de 150 euros l'any pot gaudir d'un servei comercial excel·lent on muntar tot el programari web que necessiti perquè el seu centre tiri endavant i sobrepassi en molt allò tan escarransit que el Departament ofereix en TIC. Si no us ho creiu feu una cerca a Google i us convencereu.

Una altra oportunitat perduda pel nostre país de ser capdavanters en educació. Ara, això sí, les poltrones que no es moguin.

Jo, contradictori com sóc, estic amb els apoltronats: Delenda est Agora, però per altres raons. No perquè estigui en contra de la innovació, sinó perquè penso que amb el mal servei que s'està donant ara el que s'aconsegueix és que el comú dels mortals pensi "Moodle no funciona" en lloc de "Xtec no funciona", que es la realitat.

Per això m'estimo més que no s'ofereixi un mal servei Moodle i que qui vulgui tenir-lo, malauradament, hagi de recórrer als serveis comercials.

I l'escola pública... doncs ja sabem, oi?

Etiquetes de comentaris: , ,

dimecres 30 de gener de 2008

agora

Agora havia de ser el gran servidor de Moodles d'Xtec. Va néixer amb voluntat de servei als centres i havia de substituir als molts moodles que hi ha a phobos i que n'alentien el funcionament. El projecte es va presentar el passat mes de juliol 07 amb uns terminis clars: el primer trimestre del curs 2007-08 era de prova i al gener de 2008 es volia generalitzar-lo a tots els centres que així ho desitgessin.

Ha passat el temps i el projecte no es materialitza. La raó és molt senzilla i la coneixen tots les habitants d'agora: no funciona.

Algú es va entossudir en fer córrer aquest espai super-moodle sobre la base de dades Oracle. Però hi ha un petit problema: Moodle no ha estat pensat per a Oracle, ha estat, i està essent programat, per treballar o bé amb MySQL (sí aquesta BD de joguina que fa córrer meneame amb 1 milió d'usuaris i que no cau) o PostgreSQL. Les dues de codi lliure.

Si un es passeja pels fòrums de moodle.org s'adonarà que hi ha hagut altres intents de fer anar Moodle sobre Oracle i tots han fracassat. Per tant, la saviesa ens diu que no hem d'ensopegar dues vegadesamb la mateixa pedra, i si ha ensopegat ja un altre, no siguem rucs i no hi tornem. Canviem de pensament, canviem de base de dades i busquem la que millor funcioni amb el servidor on hagi de viure i amb el programa que ha de fer anar, Moodle.

I, si us plau, pensem per una vegada en què hem de donar un servei i no avorrir al pobre usuari. El que acaba passant és que qui no coneix Moolde pot arribar a pensar: Moodle no és de confiança, dóna molts problemes. Fals, qui dóna problemes és la unió contra natura Moodle i Oracle.

Etiquetes de comentaris: , ,

dissabte 26 de gener de 2008

Sargint Moodle

Aquesta ha estat una setmana de molta feina amb Moodle. Per una banda hem introduït canvis en algunes cadenes de traducció del fitxer moodle.php per personalitzar els missatges que rep l'usuari. Per altra banda hem fet alguna adaptació d'un curs de moodle per a solucionar un problema molt particular, però s'ha deixat: és força versàtil.

Tant versàtil que ha arribat ales meves mans un moodle que, si no arribo a seber que ho és, m'hagués costat força d'esbrinar-ho. Es tracta d'una adaptació del tema de forma que amb un potent full d'estils i icones totalment personalitzades obtenim un resultat espectacular.

Un parell d'exemples per demostrar fins on es pot arribar amb el treball amb Moodle: the limit is the sky.

Etiquetes de comentaris: ,

dijous 17 de gener de 2008

Fitxers de contingut IMS

Probablement haureu vist a les darreres versions de Moodle (crec recordar que a partir de la 1.8) apareix un nou tipus de recurs, a més dels clàssics pàgina de text, pàgina web, enllaç, etc. Es tracta del recurs Fitxer de contingut IMS.

Jo no hi havia entrat mai, però ara, per una d'aquelles casualitats de la vida, i molt probablement de la mà invisible d'en Jordi Vivancos, hi he arribat. Resulta que n'he vist uns quants exemples i m'ha encantat la idea.

Es tracta de donar homeopàticament els recursos als estudiants. M'explico: en lloc de donar aquells potents apunts d'una pila de pàgines, aquest recurs el que fa és donar-ne els mínims imprescindibles, però en un format absolutament web, és a dir, relacionant-los amb d'altres.Posem un exemple. En un curs estem parlant del cos humà i la salut ( de què hem sona?) i volem donar materials. Una manera és fer-ho seguint els estàndards IMS i empaquetant aquestes petites pastilles de coneixement relacionades entre sí. Una pagineta d'entrada ens pot dur a les pàgines que pengen d'ella. Quan les visitem tenim a la vista, a més de la pàgina que estem llegint, l'estructura navegable de les altres pàgines del paquet de continguts IMS i podem navegar de l'una a l'altre a través dels botons Anterior, Següent i Amunt a més de l'arbre amb l'estructura del paquet.

Va, en voleu veure un en directe, oi? Feu clic aquí, descarregueu-vos el paquet d'exemple, correu a instal·lar-lo al vostre Moodle i gaudiu del futur ara (ostres, quina frase).

Us preguntareu: I com es fan aquests paquets de continguts seguint l'estàndard IMS? Doncs amb l'eXe eLearning.
Més sobre el tema aquest cap de setmana al wiki On se colga el dimoni.

Etiquetes de comentaris: ,

dilluns 7 de gener de 2008

Podclass i Moodle

Podclass és un lloc molt web 2.0 on, segons els seus organitzadors, es pot compartir el coneixement. És un lloc on les persones inscrites (el registre és gratuït) poden seguir cursos gratuïts o no (depenent de qui els ofereixi) o bé poden crear-ne i impartir-ne. Quan un usuari crea un curs, se li demana una sèries de dades entre les que hi ha el preu; si és gratuït no passa res, però si es té la pretensió de cobrar per fer-lo, aleshores podclass cobra una taxa.

Tot tafanejant la web vaig donar-me d'alta i vaig crear un curs de prova sobre LaTeX. Per fer-ho només cal seguir un senzillíssim wizard on et demana les dades bàsiques del curs: títol, resum, imatge, categoria a la què pertanyerà i tot seguit ja demana l'adreça per carregar un vídeo o àudio del curs, així, directament. Un cop fet això ja tenim creat el mòdul 1 del curs i podem entrar a editar-lo, tot afegint-li nous recursos o bé creant un segon mòdul.

Quan estava afegint un recurs he vist l'editor HTML de Moodle i m'ha vingut un flash: això és Moodle he pensat entre mi, així que he mirat la URL i, en efecte, allà al mig amagadet hi havia un course/mod.php?id= que m'ha obert els ulls: allò és un moodle molt i molt personalitzat, però moodle al cap i a la fi.

És curiós com un programa de codi lliure pot arribar a donar per a tant. Se li afegeixen coses, se n'hi treuen d'altres, però la maquinària que el fa córrer és allà sota.

Per cert, si algú està interessat en fer cursos sobre un Moodle senzillet, aquest és un lloc gratuït on no cal patir per instal·lacions, fòbies, odissees ni oracles.

Etiquetes de comentaris: ,

dijous 6 de desembre de 2007

MoodleBcnBeerMoot 07

Cada vegada són més llargs aquests noms, oi? Bé, es tracta d'una trobada (Moot) informal (amb una Beer davant) de Moodlers a la bonica ciutat de Barcelona: claríssim.

Va ser dimarts passat en un cerveseria del centre i el tema era, òbviament Moodle, però des d'un punt de vista relaxat: saps què faig/he trobat/he sentit....?

Hi havia quasi tota la plana major dels implementadors del campus moodle de la UB (que lideren la MoodleMoot 08) encapçalats per la Lluïsa Nuñez. Van venir en Joan Codina i en Josep Mª Fontana vells moodlers de la Pompeu, l'Eneko Arriaga del moodlepartner català, el gran Marc Alier de la Politècnica, en Marc Brià de l'Autònoma (però em sembla que autònom) i una persona que se'm va presentar quan ja marxava i és en Boris Mir.

En Boris va seguir el primer curs sobre Moodle que vaig fer per la Casa, un organitzat per en JuanMi Muñoz des del 1000enari, allà per l'hivern del 2005. Hi van participar molts dels que ara són els cracs de Moodle i segueixo molt atentament el seu blog (i mira que en segueixo ben pocs!) anomenat La mirada pedagógica on deixa anar veritats com a punys. Viag estar molt content de conèixer-lo i la llàstima va ser que era tard i no vam poder parlar gaire més. El que em va sobtar va ser que em donés les gràcies per la feina que fem i la pallissa que donem els moodlers de la Casa. Sembla que no hagi de ser res però suposo que el que fem de manera natural, perquè ens surt de l'ànima, molta gent agraeix. Molt fort.

