MATERIAL ÀUDIOVISUAL

HISTÒRIA

http://www.xtec.net/cgi/mediateca_crp

Mediateca general dels Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya amb localització de materials

http://www.xtec.es/audiovisuals/pagines/socials.htm

videos didàctics d'història i d'art del Departament d'Ensenyament

http://www.cult.gva.es/cefire

A través del navegador Lluerna podreu accedir a tots els materials dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius del País Valencià.

http://www.xtec.es/~aguiu1/socials/index.htm

Videos i films sobre la història de Catalunya

http://www.xtec.es/~aguiu1/socials/index.htm

En aquesta web trobareu himnes, discursos, cançons, arxius sonors

http://www.cult.gva.es/cefire

A través del navegador Lluerna podreu accedir a tots els materials dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius del País Valencià.

http://www.xtec.net/cgi/mediateca_crp

Mediateca general dels Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya amb localització de materials. Hi podreu localitzar els materials que aquí hem ressenyat.

http://www.xtec.es/audiovisuals/pagines/socials.htm

videos didàctics d'història i d'art del Departament d'Ensenyament

http://www.xtec.es/cgi/videoteca

Cercador de videos i documentals

http://www.xtec.es/~aguiu1/socials/index.htm

Videos i films sobre la història de Catalunya

http://www.xtec.es/~aguiu1/socials/index.htm

En aquesta web trobareu himnes, discursos, cançons, arxius sonors

Sapientíssims
Durada: 38'
L'origen i l'evolució de l'home en terres catalanes. Les diferents espècies i la seva cultura material. Les aportacions artístiques prehistòriques i la indústria lítica. La revolució neolítica i les innovacions de l'edat dels metalls. L'arribada de civilitzacions marítimes.
La Prehistòria a Catalunya
Durada: 16’
Paleolític. L'evolució del paisatge. L'home: coves i eines. La caça. Les pintures a les coves. Neolític. L'evolució del paisatge: el clima. Les pintures i les coves. Els metalls. Les tombes megalítiques. Les primeres cases.
Les arrels de la nostra història
Durada: 21’
Ens mostra els jaciments més significatius del paleolític a Catalunya. Fa un recorregut des del paleolític inferior tot cercant les arrels humanes a una terra històrica. Estudi dels factors que determinaren les condicions de vida i els medis de defensa i supervivència dels primers homes que van habitar les terres de Catalunya. Tècniques i instruments que feien servir per aquestes tasques.
Els grecs a Catalunya
Durada: 13'
L'arribada dels grecs a Catalunya abans de la nostra Era i l'establiment de les colònies comercials. Empúries, les diverses ciutats, la seva estructura i urbanisme. L'art elaborat. El comerç i les relacions amb els ibers.
El Museu d'Arqueologia de Catalunya (Empúries)
Durada: 6'

Un recorregut per Empúries, porta d'entrada de la civilització clàssica. A més de la visita comentada, els nois i les noies passen per tallers i visionen pel·lícules d'Història.
Roma a Catalunya
Durada: 18'
El pensament i l'obra dels romans ha quedat integrat de tal manera al país que la romanització es pot considerar la primera fita definitòria de la història de Catalunya. El vídeo s'inicia amb la descripció del món ibèric, la influència dels colonitzadors grecs i l'arribada dels romans i s’hi recullen els principals monuments d'arreu de Catalunya i en mostra els elements més significatius de la cultura, història i art romà.
Tarraco
Durada: 25'
Vídeo didàctic amb reconstruccions virtuals dels principals monuments de la Tarraco del s. II dC..
La petja romana
Durada: 25'
Aquest episodi fa un recorregut cronològic que va des de l’arribada dels romans a Catalunya (218 aC) fins a la crisi de l’imperi, el 476. El documental descriu com els romans, després d’expulsar els cartaginesos, va haver de sufocar diverses revoltes dels pobles indígenes (ibers i celtes). Però aquests pobles van sucumbir al poder de Roma. El nou imperi imposa no tan sols la seva organització social i política, sinó també els costums, la cultura i l’oci.
Els ibers
Durada: 14'00"
S'exposen els orígens de la cultura ibèrica sota la influència dels grecs i dels fenicis. Se'n descriu l'economia i l'hàbitat, els déus i les creences, l'escriptura i l'art, així com també la guerra i l'organització territorial en tribus.
Un poblat ibèric reconstruït (Calafell)
Durada: 6'

En aquest programa farem una visita al poblat ibèric de Calafell, el qual ha estat reconstruït per tal de poder veure com vivia la gent fa dos mil cinc-cents anys..
Guifré el Pelós
Durada: 7'

