SITUACIÓ

Finlàndia (en finès, Suomi, que significa "país dels llacs"), és una república situada a l'Europa septentrional . Limita :
-Nord: Noruega
-Est: Rússia i el golf de Finlàndia
-Sud: Mar Bàltic
-Oest: Golf de Botnia i Suècia.

Aproximadament un terç del país queda més al nord del cercle polar Àrtic.
L'extensió és de 338.145 km2 de superfície, inclou els 33.145 km2 d'aigües continentals, La seva capital és Hèlsinki (en finès, Helsingfors) és la major ciutat d'aquest país.
La seva longitud:
-1.160 Km de nord a sud.
-540 Km d'oest a est.
Finlàndia està dividida en 12 províncies, cada una administrada per un governador designat pel president . Les províncies són:

1. Uusimaa
2. Turku Ja Pori
3. Aland
4. Häme
5. Kymi
6. Mikkeli
7. Pohjois-Karjala
8. Kuopio
9. Keski-Suomi
10. Vaasa
11. Oulu
12. Lappi

LA BANDERA

La bandera finlandesa mostra una creu blava en un camp blanc. Té dues formes: la bandera nacional (civil) i la bandera estatal.

Un poeta va descriure en 1870 la bandera "el blau dels nostres llacs i la blanca neu dels nostres hiverns"

LA BANDERA NACIONAL

Tots els seus ciutadans finesos gaudeixen del dret de fer onejar la bandera nacional.

LA BANDERA ESTATAL

És igual que la bandera nacional, però, l'escut d'armes de Finlàndia està col·locat en el quadrat on es creuen els braços de la creu. La vora del quadrat és groc.

 

GEOGRAFIA

Finlàndia està situat al nord d'Europa, entre els 60º i els 70º de latitud. La major part del seu territori està constituït per un altiplà suaument ondulat, de roca erosionada i boscos que presenta un impressionant espectacle de turons i miralls d'aigua.

Les àrees muntanyoses es troben al nord. La muntanya més alta s'anomena Haltia (1.324 m.), situada al nord-est, a la vora de la frontera amb Noruega.

Finlàndia ha conservat la major part del seu entorn natural. Per això, gran part de país està coberta pel color verd dels boscos.

FLORA
Els boscos són principalment de coníferes: avets i pins. Posseeix unes 1.200 espècies de plantes, amb abundància de falgueres i més o menys 1.000 varietats de líquens.

FAUNA
Destaquen l'ós, el llop, el linx i la guineu polar, habiten en les regions menys poblades.
Els rens salvatges, constitueixen una espècie en perill d'extinció.

Peixos d'aigua dolça: truita, lluç de riu, salmó.
Peixos d'aigua salada: bacallà, l'arengada


LLACS

A Finlàndia existeixen uns 190.000 llacs, dels quals els més grans són: el Saimaa, l'Inari, el Muonio, i el Päyänne. Un sistema de canals connecten els llacs entre sí.

La zona que més es caracteritza com el laberint de llacs i terra és la zona centre oest, des de la ciutat de Tempere per Jyväskylä, Kuopio, Mikkeli i Savonlinna a Lappeenranta.

El llac Saimaa és el més gran de Finlàndia amb més de 4.000 Km2. Milers de illes petites, ponts i "ferris" ,i un munt de cases de estiu en les illes del llac és el paisatge típic en aquestes zones.


RIUS

Els principals rius són:
-Torne
-Kemijoki
-Muonio
-Oulo: pot ser transitat per grans embarcacions.


ILLES

Hi ha aproximadament 30.000 illes fora de la costa finlandesa, sobretot al sud i sud-oest i els llacs interior contenen unes 98.000 illes.

L'arxipèlag de les illes Aland, en el mar Bàltic, al sud-oest, està constituït per unes 6.500 illes.

CLIMA

Els estius són temperats i els hiverns són molt freds ja que Finlàndia és molt a prop del Pol Nord.

Exemples:
-La temperatura mitja anual en Hèlsinki és de 5'3º C.
-La temperatura màxima a l'estiu en algunes ciutats del sud pot arribar a 30º C.
-Durant els mesos d'hivern s'arriba a -20º C.

En el nord, dins del Cercle Polar Àrtic, l'hivern dura set mesos i el sol no es deixa veure durant 51 dies, produint-se una llarga nit, coneguda en finès com kaamos. A l'estiu, el sol brilla durant uns 73 dies, són les anomenades nits blanques d'estiu.

En tot el país, quan plou ho a l'hivern ho fa en forma de neu. Això fa que durant molts de mesos tot el país estigui nevat. La neu cobreix el sòl durant 3 o 4 mesos a l'any en el sud; i durant uns 7 mesos al nord.