Coses de Moodle:
 1. la UB usa com a BD PostgreSQL. Parlant amb ells i l'Eneko em deien que Moodle no funciona sobre Oracle [cosa que la pràctica m'ha ensenyat]. Qui no vulgui usar MySQL pot tirar de Postgre que dóna molts bons resultats. Per què no s'escolten als que en saben?
 2. el pilot del famós OKI bus sobre Moodle sembla que té problemes perquè hi ha parts amb programació sobre PHP 4 i altres sobre 5. Sembla allò de la nau a Mart que mesuraven els cargolets en mm o en polzades i acabà estavellant-se. Espero que no hi hagi una estavellada semblant a l'OKI-Campus. NB: no funciona.
 3. els Tallers de Moodle funcionen molt bé. M'estan arribant inputs des de diferents bandes (en David Piñol per la ESO, en Joan Codina a universitat, en Jordi Fontich a primària, la Irene a formació de professorat). Hauria de plantejar-me seriosament de fer-ne un i sortir de dubtes.
 4. no hi ha dues instal·lacions de Moodle iguals: tothom toca codi. Això planteja un problema d'actualització de versions que, qui fa servir el pret-a-porter com jo, no té. Perdo funcionalitats, però guanyo en velocitat d'actualització. La UB està fent servir la 1.7!
Sortiren molts altres temes amb més o menys relació amb Moodle, la conversa va ser molt fluïda i la cervesa bona. Llàstima que se'm va fer tard i els vaig haver de deixar amb una segona ronda. Hem de quedar més d'hora.

Etiquetes de comentaris: , ,

diumenge 2 de desembre de 2007

Primera reunió de preparació de la MoodleMoot08

Divendres, a la vella universitat on tantes estones vaig passar (i alguna cosa hi vaig aprendre: amor, marxisme, biologia) es va fer la primera reunió per preparar la Moot de l'any que ve a Barcelona.

Ens va convocar la Lluïsa Nuñez de la UB i semblava la més decidia a tirar endavant l'esdeveniment. Hi assistiren un representant d'un moodle-partner, persones de totes les universitats amb més o menys representativitat, un representant del Departament d'Educació i tres membres de la comunitat moodler catalana: l'Àngels, la Irene i jo mateix.

Vam parlar dels grans temes que planteja una trobada a la que es preveu una gran afluència de gent, unes 500 persones en determinats moments per la gran extensió que té Moodle a casa nostra. Es definiren els grans eixos d'actuació i ens vam "apuntar" al que més gràcia ens feia. Els moodlers estem al comitè científic des d'on es farà el programa d'activitats.

Hi ha també persones encarregades de buscar locals cèntrics i infraestructura, de buscar recursos econòmics, de crear una web de publicació i de relació i, finalment, una miscel·lània per encabir el que quedi.

Van ser un parell d'horetes ben aprofitades d'on vaig treure la conclusió que la gent amb més empenta érem els que menys representativitat institucional teníem. Però érem els que teníem més ganes de fer la trobada.

Hem quedat que així que hi hagi un espai web ens hi retrobarem i començarem a fer-hi feina. Que n'hi ha un munt.

Etiquetes de comentaris: ,

dimarts 20 de novembre de 2007

Moodle 1.9

Mai no m'havia instal·lat un versió beta de Moodle, però ara, amb unes certes bones perspectives per davant, he pensat que podria aprofitar una mica de temps i d'espai en disc per veure la Moodle 1.9.

Primer em vaig llegir les noves característiques que tenia i hi ha un parell de punts que em van ajudar a decidir:
 • la possibilitat de marcar temes de categoria, de manera que els cursos l'hereten.
 • la millora en les qualificacions. Sembla que a la OpenUniversity no li agradava l'anterior (i a qui li agradava?) i n'ha pagat un de nou, que ara "regala" a al comunitat. Ja hi estic d'acord amb això: desenvolupaments pagats per una organització que, en acabat, reverteixen en la comunitat. I no al revés.
Però hi ha més coses: s'hi poden fer categories/subcategories/subsubcategories, es comença a treballar en competències (outcomes), es crea tota una branca d'administració d'etiquetes (tags), s'introdueixen les notes (no qualificacions) entre profes d'un curs, es milloren els qüestionaris i l'import/export de preguntes, etc. Seguirem provant-la.

Una pega: amb tantes innovacions hi manquen moltes cadenes al català. Ja s'ha girat feina, si la vull posar en marxa.

En fi, una sèrie de millores que fan venir salivera i ganes que s'estabilitzi aquesta 1.9.

Etiquetes de comentaris:

dissabte 10 de novembre de 2007

Comunitat virtual d'ensenyament i aprenentatge

Darrera el curs D204 hi ha dues comunitats d'ensenyament i aprenentatge:
 • la dels participants en el curs, és a dir, la formada per les persones inscrites per aprendre a fer anar Moodle i els seus respectius tutors i tutores.
 • la dels 12 tutors/es. Aquesta és, probablement, una comunitat mot més activa que no pas l'altra. D'aquesta volia parlar.
La majoria ja ens coneixem del curs passat en què tutoritzàvem el curs D136 i enguany continuem amb la mateixa dinàmica. Tenim els materials del curs fets des d'un bon principi amb unes activitats individuals ja proposades. Però, a més, tenim el curs que discorre sobre Moodle i aquí és on creix i es desenvolupa la comunitat d'aprenentatge. Distribuïm el curs en els 6 mòduls que té i que venen a durar una quinzena cadascun. Així, per a cada mòdul fem una proposta d'activitats a treballar en grup perquè els participants coneguin les possibilitats de Moodle més enllà del simple penjar fitxers.

Mentre es va desenvolupant un mòdul, nosaltres, en un fòrum ocult, anem preparant les activitats del següent. Veiem què pot ser més interessant, motivador o engrescador en aquell moment del curs i, en funció d'això i de les activitats ja fetes, en plantegem de noves. Tothom hi diu la seva i, al final, les proposem als participants.

És a dir, el curs es va construint a mesura que es va desenvolupant. Algú pot pensar que això pot dur a una improvisació, però no és així, sinó que fer-ho d'aquesta manera ens dóna una flexibilitat i una adaptació al ritme i nivell del grup molt gran. I funciona perquè el nivell de superació del curs és un dels més alts entre els cursos telemàtics: senyal que als participants els agrada i s'ajusta al que volen i necessiten.

Però el més interessant de tot és, potser, la gran activitat que té el fòrum del professorat, que és el nostre punt de trobada. Allà no solament hi debatem què farem més endavant sinó que hi presentem problemes que ens plantegen els estudiants i que no sabem com resoldre, o bé dubtes o, simplement, bromes que ens fem entre nosaltres i que ens ajuden a continuar la feina amb millor humor.

A més, enguany ens ha tocat, a part de tutoritzar el curs, fer de bestatesters del famós agora, el "supermoodle" virtualitzat d'Xtec que haurà de donar servei als centres en lloc del conjunt de petits moodles que ara mateix hi ha a phobos i que l'alenteixen fins a l'avorriment. No és una feina gens gratificant perquè quan tenim una cosa arreglada ens la tornen a desmuntar, però mentre tant en parlem i aclarim coses sobre Moodle. Així, cada cop en sabem una miqueta més.

I és que en aquesta comunitat compartim una característica que ens uneix: ens agrada molt Moodle.

Etiquetes de comentaris:

dimarts 9 d’octubre de 2007

Reflexions sobre codi lliure

Avui s'ha fet una reunió per veure qui pilotarà els mòduls que s'elaboren dins del projecte Campus. Cada universitat ha dit la seva, però el que surava en l'aire era l'amenaça del final del finançament. El 31 de desembre s'acaba la part finançada del projecte i allà ningú apuntava (ni apostava) per la continuïtat. Vull dir que es compliran els terminis i els compromisos, la feina es farà i es farà bé (espero) però resta la incògnita de què passarà amb tota aquesta feina feta.

La idea és crear les condicions perquè, al ser un projecte de codi lliure, "la comunitat" se'n faci càrrec. Però tots sabem com van les coses voluntàries: un fa el que vol i li agrada i, la veritat, crear des de zero una comunitat per donar suport a un projecte on els participants de base ni han vist el codi, ni l'han pogut provar ni, encara menys, hi han pogut dir la seva, és molt difícil, per no dir impossible.

Conclusió: cada programador tirarà amb el que hi hagi i en la mesura que li interessi un mòdul, se l'anirà mantenint i desenvolupant. Però res més.

Ningú ha concretat massa l'estat dels mòduls encarregats i, potser, qui més s'hi ha acostat ha estat la UOC que es responsabilitzava, entre d'altres mòduls, del de portfoli que, ara per ara, és un dels que més m'interessen del projecte. Doncs bé, ens han informat que estava molt avançat perquè es basava en el portfoli d'ELGG!!!!

Algú podria dir que el més fàcil a l'hora de desenvolupar una cosa és agafar el que hi ha, si és de codi lliure cap problema, i a partir d'aquí continuar-hi treballant. No és mala idea. Tanmateix, d'altres podrien dir que si darrera el desenvolupament hi ha molts diners, fer això és tenir molt poca vergonya. Pensem-hi.

Jo em quedo amb la idea de poder usar el portfoli d'Elgg des de Moodle amb un sol clic, que és el que farà aquest mòdul. I m'agrada.

Item més: La Red de Espacios Tecnológicos de Andalucía està interessada en conèixer la Secretaria de Moodle. Potser ens trobem a Cáceres

Etiquetes de comentaris: ,

diumenge 7 d’octubre de 2007

Els rols de Moodle

Era un tema que em preocupava però que no sabia com enfrontar, així que ho vaig anar deixant per més endavant. Ara, amb la pressió del dia a dia i d'haver de resoldre els problemes "en viu i en directe", em toca entendre com funcionen.

La filosofia és aquesta: un usuari, segons el punt de Moodle on es troba, pot tenir un rol o un altre. Per exemple, una persona pot ser professor d'un curs però alumne d'una altre (un curs de formació del professorat, posem per cas). En d'altres casos la cosa és més senzilla perquè un usuari potser és sempre estudiant o sempre administrador.