El comte Guifré va ser el primer comte hereditari en el territori català. Va iniciar una tasca repobladora en l'actual Catalunya central i s'enfrontà als àrabs, procés que permeté, amb el temps, constituir una estructura política pròpia.
Jaume I: Un rei, una crònica
Durada: 25'
Mitjançant la representació del rei Jaume I dictant la Crònica, aquest vídeo fa un repàs a la història de Catalunya al llarg del s. XIII.
L'Islam a Catalunya
Durada: 19'
La civilització musulmana a la Catalunya medieval. Les diverses manifestacions culturals. La ciutat. L'economia. L'artesanat, com a part important de les activitats urbanes. El taller, centre de treball que es troba al mercat. Les tècniques agrícoles i els productes de conreu.
De les arrels a la Diada (del segle XII al 1714)
Durada: 13'
Catalunya mostra ja des dels seus orígens una forta tradició representativa. En temps dels comtes, aquests tenien per costum fer consultes als diversos estaments del país. Un altre exemple més institucionalitzat són les Assemblees de Pau i Treva.
El Castell de Montsonís
Durada: 5
'
El Castell de Montsonís. Les torres de defensa, els merlets i les masmorres. Un passeig per la història.
De traginers a mercaders
Durada: 14'
Recorregut històric del s. X al s. XIV a Catalunya, amb el fil conductor d'un personatge imaginari, que primer és pagès i després passa a la ciutat de Barcelona, que és el rovell de l'ou dels negocis: negocis que reis i mercaders tiren endavant junts. D'aquesta entesa i col·laboració surten les institucions comercials i el Govern de la Corona catalana.
Catalunya dins la monarquia hispànica
Durada: 26'
La monarquia hispànica ha tingut, al llarg dels segles, una relació més o menys directa amb les institucions del Principat. En aquest capítol es repassen els moments clau i els monuments o edificacions més emblemàtics testimonis d’aquesta relació.
L'Onze de Setembre
Durada: 22'
A partir d'una manifestació actual d'un 11 de setembre, un avi explica a la seva néta les causes, el desenvolupament i les conseqüències de la Guerra de Successió (1700-1714), referint-se especialment a la jornada de l'Onze de Setembre de 1714.
Una veu nova sobre el gran silenci (1714-1888)
Durada: 13'
A pesar de la desfeta, Catalunya inicia el camí de la normalització. La població creix d'una manera notable, L'agricultura s'especialitza en determinats productes i experimenta una sèrie de millores tècniques. La puixança econòmica i el ressorgiment de Catalunya es fan palesos a l'Exposició Universal de Barcelona de 1888.
La Catalunya industrialitzada
Durada: 25'
Aquest capítol narra el creixement econòmic que es viu a Catalunya durant el segle dinovè. El procés industrialitzador es porta a terme sobretot a partir de la dècada dels trenta. Aquest procés, però, va començar al segle XVIII, amb els beneficis que produeix el comerç antillà i l’augment del dinamisme interior. El documental ens ensenya les diverses mansions amb reminiscències colonials que, com a mostra del seu benestar econòmic, aquests es van fer construir. Catalunya es desmarca d’Espanya pel que fa a l’avenç tecnològic.
Catalunya, la fàbrica d'Espanya
Durada: 25'
La cinta fa un recorregut històric pel procés d'industrialització de Catalunya a través de tres períodes bàsics: abans de 1833, de 1833 fins a finals del s. XIX i el primer terç del s. XX.
Les Bases de Manresa
Durada: 15'
La industrialització de Catalunya ha representat el canvi històric més radical en el model de societat i en les formes de vida. En el vídeo s'hi recull la situació econòmica i social de Catalunya a començaments del s. XIX. S'hi descriu el desenvolupament de l'agricultura, la indústria, el comerç i les comunicacions. Es destaquen especialment el redreçament cultural i l'evolució política que menaren a la formulació de les Bases de Manresa.
Catalunya, un país en transformació (1888-1908)
Durada: 35’

Història política i social de Catalunya a finals del s. XIX i inicis del s. XX. Els avenços tecnològics. Les activitats econòmiques i industrials. El pensament i la llengua. Les arts visuals, l'arquitectura i la música. El modernisme.
Catalunya, els anys 20
Durada: 26’

