<<

menú


OBSERVACIÓ DE CRISTALLS EN LÀMINA PRIMA

 

Les làmines  primes poden ser observades de maneres diferents:

AMB LLUM NORMAL

Si el microscopi no disposa de filtres polaritzadors, l'observació de la  làmina prima permet distingir fàcilment sols aquelles substàncies/minerals que tenen un fort color o són opacs mentre que la mayoria són transparents. Si la preparació està formada per una sola substància, al ser el Ir igual en totes les zones gairebé no s'observa diferències.

AMB LLUM POLARITZADA

Si el microscopi disposa solament del filtre polaritzador i fem girar aquest, la llum polaritzada que travessa la làmina prima experimenta canvis de color i intensitat (pleocroïsme) quan el mineral/substància és anisòtrop.

AMB POLARITZADORS CREUATS

Quan el microscopi disposa del filtre polaritzador i de l'analitzador i aquests estan en situació  creuada (els plans de  vibració dels dos filtres formen angle recte) es poden diferenciar dues situacions possibles: els minerals isòtrops, com que  són monorrefringents no modifiquen el pla de vibració de la llum i, per tant, el camp microscòpic és fosc; en els minerals anisòtrops, com que són birrefringents, la llum polaritzada que els travessa es divideix en dos raigs amb velocitats de propagació diferents i plans de vibració perpendiculars. La llum que travessa els cristalls i vibra en plans paral·lels als de l'analitzador no arriba als ulls de l'observador (fase d'extinció), mentre que les que no ho fan poden ser vistes per l'observador. L'extinció de la llum que passa per un cristall anisòtrop pot observar-se quatre cops en un gir complert del polaritzador (360º).

 

Fig 19 . La rotació del analitzador respecte de polaritzador origina una progressiva disminució de la  llum que arriba a l'observador, des de la posició de filtres paral·lels (a) fins a la posició de filtres creuats (d)