Pàgina personal d'en Jaume Rubio Sànchez  

PÀGINA INICIAL

ASSESSORIES

ENTRETENIMENTS

EDUCACIÓ FÍSICA 

LINKS D'INTERÈS


corredo.gif (40187 bytes)corredo.gif (40187 bytes)corredo.gif (40187 bytes)corredo.gif (40187 bytes)corredo.gif (40187 bytes)

EL PITXI O EL BEISBOL ESCOLAR

El Pitxi o Beisbol escolar és un dels jocs esportius que més acceptació té en el meu Centre. És un esport on participen tots els membres de la classe alhora. Les qualitats físiques que requereix són assolides per tothom o sinó és poden adaptar a alumnes de necessitats educatives especioals sense  modificacions substancials de les normes generals (distància de tir. raqueta en lloc de bat...).

Nosaltres el juguem de la següent manera:

  1. Formen dos equips de 10 o 12.
  2. Un equip és l'atacant i l'atre el defensor. L'equip atacant surt de la zona de joc i numeren la seva sortida per batejar. L'equip defensor ocupa tot l'espai disponible de joc i numeren la seva participació per tirar la bola al batejador atacant.
  3. L'acció de joc és la següent:
    1. El jug. def. en base de pitxi tira la pilota al jug. at. batejador a una alçada entre la cintura i el cap.
    2. El jug. def. té tres oportunitats per tirar una bola bona, sinó és així el batejador passa a primera base. Si aquesta base estigués ocupada per un altre jug. at. aquest últim avançaria una base per deixar lloc al batejador.
    3. El jug. at. també té tres oportunitats per batejar una bola que hagi estat tirada en condicions correctes, sinó ho fa queda eliminat. Si la bola no ha estat tirada correctament però el jug. at. batejador la bateja converteix la tirada en bona.
    4. En el cas de que un jug. at. batejador colpegi la pilota ho ha de fer de manera que aquesta sorti de l'àrea marcada (àrea de balonmano o de porteria de futbol sala aproximadament). Sí és així haurà de correr fins a primera base o les següents sempre que quan arribi la pilota al pitxi el jugador no es trobi fora de base. Si quan la pilota és batejada correctament però es recollida per un jug. def.abans de tocar a terra el jug. at. batejador queda eliminat. També si quan la pilota arriba a pitxi, que no pot sortir mai de la seva base, aquest aixeca la mà i crida pitxi.
    5. Quan un jugador ha passat per les quatre bases es torna ha posar a la cua per seguir batejant.
  4. L'equip atacant ho fa fins que no queda ningú per batejar. És en aquest moment la puntuació és la suma de les curses fetes per tots els jugadors més la base més alta (exemple: 9curses i dues bases). A continuació l'equip defensor passa a ser equip atacant intentant superar el número de curses i bases de l'equip que l'havia atacat abans.
  5. L'espai joc que nosaltres fem servir és tota l'amplitud del pati inclós els voltants de la pista poliesportiva que tenim. Fem servir com referències els següents llocs:
    1. Entre pals de porteria batejador.
    2. Punt penalti futbol sala, zona de llançament de pilota .
    3. Àrea porteria de futbol sala com zona que cal superar en el bateig.
    4. A mig camp extrems dret i esquerre bases 2 i 3. Las bases 1 i 2 a uns 15 metres anteriors al mig camp. (veieu el dibuix per situar-se).
  6. El material més adequat és una pilota de plàstic no gaire pesada i una paleta de fusta per iniciar-se. La pilota que no boti gaire inicialment. Després es pot passar a pilotes de fronton-tennis i paleta . Quan ja tenen prou habilitat i estrategia es pot introduir el bat de beisbol i la pilota de beisbol.
  7. Algunes estratègies de joc són:
    1. Cal distribuir molt bé tot el terreny de joc . Cal intentar agafar el màxim de boles a l'aire.
    2. Quan una bola arriba a terra i lluny cal que tothom des de on es trobi es situi fomant una línia que vagi des de la pilota fins el pitxi per assegurar millor les passades que faran arribar la pilota al pitxi.
    3. Sempre hi ha d'haver un jugador darrera de pitxi per si aquest últim perd la pilota en una passada llarga.
    4. Tots els jugador atacants quan colpegin la bola no han de perdre el temps mirant sí és bona o no la pilota batejada. Cal correr a primera base o a la següent i si aleshores no s'ha tallat la jugada seguir tantes bases com es cregui posible assolir.

    pitxi.jpg (26929 bytes)


    EL RUGBY A L'ESCOLA

    El rugby escolar por ser un dels esports que millor poden ajudar al treball cooperatiu entre els membres d'un equip. També és un bon joc pel treball de velocitat, canvi de ritmes i direcció...Les normes que apliquem al nostre centre  són les següents:

    1. L'objectiu del joc consisteix en fer arribal la pilota, de rugby, darrera de la marca de fons deixant-la amb la mà plantada al terra. Això significa 1 punt o tanto. Quan es marca un tanto hi ha la posibilitat de fer un assaig de cop de peu consistent en passar la pilota per sobre del travesser de les porteries de hanbol (podem posar dues piques als postes verticals de manera que limiten amb més claretat l'amplada per on cal que passi la piolta. El punt de llançament pot ser el mateix de cop fran del hanbol o punt penalt del futbol sala. La puntuació d'un assaig de peu és un altre punt o tanto. L'equip que fa més tantos és el guanyador.

    2. Els partits els faig de 20 mínuts, 8 en un camp, 8 en l'altre i 2 minuts de descans.

    3. Els equips estant formats de 5 a 8 membres.

    4. Cada membre porta al darrera, penjant de la cintura, una cinta que al menys queda lliure uns 30 centimetres per fora del pantaló.

    5. La pilota no pot ser passada a un jugador del mateix equip si aquest està pel davant de la pilota. Unicament es pot obtenir la pilota, estant pel davant de la pilota, d'un company d'equip si la pilota ha estat colpejada amb el peu.

    6. Un colpeig de peu sempre a de ser tenint la pilota a les mans, per tant colpejar la pilota que està al terra amb el peu és falta d'expulsió i perdua de la posesió de la pilota(1 minut).

    7. Per arribar a fer un tanto cal que la pilota així estat al menys en mans de tres jugadors del mateix equip quan aquest equip és el que ha iniciat la jugada. En jugada de contraatac no calen les tres passades. Un jugador quan intercepta una passada de lequip contrari que ha iniciat la jugada, pot si vol fer tanto sense fer cap passada a cap membre de l'equip.

    8. L'inici d'una jugada s'inicia des de darrera de la pròpia ratlla de marca amb un colpeig de peu que no pot ser un autopase. Els membres de l'equip contrari tenen que estar situats per darrera de la seva pròpia ratlla de marca i no poden iniciar l'avançada defensiva fins que l'equip contrari no dóna la patejada d'inici.

    9. El mode de defensar consisteix en tallar passades. També es talla una jugada d'atac quan se li pren la cinta al jugador que porta la pilota. En aquest moment la pilota passa a mans de l'equip que ha pres la pilota i inicia jugada des de la banda. A l'alçada d'on es va prendre la cinta al jugador contrari.

    10. Quan un jugador amb intenció de prendre la cinta el que fa es agafar al jugador portador de la pilota se'l sancionarà amb falta d'expulsió (1 minut). Per tant en cap cas  pot haver contacte entre jugadors.

     

     


CONTINUAREM INFORMANT DE LES NOSTRES EXPERIÈNCIES ESPORTIVES I D'EDUCACIÓ FÍSICA