Per tant, Moodle defineix uns quants contextos: el lloc, el curs, etc i uns quants rols: administrador, usuari identificat, etc. Un usuari té permisos en un determinat context, i s'admeten excepcions.

Potser entre la poca flexibilitat dels permisos anteriors a la versió 1.8 i l'atabalament actual hi deu haver un punt mig, on es troba la saviesa i l'equilibri. Sembla ser que a la versió 1.9 s'ha simplificat bastant. Però ara de moment el que tenim és el que hi ha i hem de tirar endavant.

He començat a fer anotacions sobre coses que aclareixo en una pàgina dedicada als rols del meu doku On es colga es dimoni

Etiquetes de comentaris:

divendres 5 d’octubre de 2007

On es colga es dimoni

L'altre dia na Catina em dir que a Mallorca dels que se les saben totes en diuen que "saben on es colga es dimoni". Em va agradar l'expressió, no la coneixia i he pensat rebatejar el meu doku de materials sobre Moodle amb aquest nom. Ja li he canviat el title mentre escolto Antònia Font i ara em queda la imatge de capçalera. Hi podria posar un dibuix divertit. Mmmm....

Per altra banda ahir va ser un dia interessant per canviar de perspectiva. El famós Campus, el projecte de campus virtual de les universitats catalanes de codi obert, etc. va presentar les bases conceptuals sobre les que es construeix. Estàndards oberts, OKI bus, un fons de Moodle i Sakai, accessibilitat, usabilitat, etc.


Força interessant, com a mínim és un projecte que va néixer, s'haurà desenvolupat d'una manera més o menys harmoniosa, però si més no ho ha fet seguint unes directrius, i té la feina i les responsabilitats repartides. Arribarà a bon port, n'estic segur, i funcionarà força bé perquè algú, m'agradaria conèixer-lo, ha pensat racionalment i ha fet les coses una mica amb cap i peus.

Ben diferent, per tant, d'altres projectes en què es troba a faltar un lideratge decidit i que es van desenvelupant a batzegades perquè s'han de tirar endavant, però sense un objectiu massa clar.

Etiquetes de comentaris: ,

University Campus Under construction

Un apunt molt breu (estic mort de son) sobre la primera jornada de l'UC i començaré en negatiu:

No he sentit per res les paraules:
 • antiguitat
 • com déu mana
 • com sempre s'ha fet
 • catedràtic
 • normativa vigent
 • alumnes
en canvi sí he sentit (i força):
 • interoperabilitat de plataformes i serveis
 • intercanvi
 • mashups
 • estàndards
 • codi obert (open source)
 • coneixement
 • aprenentatge
 • Ruby (va por tí, Xavi)
 • Moodle
 • Sakai
Els temps canvien, i molt de pressa.

Etiquetes de comentaris: ,

dimarts 25 de setembre de 2007

DragMath 100% en català

En el darrer post feia una crida desesperada als savis perquè m'ajudessin en el problema de la codificació de caràcters del fitxer de llanguatge del Dragmath.

Evidentment l'endemà ja estava resolt el problema: en Raül Fernández des de la immortal Girona ha trobar el desllorigador: tot i que el fitxer deia que era utf-8 en realitat estava codificat com ansi. En Raül el va "traduir" a utf-8 i ara va com una seda: es veuen totes les ajudes en català i amb els accents al lloc on els toca.

Espero que sigui força útil. Ara el que tocaria seria fer algun (video)tutorial sobre el seu funcionament de cara als estudiants.

Etiquetes de comentaris:

diumenge 23 de setembre de 2007

Catalanització de DragMath

Avui he acabat la catalanització de DragMath l'editor d'equacions de Moodle. Tota la setmana que anava pensant de fer-ho aquest cap de setmana llarg i ja m'hi vaig posar ahir. Vaig crear un fitxer d'idioma ca.xml amb els menús en català, però no hi havia manera. Me'n vaig anar a dormir donant-li voltes al problema i aquest matí he vist la solució.

Resulta que el fitxer que crida l'editor d'equacions anava a buscar l'applet de Java al lloc anglès d'origen. Però, per altra banda, un dels primers passos de la instal·lació consisteixen en descarregar-te l'applet en local i pujar-lo al servidor, no cal recórrer al lloc d'origen. Aleshores he entès que havia de canviar el lloc d'on anar a buscar l'applet i que si hi posava el fitxer d'idioma, aleshores sí, aleshores el llegiria.

En efecte, ho he provat en local i sí que funcionava: Java em llegia el fitxer d'idioma que li donava al paràmetre de llenguatge. Després ho he provat al servidor i tot ha anat com una seda.

Però encara queda un problema que deixo pendent. La codificació dels caràcters del fitxer és utf-8, doncs bé, no hi ha manera de posar-hi ni un accent ni la ç. Ho he provat de totes maneres i al final he tirat pel dret. O bé he buscat expressions sense accents o, en el cas que no se m'acudís res, ho he deixat sense accentuar. En sembla que és una qüestió de Java. Si algú troba la solució, si us plau, que me la passi. Jo ja ho deixo així.

Etiquetes de comentaris: ,

dimarts 18 de setembre de 2007

Aprenentatge col·laboratiu amb Moodle


A finals de juny em van encomanar una xerrada sobre Moodle al si de les Jornades de l'IOC. La presentació ja la vaig publicar en aquestes mateixes pàgines i a Slideshare.

Ara, però, ha sortit el vídeo i m'he estat veient, bé, més aviat sentint perquè la imatge es mou menys que l'Epi i Blas en un sofà de Velcro. I m'he agradat.

Normalment no m'agrada ni la veu metal·lica ni el que acabao dient. Però en aquest cas, i treient els eh? crec que queda una xerrada prou entendora, amena i soportable. El millor de tot és que dura 20 minuts i es parla de Moodle i de web 2.0.

Ja teniu ganes de veure'l oi? Són els 20 primers minuts. Feu clic aquí

Etiquetes de comentaris: ,

divendres 14 de setembre de 2007

DragMath: un editor d'equacions per a Moodle

Ahir em van parlar de la possibilitat d'incloure un editor d'equacions a l'editor d'HTML de Moodle. Es tracta de DragMath, un editor que, només arrossegant unes icones del seu menú, ens permet crear expressions científiques que, en acabat, exporta a LaTeX o a altres llenguatges. Així Moodle, amb el seu filtre TeX, les converteix de nou en boniques expressions científiques. Un editor WYSIWYG de LaTeX, per dir-ho d'alguna manera.

Quan el vaig veure en acció vaig adonar-me que tenia moltes possibilitats, però que per activar-lo s'ocupava el lloc de la icona del menú que crida a les emoticones en l'editor HTML que incorpora Moodle.

Avui, amb un parell d'enllaços que em van passar, m'hi he dedicat una mica i he llegit que hi havia la possibilitat de no perdre les emoticones. Clar, està molt bé poder editar equacions amb LaTeX o notació científica, però encara és millor poder inserir les emoticones en un fòrum o un escrit qualsevol: donen molta informació sobre el sentit d'un escrit. I ho pot fer servir més gent.Així que m'he dedicat a fer una mica de hacking i m'he instal·lat en local el paquet de l'editor i la seva integració amb l'editor de Moodle. Aprofitant l'avinentesa, i gràcies al que he llegit als fòrums, ho he fet de manera que no he perdut les emoticones i, en canvi, sí he guanyat la icona que crida a l'editor d'equacions. Perfecte.

Avançar significa no haver de renunciar a res. No pot ser que obtinguem alguna cosa a canvi d'una altra tant o més important que la que volem aconseguir. Hem de ser ambiciosos i voler-ho tot. Deixem que els mediocres s'acontentin amb poca cosa.

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 8 de setembre de 2007

Trobada a Banyoles

Ahir en Jaume Bayó ens convidà a Banyoles a compartir experiències amb Moodle. Vam ser poquets però vam aprofitar el temps i el viatge. Ens explicà què fan amb Moodle al seu Institut i ens ensenyà alguna coseta del seu treball amb notació científica. També vam veure un programa de la UdG generador de problemes de tot tipus (fins i tot corregeix el codi de programes), molt potent, però tancat.

I en David Piñol ens va mostrar alguna de les cosetes que ha fet. Per exemple: és la primera persona que conec que ha fet un Taller de Moodle i, no solament se n'ha sortit, sinó que ha triomfat. És fascinant veure com nois i noies de 3er d'ESO són capaços de puntuar el treball dels seus companys i, en conseqüència, millorar el seu. El truc? Una bona plantilla de correcció. Genial.

També ens va ensenyar els seus Deserts, jocs d'estratègia adreçats als estudiants on, per obtenir punts i acabar guanyant, han de resoldre problemes matemàtics i, sobretot, aplicar estratègies que els resultaran més útils el dia de demà que no pas les equacions (però això és un altre tema).

Què lluny vam estar d'aquells que volen pervertir el caràcter comunitari i innovador de Moodle, donant-li un caire autoritari i caduc! Moodle és innovació, perquè l'afavoreix i la propicia.

El millor de tot fou, tanmateix, el contacte humà i el fet d'asseure'ns al voltant d'una taula i parlar del que ens agrada: Moodle i l'ensenyament. Un bon preludi de la MoodleNoUniMoot i la MoodleMoot.

Etiquetes de comentaris: , ,

divendres 27 de juliol de 2007

Escala en wifi

Quan jo era petit hi havia un programa a la tele (la única tele) que es deia Escala en Hi-Fi. Presentava les "novetats" musicals del moment amb actors qeu feien placback dels doscos del moment. Tot en blanc i negre, clar.