LA MONEDA

Abans de l'1 de gener del 2.002, la moneda de Finlàndia era el marc finlandès o MARKKA (FIM) que es dividia en 100 penniä (p).
Les monedes eren de 10 i 50 penniä i de 1, 5 i 10 markkaa.
Els bitllets eren de 20, 50, 100, 500 i 1.000 markkaa.

1 euro equival a 5,95 marcs.

 

L'EDUCACIÓ

A Finlàndia, l' escolarització és obligatòria entre els 6 i 16 anys. No hi ha pràcticament analfabetisme. A més de les escoles de primària i secundària, Finlàndia té un ampli sistema d'educació per als adults:
-escoles superiors
-acadèmies populars
-instituts de formació professional.

L'educació obligatòria de 6 anys de primària i 3 de secundària. Posteriorment, poden continuar en el batxillerat (3 o 4 anys), o en escoles professionals com carreres d'entre 2 i 5 anys. Hi ha 21 universitats o escoles superiors.

En els darrers anys s'ha implantat un pla nacional d'investigació i desenvolupament de productes, amb èmfasi especial en la informàtica.

La universitat més important és la universitat de Hèlsinki que originàriament es va establir a Turku, en 1690 i fou traslladada a Hèlsinki en 1828. Altres importants institucions d' educació superior: la Universitat de Turku (1919), l'Escola d' Economia i Gestió Administrativa d' Hèlsinki (1911), la Universitat de Tampere (1966) i la Universitat d' Oulu (1958).

LA LLENGUA

Les llengües oficials de Finlàndia són:
-El finès parlat per un 93%de la població.
-El suec parlat per un 6%de la població .
-El Sami que s'hi parla a Lapònia (2500 Samis).

A Finlàndia la majoria de las persones també parlen l'anglès ja que s'ensenya com a primer idioma estranger.

L' idioma finlandès pertany a la família lingüística ugrofinesa, que la incloeix en una de les seves branques al finès, l' estoni i altres llengües semblants.

El finès és una de les llengües més complicades del món.

Expressions més comuns:

Hola/adéu Moi
Gràcies Kiitos
Bon dia Hyvää huomenta
Bones tardes Hyvää iltaa
Bona nit Hyvää yötä
De res Ei kestä
Perdó Anteeksi
Fins després Näkemiin
Quant val? Paljon maksaa?
Quina hora és? Mitä hello on?
Com et dius? Mikä on sinum nimi?
No parlo finès En puhu suomes
Avui fa molta fred Tänään on liian kylmä
Si us plau, on és? Olkaa hyvä, missä se on?

 

L'ALFABET

L'alfabet finès consta de les següents 21 lletres:

A, D, E, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V, Y, Ä, Ö

Són vocals: A, E, I, O, U, Y, Ä, Ö, són pronunciades de manera curta.
¨ A, E, I, O, U: sonen igual que en castellà.
¨ Y: sona com la u francesa.
¨ Ö: té un so igual al del grup francès eu.
¨ Ä: aquest so no existeix en castellà i es una barreja de la a i de la e.

ESTUDIS DE FINÈS I DE CULTURA FINESA

Des de l'ingrés de Finlàndia a la Unió Europea, l'estudi del finès té una valor pràctic, per la necessitat de traductors i intèrprets, així com d'especialistes de qualsevol aspecte relacionat amb aquest país.

Des de l'any 1.980 s'ensenya el finès i la cultura finlandesa en la Universitat Autònoma de Madrid. I des de 1.995, l'Escola Oficial d' Idiomes Jesús Maestro també ofereix el finès en els seus programes d'estudi.

LA POBLACIÓ


Finlàndia és un dels països d'Europa menys poblats. A mitjans del segle XVIII no assolia el mig milió d'habitants. És el segle XX quan la població ha experimentat un fort i ràpid creixement, a causa d'un elevat índex de natalitat.

La població de Finlàndia és d' uns 5.200.000 milions d'habitants . Finlàndia es el sisè país europeu més gran i té una densitat de 17 hab/km2 ,és a dir, és un país poc poblat.

La majoria de la població es concentra principalment al sud del país. Un 65%, viuen en àrees urbanes , i un 35% en zones rurals .

La població es troba concentrada en les regions litorals:
-Hèlsinki (551.000 habitants)
-Espoo (210.000 habitants)
-Vantaa (176.000 habitants)
-Tampere (193.000 habitants)
-Turku (172.000 habitants)
-Oulu (118.000 habitants)

L'esperança de vida és molt alta, a principis de 1.990 era al voltant de 73 anys per als homes i de 81 anys per a les dones

LA GASTRONOMIA

El plat més típic de Finlàndia és la famosa taula d'entremesos nòrdics que s'anomenen "SMÖRGASBORD" i que presenta varietats de peix, carn, xarcuteria , així com amanides.

