Arboretum


Ginkgo biloba

Cat.: Ginkgo

Ginkgoaceae


Descripció: Arbre ornamental caducifoli, de 25-30 m. d'alçada, podent arribar fins als 40 m. . El tronc és dret i robust, de fins a 3-4 m. de circunferència. L'escorça és prima i de color grisenc, la qual s'agrieta i es fa rugosa en els exemplars més vells. La capçada és cònica o piramidal en els exemplars més joves i aovada o arrodonida en els de més edat.

Fulla: Fulles agrupades en la terminació de brots laterals curts i gruixuts en forma de ventall de 4-10 cm. de longitud, i sovint amb una escotadura central que les divideix en dos lòbuls. Té nervis molt fins disposats radialment, i són d'un color groc daurat a la tardor i verdes per un igual a les dues bandes. Flor: Dioiques. Les masculines són grogues i reunides en aments petits; i les femenines estan solitaries. Fruit: Ametlla que conté una llavor ovoide, de color marró groguenc en la maduresa, molt carnosa en l'exterior i endurit en l'interior; de forma que s'asembla a una drupa amb una olor molt desagradabe. Té el tamany d'una pruna d'uns 2.5 cm.

Fenologia, origen i distribució: Floreix a la primavera, al temps que produeix les fulles. Les llavors maduren al setembre o a l'octubre, no obstant els òrgans reproductors estan preformats molt abans. Procedeix de Xina. Al Japó aparegué fa uns cent milions d'anys. Es cultiva molt en regions temperades.

Utilitats: Sovint és plantat als jardins com a arbre ornamental. Durant molts anys va ésser tingut per arbre sagrat entre els xinesos i el seu cultiu secular en monestirs budistes és el que, de ben segur, ens l'ha conservat fins aviu. Les llavors del fruit són comestibles, crues o torrades, amb sabor semblant a la castanya.

INDEX ARBORETUM Jasminum officinale