Viaje al fin del mundo

Henning Mankell
Viaje al fin del mundo
Madrid: Ediciones Siruela, 2004
(Colección Las tres edades, 119)

Amb Viaje al fin del mundo Henning Mankell tanca la tetralogia dedicada a explicar la història del Joel Gustafsson, el nen que deixa de ser-ho per a esdevenir adult. En aquest darrer lliurament en Joel, un cop acabada l'escola obligatòria i amb tot el futur per endavant, va a la recerca de la seva mare, de la que rep notícies que viu a Estocolm. En Joel farà el viatge amb el seu pare, acabarà trobant la seva mare, descobrirà que té dues germanes, es respondrà alguns interrogants amb els que havia conviscut i lluitarà per ser i fer realitat els seus somnis. Així, en Joel acabarà enrolant-se en vaixells i esdevenint el mariner que podrà obrir-se a noves realitats i deixar enrere el món petit i tancat on havia viscut fins aleshores.
Esdevenir adult suposa també assimilar la mort de les persones amb les que t'uneixen vincles afectius. En un dels moments culminants del llibre a en Joel li toca assumir la mort del seu pare, la persona que malgrat les seves febleses i tristors és la que estima. Després de molt pensar decideix que a l'esquela del diari hi digui Samuel Gustaffson, que ha viatjat a la fi del món.
Fer-se gran: prendre decisions, esdevenir, trobar el teu lloc al món, avançar, deixar enrere,...
Un llibre que fa bona la idea que la literatura ha de servir, entre d'altres coses, per a educar les emocions i enriquir la realitat. Una magnífica narració, impecablement escrita i molt enriquidora emocionalment. Imprescindible.
Per a nois i noies a partir de 14 anys.

Jaume Torras