MATERIAL ÀUDIOVISUAL

HISTÒRIA DE L'ART

http://www.xtec.net/cgi/mediateca_crp

Mediateca general dels Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya amb localització de materials. Hi podreu consultar els materials aquí ressenyats.

http://www.xtec.es/audiovisuals/pagines/socials.htm

Videos didàctics d'història i d'art del Departament d'Ensenyament. Hi podreu consultar els materials aquí ressenyats

El món medieval. L'escultura romànica
Durada: 14'

Les manifestacions artístiques que tingueren lloc a Europa durant els ss. XI, XII i part del s. XIII es coneixen amb el nom d'art romànic. Catalunya és un país que posseeix importants mostres de romànic, tant d'arquitectura com d'escultura i pintura. El romànic català té, d'una banda, trets peculiars i diferenciadors i, de l'altra, acull elements de procedència europea.
El Romànic. L'art feudal
Durada: 23'

Exposició "Catalunya medieval", organitzada per la D.G. del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona l'any 1992. S'hi mostren algunes de les peces de la primera part de l'exposició, "L'internacionalisme en la gènesi de l'art català". A partir de les converses entre un abat i un monjo jove que viatgen de Sant Pere de Rodes a Santa Maria de Ripoll, passant per Girona, es presenten diversos aspectes de l'art romànic.
El gòtic internacional. Lluís Borrassà
Durada: 10'

S'anomena gòtic internacional a l'estil artístic que s'introduí a Catalunya a finals del s. XIV i durant la primera meitat del s. XV. L'iniciador d'aquest estil fou el gironí Lluís Borrassà. L'estètica d'aquest corrent estava influïda pels primitius italians com Duccio i Giotto i pel realisme de la pintura flamenca.
El gòtic, a la recerca de la llum
Durada: 24'

Exposició "Catalunya medieval", organitzada per la D.G. del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona l'any 1992. S'hi mostren algunes de les peces de la tercera part de l'exposició, anomenada "Els segles d'or. Clients i promotors en el gòtic català". A partir de la conversa entre dos mercaders, es presenta l'arquitectura i l'escultura gòtica a Catalunya.
El primer barroc (1600-1670)
Durada: 15'
Una de les derivacions artístiques més importants de la decadència del darrer terç del s. XVI i principi del s. XVII a Catalunya és la introducció tardana i lenta de les formes barroques, amb un desfasament considerable en relació amb el primer barroc a Roma. També hi contribuí la inèrcia del gòtic, molt arrelat al nostre país. En ple s. XVII encara es basteixen esglésies i masies amb solucions gòtiques.
L'arquitectura del barroc
Durada: 15'
En aquest període del segle XVII i XVIII es produeix, en certs camps de l'art català com l'arquitectura decorativa i l'escultura, l'esclat desbordant de les formes barroques, tant en el camp de la plàstica com en el terreny ideològic. La contenció de l'etapa anterior, encara dintre del classicisme, queda desbordada i culmina en aquest període ple de dinamisme i d'expressió apassionada.
L'art civil i militar del barroc
Durada: 15'
A diferència dels períodes anteriors, durant aquesta època l'arquitectura pública es dóna amb abundància i va fortament lligada als esdeveniments polítics. Els Borbó duen a terme una àmplia activitat constructora d'edificis públics i impulsen la difusió dels principis academicistes.
L'art religiós del barroc
Durada: 15'
A principis del s. XVIII i a través d'alguns artistes estrangers de l'efímera cort a Barcelona de l'arxiduc Carles, es comencen a introduir a Catalunya els corrents força difosos en ambients intel·lectuals europeus, que acusaven un cansament de les formes barroques, considerades artificioses i delirants, i un tendència cada cop més accentuada de retorn als mòduls clàssics.
Barcelona modernista
Durada: 30'

El Modernisme és l'expressió artística de la burgesia barcelonina a començaments del s. XX. L'Exposició Universal de 1888 obrí les portes a un nou corrent artístic que donà a la ciutat monuments tan emblemàtics com el Palau de la Música Catalana o la Sagrada Família. La cinta fa un recorregut per l'obra de Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch i Antoni Gaudí.
Gaudí, arquitecte i artesà
Durada: 23’
S’hi estudia la figura de Gaudí i les bases de la seva creativitat artística: formes innovadores inspirades en la natura, tècniques constructives basades en tècniques de construcció rurals, la seva col·laboració amb els artesans.
Síntesi d'Història de l'art de Catalunya
Durada: 27'
Evolució de l'art de Catalunya, des del Paleolític fins a l'època contemporània, mostrant-hi aquelles obres, autors i estils més característics de la Història.

http://www.cult.gva.es/cefire

A través del navegador Lluerna podreu accedir a tots els materials dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius del País Valencià.