Síntesi d'història política, social i cultural de Catalunya durant la dècada dels anys vint. Els sectors de treball, les classes socials, el moviment obrer i el pistolerisme, la dictadura de Primo de Rivera, la resistència cultural, els literats, els artistes plàstics, els arquitectes i els músics, el teatre, el cinema i la ràdio. Nous costums quotidians, la renovació pedagògica, l'excursionisme, l'esport, la Segona Exposició Universal de Barcelona, i les noves construccions a Barcelona.
Història de l'energia a Catalunya
Durada: 30'
Reportatge elaborat amb motiu de l'exposició "Catalunya, la fàbrica d'Espanya", a l'antic mercat del Born l'any 1985 i dedicat a explicar el camí seguit a Catalunya en la construcció de les diferents centrals hidroelèctriques i el seu funcionament.
El camí de la república (1888-1931)
Durada: 13'
Les primeres realitzacions pràctiques del catalanisme polític van a legalitzar la situació i a la construcció de partits. Paral·lelament els obrers reivindiquen una major justícia social, i es desenvolupa una intensa activitat terrorista. El segle es tanca amb la pèrdua de les colònies que encara tenia l'Estat Espanyol.
El món del treball a Catalunya
Durada: 22'
Síntesi d'història del moviment obrer a Catalunya. Els episodis i els corrents ideològics principals, des dels inicis de la revolució industrial catalana fins a l'assoliment de la democràcia. Els protagonistes socials. L'emigració a la ciutat. Les fàbriques de vapor i les colònies fabrils. Les condicions de vida i de treball dels obrers. Els sindicats. El moviment obrer i els esdeveniments socials i polítics del s. XX.
De l'exposició del 29 a la postguerra
Durada: 26'
En aquest capítol es narra el període històric comprès entre l’Exposició Internacional del 1929 i les primeries dels anys 40, la postguerra. Amb l’exposició s’obre una nova etapa d’esperança just quan Catalunya recupera l’autogovern amb la Generalitat de Catalunya. La Guerra Civil, entre el 1936 i el 1939, estroncarà totes les vies i imposarà un ordre social, polític, cultural i econòmic molt diferent que es reflexa en tota mena de creacions artístiques i d'obra civil.
Francesc Macià
Durada: 23'
La biografia de Francesc Macià coincideix amb la represa de la identitat política de Catalunya iniciada a la fi del s. XIX i que culmina durant el primer terç del s. XX. La proclamació de la República catalana i la recuperació de la Generalitat són els punts culminants de la seva vida política.
Els fets d'octubre de 1934
Durada: 12’
Els primers dies d'octubre de 1934 es van caracteritzar arreu de l'Estat espanyol i, en concret, a Catalunya, per l'esclat d'una insurrecció contra el govern central de dretes que acabà amb la repressió generalitzada dels seus protagonistes i l'empresonament dels responsables polítics. A Barcelona suposà enfrontaments armats als carrers i l'ocupació militar de la ciutat i de les institucions
Per Catalunya! Vida i mort de Lluís Companys
Durada: 23'
Principals esdeveniments històrics coincidents amb la vida de Lluís Companys: ascens dels moviments populars i del nacionalisme, Setmana Tràgica, Mancomunitat de Catalunya, Dictadura de Primo de Ribera, Constitució d'Esquerra Republicana de Catalunya, Proclamació de la República, Proclamació de l'Estat Català, el Front d'Esquerres, Guerra Civil, victòria feixista, afusellament de Lluís Companys.
Tres anys autònoms i un bienni negre (1931-1936)
Durada: 13'
Resum: Catalunya concep la República Espanyola con una federació de pobles i proclama l'Estat Català. El govern de Madrid no accepta aquesta proclamació i, tres dies després, la República Catalana es transforma en Generalitat, nom de la institució dissolta el 1714.
La guerra civil (1936-1939)
Durada: 13'
El 18 de juliol té lloc un aixecament militar que vol posar fi a la República. En fracassar en una gran part de la península, es converteix en guerra civil. Catalunya es manté en el cantó republicà. La Generalitat augmenta considerablement les seves atribucions en ser-li traspassats molts serveis per part del govern central.
Violència a la reraguarda
Durada: 25'
La repressió a la reraguarda a Catalunya durant la Guerra Civil suposà un allau de violència que tingué lloc al llarg de la guerra, des de l'esclat revolucionari del juliol de 1936 fins a l'establiment del règim de terror organitzat, els darrers anys del conflicte.
El front de l’Ebre
Durada: 35'
En Baptista Mulet, de Gandesa, un dels testimonis que recull aquest reportatge, de petit “jugava a la guerra” amb els seus amics que més tard es jugarien la vida al front de l’Ebre, durant la Guerra Civil espanyola. Amb ell i d’altres personatges es visiten alguns escenaris on es van viure batalles ferotges.
Catalunya sota les bombes
Durada: 7'
Durant la Guerra Civil Espanyola, Catalunya va ser durament castigada per l'aviació feixista. Aquest vídeo mostra els esdeveniments a partir d'imatges dels desastres causats per les bombes i a través del testimoni de ciutadans que els varen viure.
Els nens perduts del franquisme
Durada: 47'
Aquest reportatge analitza un dels episodis més foscos de la història recent d’Espanya: els fills de les famílies republicanes, víctimes innocents del franquisme.
Catalunya sota el franquisme
Durada: 27'
Es fa referència a tots els moviments culturals i identitaris que tenen un paper fonamental en tot aquest procés. Se’n repassen tots els aspectes: arquitectura, indústria, art, educació, etc. En definitiva, s’explica l’evolució històrica a través d’escenaris d’allò més quotidians per a la població catalana.
Del franquisme a la democràcia
Durada: 26’
El tema central d'aquesta unitat és l'últim terç del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Explica els següents punts: la Restauració borbònica i el torn de partits; la pèrdua de les darreres colònies; la Lliga Regionalista; l'obra de la Mancomunitat; la diversificació industrial a Catalunya; la fundació dels sindicats obrers; la proclamació de la Segona República; el restabliment de la Generalitat; l'aixecament militar i el desenvolupament de la Guerra Civil; conseqüències de la guerra.
El maquis a Catalunya
Durada: 58’
Aquest vídeo fa una presentació de l'activitat de resistència armada al franquisme per part del maquis i dels moviments de guerrilla de postguerra en general: la infiltració de grups armats per la frontera, l'aventura de la invasió de la Vall d'Aran, i la descripció directa de les aventures d'alguns dels guerrillers més importants (Marcel·lí Massana, Quico Sabater; Josep Lluís Facerias; Ramon Vila i Capdevila...), centrant-se en la descripció de les seves activitats de guerrilla urbana i rural (sabotatges, propaganda política; atracaments...) i en la de les accions repressives de la dictadura.
Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar (1939-1950)
Durada: 13'
El final de la guerra civil representa l'inici d'una repressió que busca eliminar tot rastre del passat immediat. El mateix president Companys, agafat a França per la Gestapo, és retornat a Espanya i afusellat.
Será tu tierra
Durada: 43'
La immigració a Barcelona durant els inicis dels anys 60. Les difícils condicions de vida: el barraquisme.
La Generalitat restaurada (1970-1980)
Durada: 13'
Síntesi històrica d'aquest decenni, de la descomposició, la lluita armada i la repressió que caracteritzen els últims anys del règim, fins a les reunions dels representants dels partits polítics per elaborar un nou Estatut i la constitució del Parlament i la Generalitat definitiva amb Jordi Pujol com a president.
Desenvolupament econòmic a Catalunya, 1959-1974
Durada: 16'

