Arboretum


Olea europaea

Cat.: Olivera

Oleaceae


Descripció: Arbre ramificat des de la base, arbustiu, perenne, de 2-10m. d'altura, de capçada poc densa, i tronc retorçut i amb molts nusos.

Fulla: Lanceolades de 4-10 cm. de llarg, marge sencer i dors platejat, amb els nervis secundaris poc destacats, i són de color verd fosc per l'anvers. Flor: Disposades en petits raïms erectes. La corona és blanca, té 2 estams que sobresurten i 4 pètals que oberts tenen forma d'estrella. Fruit: Drupa. Aovat, carnós, de color verd a fosc, amb pinyol, i mesura 10-20 mm. . El fruit reb el nom d'oliva.

Fenologia, origen i distribució: Floreix a mitjans i finals de primvera, i el seu fruit madura a la tardor. Es distribueix en tota la zona mediterrània, en la qual es considera a l'olivera com al símbol del clima mediterrani.

Utilitats: L'olivera és un arbre freqüentment cultivat. Ja a l'Antiguitat era el principal arbre cultivat de l'Europa meridional. Del fruit de l'olivera se n'obtè l'oli d'oliva que constitueix un 50% del fruit madur. Alhora també, les olives preparades amb diverse herbes i salmorra acompanyen molts plats de l'Europa meridional.

INDEX ARBORETUM Pinus halepensis