Base documental d'Història Contemporània de Catalunya.
Restauració-2 (1898-1931) -
 

Font:
SALA, Jordi (compilador): Receptes i Remeis dels avis de la Torre. Centelles. 5ª. Trobada dels Morell (1r. de Maig de 1997). Edició Particular.1997. 44pp.


Comentari:
La Torre és una casa de pagès situada a l' Oest del terme municipal de Balenyà (Comarca d' Osona). Des de principis de segle i durant molts anys va ser habitada com a masovers pel matrimoni format per en Lluís Morell i la Maria Paixau amb 9 fills, 5 filles i 4 fills.
En el text es descriu la quotidianitat de l' alimentació d'aquesta família de pagès en el primer terç del segle XX que per extensió es podria escampar a altres famílies de la zona. Aquesta informació ha estat elaborada a partir de la transmissió oral, recollida entre els fills i le filles de Lluís Morell i la Maria Paixau.
Haig d' agrair, en concret, a Jordi Sala i Morell i a Carme Coromina i Morató i , en general, a tots els integrants de la família Morell, procedents de la Torre, la possibilitat de publicar aquest text en aquesta Base Documental.

Text:

LA CUINA DEL AVIS

El menú diari era senzill i econòmic, fet a base de patata i escudella i carn d' olla. Un exemple del que se solia menjar cada dia de la setmana seria:
Esmorzar. Sopa bullida i/o patates aixafades amb rosquillons de cansalada. O farinetes. Llet i cafè. Els homes de vegades prenien la barreja per desdejunar-se, o un tupí de vi calent.
Dinar. Escudella i carn d' olla sempre. Al caldo hi solia hacer cansalada, ossos d' espina, pilota i verdura. La cansalada de la carn d' olla es podia menjar després per berenar fregida ben rossa i era molt bona. En acabat es prenia cafè, un dels beuratges preferits de la família . I aiguardent a les festes.
Berenar. Pa i mel, pa amb arengada, pa amb oli i sal, o pa amb poltruc. Si s' estava fent una feina al camp el berenar es convertia en "beguda" i menjaven un plat més fort i cuinat.
Sopar. Patates aixafades i un tall de cansalada. O patates amb pela, de vegades tallades a daus i fredes barrejades amb trossets de ceba, pebrot i tomàquet. Es feia i se servia en una cassola gran. Si al vespre hi havia patates o farinetes bullides, l' endemà per esmorzar es feien fregides amb cansalada per variar la forma i el gust.
Per sortir de la rutina i celebrar la festa, els diumenges menjaven arròs a la cassola i conill.
Les olles, cassoles, escorredores i altres atuells de la cuina eren principalment d' aram i terra cuita. Els cullerots, culleres i forquilles per cuinar eren de fusta, i els cuberts que s' empraven per menjar d' alpaca.
Les paelles tenien mànecs molt llargs per no cremar-se quan cuinaven ja que la majoria de coses es coïen al foc a terra, o, si calia, amb un tres peus damunt de les brases.
Els gots pràcticament no s' usaven. Es bevia en porró i en càntir. L' aigua de beure la solien anar a buscar a Font Rodona, a mitja hora de la casa, amb una burra que duia el càntirs en unes sàrries. Tanmateix per rentar agafaven l' aigua d' unes basses que en deien El Biot, més a prop de la Torre.
La iaia procurava que sempre hi hagués alguna gallina o algun pollastre per matar en cas que algú es posés malalt i així poder-li fer "caldo".
L' altre espai que acompanyava tota cuina era naturalment, el rebost. Hi guardaven penjades en barres les llangonisses, els poltrucs i les butifarres; en pots, gerres o olles el porcs confitat de la matança; sacs de mongetes i cigrons; geres de mel; en un armari enreixat amb tela metàl.lica els formatges. I més coses. (5-7 pp.)


 
 

Tornar a la pàgina inicial

Tornar a índex d' etapa