Ara jo estic d'Escala en WiFi, connectat per la wifi en una escala entre un destí de vacances (Fuerteventura) i l'altre (Toomuchclean of the Jungle). Estric preparatn coses per quan estigui desconnectat i tingui el temps que no solc tenir la resta de l'any. El meu pensament aquest any va per aprendre alguna coseta de base de dades, en concret MySQL, novetats de LaTeX, que tinc bastant deixat i vull preparar coses per CataLaTeX, i Moodle 1.8

Ja m'he instal·lat el Wamp 5 i Moodle 1.8.2 (no paren de treure una versió rera l'altra). Vull conèixer ben bé com va això dels rols i definir-ne, potser, algun que m'ajudi en la feina. També vull preparar alguna plantilla de curs que després en permeti avançar en la creació i disseny de cursos.

Pel que fa a LaTeX, tinc el DVD de TeXLive, el darrer en TeX, LaTeX, ConTeXt, etc. Ara mateix me l'estic instal·lant al portàtil sota win perquè sota l'Ubuntu no me'n surto. El que sí he fet a Ubuntu és instal·lar-me el Kile i totes les dependències: tex-common i tex-bin; tot i això li trobo a faltar molts paquets. si molt convé me'ls instal·lo del disc del TexLive. La idea és treballar una miqueta a fons TIKZ, el paquet de dibuix que dóna directament uns pdf's perfectes sense passar per PS i de la mà d'en Will Tantau, el creador de Beamer.

Bé, ja tinc feina per davant. A més vull començar a mirar cosetes d'Inkscape, Scribus, ... en fi, que no m'ho acabaré.

Bon estiu!

Etiquetes de comentaris: ,

dilluns 9 de juliol de 2007

Abans de plegar

Un parell d'apunts ràpids abans de marxar de (molt merescudes) vacances:

 • el superMegaMoodle d'Xtec ja corre. Avui s'ha presentat en petit comité, però "apunta maneras" que dieun dels toros. Una trentena de centres comencen a experimentar i a trencar-lo. Perfecte, no se'n sortiran i acabarem amb un espai Moodle per cada centre de Catalunya. Uau! Qui ho hagués dit encara no fa un any! Com canvien les coses ( i les persones, que les fan canviar, cada cop ho tinc més clar: una idea no tira endavant si no hi ha algú que l'empenyi. I ara tenim en Jordi Vivancos).
 • la MoodleNoUniMoot: trobada semblant a la MoodleXtecMoot de Tarragona l'any passat, però a Càceres i amb abast ibèric. Ja he contactat amb els col·legues canaris i ara toca als andalusos. L'Àngels s'encarrega del capítol català. A veure si ens surt una cosa ben interessant, podria ser una primera pedreta d'una bona pila.
 • un contacte m'ha recordat els famosos "10 desitjos" del profe envers Moodle. Els he estat revisant i, deprés de 3 anys, 3, encara són vàlids. El que passa és que n'hi ha més de desitjos satisfets ara per ara amb Moolde. Potser aquest estiu m'hi poso i en trec uns quants més (25 me'n demanava l'Eloy Lafuente).

Etiquetes de comentaris:

dissabte 23 de juny de 2007

El català a la web

Avui llegia que el català és la 88ena llengua més parlada del món. Ara no recordo quin lloc ocupa entre les llengües amb presènica a Internet, però em sembla que estava entre les 30 primeres. I ara, tot just anava a entrar a blogger a fer un post i veig que la pàgina d'inici està completament traduïda al català. Perfecte.

La globalització i Internet semblava que havien de potenciar una llengua, l'anglès, i bandejar les altres. Però el temps està demostrant el contrari. Sí que és cert que l'anglès funciona com una mena de lingua franca, com l'esperanto, però les altres llengües s'estan revitalitzant força. La causa? La web 2.0, els internautes de base que creen comunitats sobre temes diversos però usant la seva llengua materna, el català en el nostre cas.

Som un país petit i ens trobem sempre els mateixos a tots els llocs. Em deia un amic: no som 7 milions, som 7000 que anem sempre a tot arreu. I em sembla que té raó.

Bé, el darrer post que vaig fer ara fa quasi dues setmanes anava sobre la jornada Espiral 07. I des d'aleshores no he tingut l'oportunitat d'escriure res, ni d'acabar la valoració. Sort que n'hi ha un parell d'excel·lents, que enllaço i m'estalvio la feina d'escriure. Es tracta del bloc d'en Juanmi Muñoz, l'actual presi d'Espiral, i el d'en Xavi Suñé, per a mi l'estrella d'aquestes jornades.

No afegiré res més que l'esbojarrada i interessant proposta dels Xavis (Belanche i Suñé) de fer una eduhacklab al novembre i parlar de les darreres novetats a la web. Ja m'hi han apuntat a a parlar d'Elgg i ensenyar què fa i com ho fa.

D'aleshores ençà han passat moltes coses però no he tingut temps d'asseure'm i escriure. He hagut de polir la ponència a les Jornades de PL de la UPC a Girona, la presentació corresponent. He fet també la presentació de les jornades d'elearning de l'IOC i moltíssima feina de l'escola: exàmens, correccions, docs, etc.

Per acabar una molt bona notícia sobre Moodle. El vell projecte de muntar un megamoodle on els centres tinguessin un espai propi amb les seves BDs sense haver de preocupar-se ni d'instal·lació ni manteniment, està en marxa. Aviat començarà un pilotatge amb uns quants centres i, en poc temps, s'estendrà a la resta. S'ha virtualitzat una màquina de manera que amb una sola instal·lació de Moodle puguin córrer un munt d'espais diferents, independents un dels altres.

Sembla que, un cop més, Moodle rules!

Etiquetes de comentaris: , ,

divendres 18 de maig de 2007

Elgg!!!

Ja tinc l'Elgg corrent en un tros de servidor ràpid, fiable i, sobretot, amb l'administrador "comprat" ;-) Els problemes que tenia eren deguts, bàsicament, a la configuració del php i l'Apache. Un cop localitzats els problemes s'han activat els mòduls corresponent i ara tot va com una seda. Per fi tinc un Elgg per jugar-hi!

Què fa Elgg? En poques paraules: dóna una sèrie d'eines comunicatives a l'usuari sobre les quals es construiran les comunitats virtuals. Ara anem a pams: un usuari registrat té a la seva disposició:
 • un perfil; pot semblar una rucada, però segons el que diem de nosaltres mateixos estem posant condicions per a noves amistats. Si d'entrada dic que no m'agrada el futbol, per exemple, estic foragitant una sèrie de persones a les encanta aquest espectacle. A més, l'usuari tria quina de les altres eines personals mostra a la resta d'usuaris: el blog, els seus enllaços, RSS, fitxers, caixa de text, vídeos, llista d'amics, etc.
 • un blog; cadascuna de les entrades es triar per ser mostrades a tothom d'internet (posts públics), només als usuaris registrats al lloc Elgg, a ningú (post privat) o, finalment, als membres d'un grup d'amics que haurem creat d'entre els altres usuaris.
 • un eportfoli on podem crear subcarpetes i pujar tota mena de fitxers que poden ser etiquetats per facilitar-ne la cerca i també vistos sota privilegis. (El tema dels privilegis és força interessant perquè atén a les diferents personalitats que adoptem en determinades situacions socials).
 • una pàgina de recursos que no són altre cosa que la nostra col·lecció d'entrades RSS preferides i que podem llegir amb comoditat, incorporar al nostre blog, etc.
 • la xarxa personal. Està formada pels amics, que es poden unir en grups i per les comunitats. Un usuari pot crear una comunitat i donar-la a conèixer a través del seu blog, per exemple. Les persones interessades que llegeixen el seu blog poden unir-se en aquesta comunitat al voltant d'un objectiu o interès comú. Aleshores la comunitat disposa s'un perfil propi: imatge, blog, RSS, recursos, etc. col·lectius, exactament igual que si fos un nou usuari.
I ja està, poca cosa més. Elgg és l'eina, perquè funcioni només calen usuaris interessats en voler formar part de comunitats virtuals que es basarà en aquestes eines comunicatives que he esmentat. Evidentment, són moltes les possibilitats que ofereix pel camp de l'educació. A veure si en som capaços de treure-li suc. De moment seguiré explorant.

Tot i que hi ha un idioma pel lloc en català (ca) hi ha poques cadenes traduïdes. Quan vaig instal·lar l'Elgg hi havia traduït el 3% de 966 expressions. Ara, després d'uns quants dies ja hi ha el 14% i no és perquè els altres traductors, en Carles Bellver, de la UJI, i en Marc Bria de la UAB [bons moodlers, per cert] s'hi hagin posat, només havien iniciat la feina i jo, ara, la reprenc.

Voleu col·laborar en la traducció? Res més fàcil: només cal registar-vos (de franc, és clar) a launchpad, el lloc per a la traducció al català que manté Canonical (sí, sí, els d'Ubuntu).

Launchpad és un programa que està força bé perquè permet traduir les cadenes directament, si han estat traduïdes en algun altre programa de codi lliure (inclòs a la distro Ubuntu), les proposa i, finalment, permet marcar les expressions dubtoses per una propera revisió.


Tinc força feina per davant, tot i que l'horitzó és veure com muntar la passarel·la de Moodle cap a Elgg si veig que pot ser interessant que els estudiants a distància gaudeixin d'ambdós entorns (que ja us dic que sí, que ho és).

