El lleó, la bruixa i l'armari

C.S. Lewis
El lleó, la bruixa i l'armari
Barcelona: Edhasa, 1991
(Col·lecció Clàssics Moderns)

ELa recent estrena de la pel·lícula Las crónicas de Narnia ha tornat a posar d'actualitat el clàssic de C.S. Lewis El lleó, la bruixa i l'armari, un interessant relat que a partir de les aventures de quatre germans en l'escenari fantàstic de Nàrnia presenta la lluita entre les forces del bé i del mal per alliberar-lo de l'encanteri d'una bruixa que el manté sota la seva tirania en un hivern perpetu.
El relat compta amb un ric món de personatges mitològics que formen part de la nostra tradició cultural (descobrirem personatges com els faunes, els centaures, els sàtirs, els unicorns, el Pare Nadal, les dríades, les naiades, els gegants,...) i descripcions plàsticament desbordants (resulta molt suggeridora l'escena en que en que el gel i la neu cedeixen protagonisme al verd, o la en que Àslan porta a la seva gropa a tota velocitat pel mig dels boscos de Nàrnia a dos dels germans protagonistes). També trobarem elements que incorporen altres relats de la tradició anglosaxona: qui no recorda el moment en que Harry Potter travessa una paret a l'estació de tren en el seu viatge a Hogwarts o quan Alícia cau per la llodriguera que la porta al país de les meravelles? Aquí aquest element infranquejable que separa la realitat del món de la fantasia el representa l'armari.
La traducció de Jordi Arbonès és molt acurada i ens acosta l'obra en un català molt ric que pot ser una mica dificultós per a lectors poc avesats. Així, d'una banda ens trobem amb una obra de trama senzilla que pel contingut seria apta per a lectors infantils, però que pel nivell del text i els referents mitològics requereix de lectors més formats. En tot cas, es tracta d'una obra que val la pena descobrir, ni que sigui per l'estrena de la pel·lícula abans esmentada, i que pot ser indicada a partir dels 10 anys.


Jaume Torras