MATERIAL ÀUDIOVISUAL

GEOGRAFIA

http://www.cult.gva.es/cefire

A través del navegador Lluerna podreu accedir a tots els materials dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius del País Valencià. Podeu localitzar-hi els materials que tenim aquí ressenyats.

http://www.xtec.net/cgi/mediateca_crp

Mediateca general dels Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya amb localització de materials.  Podeu localitzar-hi els materials que tenim aquí ressenyats.

Geografia de Catalunya
Durada: 14’ cada video
Sèrie de videos sobre coneixement geogràfic de diferents indrets del país que se’ns mostren a vol d’ocell. La sèrie de videos està formada pels següents capítols: De la Serralada Transversal a les terres de ponent, El passadís prelitoral, El prepirineu, La costa, La Serralada Litoral, La Serralada Prelitoral, La zona d’Olot i Banyoles,  L’aglomeració barcelonina, l’Alt Pirineu, Les planes del litoral, Les terres de l’Ebre i les terres de ponent.
Serralada prelitoral: el Montsant
Durada: 17'00"
L'element aglutinador és el riu Montsant que travessa la serra del mateix nom. Un riu mediterrani atípic, ja que en el conjunt de rius d'aquest règim, és un dels més ben conservats i, per tant, un bon exemple per conèixer la biologia pròpia d'aquest tipus de riu, impossible de trobar en altres indrets del Principat.
Serralada prepirinenca: el Montsec
Durada: 21'
L'objectiu és donar a conèixer el Montsec a partir de tots els elements que el defineixen, i alertar sobre la necessitat que un indret com aquest - poc alterat i de gran interès biològic - sigui respectat.
Zones humides: els aiguamolls de l'Empordà
Durada: 18'
Breu repàs de la regressió, causada per l'acció de l'home, de les zones humides de la Mediterrània occidental.
El penyal d'Ifac
Durada: 27'
El Penyal d'Ifac és un dels punts més carismàtics del litoral alacantí. Coneixerem la història d'aquest paratge natural i les seves característiques geològiques i biològiques.
El Prat de Cabanes-Torreblanca
Durada: 30'
El Prat de Cabanes-Torreblanca és una important franja formada per dipòsits del quaternari. Coneixerem les seves particularitats geològiques i biològiques més destacades.
El Montgó
Durada: 27'
El Parc Natural del Montgó és un dels espais naturals més valuosos del litoral Mediterrani. Coneixerem les característiques més importants de la seva morfologia geològica i biològica.
La tinença de Benifassà
Durada: 28'
La tinença de Benifassar és una de les últimes zones del País Valencià situada en la porció més septentrional del país,  a tocar de Catalunya i Aragó, on la grandiositat de la naturalesa en el seu estat més pur és capaç d'emocionar-nos.
L'Albufera (I)
Durada: 29'00"
Una suggerent i rigorosa aproximació a l'estat medioambiental del País Vlencià Valencià des d'un model ecològic d'anàlisi de la realitat, mitjançant el qual s'explica la profunda interrelació existent entre els sistemes naturals i les activitats humanes.
L'Albufera II
Durada: 29'
El Parc Natural de l'Albufera. Parla de la seva formació i evolució geològica, i també tractarà els tres ambients que constitueixen aquest Parc Natural: la franja de dunes, el llac de l'Albufera i els terrenys guanyats al llac destinats al conreu de l'arròs.
Les illes Columbretes
Durada: 32'
Les Illes Columbretes i la seva activitat volcànica, fet que les converteix en un dels conjunts geològics més interessants de la Mediterrània.
Les salines de Santa Pola i la Mata Torrevieja
Durada: 28'
Les Salines de Santa Pola i les llacunes de la Mata Torrevieja, dues de les tres zones humides més importants de la Península Ibèrica situades al sud de les comarques d'Alacant i dedicades a l'extracció industrial de la sal.
Estanys i llacunes
Durada: 29'
Estudi dels tres tipus d'estanys: - Estanys d'origen glacial de les valls pirinenques. - Estanys d'origen àrtic. - Llacunes litorals. Remarca el conflicte entre els interessos de l'home i la necessitat de protegir l'espai per garantir-ne la conservació.
Parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Durada: 15’