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 12 de maig de 2007

Tot a punt per Elgg

Ja tinc un espai web de proves on penjar Elgg. De moment hi he instal·lat un Moodle 1.8 (15 minuts per posar-lo en marxa, això és un servidor!) i hi he pujat els scripts d'Elgg. Ara la pilota és a la teulada dels administradors del servidor perquè comprovin que es compleixen els requeriments de l'Apache i els mòduls del php. Espero tenir-ho tot a punt per dilluns a la tarda i llançar la configuració. També vaig estar mirant el bloc que lliga Moodle i Elgg i sembla que està prou actualitzat. La cosa promet.

Pel que fa a LaTeX m'he vist en la necessitat de cercar uns separadors decoratius de textos. Vaig trobar un paquet força interessant, amb dibuixos clàssics, però molt útils i bonics, és webomints. És lliure i fou creat per Galápagos Design Group, uns professionals del disseny tipogràfic que ofereixen gratuïtament dos tipus de lletra: aquamints i webomints. El primer imprimeix peixets i altres éssers marins, mentre que el segon són motius vegetals. Es poden baixar, també, com a font TrueType i usar-les amb un processador de textos clàssic.

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 5 de maig de 2007

Elgg

En el darrer post anunciava la imminent instal·lació d'Elgg sota el mateix servidor local, WAMP5. Vaig baixar-lo, vaig configurar les variables de php.ini que demana i vaig començar a escriure el fitxer de configuració d'Elgg. I aquí estem, aturats amb un problema de barres i contrabarres en les adreces locals. Com que la màquina està corrent sota window$, les rutes per trobar els fitxers apareixen amb contrabarres, però Elgg està pensat per funcionar en un servidor web real, d'aquells que corren sota Linux, i en conseqüència les rutes s'escriuen amb barres. Un embolic que ja em va aparèixer l'any passat, amb la instal·lació portàtil de Moodle sota WOS. Al final ho vaig resoldre with a little help from my friends i, espero, que aquest cop la cosa torni a funcionar. Un no pot arribar a tot.

Crec que tinc dues sortides: per una banda mirar i remirar aquest fitxer de configuració, comparar amb aquell de Moodle, i provar de solucionar-ho. No crec que me'n surti sol, però amb un crit crec que un o altre em donaria un cop de mà.

Però la segona alternativa que estic rumiant encara em sembla més interessant. I és muntar Elgg directament a un servidor linux real de proves. Ja en tinc un d'espai d'aquests per a Moodle, ara només em caldria un altre per a Elgg, pujar-lo, configurar-lo i, si funciona, començar a fer proves. Elgg no solament va de bracet amb Moodle sinó que el complementa en allò que Moodle encara no fa (ni crec que faci mai): blogs i eportfolios.

Etiquetes de comentaris: ,

dimarts 17 d’abril de 2007

Moodle en local

Des que havia actualitzat el sistema operatiu al Service Pack 2 de UindousIcsPe que no em funcionava el Moodle en local. Si seguiu aquesta bitàcola amb una certa assiduïtat, m'haureu vist escriure sobre WOS (Webserver On Stick) un paquet que inclou Apache+PHP+MySQL+ extres (phpmyadmin, etc).

Arrencant un únic executable, el wos.exe, s'engega un servidor web en local, amb l'avantatge que es pot tenir en un llapis USB o en qualsevol carpeta dels Meus documents. Això permet, entre altres coses, tenir un Moodle corrent en local juntament amb qualsevol altre programari que necessiti un servidor PHP per funcionar (joomla, drupal, mediawiki, etc). Ocupa poc espai i és molt efectiu.

Dons bé, des del passat febrer, que va ser quan em vaig actualitzar al SP2, que no aconseguia arrencar Apache. Arrencava WOS, Apache també arrencava, després el servidor MySQL, però immediatament s'aturava l'Apache i només corria el MySQL. Com que abans no tenia aquest paquet, vaig pensar que es devia a alguna col·lisió amb el Firewall de uindous o qualsevol altra mesura (innecessària) de seguretat que incorpora uindous. Com sempre, la manca de temps i dedicació deixava el tema aparcat a l'espera de millor ocasió.

Aprofitant que avui l'informàtic de la casa m'ha actualitzat la màquina de la feina, li he comentat el problema, perquè allà em passava el mateix. Ha tret del tot el firewall, però ha seguit donant el mateix problema. Aleshores, amb una paciència encomiable, ha analitzat la finestreta DOS d'Apache i ha vist un missatge d'error. L'ha buscat a Google (on, si no?) i ha trobat la solució: algú s'hi havia trobat abans i la causa era que Apache comparteix el port 8080 amb l'Skype. Tatxan!

Hem tancat l'Skype i vet aquí WOS funcionant a ple rendiment; he estat a punt de petonejar-lo, pobre noi. Ara, des de casa, he repetit la tancada d'Skype i torno a tenir el Moodle funcionant en local.

Després ho he entès tot: va coincidir en el temps la instal·lació d'Skype i l'actualització del SP2 i una cosa em va ocultar l'altra. Jo seguia una sola "via d'investigació" i, com ha quedat ben palès, no se n'ha de descartar mai cap altra.

Etiquetes de comentaris:

dissabte 3 de març de 2007

Motor de cerca del lloc moodle.org per Firefox

Després d'haver fet una drecera cap al cercador del lloc Xtec per la barra de Firefox, fer-ne de noves és bufar i fer ampolles. Si llegiu el post d'ahir en què estava una mica baix, deia que potser m'hi posaria, a veure si m'animava. Doncs aquest matí, en una mitja horeta, ja el tenia fet. No ha estat difícil.

Moodlers: si voleu incorporar aquest cercador a la barra de Firefox, visiteu la pàgina de descàrrega.

Primer agafo el cercador de la pàgina del lloc i faig una cerca d'un mot (Queralt en aquest cas: és fàcilment identificable). El resultat és una pàgina web amb una URL llarga que em serveix per conèixer la plantilla (template) i per definir els paràmetres de la cerca.

Bàsicament el fitxer XML conté:

 • el nom curt que apareixerà a la barra: <shortname>Moodle</shortname>

 • la descripció del motor: <description>Cerca a la web de Moodle</description>

 • la codificació dels caràcters: <inputencoding>iso-8859-1</inputencoding>

 • la petita imatge que apareix a la barra<Image height="16" width="16"> i que es genera a partir del favicon.ico del lloc. Un cop aconseguim aquest favicon cal transformar-lo en dades del tipus: data:image/x-icon;base64,AAABA........

 • Això ho podem fer des de la pàgina The data: URI kitchen. Deixo l'opció per defecte Type: text/html;charset=utf-8 i marco el checkbox base 64. Aleshores pujo el favicon.ico a través de la finestreta del formulari on diu Upload a file i, finalment, clico el botó Generate.

  El resultat és una nova pàgina web amb un enllaç llarguísim que, si el seguim, ens du a una pàgina on es mostra la imatge. Doncs bé, aquest llarg enllaç que comença amb data:image/x-icon;base64,XXX........ és allò que copio sota l'etiqueta <Image width="16" height="16">

 • Ara ve la URL on ha d'anar a cercar: <Url type="text/html" method="GET" template="http://www.llocweb.net?">

 • I a continuació els paràmetres, per exemple, el paràmetre q, la paraula a cercar:<param name="q" value="{searchTerms}">


 • O d'altres paràmetres que puguin aparèixer: <param name="sa" value="Search+this+site">

  O bé <param name="domains" value="llocweb.org">

  O també <param name="sitesearch" value="llocweb.org">

  Tanquem l'etiqueta: </url>


Finalment, queda una darrera etiqueta per tornar a introduir la URL del cercador: <moz:SearchForm</url>. Un cop desat només queda portar-lo a la carpeta corresponent, la dels motors de cerca i que varia segons si treballem sota uindous o sota Linux. Reiniciem el navegador i, voilà, el nou cercador ens apareix a la barra.

Etiquetes de comentaris: ,

divendres 2 de març de 2007

ButlleTIC

Al ButlleTIC del mes de març apareix la notícia de la publicació del motor de cerca a Xtec per a Firefox. Me'n va parlar ahir la Laia i ara ho he comprovat: és cert, ja està a la web. Espero que sigui força útil i que molta gent se'l descarregui.

Aquest cap de setmana potser en faig un pel lloc de Moodle. No estic massa animat, però. Entre una cosa i una altra tinc diferents projectes aturats i no me'n surto.

Per una banda conTeXt. No m'acaba de funcionar. Avui he actualitzat el meu MiKTeX 2.4 a la 2.5 i vull provar d'instal·lar-hi els paquets de ConTeXt a veure si, finalment, me'n surto. Vaig plantejar una pregunta al fòrum de la LaTeX Community, però tot i haver estat llegit 57 cops ningú ha sabut/volgut/pogut contestar.

Per altra banda Linux. Estic ben gafat amb Linux; tinc l'Ubuntu instal·lat però no hi ha manera de connectar-me a Internet. Primer perquè l'adaptador USB de telefònica no és reconegut. Després d'instal·lar-me una targeta PCI que segons el Leonardo funcionava amb Ubuntu, resulta que he trobat pels fòrums que tampoc (jo ja veia que no me la reconeixia). En Xavi em dóna com a solució instal·lar ndiswrapper, però és tan complicat que em sembla que abandonaré.

És un peix que es mossega la cua: per connectar-me a internet sota Linux necessito una sèrie de programes que m'he de baixar d'Internet, però sense connexió només ho puc fer anant a Uindous. I, és clar, cada paquetet vol dir una pila de "viatges" fins a tenir totes les dependències. Un rotllo.