Els dijous és el dia de la setmana que a tot el país es menja la famosa "sopa de pèsol", es serveix als restaurants, a les cases, als menjadors de les escoles...

La carn de ren també és un plat típic tradicional.

En un país de tanta aigua i de pesca es té que provar obligatòriament els plats a base de peixos com "l'arengada del bàltic" a la marinera, fet al forn.
El salmó fresc o fumat també pot ser molt bo.

A la tardor els bolets, en els que hi ha mes de un centenar de bolets comestibles, però també hi ha de verinosos, per això es recomanen comprar-los al mercat o menjar-los en un restaurant.

Un menjar també molt bo són les empanadilles de Karelia, farcides de patata o d'arròs. Els pans farcits de peix, o de formatge.

Els finlandesos beuen aigua, llet o cervesa menjant. Es possible, també, trobar una gran varietat de excel·lents vins d'importació.

ELS ÀPATS

-L'esmorzar: és bastant fort.
-El dinar: és normalment lleuger i consisteix en un plat d'amanida i la gent sol dinar entre les 11 i 13 hores.
-Sopar: àpat més fort entre les a 17 i 18 hores

Tenen el costum d' anar a sopar a restaurants a partir de les 19 hores.

Els restaurants en les ciutats serveixen menjar a totes hores es tant normal veure gent menjar a les 4 de la tarda com a les 10 de la nit.

Sens dubte els menús son molt populars i els bufets lliures a preu únic tenen un horari establert.

Moltes vegades els plats són tan abundants que es demanen el plat principal i postres.

ELS COSTUMS

Els finlandesos i els catalans són força diferents respecte a la seva manera de comportar-se.
SALUTACIONS
Si un finlandès no coneix prèviament a una altra persona , li dóna la mà, inclina lleugerament el cap (no tant com els japonesos) i diu el seu cognom.


SAUNA
És un dels costums més arrelats. Les saunes són unes habitacions de fusta on la temperatura i la humitat són molt altes. Es pot arriba als 100º.
En aquest país trobem uns 2.000.000 de saunes que els finlandesos utilitzen per relaxar-se, recuperar energies...


INTERNET
Els finlandesos tenen els índexs més alts d'utilització d'internet (tant els més joves com les persones grans). Realitzen una gran quantitat d'operacions a través de la xarxa, com la compra de productes , operacions bancàries...


TELÈFONS MÒBILS
La majoria dels finlandesos prescindeixen dels telèfons fixes, tenen un o més mòbils per família. Cal remarcar que Nokia és una empresa finlandesa i que les tarifes telefòniques són més baixes que les nostres.


HORARIS
Els horaris dels finlandesos són molt diferents als nostres. Els seus esmorzars són abundants, dinen entre les 11 i la 1; i sopen entre les 5 i les 6 de la tarda.
Les botigues tanquen entre les 5 i les 6 de la tarda, però al migdia estan obertes.

 

ELS PERSONATGES FAMOSOS

- Paavo Nurmi (1.897-1.975) Un dels atletes més importants. Va participar en varis jocs olímpics. Era conegut com "el finlandès volador".

 


-Frans Eemil Sillampaa (1.888-1.964): Escriptor que va aconseguir un premi Nobel de literatura


-Jean Sibelius(1.865-1.957) fou el compositor finès més important del S.XX. La seva música s'inspira en gran mesura en la natura i en les llegendes fineses.

 

- Alvar Aalto: arquitecte i dissenyador (1.898-1.976)


-Mika Häkkinen: pilot de Fórmula 1. Va néixer a Hèlsinki el 28/9/1.968

 

 

 

- Pare Noël: L'avi amb més amics del món. És molt popular per tots els nens de Finlàndia i demolts altres països.
Se'l pot visitat tot l'any en el Cercle Polar Àrtic, en la ciutat de Rovaniemi.

LAPÒNIA

En Lapònia es pot practicar tot tipus d'activitats. Ara us explicarem unes quantes.

- La residència del Papa Noël:
És on viu el Papa Noël, després del seu viatge sempre torna aquí. I és aquí on arriben les cartes dels nens de tot el món.

-Santa Park
És un parc d'actraccions nadalenques. A més de pujar en les atraccions, podem participar en jocs, veure espectacles, obres teatre i fins i tot fer un safari en trineu.
El parc natural dels rens

-Aventura en el gel
Podem viatjar en un vaixell anomenat "trencagel", que recórrer el mar gelat, trencant el gel. En un moment s'atura, i donen l'oportunitat que les persones que vulguin es puguin banyar. PERÒ, primer s'han de posar un vestit de neopré (semblant als dels bucejadors) perquè no passin fred. .

 


 
Inici
Racó literari