Arboretum


Arbutus unedo

Cat.: Arbós

Ericaceae


Descripció: Arbust o arbret perenne. De 1-5 m. d'alçada, podent arribar de vegades als 8 m., presenta una capçada oval o trasovada i la seva escorça vermella-terrosa és prima, agrietada, escatosa i es desprèn a tires.

Fulla: Coriàcies amb el marge asserrat, de 4-10 cm. de longitud i fulles oblongo-lanceolades. Flor: Hermafrodita, disposada en panícula i de color blanc. Pètals soldats en forma de bossa amb 5 petits lòbuls i 10 estams coberts per la corol·la. Fruit: En baia esfèrica, granulat en la superfície, de 20-25 mm. i de color groguenc al principi i vermell en la maduració, època en la qual és comestible.

Fenologia, origen i distribució: Floreix a la tardor, principis d'hivern i la maduració es produeix un any després. S'extèn per tots els països que envolten la Mediterrània, les illes d'aquest mar, Portugal, Canàries i Irlanda.

Utilitats: Amb els fruits d'aquesta planta es preparen confitures i es proporcionen begudes per fermentació o destil·lació en presència d'alcohol. És molt apreciat com a espècie ornamental per jardins i parcs degut a la bellesa del seu fullatge, flors i fruits.

INDEX ARBORETUM Camellia japonica