Etiquetes de comentaris: ,

dissabte 24 de febrer de 2007

Visita a Palma

Ahir vaig ser al CEP de Palma de Mallorca per fer la sessió presencial de l'assessorament sobre Moodle en què col·laboro. No vull parlar dels grans retards en els vols d'Spanair d'anada i tornada, sinó dels diferents estadis evolutius pels que pot passar el professorat que s'acosta a Moodle i sobre els que els vaig parlar.
 • el primer estadi, que anomeno Ramonet en honor seu, és el del profe que agafa els seus apunts en uord o pdf i els penja al seu curs curs com a recursos. Tal qual, sense cap canvi.
 • és clar que uns materials pensats per ser llegit o resolt sobre paper no funcionen de la mateixa manera a ala web. si el profe és prou observador passa al segon estadi que consisteix en copiar el contingut i enganxar-lo en una tasca. Tal qual, sense canvis.
 • les tasques de Moodle són molt potents però, naturalment, no resolen totes les situacions. Ens podem trobar que amb unes poques instruccions i una llarga tirallonga de preguntes numerades per respondre l'estudiant se'ns perd. És aqui quan es passa al tercer estadi que consisteix en trencar la megatasca en vàries petites tasques i passar algunes de les preguntes a preguntes de tipus V/F o resposta múltiple d'un qüestionari.
 • ara bé, el quart estadi cap al moodler s'assoleix que el professorat es replanteja de cap a peus i críticament què està presentant als seus estudiants. I quines activitats (glossari, base de dades, lliçó, pregunta de resposta oberta, wiki, JClic,...) plantejarà als estudiants de manera que amb les mínimes habilitats tecnològiques aconsegueixin aprendre i, alhora, el profe pugui mesurar quin i com ha estat aquest aprenentatge.
Treballar amb Moodle es tracta d'això, d'analitzar cada situació: què ha d'aprendre l'estudiant, com li ho facilito, com mesuro si ho ha après o no. En fi, res de l'altre món, el que estem fent sempre, però pensant en termes de Moodle, en les eines que ens ofereix.

He d'actualitzar els 10 desitjos del profe perquè em sembla que ja passen de la dotzena i mitja.

Etiquetes de comentaris:

divendres 19 de gener de 2007

Documentant Moodle 1.7

Fa dies que no escrivia en el blog perquè he dedicat les estones lliures, quasi bé en exclusiva, a un projecte que tenia encetat, però sense acabar de tirar endavant. Em refereixo al dokuwiki sobre l'actualització dels materials de Moodle i l'afegiment de temes que no havia tocat encara i que, en general, no estan massa documentats. Així que m'hi he dedicat una mica. En concret he treballat els següents temes:
 • Inserció d'una activitat de tipus Base de dades: els Glossaris sembla que s'han quedat curts, de la mateixa manera que els Diaris van quedar absorbits per les Tasques en línia. Així que l'expansió natural del concepte classificador del glossari ara passa a l'activitat Base de dades. Atenció: no confondre amb la Base de dades del propi Moodle.
  Es tracta d'una activitat molt interessant on hi ha la doble possibilitat d'oferir una BD sobre el tema d'estudi feta pel profe, o bé deixar-la oberta i que es construeixi al llarg del curs per part dels estudiants (amb aprovació prèvia del professorat o no). Explico com crear-la i em quedaria, potser, explicar una ica més com crear entrades còmodes de dades a base d'una mica d'html.
 • Creació d'una nova escala de valoració: es tracta d'una cosa molt senzilleta, però efectiva. Si no volem puntuar numèricament sinó amb Suficient, , etc. ho podem aconseguir des d'Escales.
 • Creació d'activitats amb preguntes de tipus resposta incrustada (Cloze) L'estrella. Hi ha molta gent que pensa que els qüestionaris de Moodle són molt limitats perquè les activitats que solia fer en paper no tenen equivalència en l'entorn. Amb l'ús de les preguntes de qüestionari de tipus Resposta incrustada (cloze) i les de Resposta oberta (que documentaré més endavant) podem aconseguir quasi bé tota mena d'activitats: classificació, omplir taules, omplir buits, etc.
 • Importació i exportació d'entrades de glossari en un fòrum quedava una pregunta per respondre: com s'importa un glossari? És una activitat que trobo força útil i que permet compartir glossaris entre cursos i entre llocs web amb Moodle. En el darrer curs deMoodle que vaig fer ja em va quedar al pap d'explicar-ho i ara, que m'he tornat a recordar, ho he fet. Explico tant l'exportació com la importació i em queda només fer-hi una mica d'introducció.
Ara suposo que disposaré de menys temps, però aniré fent-me la llista de coses a fer i sempre caurà una cosa o altre. Si algú hi vol afegir alguna cosa que m'ha faci saber.

Etiquetes de comentaris:

dimarts 9 de gener de 2007

Actualització de Moodle

Ahir, en 20 minuts comptant la pujada d'FTP, vaig actualitzar la versió de Moodle de la feina de la 1.6.1 a la 1.6.3+. Sembla que no hi havia massa diferències entre les versions perquè de seguida va tenir actualitzades les taules. El vaig fer córrer tot seguit i tot va anar perfecte, no va donar ni un sol missatge d'advertiment ni, encara menys, d'error. Prèviament havia fet còpia de seguretat de tots els cursos i del programari, per si de cas, però no va caldre.

Estic segur que si hagués actualitzat a la 1.7 directament matxacant la 1.6.1 no m'hagués donat cap problema tampoc, però a 36 hores d'obrir un entorn a la producció per a 3000 usuaris no està la cosa per bromes. La tinc en local la 1.7 i vull seguir fent-hi proves.

Sembla que la 1.6.3+ ha resolt els problemes que tenia l'altra pel que fa a l'eliminació de contrabarres quan s'editava codi TeX. Queda per veure què passa amb les preguntes de tipus cloze que també donaven algun problema.

Com que havia llegit que hi havia una versió lliure de bugs del mòdul d'integració de les activitats JClic, he aprofitat l'avinentesa i també l'he pujada. Ara queda per veure quan es podran posar amb el mòdul de QV

He dit mai que m'agrada Moodle? :-)

Etiquetes de comentaris:

dissabte 6 de gener de 2007

Materials per documentar Moodle

Com que la tecnologia va tan de pressa ens trobem que els materials fets per a Moodle 1.5 ja estan un xic obsolets. Ara tenim en marxa la Moodle 1.7 amb noves característiques i funcionalitats i em trobo que sobre determinats aspectes no en sé res o no hi ha massa documentació. És el cas de l'activitat Base de dades, les escales, les preguntes de resposta oberta o de resposta incrustada (cloze), per citar-ne algunes.

Al novembre 06 em vaig muntar un Dokuwiki a phobos amb la intenció d'utilitzar-lo per actualitzar i completar els materials sobre Moodle publicats en format estàtic. Fa una mica de ràbia veure que només tocant un detallet es podria solucionar qualsevol incorrecció, però, és clar, no es pot fer. Per això em vaig passar al dokuwiki. A més, en Xavi hi està treballant força, ha fet una plantilla i n'està força content (tret del fet que està programat en php, que no li agrada gens).

Doncs bé, aprofitant el relax nadalenc, he creat un parell de pàgines:
El fer-ho m'ha permès conèixer una mica més el dokuwiki i les seves possibilitats. Així, he canviat la plantilla i li he afegit un plugin que permet als visitants fer comentaris sobre el que han vist a la pàgina.

No sé si durant el trimestre m'hi podré seguir dedicant, espero que sí. En tot cas m'ho he passat molt bé fent-ho, que és del que es tracta.

Etiquetes de comentaris:

dilluns 1 de gener de 2007

Canvi d'any i filtre TeX per a Moodle

Ahir, 31 de desembre cap a les nou de vespre tocades, vaig publicar el Glossari sobre el filtre TeX per a Moodle que podeu descarregar des d'aquí. A més de penjar-ho aquí, a la meva web, vaig fer un post al curs Moodle en català i el vaig restaurar allà per a què pugui ser consultat en línia. Doncs bé, el curiós del cas és que em vaig avançar a l'any nou perquè el post està datat com a 1 de gener a les 5:25, hora del servidor. Això vol dir que es troba en una contrada que van 8 hores per davant nostre. Digueu-me pagès, però a mi, aquestes coses, encara em sorprenen.

Bé, el contingut d'aquest Glossari, mal m'està dir-ho, està molt currat. Per traduir-lo vaig agafar el glossari en castellà, pensant que hauria de teclejar menys, però em vaig trobar frases d'un estil curiós, com aquesta referida al símbol "^" per a superíndexs:

El "^" comando caracter, acciona superíndice para la siguiente expresión.

No s'entén, així que vaig anar a la font, el glossari en anglès, i l'he anat traduint sobre el fitxer del castellà. Això m'ha permès, per una banda, estalviar mecanografia i, per altra, entendre el que deia.

A més, he ampliat el glossari a termes científics en general, no solament matemàtics com és l'original anglès. Hi ha afegit exemples de física i química quan el concepte ho permetia, com ara la formulació química a l'entrada dels subíndexs, i he afegit entrades noves quan les he trobat útils, com el cas de "vectors" parlant de física.

També he categoritzat les entrades de manera que sigui fàcil trobar totes les referides a format, lletres gregues, símbols, etc.

Per visualitzar-lo correctament en un Moodle només cal importar el fitxer xml a un glossari en blanc i tenir activat el filtre TeX. Clar que cal que el servidor doni aquest servei ;-)

Etiquetes de comentaris: ,

dimarts 26 de desembre de 2006

Prova de Moodle 1.7

No hi ha res com tenir una mica de temps lliure per fer proves. Ahir vaig poder baixar-me la darrera Moodle 1.7 i instal·lar-me-la en local. La impressió va ser molt bona, com és habitual amb Moodle.

