Com ho hem fet?

Un cop vam rebre l’encàrrec de realitzar les fotografies estereoscòpiques de la ciutat de Lleida, vam procedir a organitzar les tasques necessàries per a dur a terme el projecte. Calia triar els llocs a fotografiar, organitzar els itineraris i el calendari de les sortides. El fet que alguns dels llocs a fotografiar eren interiors d’edificis, va fer necessari demanar autorització als responsables d’aquells edificis per tal de poder accedir a les seves instal•lacions, fotografiar-les i reproduir posteriorment les imatges obtingudes; d’aquesta tasca se’n encarregà el professor J. Sanfeliu. . Definits els itineraris i el calendari, ens vam dividir en grups i vam començar a fotografiar els diferents indrets de la nostra ciutat. Per a cada imatge anaglífica havíem d’obtenir dues imatges de l'objecte a fotografiar mitjançant dues càmeres digitals (Olympus Camedia C-50 Zoom) situades una al costat de l’altra sobre un trespeus (Figura 11 i 12).

 

Figura 11. Conjunt de dues càmeres fotogràfiques utilitzat per a obtenir les imatges estereoscòpiques d’aquest treball Figura 12: Una part dels membres de l’equip realitzen una de les fotografies estereoscòpiques

Després de cada sortida, al tornar a l’Institut, calia descarregar les fotografies a l’ordinador, classificar-les i organitzar-les en directoris per procedir posteriorment al muntatge dels anaglifs amb l’ajut del programa (3D Stereo Image factory T plus) (Figures 13 i 14).

Figura 13: Una part dels membres de l’equip realitzen el muntatge de les fotografies estereoscòpiques al laboratori de l’Institut Figura14. Captura de pantalla del programa de muntatge de les fotografies estereoscòpiques utilitzat en aquest treball.

En total hem obtingut més de 3000 parells estereoscòpics dels que després del procés de selecció n’han sortit les 300 fotografies lliurades amb el diari Segre

 

Passos a seguir per muntar els anaglifs amb “3D Stereo Image Factory T plus”

1. Obrir el programa

2. Obrir la imatge de la càmera esquerra: per això triarem les opcions “FILE”, “OPEN”, “LEFT SOURCE IMAGE” i llavors se'ns apareixerà la carpeta que conté les fotografies i triem la que més ens agradi.

3. Repetim el mateix procés per al parell fotogràfic corresponent a la càmera dreta: per això triem les opcions “FILE” , “OPEN”, “RIGHT SOURCE IMAGE” . Un cop fet això, a la pantalla podrem veure les dues imatges del parell fotogràfic.

4. A continuació situem els eixos-guia sobre un punt comú en els dos fotogrames.

5. A continuació elegim l’opció “RT preview as color anaglyph”.

6. I triem l’opció “RT preview”. En la zona esquerra de la pantalla hi ha unes fletxes que permeten desplaçar una imatge respecte de l’altra fins a aconseguir el “stereo alighment” correcte.

7. Quan observem que la imatge està al nostre gust cliquem en la pantalla i tornem al menú principal.

8. Després procedim a enquadrar la fotografia i tallar el que sobra amb l’eina “tisores” situada al marge esquerre de la pantalla.

9. Finalment elegim l’opció “RT Preview” i observen, amb les ulleres especials la fotografia.

10. Per a acabar el projecte cliquem en la pantalla, tornem al menú principal , i guardem la fotografia (“FILE”, “SAVE AS” , “COLOR ANAGLYPH” ,“R/B-OVER RIGHT EYE.”

11. Donem la resolució màxima, posen nom al fitxer i el guardem al disc dur com a jpg

12. El darrer pas va ser triar els millors anaglifs, preparar una petita descripció i lliurar textos i imatges al diari “Segre” per a procedissin a la seva impressió.

PERÒ, COM QUE LES IMATGES PARLEN PER ELLES MATEIXES, MILLOR VEIEU ELS RESULTATS DEL NOSTRE TREBALL A LES FOTOGRAFIES DEL COL•LECCIONABLE “LLEIDA EN RELLEU”