Aquesta cinta primer ens fa una situació del parc i ens descriu les característiques i aspectes que s'han tingut en compte a l'hora de concretar la seva delimitació i les seves àrees perifèriques. Desprès se'ns explica les característiques geològiques, botàniques i la fauna que es pot trobar dins del parc.
El nostre paisatge
Durada: 25’
Explica el temps, els climes i els estatges de vegetació corresponents. Mostra els instruments i les unitats de mesura emprades per a mesurar els factors que determinen el temps. Explica la diferència entre temps i clima, els factors que determinen el clima així com els vuit climes del món i la seva localització a Catalunya, a la Península Ibèrica i al món. Finalment mostra la relació entre climes i estatges de vegetació, i la localització geogràfics d'aquests a Catalunya i a la Península.
Els boscos de Catalunya

Es descriuen les agrupacions boscoses més típiques del país i la seva distribució geogràfica. Es mostren els principals tipus d'arbres i les plantes que els acompanyen. S'analitzen les condicions econòmiques i socials que influeixen en el desenvolupament de la massa forestal del país.

Paisatge agrari mediterrani
Durada: 18'

A partir d'un exemple d'espai agrari típic mediterrani, la zona Masllorenç-Bonastre, al Camp de Tarragona, on es presenten característiques ben definitòries tant en els conreus de secà com en els de regadiu, es fa una anàlisi de l'estructura geogràfica.
Aiguats 62, la catàstrofe més gran
Durada: 30'
Reportatge sobre els aiguats de la nit del 25 de setembre de 1962 al Vallès Occidental. Per primera vegada es poden veure unes imatges cinematogràfiques en color de les conseqüències de les inundacions a Sabadell i a Terrassa. Tot un seguit de testimonis de primera mà exposen com van viure la tragèdia.
Catalunya: territori, població i economia
Durada: 28’
El tema central d'aquesta unitat és una visió general del país. Explica els següents punts: les divisions territorials de l'època romana, medieval i moderna; la divisió provincial del segle XX; la divisió comarcal de la Generalitat republicana; la tornada a la divisió provincial; la divisió comarcal actual; els municipis de Catalunya; municipis rurals i ciutats; la població actual; la immigració a Catalunya durant el segle XX; els exiliats de la Guerra Civil; els sectors econòmics; el creixement del sector terciari; l'índex d'atur; la cura del medi ambient.
Energia hidràulica a Catalunya
Durada: 24’
Aquesta cinta ens fa una breu descripció d'evolució que ha sofert el procés d'obtenció d'energia hidràulica a Catalunya, fent referència a les diferents tècniques emprades per aprofitar l'aigua com a font d'energia.
L’energia a Catalunya l’any 2000
Durada: 11’
Aquest vídeo permet donar a classe una visió general del consum de l'energia a Catalunya, mostrant a l'alumnat les diverses tecnologies emprades, les seves aplicacions, les fonts d'energia i la seva importància relativa.
Totxos blancs
Durada: 32’
Recorregut per les comarques del Pirineu català, on la neu ha jugat, i juga encara, el paper de revulsiu econòmic i on el negoci immobiliari, amb la construcció d’habitatges destinats sobretot a la segona residència, és el sector que té més pes.
La Costa Brava
Durada: 38'
Recull imatges inèdites de la Costa Brava des de principis de segle fins als anys 70. A través d'aquestes imatges es pot seguir l'evolució paisatgística i humana de la costa.
Aran: una llengua, un país
Durada: 25'
L’aranès és la llengua oficial de la Vall d’Aran i cooficial amb el català i l’espanyol. A través de la pràctica de les tradicions, la música i la dansa, els esports d’aventura, o l’oferta cultural i gastronòmica, aquest reportatge intenta dibuixar el perfil d’aquesta comarca amb identitat pròpia que forma part de la regió d’Occitània, un gran territori de més de 190.000 km2, que va des del sud de l’estat francès fins a Itàlia.
Comunidad Valenciana Geografía, turismo, arte, gastronomía
Región valenciana, configuración, población y economía, provincias, comarcas y ciudades
Geografia urbana de Castellón : Plaça Major
Espais naturals del País Valencià : El Desert de les Palmeres, La serra d'Espadà , el Fondó, La Font Roja
La Comarca de l'Horta sud: territori i paisatge urbà