La instal·lació va ser ràpida i sense problemes:
 1. baixada i descompressió de WOS en un directori
 2. baixada i descompressió de Moodle 1.7 dins el directori /www de l'Apache
 3. arrencada del servidor des de l'icona de Wos (posa en marxa Apache, PHP i MySql).
 4. des del navegador arrencar l'instal·lador de Moodle anant, simplement a http://localhost/moodle
 5. la primera comprovació que fa Moodle del sistema em va donar un parell d'avisos sobre configuració del sistema que vaig solucionar des del php.ini
 6. Moodle no va trobar la base de dades moodle: des del propi navegador cal anar al phpmyadmin, entrar a la bd i crear-la. Per defecte la clau és usuari root i contrasenya en blanc.
 7. la instal·lació demana també on desar les dades, es crea la carpeta /moodledata paral·lela a /www
 8. i a partir d'aquí tot va rodat. Pregunta per l'idioma del'instal·lador, se li diu que català i tot continua en català. Va creant totes les taules i, finalment, l'usuari administrador. Temps total: 20 minuts.
La primera impressió en acabat de muntar-lo va ser molt bona: vaig adreçar-me directament al menú d'administració i el vaig explorar una mica. Es tracta de controlar totes les variables de lloc des d'un javascript que les va seccionant i permet trobar allò que busques molt més de pressa.

Un del temes que em preocupava era el dels rols. Vaig entrar-hi i vaig crear un rol nou al qual li anava donant i traient permisos. Hi ha tantes possibilitats que no s'acabava mai. Però és un tema interessant perquè en formació a distància s'hi donen situacions tan diferents que l'existència dels rols pot solucionar molts casos.

Finalment vaig "pujar" una còpia de seguretat completa del curs que he acabat i la vaig restaurar. La única diferència amb les restauracions que he fet en versions anteriors va ser que al final de tot em proposava els rols dels usuaris que anava a restaurar, cap problema i endavant: el profe és profe i l'estudiant estudiant. No he entrat amb detall a veure què ha passat, però la primera ullada va ser per veure les tasques trameses i sortien totes amb els usuaris corresponents. Molt bé.

M'agrada Moodle.

Etiquetes de comentaris:

dimecres 29 de novembre de 2006

Me vi a quitar de Moodle

Sabeu aquells fumadors que els costa tant de deixar-ho i quan se'ls pregunta contesten: Me estoy quitando del tabaco ? Doncs a mi em passarà amb Moodle: me voy a quitar de Moodle.

Per què? us preguntareu angoixats/des. Doncs perquè l'altre dia em van fer veure clarament les bondats de l'edukampus. Resulta que en aquesta "plataforma" és molt fàcil que el profe editi un fitxer fet per l'estudiant i li retorni adjunt a un missatge. I és que edukampus fa poques coses, però les que fa, les fa bé.

Clar, Moodle això no ho fa. I, en conseqüència, queda en inferioritat de condicions respecte l'edukampus. Com no se li va acudir a aquell sant varó del Martin Dougiamas quan el va parir? Com pot ser?

Doncs molt senzill: perquè Moodle és una eina de treball en grup i edukampus és una eina de treball individual on només hi participa el profe i l'alumne. En canvi Moodle crea una comunitat virtual d'ensenyament i aprenentatge on tots, profes i estudiants, participen i comparteixen els seus encerts i els seus errors.

Potser la inferioritat prové de nosaltres, mestres, que no sabem innovar i aprofitar les eines de Moodle. Que no sabem fer altra cosa que repetir allò que ens funcionava.

Però és que si no canviem ens pot passar el que els passà als dinosaures (i mira que els va funcionar bé durant milers de milions d'anys!). Però tot arriba que s'acaba i en ve un altre de més àgil, que gestiona més bé el coneixement i tu t'extingeixes.

Etiquetes de comentaris:

diumenge 26 de novembre de 2006

Moodlers

Divendres vam anar a sopar els profes del curs D136. Bé, no tots, faltaven l'Àlex i l'Antoni que tenien compromisos, però la resta hi érem tots. Vam anar a les 15 Nits i ens ho passarem d'allò més bé.

Varem estar xerrant de tot: de Moodle, de l'ensenyament públic i privat i dels problemes que té cadascun d'ells. De la història més recent i de la més antiga, del menjar i del beure.

No vàrem poder fer una taula rodona per problemes del local: és més aviat allargat, però poguérem parlar força i compartir moltes experiències. Sembla estrany. Una dotzena de persones ben diferents per edat, feina i procedència unides per un nexe comú: Moodle.

Tot i que penso que hi ha alguna cosa més, no és solament Moodle. Hi ha d'haver algun interès per sota la pell que ens fa innovar, que ens dóna ànims per seguir provant coses, fracassant, tornant a aixecar el cap i tornem-hi que no ha estat res. Ara mateix compartim Moodle, però estic segur que sense Moodle igualment seguiríem fent coses, molt diferents de les que estem fent ara, però estaríem allà, al peu del canó rumiant i provant. Tres pobles per davant dels buròcrates.

Etiquetes de comentaris:

dimecres 22 de novembre de 2006

Moodle rules!

Moodle mana.

Aquesta tarda n'he sentida una de bona. Estaven parlant del projecte Campus, el programari elaborat per les universitats catalanes i que ha de substituir, d'entrada, al de la UOC que ja fa figa.

Tal com encara es pot llegir a la web es tractava d'inventar la roda: comencem des de 0 i fem un campus virtual. quan l'haguem provat i funcioni, alliberarem el codi font i direm que és programari lliure (no és això, companys, no és això). Aquesta idea tenia ferms detractors entre el propi professorat universitari perquè s'adonava que ni la filosofia subjacent, ni els terminis ni la tecnologia eren els més adients a la idea que havien de servir.

Doncs bé, aquesta tarda he sentit, per part d'un dels socis del projecte, que s'ha canviat radicalment la filosofia i no s'inventarà la roda, sinó que es partirà de programari existent. En concret es treballarà sobre Moodle i sobre Sakai, dos projectes ben diferents, un basat en PHP i l'altre en Java, però que es volen fer confluir.

No m'ho creia i li he dit a l'Àngels, que seia al meu costat, que em pessigués. Ella ja ho sabia de feia poc, però com que no havíem pogut parlar, no ho havia comentat. M'ha semblat una idea genial i de la mateixa manera que es justificava que abans s'havia de procedir d'aquella manera ara es justifica el nou procediment. Bé, la qüestió és que la lògica s'imposi i no ens entretinguem en detalls i anem al gra. Que la feina no es fa sola.

A més, hem tingut una reunió que, tots hem coincidit, no s'hagués pogut tenir fa 5 mesos, sobre el futur de Moodle en Educació. Un futur molt prometedor i ple de possibilitats.

I és que Moodle mana!

Etiquetes de comentaris:

dissabte 23 de setembre de 2006

MoodleMoot Spain 06

Avui, darrer dia de la quarantena, aprofitant que tinc una estoneta i m'hi puc dedicar vull fer (fer-me) un resum del que han estat per a mi aquests dos dies de trobada a Tarragona.

Vaig treballar dilluns al matí per haver de demanar només un dia de festa, tot i que el meu cap és molt comprensible amb el tema Moodle i segur que m'hagués deixat dos dies; però no he volgut abusar. Així que em vaig perdre El retorno del Rey de l'Eloy Lafuente que m'hagués agradat sentir perquè li havíem donat idees (em sembla que totes descartables) per lligar amb Las dos torres de la MoodleMoot 05 a les Canàries. N'he llegit, però, alguna referència i devia estar força bé.

Després plegar vaig fer un entrepà ràpid i vaig agafar el cotxe cap a Tarragona, xiquets. Vaig arribar-hi a quarts de cinc i, després de registrar-me, em vaig ficar al taller d'en Martin Langhoff adreçat a “moodlers amb amplis coneixements tècnics”. Com que els meus són més aviat estrets, vaig entendre poc dels detalls, però molt de la idea general. Va ser un bombardeig d'idees continu on en Martin, amb un espanyol argentí perfecte, les anava deixant anar una darrera l'altra. Parlà, bàsicament, del projecte Elgg i de la seva integració amb altres entorns educatius o, millor, socials. Així com Moodle està construït al voltant del concepte “curs”, Elgg està construït al voltant de l'usuari i de les relacions socials. Un pot construir-s'hi una xarxa de relacions, espais personals i comuns i vies de comunicació de manera que es crea una comunitat virtual molt rica. Aplicacions que li veig en el meu cas? Bàsicament l'ús del portafoli i uns blogs potents (no com els de Moodle, que són molt fluixets). Ens parlà, també, d'un dels projectes on estan ficats que consisteix en un encàrrec del Departament d'Educació de la Generalitat de Nova Zelanda per tal de lligar les universitats que utilitzen Moodle de manera que, si una no pot oferir un curs per manca de profes o recursos, pugui recórrer a una altra que sí l'ofereix i intercanviar profes virtuals, cursos i estudiants. Una idea impensable a les seves antípodes perquè aquí del que es tracta és d'amagar el que un fa, envejar als altres i, sobretot, amagar i repetir la feina les vegades que calgui però, sobretot, que no ens ho vegin. País!.

Hi havia tota la plana major: en Jordi Adell (amb un gran flemó que me'l tenia tot pansit), els germans Bellver, la Puri Andrés i altra gent de la UJI; en Marc Alier de la UPC, que no se'n deixa perdre una, en Fermí Cueva, l'Àngels Mustienes, en Rafa Barrachina i el Fede Luque entre molts d'altres.