S'analitzen les magnituds fonamentals del desenvolupament de la política econòmica que s'origina al pla d'estabilització de 1959: la immigració, el creixement demogràfic, les transformacions dels sectors primari, secundari i terciari, les repercussions de l'augment del nivell de consum sobre les formes de vida.
Imatges i fets dels catalans
Durada: 14’ cada video
Conjunt de videos sobre la història de Catalunya. La col·lecció està formada pels següents títols: Anys decisius del sindicalisme a Catalunya, Corpus de sang, Del mall a la màquina, La Mancomunitat de Catalunya, L’aventura deles Amèriques, Orígens del catalanisme politic, Orígens d’un poble.
Breu història de Catalunya
Durada: 25'
Una síntesi de la història de Catalunya, des del paleolític fins a les Olimpíades del 1992, a través d'alguns dels seus episodis més característics: la prehistòria, les colonitzacions de l'antiguitat, la romanització, les invasions i llurs aportacions culturals, els comtats medievals, el naixement polític de Catalunya, etc. fins a la recuperació de la democràcia i de l'Estatut d'Autonomia.
Barcelona: Dos mil anys d'història
Durada: 28'
Breu història de Barcelona, des dels seus orígens fins a les Olimpíades. A través d'imatges dels monuments i dels indrets més representatius de la ciutat, es tracten els fets principals esdevinguts al llarg de la seva història. En alguns moments del vídeo es reconstrueixen espais urbans desapareguts per mitjà d'imatges en 3D generades per ordinador. Globalment s'hi mostren els canvis urbanístics i de la fesomia de la ciutat.
El Palau de la Generalitat
Durada: 20'
El Palau de la Generalitat és la seu del Govern de Catalunya i en aquest sentit simbolitza la sobirania del poble català. La història del Palau és la història de Catalunya. Des del punt de vista institucional, el Palau de la Generalitat acull tota mena d'actes polítics i socials que són un reflex del pols del país.

El Parlament de Catalunya
Durada: 21'
Dóna una visió detallada de les funcions del Parlament de Catalunya, com a institució fonamental de la nostra autonomia.