25è aniversari del microprocessador, 25 anys de la segona revolució industrial

Aquest any el microprocessador celebra els seus 25 anys. A partir d'ara el nom de Ted Hoff ha de figurar en el llibres com un dels inventors més decisius en la nostra història més recent.

Va ser a la multinacional Intel que l'any 1971 un treballador anomenat Ted Hoff posava a punt el microprocessador 4004 amb 2.300 transistors i que podria executar 60.000 operacions per segon. Avui en dia també Intel ha posat a l'abast de tothom el Pentium Pro no gaire més gran i amb 5 milions de transistors i capacitat per executar 200 milions d'operacions per segon.

Segons la pròpia empresa Intel per al seu descobriment va fer falta intuïció, voluntat de canvi y molta sort.

Una mica d'història:

A finals dels anys seixanta, Bob Noyce inventà el circuit integrat. Això permeté la miniaturització d'una circuiteria elèctrica en un chip de silici. Intel es va proposar substituir la memòria de nucli magnètic per la memòria de semiconductors. Amb això s'aconseguia un tamany molt petit, molt altes prestacions i menor consum energètic.

En la mateixa època, l'empresa nipona Busicom va encarregar a Intel el disseny d'un conjunt de 12 chips per a una família de calculadores. Ted Hoff dissenya aleshores un component lògic monolític universal que recuperava les instruccions d'aplicació en una memòria de semiconductors. Havia nascut el microprocessador 4004.

A partir d'aquí l'evolució és contínua.

(Extret de l'article de David Bravo: El microprocessador cumple su primer cuarto de siglo de la revista PC Media, número 30, desembre de 1996)