En acabar la xerrada ens dugueren a l'hotel (privilegis del Comité científic ;-) i al cap de poc ens afegirem a la visita turística que es feia per la Tarragona romana. Aquí vaig estar xerrant amb la Irene Pelegrí, en Joan Codina, en Josep MªFontana, en Juanmi Muñoz i, al final, ens pararem a fer una cerveseta i comentar temes d'educació. Una noia d'una universitat privada de Madrid que estava amb nosaltres ens explicà que s'havien passat a Moodle, suposo que per la mateixa raó que moltes empreses es passen al programari lliure: per estalviar-se el pagament de llicències. Recordo que en Martin Lanhoff va dir que una tercera part del deute de Nova Zelanda era el pagament de llicències de programari: quantes ovelles cal matar per donar de menjar en Bill Gates?

A l'hora del sopar vaig conèixer l'Aníbal de la Torre. Estava parlant amb algú del fet que no el coneixia i que m'agradaria conèixer-lo quan, de cop i volta, me'l trobo davant. El vaig reconèixer perquè abans d'anar a Tarragona havia vist un vídeo seu a la seva web explicant un “experiment” sobre la web 2.0 i, al trobar-me'l en persona, era igual que al vídeo. Ell em coneixia de referències i perquè ha fet servir alguns materials meus; vam estar xerrant una bona estona amb més gent i tot el que explicava era realment interessant. Penso que està molt més avançat que no pas nosaltres aquí. No ens hem de perdre el seu blog i el seu moodleblog.

Després del sopar, a dormir perquè un ja té una edat i estava llevat des de les 7 del matí.

L'endemà de bon matí videoconferència amb en Martin Dougiamas des de Perth, Austràlia. Des del punt de vista tècnic va estar molt bé, com si estigués a la sala del costat. La pega: parla un català tan tancat que sense l'ajut de les diapositives em va costar molt de seguir. Sembla que ara el que el preocupa és la política agressiva de patents de Blackboard que està patentant fins i tot el terme “pissarrí”. Vam coincidir amb l'Imma Vilatersana, a qui en Joan Codina coneixia de Mataró, i amb els Xtec boys, entre d'altres.

Més entenedora fou la xerrada d'en Martin Langhoff que ens tornà a il·lustrar sobre l'esdevenidor de Moodle: la interconnexió de màquines i la compartició de recursos. Ens explicà amb detall els projectes en què estan immersos Elgg i ePrints, entre d'altres. Arran de les preguntes acabà, finalment, parlant de patents i citant la frase d'en Newton Si mai he vist alguna cosa més enllà és perquè he estat damunt les espatlles de gegants. Mai no partim de zero, sempre tenim una base de coneixement social que no té autor, preu ni patent, i per poc que avancem ,sempre serà gràcies a aquest treball previ dels “gegants.”

Després d'un cafetó, on coincidirem amb l'Imma Barrientos, la Mariona i altra gent d'Xtec, vaig ensopegar-me en Jordi Perales amb qui tenia ganes de parlar. La pausa fou breu i, a continuació, vingueren els Xtec boys: la Sara Arjona presentant el mòdul d'integració dels Quaderns Virtuals a Moodle, l'Albert Pérez explicant la integració de la intraweb i Moodle i, finalment en Francesc Busquets explicant que ara les activitats JClic poden lliurar la qualificació a Moodle. Tots tres són projectes molt interessants que, tant de bo, auguressin una etapa en què el Departament d'Educació es prengués Moodle seriosament. Tanmateix, i malgrat els esforços dels tres companys, en tinc força dubtes perquè no veig un compromís real amb el programari lliure, només el trobo anecdòtic. Ja en parlaré un altre dia amb més calma.

En acabat en Vicent Campos, una persona de la qual he vist força coses, com ara els Quaderns digitals que edita des de fa tant de temps, ens explicà com n'està d'encantat amb Moodle no solament per l'edició dels articles sinó en el seu treball diari en una petita escola de València. Ho vaig trobar entranyable i em vaig adonar que és ben cert allò que he dit més amunt sobre els gegants: en Vicent n'és un d'aquests gegants que se n'ha fet un tip de pencar.

A continuació hi hagué una presentació molt ràpida de l'Àlex Letosa, un noi que vaig tenir en la primera edició del curs eLearning amb Moodle i que fa un treball magnífic amb adaptacions curriculars i atenció a la diversitat a Cardedeu. Va ser un plaer sentir-lo.

A l'hora de dinar ens ajuntàrem en una taula tot de gent d'Xtec i estiguérem dinant i fent-la petar tan tranquils. El sentit d'aquestes trobades és ben bé aquest: trobar-se amb gent i xerrar d'allò que ens interessa.

I després de dinar la MoodleXtecMoot.

L'Àngels Mustienes va agafar la idea, que originalment era d'en Jordi, i l'ha dut a terme fins a les darreres conseqüències. No solament va estar en contacte i seguint les trameses de pòsters, sinó que s'ha cuidat de l'edició i ha estat contínuament en contacte amb en Javier Legarreta de l'organització. Jo només li he donat suport moral en la majoria de casos i poca cosa més. Té una capacitat de treball fora de tota mida.

Va anar molt bé, teníem una sala on s'acomodaren els assistents i explicàrem en poques paraules el sentit de comunitat que veiem necessari a Moodle. No pot ser que no obrim el nostre treball als demés, si ho féssim ens estalviaríem feina i podríem dedicar-nos a millorar el nostre treball, en lloc de partir cada cop de zero. Els materials estan fets, dediquem-nos a pensar i buscar activitats motivadores i compartim les experiències que haguem tingut. Tant se val que siguin bones o dolentes, és igual, s'aprèn de totes.

Hi havia 18 pòsters i la majoria van ser presentats pels seus autors. Les experiències eren força diverses i enriquidores. Em va encantar especialment la d'en Jordi Barreda que sosté (i amb raó) que Moodle no és adient per a l'alfabetització digital de les persones adultes. Proposa un sistema de repositori d'objectes d'aprenentatge que es poden seqüenciar a gust del professorat.

També fou força interessant la de la Mariona, que crec que és un valor de futur molt interessant i que hauríem de cuidar i potenciar; jo ho faré en la mesura del possible.

Presentàrem la comunitat que hi ha darrera de phobos.xtec.cat/moodle i no ens cansàrem de repetir tant l'Àngels, la Irene i jo mateix, la necessitat de donar-li continuïtat a través de la compartició de materials. La Irene té una proposta molt interessant que podríem tirar endavant.

Després de les exposicions orals passàrem a la sala de pòsters on continuaren els contactes personals a quin més interessant. Vaig conèixer la Remei Camps, autora del curs d'introducció a Moodle que utilitzo sense rubor per mostrar què és i què fa Moodle; una autèntica troballa. També vaig saludar l'Àlex Letosa i estiguérem parlant força estona amb en Josep Bayo de Banyoles sobre llenguatge TeX; el vaig convidar a col·laborar en la traducció/adaptació del glossari sobre TeX.

Quan s'acabà, hi havia un petit berenar i, com que només quedava el comiat oficial, ens acomiadàrem i vam tornar cap a Barcelona amb en Josep Verd i un company seu de Mallorca. Va ser força interessant la xerrada sobre la imposició de Moodle amb què s'han trobat i el viatge se'ns feu ben curt.

Segur que em deixo per esmentar força gent amb qui he parlat, m'han saludat o, simplement m'han dit: “Escolta, que faig servir els teus materials, no et fa res, oi?”. I tant que no em fa res, al contrari, n'estic força orgullós i el que m'agrada és precisament això: que siguin útils i es facin servir. Per què els vull dins d'un calaix criant pols?

L'any que ve la MoodleMoot serà a Extremadura. A veure si m'hi arribo.

Etiquetes de comentaris:

dimarts 19 de setembre de 2006

primer apunt de la MoodleMoot

En poques paraules: un èxit. Molt interessant la trobada, no solamnet pels coneixments i retorbaments que s'hi fan, sinó també per la pluja d'idees a què un està sotmés.

Un èxit organitzatiu de la URV, gràcies Xavier, i un èxit de participació amb presentacions força interessants.

Pel que fa a la MooldeXtecMoot que des del març que s'estava gestant, molt interessant. Ha vingut força gent no solament aescoltar sinó a presentar els pòsters. Realment som un país de pencaires que no ens aturem davant de res.

Cansat però molt content.

Etiquetes de comentaris:

divendres 15 de setembre de 2006

Preparant la MoodleMoot

Ja s'acosta, ja ve, ja hi som! Dilluns i dimarts se celebra a Tarragona la MoodleMoot. I nosaltres, moodlers catalans i d'Xtec, ens trobem dimarts a la tarda a la MoodleXtecMoot.

Ja tinc ganes d'anar-hi, tot i que em queden coses per preparar. Penso que pots ser molt interessant i ja he quedat amb un parell de persones per fer-la petar. Em sembla que recollirem una pila d'idees interessants, no solament sobre Moodle, sinó ensenyament amb TIC en general.

I, sobretot, el contacte humà. Digueu-me pagès, però el fet de trobar-te cara a cara amb gent amb qui has tingut contacte virtual té una màgia especial. Normalment la trobada cara a cara supera amb escreix els contactes virtuals, tot i que són molt rics. Potser és el fet de trobar ànimes germanes el que fa que valgui la pena anar-hi.

Etiquetes de comentaris:

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons