Mengem peix |
|
Què creus que ens proporcionen aquests aliments?
|
En aquesta taula hi pots trobar el contigut energètic i de nutrients orgànics d'alguns aliments. Fes 4 diagrames de barres que mostrin la quantitat de proteïnes (vermell) i de lípids ( blau).
|
100g d'aliment |
Energia
Kcal
|
Proteïnes
g
|
Lípids
g
|
Colesterol
mg
|
Àcids grassos saturats
g
|
Àcids grassos
insaturats
g
|
Sardina |
174 |
21 |
10 |
100 |
3,25 |
6,75 |
Lluç |
86 |
17 |
2 |
50 |
0,2 |
0,5 |
Pop |
57 |
10,6 |
11 |
- |
- |
- |
Cranc |
85 |
16 |
1,6 |
0,6 |
- |
- |
Musclo |
72 |
12 |
1,7 |
50 |
0,33 |
0,25 |
Llom de porc |
290 |
16 |
25 |
72 |
11,45 |
15,1 |
Cuixa de xai |
248 |
17 |
19 |
78 |
8,45 |
6,4 |
Pollastre |
121 |
20,5 |
4,3 |
87 |
3,65 |
7,2 |
Bistec de vedella
|
181 |
19 |
11 |
70
|
3,4 |
5,8 |
Llonganissa |
294 |
14 |
26 |
100 |
9,8 |
14,5 |
Ou |
162 |
13 |
12 |
504 |
2,8 |
4,85 |
LLet |
68 |
3,5 |
3,9 |
14 |
2,1 |
1,05 |
|
Diagrames de barres
|
Peix i Marisc |
Carn |
Ous |
LLet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Contesta |
Compara la quantitat de proteïnes dels 4 grups. Explica el que observes.
|
Explica quina conclusió arribes, comparant la quantitat de lípids dels 4 grups.
|
|
Llegeix aquest document |
Document |
Es poden classificar els aliments segons el seu contingut de nutrients en :
Grup 1.- Carn, peix i ous
Ens proporcionen principalment proteïnes. Són també una font de vitamines del grup B i de ferro.
El contingut en greix varia segons l'aliment. Formats majoritàriament per àcids grassos saturats.
El peix blau conté una petita quantitat d'àcids grassos poliinsaturats.
Grup 2.- Llet i derivats
La llet és un dels aliments més complets, conté la majoria dels nutrients i és una bona font de calci.
Grup 3.- Olis i greixos
Rics en lípids. Ens proporcionen energia i aporten algunes substàncies útils per fabricar les cèl·lules.
Grup 4.- Cereals, tubercles, llegums i sucres
Aliments que tenen un alt contingut amb glùcids. La funció principal és energètica.
Grup 5.- Fruites, hortalisses i verdures
Són una font important de vitamines -especialment A i C-, minerals i fibra vegetal. No tenen un valor energètic important.
Grup 6.- Begudes
L'aigua és l'única beguda realment
indispensable.
Els sucs de fruites aporten vitamines i minerals.
|
Es correspon els grups que podries fer mirant els diagrames amb la classificació del document? Raona la resposta.
|
Llegeix aquest document |
Document |
El peix és recomanable que formi part de la nostra dieta, ja que:
És de fàcil digerir.
És ric en proteïnes de qualitat semblant a les de la carn, però conté menys greixos saturats. Els greixos del peix són rics en àcids grassos insaturats que ajuden a eliminar el nivell de Colesterol a la sang.
És una bona font de iode, conté magnesi, calci, ferro i vitamines A, D i del grup B.
|
Observa la taula i compara el lluç i la sardina segons el contingut en àcids grassos. Explica-ho.
|
Per què creus que la sardina conté més compostos grassos que el lluç? (Recorda el que has treballat en l'apartat on viuen?)
|
LLegeix aquest text i contrasta'l amb les teves respostes anteriors: |
Els peixos es classifiquen segons el contingut en greixos en:
Peix blau o gras: conté més d’un 5% de compostos grassos. El peix blau és pelàgic, un gran nedador, i per tant emmagatzema sota la pell i en la carn, greixos (rics amb àcids grassos insaturats) que consumeix amb els grans esforços que ha de fer.
Peixos semigras: conté entre un 2%-5% de compostos grassos.
Peix blanc o magre: que conté menys d’un 2% de compostos grassos. Viuen en zones profundes. No fan gaires desplaçaments i per tant no necessiten acumular grasses. La grassa s ’acumula en el fetge. Ex: l’oli de fetge de bacallà. Els olis de peix són apreciats perquè tenen un alt contingut en vit A i D.
|
|
|
Classifica els peixos estudiats segons siguin blaus o blancs.(rap, lluç, maire, sardina, verat, llobarro, capellà, sorell i bruixa) |
|
Quin és el peix que t’agrada més?. Explica per què. És peix blau o blanc?
|
|
Comenta les dues frases:
El lluç és un peix blanc apreciat pel seu gust, la textura de la seva carn i per la manca d’espines.
|
El verat és un peix blau, apreciat perquè conté àcids grassos insaturats més saludables que els altres greixos animals.
|
|
La Clàudia no menja mai peix. Què li podries dir per a convèncre-la que ho faci?
|
|
Consulta aquesta adreça:
|
|
|
Escriu la recepta d’un peix o d’algun animal que has comprat a la peixateria aquesta setmana. |
Ingredients:
Preparació:
|
|
Ho pots fer a casa |
Aquí tens dues receptes que han portat els alumnes. Anima’t a fer-les. |
SALMÓ MARINAT |
Ingredients:
Salmó, sal, sucre, enet .
Preparació:
S’agafeu el salmó net d’espines i escata, el talleu pel mig i damunt es posen 7 cullerades de sal, 7 de sucre i enet al gust, el tanqueu i el deixeu dins d’una conca uns 7 dies aproximadament a la nevera.
Passat aquest temps el talleu en làmines fines i el col·loqueu en un plat. |
COCA DE CEBA AMB ARENGADES |
Ingredients:
1 tassa d’aigua, ¼ d’una tassa d’oli, 1 cullerada de saïm, 1 tassa de llevat, farina, ¾ de Kg de cebes, 6 alls, 6 arengades i sal.
Preparació:
Per fer la massa de la coca es mescla en un bol el llevat, l'aigua, el saïm, l'oli i la sal.
Si afegeix tanta farina com sigui necessària perquè la massa tingui la mateixa consistència que el pa.
A continuació, talleu les cebes i fregiu-les juntament amb els alls, ben picats.
|
|