Ramon Llull

 

Qui era Ramon Llull? Per què el considerem un dels grans escriptors, pensadors i filòsofs de la cultura occidental? Quina és la seva producció literària? Podríem considerar-lo com el creador del català literari? Per què la literaratura catalana entra tardanament en escena en comparació al panorama europeu? ... Per estudiar qui era Ramon Llull i la seva importància dins de la literatura catalana et proposem les següents activitats.

 

 

Activitat 1

La vida de Ramon Llull és d'allò més sorprenent i apassionant. Per conèixer-la entra a les pàgines web següents:

Biografia de Ramon Llull

Activitat 2

Ara que ja coneixes la biografia de Llull a veure si pots reconstruir l'auca de la seva vida. Per facilitar-te la tasca, hem dividit l'auca en quatre parts:

Primera part

Segona part

Tercera part

Quarta part

Aquesta activitat ha estat elaborada a partir dels materials de "La paret de les auques" de l'IES Pius Font i Quer de Manresa.

Activitat 3

A partir d'ara hauràs d'escriure, així que descarrega el full de respostes.

Ara que ja has reconstruït l'auca, treballarem alguns mots i frases fetes que hi apareixen, així que defineix o esmenta un sinònim per a cada un dels mots i frases fetes que hem extret de l'auca: gestes, senescal, fer-se el jornal, ser de bandera, ser un calavera, bordó de pelegrí, pregon, tenir atenallat, profusió, obrir les parpelles al món, fer escola, poliglot, aixecar el vol, desgavell, deixar-hi la pell, pren la mar, miscel·lània, fer anar de capoll, foll, finar.

Consulta el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans per saber el significat de les paraules anteriors:


Activitat 4

Una de les obres de Llull es titula El cant de Ramon, que el pots trobar clicant aquí. Llegeix el poema respon les preguntes següents al full de respotes:

  • Analitza la mètrica del poema
  • Identifica els següents episodis de la seva vida:
    • Conversió
    • Il·luminació
    • Fundació del monestir de Miramar
    • Solitud i rebuig dels contemporanis

Activitat 5

Una altra obra seva es titula Llibre d'Amic e Amat. Explica breument el llibre al full de respostes, copia algun fragment i comenta'l breument. Trobaràs la informació clicant aquí.

 

Activitat 6

Per acabar, farem una "cacera del tresor". Saps què és? Es tracta de fer una recerca d'informació per internet a partir de la qual hauràs de respondre una sèrie de preguntes. Com que a hores d'ara ja saps moltes coses de Llull, probablement no et caldrà buscar gaire. Respon les preguntes al full de respostes.

CACERA DEL TRESOR