EL PINGÜÍ

EMPERADOR

Ordre: Aptenodytes ..............................................................Família: Forsteri                                               

ELS PINGÜINS

Els pingüins són aus marines ovíperes, viuen la major part del temps nedant en els oceans. És més fàcil observar-los durant la temporada de cria, quan arriben a terra per nidar.

Els pingüins s'agrupen en 17 espècies i 6 gèneres, que en la seva major part viuen en l'Antàrtida i en illes subantàrtides. Altres són nadives de les costes d'Austràlia, Sudàfrica i Sudamèrica, així com de les illes Galàpagos (Ecuador).

EL PINGÜÍ EMPERADOR

El pingüí emperador viu a la costa del continent més fred del món: l'Antàrtida.És l'únic ocell capaç de fer cara al terrible hivern polar. A -50º C, es reprodueix a la banquisa, a la superfície glaçada del mar. Després, passa l'estiu a l'aigua.

LA SEVA VIDA

Els pingüins emperador deixen el mar a la tardor (març). Estan molt grassos i caminen balacejant-se en grups per la banquisa. Van fent fila índia cap a les zones de reproducció que, de vegades, són més de 100 Km de la costa. Cada any tornen al mateix lloc on el mar glaçat és més sòlid

Durant el mes d'abril, en la immensa banquisa, es troben uns quants milers de pingüins, tots idèntics. Aleshores, entonen els seus "cants". La femella es posa davant del mascle i el convida a cantar a una sola veu. Així, cada un aprèn a reconèixer el cant de l'altre.

És la femella qui tria el mascle. Un cop s'ha format la parella, ella es passeja per la colònia amb el mascle al darrere, que canta al compàs. Després s'aparellen. Deu dies més tard, la femella pon un ou d'uns 440 grm, i amb el bec, el fa rodolar fins a les potes del mascle. Després se'n va al mar per alimentar-se, perquè fa dos mesos que no menja i ha de reposar les reserves de greix

El pare és l'encarregat de la incubació. Durant dos mesos, porta l'ou damunt les potes, protegint-lo amb un plec de pell que té a la part inferior del ventre. Així, l'ou es manté a 35ºC, mentre a fora, de vegades, la temperatura és de -50ºC. Per resistir el vent glaçat, els mascles s'apinyen els uns contra els altres i es desplacen a poc a poc.

El pollet surt de l'ou en ple hivern antàrtic(juliol). Sense plomes ni plomissol, no pot sobreviure més de dos minuts en el gel. Per això s'arrauleix damunt les potes del seu pare. Ell, que fa mesos que no menja, li dóna el primer menjar secretant una mena de llet des del fons de la gola. Tan bon punt torna la femella, el mascle se'n va a alimentar-se al mar.

A l'agost és la femella qui protegeix el pollet amb el plec que té al ventre. L'alimenta del seu bec, amb una mena de "puré" de peixos i gambes que ella ja ha paït abans. Als 24 dies el mascle torna amb l'estòmac ple. Llavors "entona el seu cant" i espera la resposta de la companya. La parella es troba i la cria aprèn a reconèixer el cant dels pares.

40 dies després de la desclosa (setembre), el pollet pesa 2 quilos i té un atapeït plomissol gris. Ja pot suportar el fred sense la protecció dels pares. Els pollets de la colònia s'apleguen i romanen junts mentre els pares pesquen. Quan bufa i rufaga, s'ajunten fent "pinyes", com els mascles durant l'incubació.

Quan arriba la primavera, el gel es fon. La banquisa s'esquerda. Aleshores, el mar és més a prop de la colònia. La femella i el mascle van al mar i es tornen quasi cada dia per alimentar la cria. Quan tornen, el pollet, que reconeix els xisclets dels pares, els contesta i s'hi acosta movent el cap.

Els pollets tenen 5 mesos. Pesen 15 Kg, és a dir, la meitat que els adults. Els cau el plomissol i els creixen les plomes a les aletes. A finals de novembre, la colònia es dirigeix a l'extrem de la banquisa. Els pingüins salten en grups al mar.

Els pingüins adults s'allunyen de seguida de la costa, arriben a nedar de 80a 100 Km al dia, de vegades es capbussen fins a 530 metres de profunditat. Poden aguantar la respiració durant 10-12 minuts. Així enxampen calamars o gambes. Els joves aprenen tots sols a nedar i a caçar. És estiu i hi ha moltes preses.

Al cap d'unes setmanes a l'oceà, el pingüí fa escala a alta mar, enfilant-se a un tros de gel que flota. Durant més de 4 setmanes, no pot caçar, perquè renova el plomes. Quan han crescut prou les noves plomes, els cauen les velles ja gastades.

Amb les plomes noves, el pingüí es llança a l'aigua disposat a reposar les reserves. Torna a caçar, a menjar i a engreixar-se. Emmagatzema greix a sota de la pell per resistir el dejuni i el fre durant la pròxima estació. Els pingüins adults se'n van cap al sud, pel tal de reproduir-se al lloc on van néixer.

Informació extreta de la revista Reporter Doc